HBO Max vanaf 2022 in Nederland beschikbaar

Fans van HBO-series die zich al jaren ergeren aan het Ziggo-monopolie op die titels kunnen zich alvast verheugen op verbetering in de markt: de streamingdienst HBO Max, waar ook alle HBO-series onder vallen, komt vanaf deze maand naar Europa en volgend jaar ook naar Nederland.

Dit maakt WarnerMedia vandaag bekend in een persbericht. De dienst is een tegenhanger van streamingkanalen als Disney+ of Paramount+, in de zin dat het de eigen streamingdienst is van een grote Hollywoodstudio. In tegenstelling tot de eerder genoemde diensten koos Warner Bros. er niet voor om de dienst naar zichzelf te vernoemen, maar de betaalzender HBO, die al jaren onderdeel is van hetzelfde bedrijf, als naamgever te kiezen. 

HBO Max ging vorig jaar van start in de Verenigde Staten. Warner Bros. gebruikte het kanaal als uitvalbasis voor grote filmreleases; dankzij de coronacrisis viel het besluit om veel filmtitels niet alleen in bioscopen, maar ook gelijktijdig (en tijdelijk) op HBO Max uit te brengen. Dit geldt voor filmreleases in 2021 en zal volgend jaar, naar verwachting, niet meer van toepassing zijn. Voor de Europese lancering geldt wel dat alle Warner Bros. filmtitels, zoals Dune, alle DC-films, het nieuwe Matrix-vervolg en veel andere titels na de release ook op HBO Max te zien zullen zijn; het persbericht spreekt over een window van 45 dagen na de verschijning in de bioscoop. Natuurlijk zullen oudere filmtitels sowieso al beschikbaar zijn op de dienst.

Qua series doet HBO Max Nederland nog weinig toezeggingen, maar om de aankondiging van de lancering kracht bij te zetten werd wel alvast een eerste teaser vrijgegeven van de Game of Thrones-prequel House of the Dragon, die vanaf volgend jaar te zien zal zijn.

Ook Peacemaker, een spin-off van James Gunns The Suicide Squad, zal te zien zijn, samen met het Sex and the City-vervolg And Just Like That...

De grote vraag bij de zoveelste streamingdienst is natuurlijk of het allemaal een beetje te betalen is voor wie ook één of meerdere andere streamingdiensten gebruikt. Gemeld wordt dat bestaande HBO-klanten in Scandinavië een daling van hun maandelijkse abonnementsbedrag tegemoet kunnen zien. In Spanje gaan klanten negen euro per maand of 70 euro per jaar betalen, wat vergelijkbaar met of zelfs goedkoper is dan Disney+, duurder dan Prime Video en Apple TV+, of goedkoper dan de hogere Netflix-abonnementen, om maar wat te noemen. Over de prijzen in Nederland is echter nog niets concreets bekend.