Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 47
Met nieuwe coronamaatregelen op komst vrezen bioscoopliefhebbers dat de tijd van het bioscoopgaan weer even gepauzeerd wordt. Mocht die angst ongegrond blijken, dan kun je de releases van deze week natuurlijk gewoon de komende weken nog gaan zien, maar deze films kun je in ieder geval vanaf vandaag bekijken.
Encanto
Encanto is het verhaal van een buitengewone familie, Mardigal, die in een magisch huis woont dat verscholen ligt in de bergen van Colombia. Dit huis staat in een levendige stad, op een wonderbaarlijke en kleurrijke plek genaamd Encanto. Mirabel is een gewone 15-jarige die worstelt om haar plaats in de familie te vinden. Elk kind in het gezin heeft de magische kracht van de Encanto, in de vorm van een unieke gave zoals super- of geneeskrachten, behalve Mirabel. Maar wanneer ze ontdekt dat de magie rondom de Encanto in gevaar is, besluit Mirabel dat zij, de enige gewone Madrigal, misschien wel de laatste hoop van haar uitzonderlijke familie is.
House of Gucci
House of Gucci is geïnspireerd op de schokkende ware gebeurtenissen rond het familie-imperium achter het Italiaanse modehuis Gucci. In een verhaal dat zich over drie decennia uitstrekt, komen liefde, verraad, decadentie, wraak en uiteindelijk ook moord voorbij. We zien hoe ver de familie bereid is te gaan in hun streven naar macht en om de naam van het befaamde modemerk hoog te houden.
Herself
Herself is een Brits-Iers drama over de jonge moeder Sandra (Clare Dunne) die met haar twee dochters ontsnapt uit een gewelddadige relatie. Ze komt in het sociale huur-traject terecht, maar door de schaarste op de huizenmarkt is ze voorlopig dakloos en genoodzaakt om op een hotelkamer te kamperen. Vastbesloten om haar jonge dochters een fijn thuis en een beter bestaan te bieden, zet Sandra haar zinnen op het bouwen van een eigen huis. Door een gul aanbod van een vrouw waarvoor ze schoonmaakt, een gepensioneerd arts (Harriet Walter), heeft die droom een kans van slagen. Zonder enige ervaring, maar met een bijzonder clubje vrienden begint ze aan het avontuur. Tegelijkertijd moet ze ontsnappen aan de greep van haar bezitterige ex-man en hem weghouden van haar en haar meisjes.
Way Down
De jonge ingenieur Thom (Freddie Highmore) moet in opdracht van kunsthandelaar Walter (Liam Cunningham) een mysterieus beveiligingssysteem weten te ontrafelen. Een taak die verandert in een gevaarlijk avontuur, wanneer hij ontdekt dat het doel is om in te breken in de ondoordringbare kluis van de centrale bank van Spanje, tijdens de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika tussen Nederland en Spanje.
Wild Mountain Thyme
Al haar hele leven is de koppige Rosemary (Emily Blunt) verliefd op haar verlegen buurman Anthony (Jamie Dornan). Hij weet zich echter geen raad met haar gevoelens. Daarbij heeft hij zijn handen vol aan zijn eigenwijze vader Tony (Christopher Walken), die hun boerderij wil verkopen aan zijn succesvolle Amerikaanse neef Adam (Jon Hamm). Net wanneer Anthony eindelijk de moed heeft gevonden om Rosemary’s liefde te beantwoorden, staat Adam voor de deur. Is het te laat voor deze twee of zal ware liefde uiteindelijk toch overwinnen? Wild Mountain Thyme is een ode aan de liefde en het idyllische plattelandsleven in Ierland.
Un Monde
Nora wil niets liever dan vrienden maken op haar nieuwe basisschool. Maar op het schoolplein ziet ze dat haar grote broer Abel wordt lastiggevallen. Als ze hem wil helpen gaat het van kwaad tot erger. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt, waardoor Nora voor een verscheurende keuze komt te staan. Un Monde is een meeslepende film van Belgische regisseur Laura Wandel over het niet zo onschuldige leven op het schoolplein.
Annette
Als de beroemde operazangeres Ann na een voorstelling de omstreden cabaretier Henry ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Al snel worden ze omgedoopt tot het perfecte glamourkoppel. De paparazzi volgt ze op de voet, de wereld adoreert ze. De geboorte van hun bijzondere dochter Annette zal hun leven echter voorgoed veranderen.
Persian Lessons
1942, Europa is bezet. De Antwerpse Jood Gilles wordt door SS soldaten gearresteerd en naar een kamp in Duitsland gestuurd. Hij ontsnapt ternauwernood aan zijn executie door zich voor te doen als Iraans in plaats van Joods. Het gevaar is echter nog niet geweken, want hij krijgt de onmogelijke opdracht SS officier Koch Perzisch te leren, een taal die hij zelf niet machtig is. Hij verzint elke dag nieuwe “Perzische” woorden, die hij door een ingenieuze truc moet zien te onthouden. Koch’s verdenkingen nemen echter toe en Gilles beseft dat hij dit geheim niet voor altijd vol zal kunnen houden…
Four Journeys
Als tweede kind was filmmaker Louis Hothothot illegaal vanwege het éénkindbeleid van China. Zijn vader moest drie jaar jaarsalarissen betalen en zijn politieke carrière opgeven voor zijn bestaan. Na zeven jaar in Europa te hebben gewoond, reist Louis terug naar huis om zijn familiegeschiedenis te achterhalen. Zijn ouders en zus wonen in een nieuw appartement in Beijing. Er is niets dat duidt op een gezamenlijk gezinsleven maar er is de herinnering aan een foto waarop Louis’ vader en moeder samen met zijn zus poseren voor een portret van Mao. Zijn moeder is dan drie maanden zwanger. Ze zijn net teruggekeerd van een bezoek aan familie op zoek naar een veilige plek voor de geboorte, maar zijn door een oom weggestuurd. Lange tijd riep de herinnering aan deze foto bij Louis schuldgevoelens op. Waarom besloten zijn ouders hem te houden? Waarom onttrok zijn vader zich aan het gezag Mao, de politieke leider die hij op een voetstuk had staan? De antwoorden komen moeizaam. Louis zit zijn familie dicht op de huid, stelt confronterende vragen die de gepijnigde ouders ontwijken. Het verleden moet niet opgerakeld te worden. En er is de jaloezie tussen broer en zus. Omdat hij geniet van het vrije leven in het westen en ontkomen is aan de knellende familiebanden; omdat zij de oogappel is van zijn vader en een duidelijk plek heeft in het gezin. Terwijl de filmmaker probeert antwoorden te vinden en de verbroken relatie met zijn ouders te herstellen, dringen zij erop aan dat hij zelf kinderen krijgt. Want om de vergrijzing tegen te gaan wordt de tweekindpolitiek ingevoerd en opnieuw is het China’s geboortebeleid dat de verhoudingen binnen de familie onder druk zet.
Herr Bachmann und seine klasse
Dieter Bachman is zo’n docent die je zelf had willen hebben. Met zijn beanie en AC/DC shirt ziet hij er eerder uit als een rocker dan als een leraar. Iemand die betrokken is bij al zijn leerlingen en ze in hun waarde laat. Op een tikje onorthodoxe manier probeert Bachmann zijn leerlingen thuis te laten voelen in de Duitse industriestad, die veel inwoners kent met allerlei culturele achtergronden, en biedt hij hen zicht op een betere toekomst. Herr Bachmann is een ruim drie uren durende, intieme documentaire die je als kijker volledig pakt en nooit meer loslaat. De film ging dit jaar in première op het Filmfestival van Berlijn en werd zeer lovend ontvangen. De pers was unaniem positief en de documentaire won er de Zilveren Beer en de Audience Award.