Alcoholverbod voor geslaagden in België

Suus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Geslaagde scholieren in het Belgische Hoogstraten zijn gestraft met een alcoholverbod, want volgens de Vlaamse gemeente was het heel ernstig wat zich tijdens de examenfeesten afspeelde.

Na de bekendmaking van het slagen werd dit door de geslaagde scholieren traditioneel groots gevierd met enorme hoeveelheden drank. Dit leidde ertoe dat men sliep in eigen braaksel, dat men urineerde in tuinen en tegen gevels en dat men zwalkte over de volle breedte van de straat. Er waren zelfs enkele kroegentochten die eindigden in het ziekenhuis.

Dat wil men dus niet meer in Hoogstraten. Daartoe heeft de gemeente een maatregel genomen: voor drie dagen geldt er een alcoholverbod voor minderjarigen. Na het alcoholverbod van gisteren geldt er ook een verbod aan het einde van de examenperiode én volgende week donderdag en vrijdag, als de diploma's worden uitgereikt.

Dat de gemeente de tamelijk wijdverspreide traditie van de scholieren ontneemt, 'is een bedenking die je zou kunnen maken', erkent gemeentewoordvoerder Sprangers. Maar hij vraagt zich af of zo'n ontlading soms alleen met sloten bier te bereiken is? Ook de scholen zelf drongen volgens hem op ingrijpen aan.