Dollarbezit China naar 2 biljoen

De buitenlandse valutareserves van China zijn in juni verder gegroeid. Het Aziatische land heeft nu het recordbedrag van 2,13 biljoen dollar (1,5 biljoen euro) in kas, bijna 18 procent meer dan een jaar geleden. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Chinese centrale bank.

Amerikaanse staatsobligaties
Dit is ruim twee maal zoveel als Japan, het tweede land qua hoeveelheid buitenlandse geldreserves. Het overgrote deel van de reserves bestaan uit dollars, die voornamelijk worden belegd in schuldpapieren van de Amerikaanse overheid.

Volgens analisten komt de groei vooral door de zeer agressieve stimulering van de economie door de overheid en een toestroom aan buitenlandse investeringen en niet, zoals in het verleden, door het grote handelsoverschot (het meer exporteren dan importeren).

Veel buitenlandse investeerders zien China op dit moment als een betere bestemming voor hun vermogen dan andere grote economieën. De belangrijkste beursgraadmeter van China werd dit jaar dan ook al 74 procent meer waard. 

Chinese economie groeit als kool
Vandaag werd bekend dat de Chinese economie het tweede kwartaal met 7,9 procent is gegroeid op jaarbasis. Dit overtrof de verwachtingen.

Toch zetten enkele analisten vraagtekens bij het waarheidsgehalte van de door de Chinese overheid gerapporteerde groeicijfers. Zo is onder andere het elektriciteitsverbruik van China omlaag gegaan en is er minder CO2-uitstoot.

De sceptici waarschuwen voor China als nieuwe economische zeepbel.