Jeugdrechters straffen te licht

Jeugdrechters in Nederland straffen te licht en leggen bovendien te vaak voorwaardelijke of taakstraffen op aan jonge criminelen die in herhaling vallen. Dat stelt het Openbaar Ministerie.

Advocaat-generaal R. de Vries, landelijk coördinator jeugdzaken, uitte de kritiek op de zittende magistratuur maandag in het RTL Nieuws. Volgens de aanklager leggen jeugdrechters stelselmatig lagere straffen op dan wordt geëist om te laten zien dat ze onafhankelijk zijn.

De Vries bekritiseert dit. ,,Als een officier van justitie vijf jaar vraagt voor een doodslag dan moeten rechters niet steeds vier jaar opleggen, stelt de aanklager. Ook leggen rechters volgens hem aan jonge recidivisten te vaak opnieuw voorwaardelijke of taakstraffen op. In die gevallen is een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats, vindt De Vries.

De advocaat-generaal vindt dat de rechters zich moeten conformeren aan de richtlijnen van het Openbaar Ministerie. Volgens een woordvoerder van het OM is de kritiek op de jeugdrechters niet nieuw. Binnen het platform dat zich bezighoudt met jeugdcriminaliteit praten alle betrokkenen over dit soort zaken en daar is ook de zittende magistratuur bij betrokken, aldus de woordvoerder.