Het NJD 2009: Leer jongeren beter omgaan met geld
'Er moet een voorlichtingscampagne komen die jongeren beter leert om te gaan met geld, zodat ze minder snel in de schulden komen.' Het is één van de vier voorstellen die jongeren vandaag deden in de Tweede Kamer tijdens het Nationaal Jeugddebat. Voor één dag zaten er zo’n 140 jongeren van 12 tot 18 jaar in de blauwe stoeltjes van het parlement. De jongeren debatteerden met ministers en staatssecretarissen in de hoop dat ze hun voorstellen overnemen en tot werkelijkheid maken. Dit jaar deden de ministers Rouvoet, Plasterk en Verburg mee. Minister Bos zou er ook zijn, maar moest op het laatste moment afzeggen vanwege de crisis bij de DSB Bank.
Minister Plasterk, die Bos verving in het debat, is niet overtuigd van het effect van een voorlichtingscampagne over geld en lenen. "Op pakjes sigaretten staan ook waarschuwingen van de regering dat roken slecht is voor je, maar luister je daar ook echt naar?", reageerde Plasterk. Wel maakte hij bekend dat het kabinet een andere campagne lanceert over geldzaken. In de campagne Money Fest wil het kabinet er in een serie debatten achter komen wat jongeren van geld vinden. Half december worden de meningen van de jongeren gepresenteerd aan minister Bos en staatssecretaris Kleinsma. Bij de Money Fest-campagne hoort een website: www.moneyfest2009.nl.
Tijdens het Nationaal Jeugddebat is verder gedebatteerd over biologisch voedsel, kunst en drugsgebruik. Zo willen de jongeren op de verpakking van voedingsmiddelen een blije of droevige smiley die laat zien onder welke omstandigheden het product is gemaakt. Ook vinden ze het tijd voor een kunstfestival waar ruimte is voor jonge kunstenaars en dat volledig op jongeren is gericht. Musea zijn maar saai, zeggen ze, en minister Plasterk geeft toe dat ie zich ook wel eens heeft verveeld in een museum. Verder zeggen de jongeren dat er meer voorlichting moet komen over de gevolgen van drugsgebruik, bijvoorbeeld door ex-verslaafden. Bovendien zijn er volgens de jongeren strengere regels nodig voor drugsgebruik.
Minister Verburg van Landbouw is enthousiast over de smiley, maar waarschuwt dat er al veel logo’s en keurmerken zijn. Toch nodigt ze de jongeren uit om verder te praten over het voorstel op haar departement. De jongeren die de voorstellen deden over het drugsgebruik en het kunstfestival hadden minder geluk: minister Rouvoet was al bezig met een campagne over drugsgebruik, maar beloofde de jongeren te betrekken bij de campagne. Plasterk wijst erop dat festivals als Lowlands ook aandacht besteden aan kunst en dat organisaties als Kunstbende zich ook op jongeren richten. Het Nationaal Jeugddebat werd voorgezeten door Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.