Tien jaar voor lugubere moord

Een rechtbank in Niger heeft een man tot een minimale straf van 10 jaar veroordeeld voor het in stukken snijden van z'n neef en het eten van in het bloed gesopt brood. De rechtbank verklaarde daarbij dat de gruwelijke moord wellicht het leven van andere mensen gespaard had.

Het slachtoffer, Souley Halidou, had twee familieleden om het leven gebracht en dreigde er meer te vermoorden, vanwege een ruzie om land in het West Afrikaanse land.

Getuigen zeiden dat het dorp Moli, ongeveer 60 kilometer van de hoofdstad Niamey, in doodsangst had geleefd, nadat Halidou een stadsomroeper had gehuurd om aan te kondigen dat hij weer zou moorden.

Op 13 Januari 1996 besloot z'n neef Hassan Salou, die zei dat hij voor z'n moeders veiligheid vreesde, het recht in eigen handen te nemen en sloeg Halidou dood met een stok. Salou sneed hem in stukken met een kapmes en at een met bloed doordrenkte snee brood, voordat hij naar de politie ging met de linkerarm van z'n slachtoffer

De rechtbank honoreerde het argument van de advocaten dat er verzachtende omstandigheden speelde in de moord, toen ze Salou dinsdag veroordeelde. "Ik was volledig bij m'n verstand, ik wilde m'n moeder beschermen en de anderen in het dorp, want iedereen vroeg zich af wie Souley's volgende slachtoffer zou zijn," verklaarde Salou.
"Waarom ik het brood in z'n bloed sopte? Ik wilde voelen dat hij dood was, ik moest zekerheid hebben dat hij niemand meer lastig zou vallen."