Nederland zat massaal voor de buis
Even daarna (20.45 uur) vonden 1,7 miljoen mensen het welletjes; zij besloten op Nederland 3 naar de voetbalwedstrijd Nantes-PSV te gaan kijken. Normaal zou die wedstrijd wel meer kijkers hebben getrokken.
Dat heeft de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS woensdag becijferd. Die dienst meet niet hoeveel mensen naar buitenlandse zenders als CNN hebben gekeken, maar buiten de Nederlandse publieke en commerciële zenders keken slechts 400.000 mensen naar alle overige.
Het nieuws over de aanslagen drong al snel door in Nederland. Rond 15.15 uur keken 400.000 mensen naar een extra NOS Journaal, 50.000 naar RTL5 en 60.000 naar SBS6. Rond 17.00 uur had 27 procent van de bevolking de tv aan, en dat is meer dan normaal.
De meeste kijkers kiezen voor informatie van de publieke zenders. Daarbij blijkt dat het benoemen van zowel Nederland 1 als 2 tot rampenzender in een behoefte voorziet. Als er bijvoorbeeld om 18.00 uur 1,5 miljoen mensen naar Nederland 1 (duiding) kijken, volgen op Nederland 2 (live verslagen) nog eens 2,1 miljoen mensen het nieuws.
Die splitsing was met name ingesteld om kijkers te bedienen die geen buitenlandse nieuwszenders kunnen ontvangen. Maar volgens KLO-onderzoeker Van Dammen stellen Nederlanders bij dit soort situaties prijs op het geruststellende Nederlandse commentaar bij de beelden, en daarom minder graag naar het chaotischer klinkende CNN kijken.
Over de gehele avond hadden de publieke netten een marktaandeel van 59 procent, de HMG-zenders (RTL4/5/Yorin) 21,5 procent en de SBS-zenders (SBS6/Net5/V8) 9 procent.