Dierenasielen dreigen overvol te raken

Eerder meldden we jullie al de sterke toename van het aantal dieren in de dierenasielen. De situatie is door de vakantie nijpend geworden. Dit meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

De Nederlandse dierenasielen zitten zo vol, dat de Dierenbescherming vreest voor onhoudbare situaties. De kans op infectieziekten is duidelijk aanwezig. De situatie is nu zo erg, dat veel asielen dieren weigeren of een wachtlijst hebben moeten opstellen. De dierenbescherming meldt dat bij sommige beheerders jonge katjes door de brievenbus gefrommeld zijn. Ook worden honden aan het hek gebonden en achtergelaten.

De drukte bij de asielen is met name te wijten aan vakanties, scheiding, allergie, burenruzies of een nieuwe baan. Veel mensen die hun huisdier weg willen doen, zijn zelden bereid de vergoeding te betalen, die ongeveer vijftig euro bedraagt. Hierdoor worden de dieren vaak op een andere manier gedumpt.

Jaarlijks worden ongeveer 70.000 honden en katten dakloos. Het grootste deel wordt opgevangen in de asielen. In 2002 werd 69 procent van de katten en 83 procent van de honden herplaatst.