AEL eist vrijlating verdachten Sittard

De Moslim Defensie Liga (MDL), een onderdeel van de Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL), eist de onmiddellijke vrijlating van vier Marokkaanse verdachten uit Sittard. De vier werden afgelopen week opnieuw vastgezet in verband met een inval in een drugspand in de wijk Thienbunder en de rellen met buurtbewoners die daarna ontstonden. In het pand vond de politie een wietplantage, harddrugs en een wapen. Het viertal, een 52-jarige moeder en haar drie zoons van 24 en 26 jaar, is gisteren door het OM voor 10 dagen in voorlopige hechtenis geplaatst.

Volgens een stuk op de AEL-site betreft het hier een ''schandalig geval van politieterreur en rassenjustitie''. In een verklaring schrijft de AEL dat ''een broeder, zijn broers waarvan één zelf werkzaam als gerechtssecretaris bij de rechtbank in Maastricht en zijn oude moeder'', gisteren ''ten onrechte'' voor 10 dagen in de cel zijn gezet op verdenking van verzet bij arrestatie en poging tot doodslag.

Dagblad De Limburger meldde eerder deze week dat de familieleden zich, vanwege de eerdere inval, afgelopen dinsdag moesten melden op het bureau in Sittard. Daar kwamen ze volgens afspraak opdagen, maar wel met in hun kielzog een flink aantal familieleden. Op het bureau ontstond weer een broeierige situatie waarbij werd geschreeuwd en geslagen. De 23-jarige vriendin van één van de zonen probeerde te voorkomen dat haar vriend werd gearresteerd. Ze sloeg één van de agenten. Hierop werden de vier vastgezet.

De AEL stelt op haar site dat dit met ongekend grof geweld gebeurde. ''De broeders en begeleidende zusters werden gemolesteerd door de politie, terwijl zij zich nota bene vrijwillig meldden!! Zelfs de vrouw van een van de broeders met baby aan het arm kreeg klappen''. De bewuste agenten worden omschreven als ''nazi-agenten'' en ''varkenskoppen'' die ''dienstdoende MDL-functionarissen van de AEL in wild-west stijl achtervolgden''.