FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 mei 2024

NBA: Mavericks naar NBA Finals tegen Celtics

De basketballers van de Boston Celtics hadden zich eerder al geplaatst voor de finale van de Noord-Amerikaanse competitie NBA, nu weten ze ook wie ze daar zullen treffen: de Dallas Mavericks rekenden donderdagavond definitief af met de Minnesota Timberwolves.

In de finale van de Western Conference wonnen de Mavericks de eerste drie wedstrijden, waarna wedstrijd vier zowaar naar Minnesota ging. In Minneapolis probeerden de Timberwolves er uiteraard nog een zesde wedstrijd uit te slepen, maar die hoop was al snel voorbij.

Halverwege het eerste kwart begonnen de Mavericks aan een 13-0 run en de daarmee opgebouwde voorsprong kwam geen seconde meer in gevaar. Luka Doncic was met 36 punten, 10 rebounds en 5 assists weer lekker op dreef en de Mavericks wonnen met 103-124 zonder problemen.

Speelschema
Donderdag 6 juni, 20.30u (02.30u NL) - NBA Finals, game 1; Boston Celtics - Dallas Mavericks

Zoetwatertekort steeds nijpender

Om Nederland in 2050 beter weerbaar te maken tegen droogte en zoetwatertekort, moeten we anders met ons zoete water omgaan. Op dit moment gebruiken we het beschikbare water zo efficiënt mogelijk, maar in de toekomst zijn meer ingrijpende maatregelen nodig. Dat meldt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Harbers: “In 2018 en 2022 zaten we op het randje van wat Nederland nu aan kan. De rivieren stonden zo laag dat schepen nauwelijks meer konden varen, veel boeren konden hun gewassen niet meer besproeien en de natuur droogde uit. Deze extreme zomers worden richting 2100 het nieuwe normaal. Nederland moet zich daarop voorbereiden. Eind 2022 heeft het kabinet al besloten dat water en bodem een grotere rol moeten krijgen bij de inrichting van ons land.”

“Minder zoet water gebruiken, het verhogen van grondwaterstanden, meer opslag in het IJsselmeer en een gezondere bodem zijn maatregelen waarmee we onze zoetwatervoorziening kunnen verbeteren. Alle overheden en alle watergebruikers moeten dit soort scherpe bestuurlijke keuzes maken. Daarnaast gaan we nu onderzoeken welke verdere opties er nog zijn om een zoetwatertekort te minimaliseren.”

Zoetwatertekort steeds nijpender
Verschillende onderzoeken hebben het afgelopen jaar aangetoond dat zoetwatertekort op korte termijn het meest urgente probleem voor Nederland is als het gaat om ons aanpassen aan klimaatverandering. Zo stond in de KNMI-scenario’s dat er vóór 2050 al niet genoeg zoet water is om verzilting tegen te gaan. In november 2023 toonde onderzoek aan dat zoetwaterbeschikbaarheid het meest urgent is als we het hebben over zeespiegelstijging. En in alle Deltascenario’s raken de zoetwatervraag en het zoetwateraanbod verder uit balans.

Waar gebruiken we zoet water voor?
Het meeste zoete water wordt op dit moment gebruikt om verzilting tegen te gaan. Ook gebruiken we het om bodemdaling tegen te gaan, en is voldoende zoet water essentieel voor dijken, drinkwater, scheepvaart, landbouw, industrie, goede waterkwaliteit en natuur. Bij een zoetwatertekort kunnen niet al deze functies worden vervuld. Overigens heeft de drinkwatervoorziening hier een prioriteit: zoetwatertekort leidt dus niet automatisch tot een drinkwatertekort.

Een nieuwe zoetwaterstrategie
In het Deltaprogramma Zoetwater werken Rijk en regio samen om het zoetwatertekort te beperken en Nederland beter weerbaar te maken tegen droogte. Tot nu toe draaide de aanpak vooral om het optimaliseren van het watersysteem. Bijvoorbeeld maatregelen nemen bij stuwen en sluizen, zodat het zoete water niet meteen wegstroomt als deze opengaan.

Maar deze zoetwateraanpak is niet langer toereikend. Het is dan ook noodzakelijk dat alle overheden in beeld brengen hoe ze de toekomstige zoetwatervraag in evenwicht brengen met het wateraanbod. Daarnaast moeten overheden belangrijke afwegingen gaan maken in hun ruimtelijke plannen, zoals:

  • Soms moet worden gekozen voor minder watergebruik;
  • Soms moet een hoger zoutgehalte in bepaalde gebieden worden geaccepteerd;
  • Soms zijn schutbeperkingen noodzakelijk, waardoor de scheepvaart minder vaak door sluizen heen kan;
  • Het extra regenwater uit de nattere winters moeten we beter vasthouden in de bodem of in waterbergingen. Dit kan leiden tot een groter risico op wateroverlast en het kan effect hebben op andere watervragers zoals agrariërs en industrie.
  • Ook start het ministerie met de andere partijen binnen het Nationaal Deltaprogramma een verkenning naar haalbaarheid en wenselijkheid van meer ingrijpende maatregelen, zoals het herzien van de verdeling van het hoofdwatersysteem of een mogelijke tweede aanvoerroute naar het IJsselmeer. In deze verkenning worden ook de uitdagingen per regio en per zoetwatergebruiker beter in beeld gebracht.

Vervolg
Elke zes jaar worden de Deltabeslissingen herijkt, de eerstvolgende keer is in 2026. Daarin wordt omgaan met droogte meegenomen. De besluiten en maatregelen die daaruit voortvloeien, worden vastgelegd in het Nationaal Waterprogramma 2028-2033.

Meer jongeren in de bijstand in eerste kwartaal 2024

Eind maart 2024 ontvingen 403 duizend personen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dit is een stijging van 3 duizend personen (1 procent) ten opzichte van vorig jaar maart. De toename komt vooral doordat meer jongeren tot 27 jaar een bijstandsuitkering ontvingen. Het aantal bijstandsgerechtigden in deze groep steeg ook met 3 duizend (8 procent). Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

Het is het derde kwartaal op rij dat het aantal bijstandsgerechtigden hoger is dan een jaar eerder. Daarvoor was het aantal bijstandsgerechtigden gedurende negen opeenvolgende kwartalen juist lager. Vergeleken met de afgelopen tien jaar zijn er nog steeds relatief weinig bijstandsgerechtigden.

Meer jongeren in de bijstand
Het aantal personen tot 27 jaar met een bijstandsuitkering is, ten opzichte van een jaar eerder, in het eerste kwartaal van 2024 met 8 procent toegenomen. Hiermee kwam het aantal jongvolwassenen met bijstand uit op 39 duizend. Het is het vijfde kwartaal op rij dat er sprake is van een toename.

Bij 27- tot 45-jarigen nam het aantal bijstandsgerechtigden eind maart 2024 met 1 procent toe. Dit zijn ongeveer duizend personen, waarmee het aantal bijstandsontvangers uitkwam op 136 duizend. Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 is het aantal bijstandsgerechtigden in deze groep gestegen.
Het aantal bijstandsgerechtigde 45-plussers bleef in het eerste kwartaal van 2024, ten opzichte van een jaar eerder, ongewijzigd op 229 duizend personen. Het voorgaande kwartaal steeg het aantal bijstandsgerechtigden in deze groep met duizend personen.

Toename aantal mannen in bijstand, aantal vrouwen gelijk
Eind maart 2024 waren er 2 procent meer mannen in de bijstand ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal mannen met een bijstandsuitkering kwam daarmee uit op 175 duizend. Het is het vierde kwartaal op rij dat er meer mannen in de bijstand zijn dan een jaar eerder.

Het aantal vrouwen in de bijstand, 228 duizend, was eind maart 2024 hetzelfde als een jaar eerder. Het aandeel vrouwen en mannen in de bijstand is sinds 2013 vrijwel onveranderd; ongeveer 57 procent vrouwen tegen 43 procent mannen.

Afname uitstroom bijstand
De nieuwste cijfers over uitstroom uit de bijstand gaan over het vierde kwartaal van 2023. In dat kwartaal stroomden meer mensen de bijstand in dan uit. Er waren 21,7 duizend instromers en 16,8 duizend uitstromers.

Dit is het vijfde kwartaal op rij dat er meer personen de bijstand instromen dan uitstromen. Dit is vooral het gevolg van het feit dat de uitstroom al twee jaar een dalende trend heeft.

De uitstroom vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is niet inbegrepen in de cijfers. In 2023 zijn ongeveer 4,8 duizend personen de bijstand uitgestroomd vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd.

Monster Hunter Wilds laat meer van zich zien

Monster Hunter Wilds was vannacht aanwezig tijdens de State of Play-presentatie van Sony. Capcom heeft nieuwe beelden van de game laten zien die wederom onderstrepen dat het spel meer open is dan voorgaande delen in de serie. Monster Hunter Wilds moet in 2025 uitkomen voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

De nieuwe trailer laat kort een aantal personages zien en hint mogelijk naar een groter en meer aanwezig verhaal dan we van de serie gewend zijn. Capcom zegt immers in het persbericht dat dit de eerste Monter Hunter-game is met volledig ingesproken dialogen. Wat betreft gameplay zien we de beloofde weereffecten en dynamische omgevingen aan het werk. Ook de mogelijkheid om tussen twee wapens te wisselen wordt getoond. Vooralsnog hebben we alleen de woestijnachtige 'Windward Plains' gezien, maar volgens Capcom bevat de game meer grote omgevingen met andere klimaten.

Sony kondigt nieuwe Astro Bot-game aan

Astro Bot komt op 6 september uit voor de PS5. Dat hebben Sony en ontwikkelaar Team Asobi aangekondigd tijdens de State of Play-presentatie van vannacht. Ondanks de simpele titel is dit eigenlijk de derde Astro Bot-game. De eerste was een VR-titel voor de PS4 en de tweede was een kort gratis spel voor de PS5.

De nieuwe Astro Bot is dit keer dus een volledige platforming game met maar liefst tachtig levels. Team Asobi zegt verder dat Astro Bot vijftien unieke vaardigheden zal gebruiken die de gameplay veranderen. De baasgevechten tegen gigantische tegenstanders en de vele referenties naar bekende personages uit de geschiedenis van PlayStation komen ook terug. Bekijk de eerste trailer van de game hieronder:

Kamer wil preferentiebeleid medicijnen openbreken

Het huidige preferentiebeleid moet op de schop. Dat concluderen GroenLinks-PvdA, PVV, VVD, CDA, NCS en D66 tijdens het genees- en hulpmiddelendebat op donderdag 30 mei. Zorgverzekeraars moeten het preferentiebeleid ook bij dreigende schaarste openbreken en alternatieve middelen gaan vergoeden.

Met het preferentiebeleid vergoeden zorgverzekeraars meestal alleen de goedkoopste variant van medicijnen met dezelfde werkzame stof. Hierdoor stijgen de ziektekostenpremies minder hard en betaalt de patiënt de laagste prijs wanneer het medicijn onder het eigen risico valt. Als er een medische noodzaak is om toch een ander geneesmiddel toe te passen, en de arts heeft hiervoor een verklaring afgegeven, dan kan de zorgverzekeraar van zijn beleid afwijken. Het preferentiebeleid werd in 2005 ingevoerd en in de Zorgverzekeringswet vastgelegd als reactie op het feit dat apothekers veel geld verdienden aan generieke middelen. Meer hierover bij Skipr

Silent Hill 2 remake naar PS5 en pc in oktober

Tijdens de State of Play van Sony gisteravond is een nieuwe trailer getoond voor Silent Hill 2 Remake. Ook is er een releasedatum bekendgemaakt, namelijk 8 oktober.

De remake van Silent Hill 2, die onder handen wordt genomen door het Poolse Bloober Team, zal verschijnen voor zowel PlayStation 5 als pc. De pc-versie komt vooralsnog exclusief uit op Steam, waarbij pre-orderen inmiddels al mogelijk is. De nieuwe trailer zet wat meer in op sfeer in plaats van vechtpartijen zoals we die zagen in de vorige trailer - bekijk hem hieronder.

FOK! Wat een weer: zon maar ook enkele buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Daar is de vakantieman weer, over weer gesproken, het was gelukkig een binnenvakantie want de nodige buien zijn er wel geweest. Deze zullen ook vandaag nog aanhouden.

Vanochtend lost de mist in het noordoosten snel op. Verder schijnt de zon af en toe maar komen er ook enkele buien voor. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vanmiddag is de zon vooral landinwaarts af en toe te zien. Er komen ook buien voor. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 19°C. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, aan de kust af en toe krachtig, windkracht 5 of 6.

Vanavond raakt het overal bewolkt en komen er buien voor. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is matig, aan de kust af en toe krachtig, windkracht 5 of 6.

Vannacht zijn er perioden met regen. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. Landinwaarts waait het zwak tot matig uit het noordwesten. Aan zee en op het IJsselmeer staat een (vrij) krachtige noordenwind, windkracht 5 à 6.

Tot morgen!   

               

 Ochtendgloren in Almelo (Foto: _UserName_)
Ochtendgloren in Almelo (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

FHM roept Gwen van Poorten uit tot mooiste vrouw 2024

Voor het negende jaar op rij heeft FHM de verkiezing van de mooiste vrouw in Nederland georganiseerd. De keuze is dit jaar gevallen op BNN-presentatrice Gwen van Poorten. Ze neemt het stokje over van Romy Monteiro en dat beschouwt ze als een grote eer.

Sylvie Meis, de nummer 3 op de lijst, werd uitgeroepen tot FHM's Queen of the century. Ruim 20 jaar geleden, in 2002, stond ze al op de cover van het blad.

De Top-10 van de FHM500 2024

  1. Gwen van Poorten
  2. Imaan Hammam
  3. Sylvie Meis
  4. Monica Geuze
  5. Jutta Leerdam
  6. Yolanthe Cabau
  7. Marijn Kuipers
  8. Romy Monteiro
  9. Robin Hölzken
  10. Amaka Enem

FHM maakte eerder deze week bekend dat atletiekster Lieke Klaver tot mooiste sportvrouw van Nederland 2024 is verkozen.

Queen kan muziekrechten voor 1 miljard dollar verkopen

Tussen hun oprichting in 1970 en de dood van hun zanger Freddie Mercury (1946-1991) in 1991 ontwikkelde de Britse rockband Queen zich tot een ware hitmachine. Met nummers als 'We Will Rock You', 'Another One Bites the Dust' en 'Bohemian Rhapsody', schreven ze wereldwijd muziekgeschiedenis. Nu zijn hun megahits klaar om als pakket van eigenaar te wisselen en zouden ze een recordbedrag kunnen opbrengen.

Volgens een artikel in 'Bloomberg' onderhandelt muziekgigant Sony Music momenteel met een andere investeerder om de hele muziekcatalogus van de cultband te kopen. Naast de muziekrechten zou deze megadeal ook andere marketingmogelijkheden zoals merchandising kunnen omvatten. Er wordt gesproken over een mogelijke aankoopprijs van maximaal een miljard US dollar.

Volgens Bloomberg zijn de overgebleven bandleden Brian May, Roger Taylor, John Deacon en de erfgenamen van Freddie Mercury gelijke aandeelhouders in Queen Productions Ltd, dat volgens het bedrijf in 2022 een omzet van 52 miljoen dollar behaalde.

Muziekrechten worden beschouwd als aantrekkelijke investeringen omdat de muzieknummers decennialang in films kunnen worden gebruikt, op de radio kunnen worden gedraaid of voor reclame kunnen worden gebruikt - wat royalty's oplevert voor de rechthebbenden. In de afgelopen jaren hebben enkele bekende muzieksterren hun muziekrechten verkocht. De oude catalogus van Bruce Springsteen werd in 2021 voor naar schatting 500 miljoen dollar verkocht aan Sony, terwijl Warner Music in 2022 ongeveer 250 miljoen dollar uitgaf aan liedjes van David Bowie (1947-2016).

Oekraïne mag nabij Kharkiv Amerikaanse wapens gebruiken in Rusland

De Verenigde Staten hebben Oekraïne toestemming gegeven om Amerikaanse wapens te gebruiken tegen Rusland, maar alleen in de buurt van de omstreden Oekraïense stad Kharkiv. Dit werd volgens de media gemeld in Amerikaanse regeringskringen. Volgens de verklaring is er niets veranderd aan de eis van de VS dat Oekraïne geen langeafstandsraketten en andere door het land geleverde munitie mag gebruiken voor offensieven binnen Rusland.

De beslissing betekent een ommezwaai van president Joe Biden, die tot nu toe standvastig had geweigerd Oekraïne toestemming te geven Amerikaanse wapens te gebruiken voor aanvallen binnen Rusland.

Random Pics van de Dag #1291

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Donald Trump schuldig aan fraude in zwijggeldzaak porno-actrice

De jury in de zwijggeldzaak tegen Donald Trump heeft geoordeeld dat de voormalige president schuldig is aan alle aanklachten in deze zaak. De jury van twaalf juryleden velde het oordeel in New York na twee dagen beraadslaging.

Trump is de eerste voormalige president ooit die schuldig is bevonden in een strafzaak. Amerikaanse media meldden dat Trump er verslagen bij toen het vonnis werd uitgesproken. Niet lang daarna reageerde hij woest. "Dit is weerzinwekkend. Ik ben onschuldig. We zullen blijven vechten tot het einde."

De strafmaat wordt op 11 juli door de rechter bekendgemaakt. Deze datum is slechts enkele dagen voor de verwachte nominatie van Trump als presidentskandidaat van de Republikeinse Partij. Trump hangt een gevangenisstraf van enkele jaren boven het hoofd, die ook kan worden opgeschort, of een boete. De Republikein kan in hoger beroep gaan en zelfs bij een definitieve veroordeling meedoen aan de presidentsverkiezingen in november.

Het Openbaar Ministerie had Trump ervan beschuldigd dat hij zijn kansen op succes in de presidentsverkiezingen van 2016 wilde vergroten door pornoactrice Stormy Daniels zo'n 130.000 dollar aan zwijggeld te betalen en de betaling onrechtmatig te verantwoorden.

De zeven mannen en vijf vrouwen in de jury hebben sinds half april naar de getuigenissen van meer dan 20 getuigen geluisterd - de beraadslagingen van de jury begonnen woensdag. Hoewel de betaling zelf - die door geen van beide partijen werd betwist - niet illegaal was, zou de nu 77-jarige zijn toenmalige persoonlijke advocaat Michael Cohen hebben gemanipuleerd om de ware reden voor deze transactie te verbergen. Dit maakte hem schuldig aan 34 aanklachten van illegale campagnefinanciering. De advocaten van Trump hadden aangevoerd dat het om gewone juridische kosten ging.

De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Johnson, heeft de veroordeling van de ex-president omschreven als "verkeerd" en "gevaarlijk".

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.