FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 oktober 2022

AI Picture Gallery #26

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #763

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oud-bestuurder Haga Lyceum begint nieuwe school: Het Achterhuis Lyceum

Soner Atasoy, voormalig bestuurder van het islamitische Cornelius Haga Lyceum, die in 2020 ontslagen werd, laat opnieuw van zich horen in het onderwijs. Hij is nu in Den Haag een school begonnen. En die heeft een opvallende naam: Het Achterhuis Lyceum. Atasoy: "Wat er met de joden is gebeurd, is ons niet overkomen, maar ook ons zijn grondrechten afgepakt."

Het Achterhuis Lyceum betekent de terugkeer van de orthodoxe Atasoy, die oud-onderwijsminister Arie Slob koste wat kost buiten het onderwijs wilde houden, meldt NRC vandaag. In 2021 begon de omstreden schoolbestuurder met een kleine groep leerlingen die vrijstelling kreeg van inschrijvingsplicht wegens gebrek aan islamitisch onderwijs in Den Haag. Inmiddels telt de school  een eerste en tweede klas en 7 docenten die lesgeven aan in totaal 45 kinderen.

Onderwijsinspectie
Op Het Achterhuis Lyceum krijgen nu ook leerlingen les zonder zo'n vrijstelling. Om ook deze leerlingen te mogen lesgeven, heeft Atatsoy de goedkeuring van de Onderwijsinspectie nodig. Nog deze maand staat er een kennismakingsgesprek gepland en volgt een inspectie, waarbij getoetst wordt op ondermeer veiligheid en bevoegdheid van de docenten. Van financiering is Atasoy niet afhankelijk van de overheid: Het Achterhuis Lyceum is een privéschool. 

De naam van de nieuwe school heeft oprichter Soner Atasoy bewust gekozen, zegt hij tegen AT5. "Wij zijn niet vermoord of vergast, maar ook ons zijn, net als van de joden, belangrijke grondrechten afgepakt. De jodenvervolging is ook niet van de ene op de andere dag begonnen. In een volwassen democratie verwachten we dat de overheid niet met twee maten meet." Atasoy doelt op de jarenlange tegenwerking die hij zegt te hebben ondervonden van de overheid. Hij werd in juni 2020 op staande voet ontslagen.

Na waarschuwingen van de AIVD over terroristische banden en een zeer kritisch inspectierapport sommeerde oud-minister Slob in 2019 het schoolbestuur te vertrekken. Het hof oordeelde in maart dit jaar dat zijn ontslag onrechtmatig was en afgelopen woensdag oordeelde de Raad van State dat er geen sprake is geweest van wanbeheer. Er waren wel degelijk fouten gemaakt, maar omdat het bestuur van het Haga Lyceum de betalingen heeft teruggevorderd, kan er volgens de rechter geen financieel voordeel uit gehaald zijn. 

Naomi Mestrum, adjunct-directeur van het CIDI (Cetrum informatie en Documentatie Israël) noemt de  beslissing om een Islamitische privéschool ‘Het Achterhuis Lyceum’ te noemen buitengewoon kwalijk. Mestrum: "De uitleg dat hiervoor gekozen is omdat moslims die 'niet aan de leiband lopen van de overheid' worden opgejaagd 'als de Joden in de Tweede Wereldoorlog' (zoals Atasoy tegen het NRC zegt), is een verkrachting van de geschiedenis." 

Beledigend en kwetsend
Mestrum noemt Atasoy ongeschikt om een school te leiden. "Opnieuw wordt de Tweede Wereldoorlog misbruikt om de aandacht te trekken voor een eigen zaak, en daarmee wordt onze democratie uitgehold en de Holocaust gebagatelliseerd. De bezetting door nazi-Duitsland ging gepaard met systematische vervolging, wettelijke uitsluiting, onteigening en deportaties. Dit vergelijken met het huidige Nederland is een belediging voor onze democratische rechtsorde. Bovendien kwets je Joden die deze groepsvervolging hebben meegemaakt en misbruik je doelbewust een belangrijk ijkpunt tegen discriminatie, ten behoeve van je eigen gelijk."

Om Het Achterhuis Lyceum officiëel als privéschool te kunnen behouden, heeft Atasoy dus nu de goedkeuring van de Onderwijsinspectie nodig. Hij verwacht opnieuw tegenwerking. Atasoy: "Als ik naar de overheid kijk, zijn we jarenlang op een achterbakse manier tegengewerkt. Het enige dat de overheid niet kan breken is hoop. Hoop dat de overheid tot inkeer komt dat ze fout zaten. Als deze school verboden wordt,  vinden we wel een andere manier om goed islamitisch onderwijs te geven."

Opnieuw forensisch team naar Oekraïne voor onderzoek oorlogsmisdaden

Een Nederlands forensisch en opsporingsteam (FO-team) is zojuist naar Oekraïne vertrokken. Het 40-koppige team gaat daar verder met het onderzoek naar oorlogsmisdrijven. In mei deed het team dit ook al. Het onderzoek gebeurt op verzoek van Oekraïne, onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

Het FO-team bestaat onder meer uit forensische, digitale en tactische rechercheurs van de marechaussee, aangevuld met experts van andere defensieonderdelen. Ze doen onderzoek en stellen bewijs veilig. Ook nemen ze getuigenverklaringen op, doen DNA-onderzoek en verzamelen digitale informatie van bijvoorbeeld camera’s en computers. Uit die bewijslast moet blijken of vervolging mogelijk is.

Het Nederlandse team ondersteunt verder de planning van soortgelijke missies van andere landen. Dit helpt bij het onderling afstemmen van het onderzoekswerk van het ICC en bij het zo snel mogelijk verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden.

Risico’s
De inzet gebeurt in gebieden die onder controle staan van de Oekraïense strijdkrachten. Ook zijn er geen directe confrontaties met Russische militairen te verwachten. Toch ’is het forensisch en opsporingswerk niet zonder risico’s, want ook in deze gebieden kunnen Russische (raket)aanvallen voorkomen.

Bovendien zijn niet geëxplodeerde munitie en boobytraps een gevaar. Mocht de veiligheidssituatie veranderen en inzet niet meer verantwoord zijn, dan kan het team worden teruggehaald.

De bewindslieden laten weten zich bewust te zijn van de risico’s. Maar het kabinet wil inbreuken op de internationale rechtsorde niet onbestraft laten. Het FO-team levert daar namens Nederland een belangrijke bijdrage aan.

Dit tweede onderzoek duurt in principe 6 weken. Hierna volgen ook nog een derde en vierde keer in het voor- en najaar van 2023.

Voorruiten voertuigen op ANPR-foto's automatisch geblindeerd

Inzittenden van auto’s waarmee een verkeersovertreding wordt begaan, komen niet langer op de zogeheten ANPR-foto’s te staan. Voorruiten worden automatisch geblurd op de foto’s. Voorheen gebeurde dit blinderen handmatig, wat een erg arbeidsintensieve klus was.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Het is gericht op het maken van foto’s van kentekenplaten, niet op het fotograferen van inzittenden. Met ANPR-camera’s werden sporadisch foto’s gemaakt waarop onbedoeld personen herkenbaar voorkwamen. Dit is sinds 13 oktober verleden tijd.

Foto’s die worden gemaakt van alle kentekens die een politiecamera passeren, mogen 28 dagen worden bewaard op basis van artikel 126jj Sv. Voor deze opslag moet de politie voldoen aan de privacy-wetgeving. Om die reden mogen er geen herkenbare personen op de foto’s staan. Door het automatisch blinderen van voorruiten wordt nog beter aan deze voorwaarde voldaan.

Tbs met dwangverpleging voor man die moeder doodstak

De rechtbank Overijssel oordeelt dat een 29-jarige man schuldig is aan het doodsteken van zijn moeder, maar ontslaat hem van alle rechtsvervolging. Volgens de rechtbank kan het de man niet worden aangerekend dat hij zijn moeder doodstak, gelet op zijn psychische toestand. Wel legt de rechtbank de man de maatregel tbs met dwangverpleging op.

Psychotische overtuigingen
Op 12 februari 2022 ging de man naar het huis van zijn moeder in Enschede. Hij hoorde stemmen in zijn hoofd en dacht dat zijn moeder hem bespioneerde. Toen hij op haar telefoon WhatsApp-berichten tussen haar en haar buurman over hemzelf aantrof, werden zijn psychotische overtuigingen dat hij in de gaten werd gehouden en dat zijn moeder samenspande met haar buurman, bevestigd. Hij wilde zijn moeder het zwijgen opleggen. Hij sloeg op haar in, probeerde haar te wurgen en stak haar vervolgens met een mes uit de keukenlade meerdere keren, waarvan een keer in de borst. Die steek bleek dodelijk.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De rechtbank is van oordeel dat het gedrag van de man volledig gestuurd werd door zijn psychose en dermate werd beïnvloed door paranoïde wanen, dat hij hier nauwelijks tot geen grip op had. Uit het onderzoek van de psycholoog en psychiater blijkt dat de man lijdt aan schizofrenie en een persoonlijkheidsstoornis heeft. De rechtbank ontslaat de man van alle rechtsvervolging maar legt hem wel tbs met dwangverpleging op. Hij heeft en intensieve behandeling nodig voor zijn stoornissen voordat hij terug kan keren in de maatschappij. Zonder deze behandeling is de kans op herhaling en het gevaar voor anderen groot.

Reizigers gaan fors meer betalen voor bus, tram en metro in Groot Amsterdam

Het reizen met bus-, metro- en tram wordt in de regio Amsterdam vanaf januari 2023 fors duurder. De verschillende vervoerders in Amsterdam, Amstelland, Zaanstreek en Waterland verhogen hun prijzen met minimaal 7 procent. Wel wordt er geld vrijgemaakt voor een actie om reizigers te behouden voor het OV. Zo meldt AT5

Hoeveel duurder de reis precies gaat worden, hangt af van drie factoren: de vervoerder, de lengte van de reis en of je reist met een abonnement. De prijs voor een kaartje bestaat uit een basistarief. Daar bovenop komt het zogeheten kilometertarief. Het basistarief volgt een landelijk vastgestelde verhoging, vastgesteld op 7,24 procent. Met het kilometertarief werkt dat anders, dit wordt door de individuele vervoerders vastgesteld en stijgt een stuk harder: tussen de 9 en 12 procent. Vooral langere reizen vallen hierdoor vanaf volgend jaar duurder uit. Er zijn verschillen: in Amsterdam is de stijging bijvoorbeeld lager dan in de omliggende regio's.

Ten slotte valt de pijn voor reizigers met een abonnement gemiddeld genomen lager uit: voor hen blijft de stijging beperkt tot zo'n 7 procent. Hierdoor komt de tariefverhoging vooral terecht bij mensen die op saldo reizen.

De fikse verhoging van de tarieven komt op een moment dat het leven in Nederland snel duurder wordt door de hoge inflatie. Daarnaast kampen de vervoerders door de naweeën van de coronapandemie nog altijd met tegenvallende reizigersaantallen. Een andere optie om de kosten te beperken, het afschalen van de dienstregeling, willen de vervoerders voorkomen. De verhoging van de tarieven komt hierdoor niet onverwacht.

Om de reizigers een beetje te ontlasten, wil de Vervoerregio, waarin verschillende regionale vervoerders samenwerken met 14 gemeenten, tot 5 miljoen euro reserveren voor een reizigersactie. Hoe die eruit moet zien, is nog onduidelijk. Er wordt onder meer overwogen om een maand geen BTW te heffen. De BTW op het OV is sinds drie jaar 9 procent. Een andere optie is om mensen met een kleine beurs anderhalf uur gratis reizen aan te bieden.

De tarieven en de actie worden dinsdagavond besproken in de Regioraad van de Vervoerregio. Hierin zitten gemeenteraadsleden uit de 14 gemeenten. Op 3 november volgt het definitieve besluit.

Tabakszaken en supermarkten bespreken tabaksverbod met tabaksindustrie

Alle oproepen ten spijt, houden supermarkten tot 2024 vast aan de tabaksverkoop. Tegelijkertijd openen ze alvast aparte tabakswinkels, terwijl pompshops en tabakszaken zich voorbereiden op een groeiende clientèle. De branche overlegt komende zondag met de tabaksindustrie.

Waar de Lidl een jaar geleden tabak al uit de schappen verbande, kunnen rokers bij andere supermarkten nog volop terecht. Iets meer dan de helft van alle sigaretten komt uit de supermarkt. In de Volkskrant deed huisarts Rinske van de Goor onlangs een dringend beroep op Albert Heijn. Ze rekent voor dat de grootgrutter (ruim 1.100 winkels) de grootste tabaksdealer van Nederland is, met een marktaandeel van 29 procent. “Albert Heijn, neem je verantwoordelijkheid. Of verander anders je naam in Magere Heijn.”

In maart deden kankerpatiënten, artsen en ziekenhuizen ook al een oproep aan de supermarkten om tabak versneld uit de schappen te halen. Vooralsnog tevergeefs.

Uiteindelijk zullen de supermarkten er toch aan moeten geloven. De regering heeft immers het voornemen om de sigaret in 2024 helemaal uit de supermarkt te verbannen. Het doel daarvan is dat rookwaren minder gemakkelijk beschikbaar zullen zijn voor jongeren, waardoor ze minder in de verleiding komen om te gaan roken. Gezien het marktaandeel van de supermarkten zal het verkoopverbod grote gevolgen hebben voor zowel de supermarkten als de tabaks- en gemakszaken, tankstations en tabaksspeciaalzaken, waar de verkoop van rookwaren vooralsnog tot 2030 blijft toegestaan.

Informatiedag met tabaksfabrikanten
De brancheorganisatie van tabaksverkopers, NSO Retail, organiseert zondag 30 oktober in samenwerking met Distrifood een informatiedag voor alle betrokkenen om die gevolgen te bespreken. De dag wordt onder anderen gesponsord door tabaksfabrikanten Philip Morris International, Japan Tobacco International en Scandinavian Tobacco Group. De ‘samenkomst van ondernemers, winkelformules, groothandels, fabrikanten en leveranciers’ in Houten is er natuurlijk op gericht hoe partijen de tabaksverkoop in het land zo veel mogelijk op peil kunnen houden. Want “naast de beperking van verkooppunten rookwaren zullen ook onderwerpen als verdere verhoging tabaksaccijnzen, smaakjesverbod e-sigaretten, verbod op onlineverkoop en de gevolgen van de rechterlijke uitspraak reclamevergoeding” worden besproken. Dat laatste gaat over verboden verkoopbonussen voor winkeliers.

Eigen tabakswinkels van supermarkten
Eerder schreef Tabak Nee al dat sommige supermarkten niet van plan zijn om de tabak op te geven. In 2021 noteerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 56 nieuwe registraties van tabaksspeciaalzaken. Daarbij zijn ook supermarktondernemers die eigen tabakswinkels beginnen. Zo vertelde de bedrijfsleider van een Plus-supermarkt in Eibergen vol trots over zijn nieuwe tabaksspeciaalzaak: “Ik heb de enige tabaksspeciaalzaak in Eibergen. Ik ben hier eventuele concurrentie mee voor.”

Bij Plus lijkt het openen van aparte tabakszaken ketenbeleid te zijn. Een ondernemer in Bussum die de Plus-supermarkt van haar ouders overnam, moest de Plus Aspirant-opleiding volgen waar de omgang met het aanstaande verkoopverbod voor tabak volgens haar veel aan de orde was geweest. Ook zij besloot een aparte tabakszaak tegenover de winkel te openen. Inmiddels opende ook een Plus-supermarkt in Soesterberg een aparte tabakswinkel. “De ruimte van de tabakszaak is groot genoeg om klanten met een winkelwagen te kunnen ontvangen”, meldt Foodclicks.

Veel meer klanten voor gemakszaken
Ondertussen betekent het verkoopverbod van tabak in supermarkten toch vooral dat de speciaalzaken er veel meer klanten bij zullen krijgen. Dat is de logische verwachting van brancheorganisatie NSO Retail. Volgens directeur Jan-Willem Burgering telt Nederland 2.200 tankstationshops en 1.600 gemakswinkels, een kleine 4.000 zaken ruwweg. “En er komen erbij, franchisenemers van supermarkten zijn in gesprek met ketens om gemakswinkels of zelfs een speciaalzaak te beginnen”, zegt de NSO-voorman in een artikel op Distrifood. Hij verwacht dat tabaks- en gemakszaken er op termijn 185 klanten bij krijgen. Per dag. Tussen 2024 en 2030 voorziet hij een omzetverschuiving naar de tabaksspeciaalzaken van ongeveer 2,5 miljard euro. De stijgende inkomsten hebben overigens een tijdelijk karakter; zelfs NSO Retail gaat ervan uit dat er na 2040 een rookvrije generatie is.

Rookpreventie Jeugd ziet de opening van al die nieuwe tabakswinkels niettemin met lede ogen aan en pleit al langer voor de invoering van een vergunningstelsel voor tabaksverkopers. “Alleen met een vergunningstelsel is te voorkomen dat er te veel nieuwe zaken worden geopend of dat tabakswinkels zich in de nabijheid van scholen vestigen”, stelt voorzitter en longarts Wande de Kanter.

AH onderzoekt opheffen servicebalie
Behalve over het openen van aparte tabakszaken, denken supermarkten ook na over de gevolgen binnen de supermarkt. Daarom experimenteert Albert Heijn nu met precies één tabaksvrije supermarkt, in Pijnacker. De servicebalie heeft in een nieuwe vestiging plaatsgemaakt voor bezorgkluisjes. Slim volgens retailkenner Bart Fischer. “De sigaretten zijn de winkel uit. Dat lijkt me een goede oplossing, die kosten bespaart. Deze kostbare ruimte kan worden gebruikt voor extra assortiment. Zeker in combinatie met meer en meer selfservice past dit uitstekend. De komende tijd gaan supermarkten leren hoe ze met de vrijgekomen ruimte om kunnen gaan.”

Sigarettenpeuken (https://img.freepik.com/vrije-photo/gebroken-sigarettenregeling_23-2148537731.jpg?w=740&t=st=1666607253~exp=1666607853~hmac=6d3f8664dd277ad8bf6e16b310fa5385f28dceeffb558e5b8e0ac4a452c94733)
Sigarettenpeuken (Afbeelding: Freepik)


Verkoop aan de deur grote ergernis voor consumenten

Consumenten zijn slecht te spreken over verkoop aan de deur. Dit blijkt uit consumentenonderzoek dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft laten uitvoeren. Ruim de helft van de consumenten heeft met enige regelmaat een verkoper aan de deur gehad. Vooral energiecontracten worden op deze manier aan de man gebracht, evenals loterijen, telefonie en internet en goede doelen.

Van de mensen die ervaring hebben met deurverkoop ervaart 45% deze vorm van verkoop als (zeer) negatief. Consumenten vinden deurverkoop niet nuttig, onprettig en onbetrouwbaar. Ook zegt 90% van de bevraagde consumenten dat verkoop aan de deur niet in hun belang is. Op de vraag wat men zou willen veranderen aan deurverkoop zegt iets minder dan de helft van de respondenten het een goed idee te vinden als het wordt verboden. De ACM deelt deze uitkomsten met de wetgever, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Consumenten negatief over verkoop aan de deur
De ACM heeft onderzoek laten doen naar de ervaringen van consumenten met deurverkoop, omdat ze hierover via het consumentenloket ACM ConsuWijzer regelmatig klachten krijgt. Uit het onderzoek blijkt, dat consumenten verkoop aan de deur niet waarderen. Ze hebben het gevoel dat de verkoper hen dwingt iets te kopen dat ze eigenlijk niet nodig hebben, aangezien het contact tot stand komt op initiatief van de verkoper en niet van de koper. Van de consumenten die wel eens aan de deur gekocht hadden zei 63% druk te hebben ervaren van de verkoper om ‘ja’ te zeggen en 20% zelfs (heel) veel druk.

De klachten die de ACM ontvangt over verkoop aan de deur gaan met name over de verkoop van energiecontracten. Eén energieleverancier waarover de ACM regelmatig klachten kreeg, heeft na gesprekken met de ACM zijn protocollen voor verkoop aan de deur aangepast en de interne controle verscherpt. Zodra dit bedrijf weer start met het aan de deur verkopen van energiecontracten zal de ACM controleren of de genomen maatregelen in de praktijk voldoende zijn. Vanwege de huidige situatie op de energiemarkt bieden leveranciers vrijwel geen energiecontracten aan via verkoop aan de deur. Omdat naast energiecontracten ook andere producten aan de deur worden verkocht vond de ACM het zinvol om aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Hoe nu verder?
Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Uit ons onderzoek blijkt dat een grote groep consumenten verkoop aan de deur als onprettig ervaart. Dit is geen verrassende, maar wel een belangrijke conclusie, ook voor de wetgever. We gaan deze uitkomsten voorleggen aan het ministerie van EZK om te kijken of de wetgeving voor colportage aangescherpt moet worden.” Daarbij zou volgens de ACM de bescherming van de consument bij deze vorm van werving voorop moeten staan, omdat veel consumenten aan de deur ongewenste druk ervaren om een overeenkomst te sluiten.

'Rijvaardigheidslessen voor vijftigplussers'

Voor de meeste 50-plussers is het al heel wat jaren geleden dat ze in een leswagen stapten om het felbegeerde, destijds nog roze, papiertje te krijgen. En omdat er in al die jaren heel wat verkeersregels veranderd zijn, is het goed om eens af en toe wat praktijkkennis te checken en zo nodig bij te spijkeren. Ook omdat de groep oudere verkeersdeelnemers regelmatig als 'gevaar op de weg' worden bestempeld. De deelnemers aan de rijvaardigheidslessen mochten, onder begeleiding van een instructeur, in hun eigen auto op pad. RTV Maastricht ging op bezoek.


Edith Schippers (VVD) keert terug in de politiek: 'Heel erg getwijfeld'

Edith Schippers heeft naar eigen zeggen 'heel erg' getwijfeld of ze opnieuw de politieke arena in zou gaan. "Het gaat tegenwoordig in de politiek veel meer over het beschadigen van mensen, er wordt te veel op de man gespeeld en er wordt niet meer gelachen. Maar er spelen zoveel belangrijke vraagstukken op de lange termijn, dat ik me daarvan niet wil laten weerhouden en me gemotiveerd voel om aan de slag te gaan." aldus Schippers in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1.

Op de vraag of ze op termijn Mark Rutte op gaat volgen als partijleider zegt Schippers daar geen ambitie voor te hebben. "Mijn ambitie is om fractievoorzitter te worden in de Eerste Kamer en om daar te kijken naar de de uitvoerbaarheid en complexiteit van wetten. En ik heb zin om daar mijn tanden in te zetten", zo besluit Schippers.

Johnson geen kandidaat, Rishi Sunak zo goed als zeker nieuwe Britse premier

Boris Johnson gaat zich niet verkiesbaar stellen als de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft hij laten weten in een verklaring. Sinds het aftreden van premier Truss vorige week werd er voluit gespeculeerd over zijn terugkeer.

Daarmee is het zo goed als zeker dat Rishi Sunak de nieuwe premier van het land wordt.

Philips schrapt wereldwijd banen, 400 gedwongen ontslagen in Nederland

De bedrijfsresultaten bij Philips stemmen niet vrolijk en dat heeft een ontslagronde tot gevolg. Dat heeft het zorgtechnologiebedrijf vanochtend bekendgemaakt. Wereldwijd worden er zo'n 4000 banen geschrapt.

In Nederland zullen er 400 gedwongen ontslagen vallen en zullen er in totaal minstens 800 banen verdwijnen, onder meer door het aflopen van tijdelijke contracten. In totaal heeft Philips 11.000 arbeidsplaatsen in Nederland.

Vermist gezin verdronken in de Lek aangetroffen na melding vermissing

In de Lek bij de Zuid-Hollandse plaats Streefkerk zijn gisteren en vandaag vier lichamen geborgen. Dat heeft de politie bevestigd na berichtgeving in diverse media.

Volgens de lokale nieuwssite Alblasserdamsnieuws.nl zijn de slachtoffers drie vrouwen en een man uit Gouda, die sinds de nacht van zaterdag op zondagwerden vermist werden. Het zou gaan om een vader, moeder en hun twee volwassen dochters.

De politie kan dit nog niet bevestigen, omdat de identificatie nog moet plaatsvinden.

Op social media werd gisteren opgeroepen uit te kijken naar het gezin, dat na een bruiloft in Rotterdam  naar huis was gereden in een grijze Nissan, maar daar nooit aankwamen.

De politie gaat vooralsnog uit van een noodlottig ongeval, waarbij de bestuurder mogelijk de weg is kwijtgeraakt, is gaan dwalen en via de route op de navigatie bij de ponthelling van Streefkerk terecht is gekomen. Daar is de auto waarschijnlijk rechtdoor het water in gereden, waarbij het gezin is verdronken.

FOK! Wat een weer: typisch herfst met neerslag en wind

herfstbanner

Waarschuwing: Maandagochtend in het noordwestelijk kustgebied (provincie Noord-Holland en de Waddeneilanden) kans op zware windstoten (code geel).

Vanochtend neemt de bewolking toe en komen er met name in de westelijke provincies buien voor. De wind draait naar zuidwest en is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5, langs de kust hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Langs de noordwestkust en in het Waddengebied zijn zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur.

Vanmiddag is er vrij veel bewolking en trekken er enkele buien over. De maximumtemperatuur ligt tussen de 15°C in het noorden tot plaatselijk 18°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af tot matig, aan de kust tot krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het overwegend bewolkt en kan er nog steeds een enkele bui overtrekken. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig of krachtig, windkracht 5 tot (Bron: KNMI)

Herfst in het Dijkgatbos te Wieringenwerf. (Foto: DJMO)
Herfst in het Dijkgatbos te Wieringenwerf. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.