Zeeslag tussen Tamil Tijgers en Sri Lanka

Voor de kust van Sri Lanka is een zeeslag uitgebroken tussen de SriLankaanse marine en een vloot van zelfmoordscheepjes van de Tamil Tijgers (LTTE). Er zijn zeker dertig doden gevallen.

De verzetsbeweging strijdt voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Volgens een militaire woordvoerder in de hoofdstad Colombo woedt de slag voor de kust bij Mullaitivu, een stad in het noordoosten die in handen is van de Tijgers. Colombo zegt vier LTTE-schepen tot zinken te hebben gebracht. In de buurt liggen ook twee nog onbekende burgerschepen.

De gevechten komen een week nadat LTTE-strijders met scheepjes volgeladen met explosieven een aanval uitvoerden op een troepentransportschip in het noorden van het land. Bij die aanval kwamen meer dan twintig mensen om het leven.

De Verenigde Staten hebben zondag hun steun uitgesproken aan de regering van Sri Lanka in de strijd tegen het terrorisme. De steun uit Washington is een reactie op kritiek uit Colombo op de ,,dubbele standaard'' van de Amerikanen in hun strijd tegen het terrorisme. De LTTE maakt regelmatig gebruik van zelfmoordcommando's die aanslagen plegen op regeringsdoelen. Washington zegt Colombo te zullen blijven steunen in de strijd tegen dergelijke aanvallen, maar drong tegelijkertijd aan op een dialoog tussen de regering en de Tamil Tijgers.