Pronk: VS gaat toch akkoord met Kyoto

Minister Pronk verwacht dat de Verenigde Staten toch nog het klimaat-akkoord van Kyoto uitvoeren na een aantal aanpassingen. In het verdrag van Kyoto is onder meer geregeld dat de uitstoot van koolstofdioxide wordt verminderd. Op de conferentie in New York, later deze maand wordt over de aanpassingen onderhandeld.

Op een persconferentie zei Pronk dat hij volgende week maandag nieuwe voorstellen presenteert zodat alle landen die het milieuverdrag uit 1997 hebben ondertekend het ook zullen uitvoeren. Pronk is nu in het Zweedse Kiruna, waar de Europese ministers van Milieu bijeen zijn.

De Europese Unie is niet van zins handelsmaatregelen te nemen tegen de Verenigde Staten, nu dit land de internationale klimaatafspraken aan zijn laars wil lappen. Ze zeiden het Amerikaanse 'nee' tegen het zogeheten Kyoto-protocol uit 1997 niet te zullen accepteren, maar stringente tegenmaatregelen zijn niet aan de orde.

"Kyoto leeft nog altijd", verzekerde de Zweedse minister van Milieu, Kjell Larsson, zaterdag. Zweden is momenteel voorzitter van de EU. Een EU-delegatie, onder aanvoering van Milieucommissaris Wallstrom, gaat maandag verhaal halen in Washington.

President Bush zei vorige week dat hij het verdrag niet in praktijk zal brengen, omdat de afgesproken maatregelen niet goed zijn voor de teruglopende Amerikaanse economie. Maar Pronk denkt dat de Verenigde Staten verder willen onderhandelen en nog wat meer tijd nodig hebben.

De Nederlandse minister Pronk en de Duitse bondskanselier Schröder waren voor de kwestie al eerder in de Amerikaanse hoofdstad, maar president Bush heeft nog niet te kennen gegeven van mening te zijn veranderd.