Ouders moeten as van kind delen

De as van een gestorven kind moet over de beide gescheiden ouders worden verdeeld. Dat heeft de rechtbankpresident in Utrecht donderdag beslist in een kort geding dat door de vader was aangespannen.

Van een in 1998 gescheiden paar overleed in augustus een van de twee kinderen. De 18-jarige dochter was zeer ernstig en meervoudig gehandicapt. De moeder had het kind toegewezen gekregen na de de scheiding.

Enkele dagen na het overlijden is het kind in besloten kring gecremeerd. Hierna heeft de moeder de vader pas geïnformeerd over het overlijden en de crematie. De man liet daarop meteen beslag leggen op de bus met as. Hij wil een deel van de as laten bijzetten in een bewaarplaats voor urnen bij een crematorium.

De moeder weigerde dit echter en wil de as laten uitstrooien over zee en een klein deel verwerken in een draagbaar urntje.

Volgens de rechter heeft de moeder de belangen van haar voormalige echtgenoot geschaad door hem niet tijdig in te lichten over de dood en crematie van zijn kind. Hierdoor kon hij niet op een waardige manier afscheid nemen. De vrouw moet binnen vijf dagen een deel van de as aan de man geven, oordeelt de rechtbankpresident.