BobsleeŽr De Bruin laat eerste kans op olympisch ticket schieten, Duitsers domineren

Het openingsweekeinde van de World Cup bobsleeën is in het Oostenrijkse Innsbruck afgesloten met de tweemansbobs bij de vrouwen en de grote viermansbobs bij de mannen. Ivo de Bruin deed daar met zijn team een eerste gooi naar een olympisch startbewijs, waarvoor een top-8-klassering nodig is.

Tweemansbob vrouwen
Het zat allemaal weer dicht bij elkaar op de Oostenrijkse baan, waar Laura Nolte en Leonie Fiebig uit Duitsland na één run bovenaan de lijst stonden. Het Amerikaanse duo Kaillie Humphries/Sylvia Hoffman volgde op slechts vijf honderdsten, één honderdste voor Christine de Bruin en Kristen Bujnowski uit Canada. De Duitse duo's Kim Kalicki/Anabel Galander (+0,11) en Mariama Jamanka/Kira Lipperheide (+0,18) deden ook nog volop mee, terwijl de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met remster Aja Evans (+0,26) de rest van het - nog altijd redelijk in de buurt staande - veld aanvoerde.

In run twee kwam Meyers Taylor achter de verrassende Zwitserse slee van Melanie Hassler en Nadja Pasternack terecht, Jamanka nam met 0,17 seconden de leiding over. Kalicki was nog eens 0,13 seconden sneller en ging daarmee voorbij De Bruin (+0,12) én Humphries, die op gelijke hoogte met Jamanka kwam. Nolte en Fiebig stonden nog boven en het Duitse duo hield vol: winst met 0,17 seconden voorsprong op Kalicki/Galander en 0,29 seconden op De Bruin/Bujnowski.

Viermansbob mannen
Na de eerste run was de leiding in handen van de Duitse slee van Francesco Friedrich, maar het team van landgenoot Johannes Lochner stond er slechts acht honderdsten van een seconde achter. De Britten van Brad Hall stonden op 0,12 seconden, vier honderdsten voor Benjamin Maier en zijn Oostenrijkse slee. Zij werden gevolgd door de Amerikaan Hunter Church (+0,24), Oskars Kibermanis uit Letland (+0,30) en een geweldige zevende plek voor de Nederlandse slee van Ivo de Bruin (+0,32).

In run twee vielen De Bruin, Stephan Huis in 't Veld en de gebroeders Janko en Jelen Franjic vier plekken terug, waarmee het niet in wedstrijd één al lukte om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen - uiteraard zijn er nog genoeg kansen. Kibermanis pakte de leiding van de Canadese slee van Justin Kripps, Church leverde drie posities in. Maier hield twee honderdsten over op de Letse slee, Hall stuurde de Britse slee naar 0,23 seconden voorsprong en in elk geval een nieuw World Cup-podium, na de derde plek in de tweemansbob.

Twee teams stonden nog boven, beiden uit Duitsland en met Lochner als eerste in actie. Hij kon Hall niet van het lijf houden, maar noteerde wel exact dezelfde tijd als de Britten. Friedrich kon het voor de tigste keer afmaken en dat deed hij dan ook: met 0,26 seconden voorsprong op de teams van Lochner en Hall pakte hij de winst, samen met remmers Alexander Schüller, Thorsten Margis en Candy Bauer.