NIPO: Nederlanders missen respect

Criminaliteit, georganiseerde misdaad, de wachtlijsten in de gezondheidszorg, vandalisme en het verval van normen en waarden worden door Nederlanders als grootste problemen in de maatschappij aangekaart. De basis van deze problemen liggen volgens veel Nederlanders aan gebrek aan respect.

Dit zijn de resultaten uit een onderzoek dat het NIPO in juli en augustus heeft gehouden onder ruim 2000 Nederlanders. Dat de Nederlander een gebrek aan respect zou hebben, komt in het onderzoek in alle lagen van de bevolking naar voren. Waarden en normen zoals begrip en vrijheid krijgen steeds minder betekenis, aldus het onderzoek. Iets minder dan de helft van de ondervraagden ziet dit als basis van maatschappelijke problemen zoals criminaliteit.

De enquÍte "Wat leeft er in Nederland?" is bedoeld om de discussie over normen en waarden te onderbouwen. In het onderzoek valt de bevolking uiteen in 8 groepen als het gaat om het aanhangen van normen en waarden. De grootste groep vormen de modalen (19 procent), gevolgd door de zorgzame christenen (16 procent), de gezinsconservatieven (15 procent), de sociaal geŽngageerden (13 procent), de zorgeloze levensgenieters (12 procent), de ambitieuze materialisten en de carriŤremakers (beide 10 procent) en de linkse intellectuelen (6 procent).