Ben Onberijkbaar

Spelling is overrated. Correct schrijven is wel handig, vooral in een sollicitatiebrief aan een ambtenaar en als je zelf een website voor intellectuelen in elkaar zet, maar verder is het echt niet belangrijk. Mijn vrienden snappen mijn sms-taal, op MSN snappen ze door al die smoeltjes nog beter wat ik bedoel en me collega's kunnen helemaal niet foutloos schrijven, dus het zal hen nooit opvallen als ik ook eens een foutje maakt. Al die spellingsregels zijn vet handig om als leidraad te gebruiken, maar in de praktijk word het toch maar erger en erger. Groen boekje, wit boekje, rode pen. De geleerden weten het zelf niet eens. En dan jongeren maar op de kop geven dat zij het niet kunnen.

Hyves heeft wel een schrijnend voorbeeld. Die lui doen zoiets als op Twitter om hip te zijn, maar hebben dan een slechte kopie van de trending topics. En wat stond er het vetst gedrukt? Dat mensen tijdens de verkiezingen hadden 'gestemt.' Ze hadden echt allemaal massaal GESTEMT! Als heel Hyves het al fout doet, hoef ik er natuurlijk ook niet meer zo op te letten. Taal is gemaakt om elkaar te begrijpe. Informatie word overgedragen van de een na de ander, zodat mensen elkaar niet mislopen tijdens een afspraak, snappen waar ze over praatten en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Voor vrouwen speelt nog als extra doel mee, dat ze op hetzelfde nivo willen praten. Intonatie is veel belangrijker dan de daadwerkelijke woorden. Het schrijven staat daar het vers vanaf.

Het is natuurlijk wel zo dat je aan het scrhijven kan zien of een website betrouwbaar is. Je ziet of er tijd aan is besteedt en moeite. Dat zie je ook aan de layout. Als iemand dan een foutje maak, dan denk ik bij mezelf dat het best een beetje dom is. Dat zei Maxima ooit ook zo leuk over Willem-Alexanedr. “Dat is wel een beetje dom.” Ik vraag me dan af, hoe zei dat toen zou schrijven. Haar Nederlandse klonk toen ook nog niet zo perfect. Misschien maakte zij ook wel foutjes met t's en d's, maar daar werd ze niet minder slim van in me ogen. Gelukkig was er niemand die haar toen vroeg om dat uit te shcrijven met krijt op een schoolbord. Dat zou wel een verassing zijn!

Het andere stomme van taal is dat je van die vragiele mensjes hebt die dan een spelfoutenfobie hebben. Ze zijn ook alergisch voor interpuntiefouten. Dat zijn fauten met vraagtekens en punten en dubbele punten en puntkomma's. Ze zijn ook heel alergies voor heel veel uitroeptekens!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! En BreZahTaAl, dat snappen hun dan ook niet, maar dat is gewoon spelen met taal. Want alles gewoon indezelfde letters dat is gewoon saai....... Maar die puntjes.... die maken het LeUk!!!!!!! En dat snappuh ze dan nie. Daar krijge ze hoofdpijnen en buikrampen van.

Weet je wat is now wel vervelend vindt van correct typen? Soms lwkt het niet nelemaal om een letter te scnrijvwn, omdat een letter het niet meer doet. De w en de n zijn dws al van mijn toetsenbord verdwenwn. En als ik heel hard op de O tik, oeps, door vloog nij, don goot die letter ook zomoor von me toetsenbord. Nw heeft ook ineens de kkk de tikkk dot nij blijft honge ols ikkk nem indrwkkk. Net mookkkt net typen eb niet mokkkkkkelijkkkeb op. On nff, doob goot nw ookkk df lfttfb F! Misscnifn is nft gfwoon ffn bftfb idff om mf vbifndf tf bfllf dot ikkk vondoog pfb fmoil nift zo gofd tf bfbfikkken bfn.

Zo. Fvfn bfllf mft mf iPnonf, wont ikkk wil mf vbifnd vondoog nog gboog zifn. 06........ Nij goot nift ovfb. Wot wos dif wfbsitf ook olwffb? On jo! Www.t-mobilf.nl Fwckkk. FWCKKK FWCKKK FWCKKK! Nfbbfn zf pbfcifs vondoog ffn stobing!

Zo. Effe type op me iPhone. Dat gaat toch wel ebter dan op me copmuter. Wat ik dus gewoon bedoel te zeggen, is dat spelling gewoon overrated is. Het maakt toch niet uit hoe je shcrijft, als je mekaar maar begriojpt. Toch? TOCH???? TOCH!!!! Dus. Effe de telefoon van me huisgenoot lenen dan. 06........ Wat? Fuck fuck fuck! Hij heeft Ben. En je raadt nooit op welk netwerk dat zit. Shit, zijn er ergens nog postduiven? Ik moet 'm toch effe laten weten dat 't nie so soepel gaat nu. Kan iemand me vriend effe sms'en vandaag? Dit is de text:

BEN ONBERIJKBAAR