FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 november 2023

Man steelt riem en steekt beveiliger met schaar: acht maanden cel

Een 30-jarige man is veroordeeld tot acht maanden cel omdat hij bij een Gucci-winkel in de Bijenkorf te Amsterdam een riem probeerde te stelen en een beveiliger zwaar heeft mishandeld. De beveiliger betrapte hem en werd meerdere keren met een schaar gestoken. Naast de celstraf moet de man ruim 5600 euro schadevergoeding betalen.

De man probeerde op 29 april van dit jaar op nogal knullige wijze de riem te stelen. Hij pakte de riem uit de winkel, stopte deze met de tag er nog aan in een vuilniszak en liep vervolgens de winkel uit. Een beveiliger die hem in de gaten had en aansprak, werd meerdere keren gestoken met schaar.

De man verklaarde dat hij zijn eigen riem heeft willen vergelijken met die in de winkel, maar de rechter ging hier niet in mee. Uit onderzoek blijkt dat de man beperkte intellectuele capaciteiten heeft en daarom is hij volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar.

Ook heeft hij 'schizotypische en antisociale persoonlijkheidstrekken' en de rechtbank ziet ook aanwijzingen voor een stoornis in alcohol- en cannabisgebruik. De kans op herhaling wordt daarom ingeschat als hoog. Hij heeft problemen op vrijwel alle levensgebieden. De man is dakloos, heeft geen werk, maar wel flinke schulden.

Bijzondere voorwaarden
Om kans op herhaling te verminderen krijgt hij naast zijn gevangenisstraf ook bijzondere voorwaarden opgelegd. Ten eerste moet hij na zijn straf begeleid gaan wonen en mag hij geen drugs en alcohol meer gebruiken. De man moet zich ook laten behandelen door een psycholoog en krijgt schuldhulpverlening.

Jubileumeditie Winter Efteling van start

De eerste Efteling-bezoekers hebben de schaatsbaan op de Warme Winter Weide reeds betreden. De 25e Winter Efteling is daarmee officieel van start. Zoals vertrouwd is de Efteling omgetoverd tot een waar winterparadijs waarbij verschillende attracties en Efteling-bewoners een winters jasje hebben gekregen. De Winter Efteling is tot en met 4 februari 2024 te bezoeken.

Winters aanbod
Bij de Efteling staat de winter garant voor knisperende Vreugdevuren, sfeervolle guirlandes en duizenden lichtjes. Nieuw dit jaar zijn de bijzondere lichtgevende vlinders die Sander de Bruijn, hoofdontwerper van de Efteling, vorig jaar in samenwerking met ASML voor lichtfestival GLOW ontwierp. Delen van het lichtproject 'Connecting your love' zijn te bewonderen naast Symbolica: Paleis der Fantasie. Daarnaast staan er op het Ton van de Ven Plein en in Ruigrijk levensgrote nieuwe sneeuwbollen waar bezoekers in kunnen gaan staan. Ook zijn deze winter de elfjes uit Droomvlucht op het Ton van de Ven Plein te vinden op muzikale speeldoosjes.

Op de Warme Winter Weide, een nostalgische winterse weide met schaatsbaan en horeca, kunnen bezoekers dagelijks terecht voor extra entertainment van onder meer Zang & Gelukkig, Fay de Fee, Pinokkio en Pardoes en Pardijn. Vanaf 18 november zorgen Mijnheer en Mevrouw Tijd, van theatershow CARO, in weekenden en vakanties voor een Wonderful Wintertime met winterse liedjes in het Carrousel Paleis.

Oud & Nieuw feest
Oudjaarsavond wordt ook dit jaar sprookjesachtig gevierd in de Winter Efteling. Tussen 19.00 en 01.00 uur is er een feestelijke avondopenstelling met live entertainment. Meer informatie over het programma en de ticketverkoop is terug te vinden op efteling.com.

Coffeeshopmedewerker mocht ontslagen worden na fouten met verkoop wiet

Een medewerker van coffeeshop The Bulldog in het centrum van Amsterdam mocht in juni van dit jaar op staande voet ontslagen worden. Dat heeft de kantonrechter vorige week geoordeeld. Zo meldt AT5

Een beveiliger trok eind mei aan de bel vanwege verdacht gedrag van de medewerker. Bij het bekijken van de camerabeelden kwam de leiding tot de conclusie dat de medewerker verkopen op 28 mei en 30 mei niet op de kassa heeft aangeslagen, zakjes wiet en hasj heeft afgeroomd en geld uit de kassalade in zijn broek- of borstzak stopte.

De medewerker, die sinds augustus 2015 bij de coffeeshop werkte en als barmedewerker 1.846,32 bruto per maand verdiende, werd op 20 juni ontslagen. Hij kreeg een brief van zijn werkgever mee. 

De medewerker was het niet met het ontslag op staande voet eens en stapte naar de rechter. Hij verzocht om een vergoeding van bijna 12.000 euro, omdat er geen 'dringende reden voor ontslag op staande voet' zou zijn geweest.

Hij erkende wel dat hij niet direct verkoop aansloeg, maar dat zou zijn gekomen door drukte of omdat hij het vergat omdat hij bezig was met zijn telefoon. Op rustige momenten zou hij het alsnog gedaan hebben. Het samenvoegen van zakjes wiet of hasj zou hij op verzoek van klanten gedaan hebben en het geld dat hij uit de kassa nam zou als fooi gegeven zijn.

De kantonrechter vond zijn verweer 'niet aannemelijk en zelfs ongeloofwaardig'. In het vonnis staat dat het aanslaan van de verkoop enkele seconden duurt en het achteraf aanslaan 'overduidelijk meer tijd' kost. "Bovendien is juist het aanslaan van de verkopen op de kassa op het moment van verkoop een belangrijk onderdeel van het verkoopproces. Dit geldt te meer nu The Bulldog sluiting van de coffeeshop riskeert als de politie en belastingdienst tijdens een inval constateren dat de kassa en/of voorraad niet klopt."

Aparte beker
Het samenvoegen van de zakjes wiet en hasj gebeurde ook op momenten dat er geen klanten in de buurt waren en hij heeft 'op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt' dat het geld dat hij in zijn zak stak als fooi gegeven zou zijn. Fooien worden volgens de coffeeshop juist in een aparte beker bewaard en daarna verdeeld onder personeel. "Voor zover verzoeker stelt dat dit beleid in de praktijk niet wordt gevolgd, had hij dit in ieder geval moeten onderbouwen met bijvoorbeeld verklaringen van andere medewerkers", stelt de kantonrechter.

De kantonrechter concludeert dat het ontslag op staande voet 'het gevolg is van handelen van verzoeker dat als ernstig verwijtbaar moet worden aangemerkt'. Een vergoeding was daarom niet nodig. De ontslagen medewerker moet zijn voormalige werkgever wel een kleine 800 euro aan proceskosten betalen.

Is onze democratie stuk?

Wij zijn een gaaf landje, volgens demissionair premier Mark Rutte, maar het kan natuurlijk beter. Universiteit van Nederland vroeg Reijer Passchier (Open Universiteit / Universiteit Leiden) wat hij zou veranderen aan onze politiek en democratie. Reijer is jurist en hoogleraar 'Digitalisering en de democratische rechtsstaat'. Volgens hem zijn er wel een paar ingrepen mogelijk. De meest radicale is misschien wel het verbieden van camera's in de Eerste én Tweede Kamer. In Finland is gebleken dat zo'n maatregel het debat ten goede komt. En dat is niet het enige wat anders kan.

Cameron keert terug in Brits kabinet door stoelendans na ontslag Suellerman

De voormalige Britse premier David Cameron zal als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken weer deel uit gaan maken van de regering. Hij volgt James Cleverly op, die de omstreden minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman vervangt.

De Britse premier Rishi Sunak heeft zijn kabinet op belangrijke posities herschikt. Sunak ontsloeg de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman. De huidige minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zal haar ambt overnemen. In zijn plaats keert een bekend gezicht terug in de Britse politiek: David Cameron, de voormalige premier.

De 57-jarige Cameron was van 2010 tot 2016 premier van Groot-Brittannië. Hij trad af nadat 52 procent van zijn landgenoten in het Brexit-referendum had gestemd om de EU te verlaten. Cameron initieerde het referendum, maar voerde campagne om in de EU te blijven. 

Als onderdeel van de herschikking van het Britse kabinet trad ook minister van Milieu Therese Coffey af. Coffey zei dat ze gelooft dat dit het juiste moment is om zich terug te trekken uit de regering. Ze heeft al verschillende kabinetsfuncties bekleed en was onder Sunaks voorganger Liz Truss minister van Volksgezondheid en Werkgelegenheid en vice-premier.

De rechtse politicus Braverman heeft herhaaldelijk voor controverse gezorgd – meest recentelijk vanwege kritiek op de manier waarop de politie de pro-Palestijnse demonstraties in het land aanpakt. Vorige week beschuldigde ze de politie ervan de ‘pro-Palestijnse bendes’ hun gang te laten gaan. Ze beschreef demonstraties waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook als ‘haatmarsen’. Rechtse demonstranten raakten dit weekend in Londen in gevecht met politieagenten. Critici beschuldigden Braverman ervan de spanningen in het land aan te wakkeren.

Belgische onderzoek: nieuw inzicht over uitsterven dinosauriers

Nieuw onderzoek uit België verandert de kijk op de oorzaak van het uitsterven van dinosauriërs. Wetenschappers uit België hebben onlangs een fossielenlocatie in Noord-Dakota onderzocht, genaamd Tanis, waar de geologische effecten zijn onderzocht van de enorme Chicxulub-asteroïde die 66 miljoen jaar geleden de aarde trof.

Aangenomen wordt dat de asteroïde de massale uitsterving van de dinosauriërs heeft veroorzaakt, maar de Belgische wetenschappers hebben ter plaatse een laag ultrafijn silicaatstof aangetroffen en suggereren dat dit een mede-oorzaak is van het uitsterven van de dinosauriërs. 

Oostenrijk compenseert strafrechtelijk vervolgde homoseksuelen

In Oostenrijk worden mensen die van 1971 tot 2002 zijn vervolgd voor het vrijwillig uitvoeren van homoseksuele handelingen financieel gecompenseerd.

Volgens schattingen kunnen ongeveer 11.000 mensen een claim indienen, zei minister van Justitie Zadic bij de presentatie van het compensatiefonds. Hiervoor is in totaal 33 miljoen euro beschikbaar.

Homoseksualiteit werd in 1971 in Oostenrijk in principe gedecriminaliseerd. Er bleven echter individuele discriminerende speciale paragrafen bestaan, waarvan de laatste pas in 2002 werd ingetrokken.

Homo's en lesbiennes die vanwege de speciale paragrafen zijn onderzocht, krijgen een schadevergoeding van 500 euro. Veroordeelden krijgen 3000 euro. Een hogere schadevergoeding is beschikbaar voor mensen die op basis van de wetten gevangen zijn gezet of die gezondheids-, economische of beroepsschade hebben geleden.

Dit wil de politiek ťcht met bestaanszekerheid

Nieuwsuur heeft een vierdelige serie gemaakt over vier verschillende onderwerpen: bestaanszekerheid, wonen, klimaat en migratie/buitenland. Dit zijn wel de belangrijkste issues in de afgelopen jaren in zowel de politiek als het maatschappelijk debat. Van 18 politieke partijen is gekeken naar hun partijprogramma, hun stemgedrag in de Tweede Kamer en is gevraagd om 94 stellingen te beantwoorden.

Er is in deze eerste aflevering een klein foutje ingeslopen. In minuut vier van de video mist het CDA in het minimumloon-overzicht; zij willen 16 euro minimumloon in 2028. Ook het standpunt van NSC verdient nog enige toelichting: in het partijprogramma schrijft NSC de ‘Europese richtlijn inzake minimumlonen’ te willen gaan volgen. Dat zou in de loop van de komende jaren neerkomen op ongeveer 16 euro. Op de stelling van de StemWijzer of het minimumloon ‘binnen drie jaar naar 16 euro moet’, antwoorden ze echter oneens - het hoeft van NSC dus blijkbaar niet binnen de genoemde termijn. 


00:00 Intro
00:48 Overzicht bestaanszekerheid
02:01 Minimumloon
04:49 Het sociaal minimum
07:58 Brandstofaccijns
09:56 De AOW
14:53 De toeslagenaffaire
16:22 Conclusie

Klimaatactivist bestormt podium Greta Thunberg: 'kom voor klimaat, niet voor politiek'

Terwijl Greta Thunberg gistermiddag na de Mars voor Klimaat en Gerechtigheid over de situatie in Palestina sprak bestormde een man het podium en griste haar microfoon weg. De man zei tegen Thunberg: "Ik ben hier gekomen voor een klimaatdemonstratie, niet voor een politieke mening," voordat hij onder luid boegeroep van het podium werd verwijderd.

De man, van beroep fysiotherapeut, is een voormalig kandidaat-lid van Water Natuurlijk, de grootste waterschapspartij van ons land. De activist uit het Gelderse Meteren gaat met zijn actie inmiddels viral over de hele wereld. Op zijn sociale media krijgt hij naast bijval van andere klimaatactivisten ook aanvragen voor interviews van buitenlandse media, maar daar gaat hij volgens zijn partij niet op in.

China eist respect van de VS, in aanloop ontmoeting Xi en Biden

China eist politieke concessies in de aanloop naar de ontmoeting van president Xi met de Amerikaanse president Biden.

De VS moeten het recht van de Volksrepubliek om zich te ontwikkelen respecteren, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. Men hoopt dat Amerika geen nieuwe Koude Oorlog wil starten, maar streeft naar stabiele betrekkingen. De VS moeten ook vasthouden aan het principe dat China en Taiwan één zijn. Staatshoofd Xi en de Amerikaanse president Biden willen elkaar deze week ontmoeten in de marge van de top van de Asia-Pacific Economic Community in San Francisco.

EU beschuldigt Hamas van overtreden internationaal recht

De Europese Unie heeft Hamas, dat zij zelf classificeert als een terroristische organisatie, beschuldigd van het schenden van het internationaal recht. De EU veroordeelt het gebruik van ziekenhuizen en burgers als schild door Hamas, zei EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken de heer Borrell namens de 27 lidstaten. Israël heeft zich echter ook te houden aan het internationaal humanitair recht.

De EU veroordeelde het gebruik van ziekenhuizen en de burgerbevolking als menselijk schild of dekmantel door Hamas, aldus de verklaring van de vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken. Burgers moeten de Gazastrook kunnen verlaten en ziekenhuizen moeten worden voorzien van alles wat ze nodig hebben. Volgens berichten uit de Gazastrook hebben de ziekenhuizen daar nauwelijks nog brandstof om te werken. Israël ontkent deze bewering.

Borrell riep op om humanitaire hulp in de Gazastrook mogelijk te maken - "snel, veilig en ongehinderd". Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen. Dit moet echter gebeuren in overeenstemming met het internationaal recht.

De hoge vertegenwoordiger van de EU deed een beroep op Hamas om de op 7 oktober ontvoerde gijzelaars onmiddellijk vrij te laten. Tot die tijd moet het Internationale Comité van het Rode Kruis toegang tot hen krijgen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bespreken het Midden-Oosten, Oekraïne en de Kaukasus
De situatie in het Midden-Oosten is vandaag opnieuw onderwerp van gesprek voor de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Ze zullen onder andere bespreken hoe de situatie van de mensen in de Gazastrook kan worden verbeterd.

Een ander onderwerp op de bijeenkomst is de oorlog in Oekraïne: de deelnemers willen praten over veiligheidstoezeggingen voor de lange termijn voor het land dat door Rusland wordt aangevallen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba zal de vergadering via video bijwonen.

Het overleg van de EU zal ook gaan over het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zal verslag uitbrengen over haar meest recente reis naar de Kaukasus.

Nieuw parlement Polen is samengesteld

Het nieuwe parlement van Polen komt bijeen voor de constituerende zitting.

Eerst zullen de leden van de Sejm een voorzitter van het parlement kiezen. De huidige regering van de PiS-partij onder premier Morawiecki zal dan officieel aftreden.

Bij de verkiezingen op 15 oktober behaalde een alliantie van drie partijen onder leiding van de liberaal-conservatieve Burgercoalitie van voormalig premier Tusk een duidelijke meerderheid. De drie partijen hebben al een coalitieakkoord getekend. De Poolse president Duda heeft echter in eerste instantie Morawiecki belast met de vorming van de regering. Critici beschuldigen de president ervan de machtsoverdracht te willen vertragen.

FOK! Wat een weer: winderig en buiig

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanmiddag komen er kortdurend zware windstoten voor van ongeveer 75 km/u uit het westen, landinwaarts vooral bij buien. Aan zee kunnen kunnen er zware windstoten tot 90 km/u voorkomen.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het bewolkt en in het zuiden valt regen. De regen breidt zich over de rest van het land uit. Ook komt er in het zuidwesten en zuiden plaatselijk mist voor, die naar het midden en noordoosten trekt. De wind komt uit zuid tot zuidoost en neemt toe naar matig, aan zee mogelijk al naar krachtig.

Vanmiddag regent het eerst nog met veel bewolking. Later in de middag wordt het van het westen uit droog en kan de zon nog even doorbreken. De maximumtemperatuur komt rond 14°C uit. De wind komt eerst uit zuid, later uit west en wordt vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. Aan zee en landinwaarts ook bij buien is er kans op zware windstoten van 75-90 km/u.

Vanavond zijn er opklaringen en vooral in het noordoosten en oosten zijn eerst nog buien aanwezig. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land overwegend vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. In de kustgebieden komen af en toe zware windstoten rond 75 km/u voor. Ook bij buien is er kans op zware windstoten van 75 km/u.

Komende nacht is het eerst overwegend droog en ontstaan er vooral landinwaarts enkele buien. De wind uit west tot zuidwest is landinwaarts matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig, windkracht 7-8. Aan zee komen vooral in het noorden zware windstoten rond 80 km/u voor. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C.

Tot morgen! 

                   

 Een van de foto's uit de serie "Lauwersoog" (Foto: bondage)
Een van de foto's uit de serie "Lauwersoog" (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Van Gerwen en Noppert winnen weer op Grand Slam, Van Duijvenbode pakt ook zege

In Wolverhampton is zondag de tweede serie groepswedstrijden in de Grand Slam of Darts gespeeld. In alle acht groepen speelden de twee verliezers van ronde één tegen elkaar, net als de twee winnaars. Maandag- en dinsdagavond wordt de derde en laatste speelronde in de groepsfase gespeeld.

Groep A
James Wade had het lastig met Nathan Girvan, maar met vier legs op rij kwam hij op matchpoint en dat benutte hij gelijk: 5-2. Tussen Michael Smith en Krzysztof Ratajski ging het in de eerste vier legs gelijk op, waarna de Pool een fraaie 170-finish gooide. Smith werd niet van de wijs gebracht en met een 106-finish in de beslissende leg pakte hij de 5-4 zege.

Groep B
Berry van Peer liet kansen liggen om mee te gaan met Chris Dobey, maar herstelde zich en kwam met een 110-finish op 3-3. Op 4-4 liet Van Peer 101 voor de wedstrijd liggen, waarna Dobey het met een 52-finish afmaakte: 5-4. Josh Rock begon vervolgens weer sterk tegen Jonny Clayton en stond snel op 3-1, waarna hij het overtuigend afmaakte: 5-1.

Groep C
Dirk van Duijvenbode nam het op tegen Steve Lennon en pakte in een nogal moeizame wedstrijd een 5-2 zege, waarna het aan Luke Humphries en Gary Anderson was. Op 4-1 besloot Humphries 170 weg te zetten op dubbel-16 en dat maakte hij keurig af voor een 5-1 zege.

Groep D
Gian van Veen speelde tegen Nathan Rafferty, die na een gelijkopgaand begin een verrassende 5-2 zege pakte en Van Veen daarmee een tweede nederlaag bezorgde. Gerwyn Price speelde vervolgens tegen Ryan Searle en schoot uit de startblokken: met een gemiddelde van tegen de 120 ging hij op weg naar 4-0. Dat zakte logischerwijze een klein beetje in, maar met een 92-finish pakte Price de 5-0 zege.

Groep E
Peter Wright begon prima tegen Dave Chisnall, die daarna wat beter in zijn spel kwam en mee ging naar 3-3. Op 4-4 mochten beide heren aanleggen voor de winst, wat ze beiden in poging één niet voor elkaar kregen, maar Wright deed het daarna wel: 5-4. Daarna was het aan Stephen Bunting en Stowe Buntz, die een dag eerder stuntte tegen Wright. Buntz begon weer sterk en kwam op 3-1, waarna Bunting de dubbel-12 voor een negendarter er nét naast gooide. Buntz liet zich niet van de wijs brengen en de Amerikaan maakte stunt nummer twee compleet: 5-3.

Groep F
Brendan Dolan herstelde zich van zijn openingsnederlaag door Haruki Muramatsu met 5-2 te verslaan, waarna Danny Noppert het opnam tegen Andrew Gilding. Daarin was Noppert steeds net iets beter dan de ook prima spelende Gilding en met een 97-finish maakte hij het af: 5-3.

Groep G
Martijn Kleermaker had Fallon Sherrock tegenover zich op het podium, een redelijk gelijk opgaande wedstrijd. Kleermaker knokte zich met moeite naar 3-3, waarna op 4-4 een beslissende leg nodig was. Daarin liet Sherrock een 144-finish liggen op dubbel-18, waarna Kleermaker de dubbel niet raakte op 110 en zag hoe Sherrock het een beurt later wel afmaakte: 5-4. In een herhaling van de WK-finale van een aantal jaar geleden speelde Michael van Gerwen tegen Rob Cross, waarin ook een beslissende leg nodig was. Daarin hadden beide heren moeite om het af te maken, maar Van Gerwen kreeg het dan eindelijk voor elkaar: 5-4.

Groep H
Ricardo Pietreczko stond tegenover Beau Greaves, die weer geweldig begon en de eerste drie legs won. Een 118-finish bracht Pietreczko in de wedstrijd, maar het mocht niet baten: Greaves was beduidend beter en met een 96-finish en een 12-darter pakte ze de 5-1 zege. Nathan Aspinall stond daarna tegenover Damon Heta en had er niet al teveel moeite mee: 5-2.

JTI gaat na Philip Morris ook door met tabaksverkoop in Rusland

Sigarettenfabrikant Japan Tobacco International heeft besloten zijn activiteiten in Rusland voort te zetten. Volgens de Russische topmanager van JTI heeft het bedrijf besloten de consumenten niet te beroven van “het product waaraan ze gewend zijn”

In maart 2022 kondigde Japan Tobacco aan dat het nieuwe investeringen en marketingactiviteiten in Rusland zou opschorten. Er zijn vier JTI-fabrieken in het land en de Russische divisie heeft ongeveer 4.000 werknemers. In april van hetzelfde jaar kondigde Japan Tobacco aan dat het verschillende opties aan het evalueren was om zijn activiteiten in Rusland te ontwikkelen, waaronder de eigendomsoverdracht van de Russische eenheid.

Japan Tobacco begon in 1999 in Rusland. Het stond  op de 4e plaats in de Forbes ranglijst van 2021 van de grootste buitenlandse bedrijven in het land. Het bedrijf is eigenaar van de merken Winston, LD, Camel, Sobranie, Ploom, Logic, evenals de Russische merken Donskoy Tabak, Peter I, Troika.

Andere tabaksfabrikanten hebben aangekondigd Rusland te willen verlaten. British American Tobacco (merken Lucky Strike, Kent en Java) verwacht de overdracht van de Russische activiteiten in 2023 af te ronden, maar geeft toe dat het proces zich tot 2024 kan voortslepen, zei CEO Jack Bowles in februari. Imperial Brands (merken Gauloises en Davidoff) waren al vertrokken.

Philip Morris International (Chesterfield, Parliament, Marlboro en Bond Street-sigaretten) was van plan om te vertrekken, maar besloot toen te blijven. De onderhandelingen over de verkoop van de Russische activiteiten van het bedrijf zijn op een dood spoor beland, zegt Jacek Olczak, CEO van Philip Morris. Volgens hem is het standpunt van Philip Morris dat het zijn activiteiten liever in Rusland laat dan het tegen ongunstige voorwaarden te verkopen, tegen een prijs die oneerlijk is voor de aandeelhouders.

Japan Tobacco International (JTI) is na de bekendmaking door het Ukrainian National Agency on Corruption Prevention samen met Philip Morris op een lijst gezet van multinationals die de oorlog van Rusland tegen Oekraïne sponsoren.

JTI heeft met 36,2 procent het grootste aandeel van de Russische tabaksmarkt in handen. Dat daar ook een enorm financieel eigenbelang mee gemoeid is, moge duidelijk zijn. JTI heeft met zijn aanwezigheid in Rusland voor een flinke geldstroom naar de Russische staatskas en daarmee de oorlogskas gezorgd. De afgelopen twintig jaar heeft JTI meer dan 4,6 miljard dollar (omgerekend 4,3 miljard euro) aan belastingen afgedragen. 

'Grote verzekeraars beperken vrije artsenkeuze'

Het einde van de restitutiepolis, een belangrijke pijler onder de vrije artsenkeuze, is in zicht. Drie grote zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland) bieden deze polis komend jaar niet meer aan, meldt de Volkskrant.

Bij een restitutiepolis krijgt een verzekerde altijd alle zorg bij alle zorgaanbieders volledig vergoed, of deze nu wel of geen contract met de verzekeraar heeft. Maar de verzekeraars zetten in 2024 het mes in de maximumvergoeding voor de wijkverpleging en de ggz; verzekerden zullen een deel van de kosten bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders voortaan zelf moeten betalen. Meer hierover bij Skipr

Grondstoffenleverancier van BMW zou milieu- en arbeidsnormen schenden

Een belangrijke toeleverancier van autofabrikant BMW wordt verdacht van het overtreden van milieu- en arbeidsnormen.

Uit onderzoek van NDR, WDR en Süddeutscher Zeitung blijkt dat grote hoeveelheden zeer giftige stoffen vanuit de Marokkaanse Bou Azzer-kobaltmijn  een riviervallei in lekken. Mijnwerkers beschuldigen de exploitant er ook van dat hij sociale uitkeringen achterhoudt en de veiligheidsnormen negeert.

Volgens Duitse advocaten zou de zaak in strijd kunnen zijn met de supply chain-wet die begin dit jaar is aangenomen. Het verplicht grote bedrijven als BMW om de naleving door hun leveranciers van milieu- en mensenrechtennormen te controleren.

Bou Azzer is de thuisbasis van een van de grootste kobalt- en nikkelmijnen ter wereld. De metalen zijn belangrijke grondstoffen voor de productie van accu’s van elektrische auto’s.

Fietser urenlang ontvoerd om 17.000 euro te stelen: vier maanden celstraf

Een 20-jarige crimineel die met drie anderen begin dit jaar een fietser ontvoerde om enorme geldbedragen van zijn rekening te halen, is deze week veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf. Acht maanden daarvan zijn voorwaardelijk, waardoor het in werkelijkheid om vier maanden celstraf gaat. Zo meldt AT5

Het slachtoffer werd op 2 januari naar een plek in Amsterdam gelokt. Daar werd hij van zijn fiets getrokken en in een auto geduwd, waarna de vier ontvoerders urenlang met hem rondreden. Ook stompten ze hem verschillende keren in zijn gezicht. De 20-jarige ontvoerder, die naast het slachtoffer op de achterbank zat, dreigde verder een wapen te trekken.

Betaalautomaten
De fietser moest zijn telefooncode en een pincode van een betaalpas geven, waarna de ontvoerders geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overzetten. Ook haalden ze verschillende keren geld van zijn rekening bij betaalautomaten en hebben ze bij winkels spullen gekocht. Het slachtoffer kwam uiteindelijk vrij en belde in Haarlem aan om hulp te vragen. Daarna hebben de verdachten via de site van de Bijenkorf nog voor duizenden euro's aan kleding gekocht.

Volgens de rechtbank is de twintiger met zijn drie mededaders 'planmatig te werk gegaan'. "Zij hebben daarmee niet alleen geen respect gehad voor het eigendom van het slachtoffer, maar hebben ook geweld gebruikt om hun doel kostte wat het kost te bereiken. Dat zijn heel ernstige feiten met een grote impact op het slachtoffer", schrijft de rechtbank. 

De 20-jarige man is volgens de psycholoog volledig verantwoordelijk voor de feiten, al is er wel sprake van een 'normoverschrijdende gedragsstoornis' en een 'gering empathisch vermogen'. Hij werd in september van dit jaar vrijgelaten in afwachting van de zitting. In eerste instantie leek het erop dat hij zich 'redelijk' aan de voorwaarden hield, maar later bleek dat uit de gegevens van de enkelband dat hij twee keer het locatieverbod heeft overtreden.

Eerder werd de twintiger al veroordeeld voor verschillende diefstallen. De rechtbank vindt dat 'de ernst van de feiten een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigt'. Tegelijkertijd wil de rechtbank een deel van de straf voorwaardelijk opleggen, mede vanwege de leeftijd van de man. Het voorwaardelijke deel van de straf dient als een 'stok achter de deur' en hij krijgt een 'laatste kans' om de voorwaarden niet opnieuw te overtreden.

Random Pics van de Dag #1099

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
©FOK.nl e.a.