MotoGP-legende Valentino Rossi stopt ermee

Valentino Rossi stopt er na dit MotoGP-seizoen mee. De Italiaanse motorsportlegende maakte dit zojuist bekend in een live persconferentie. Het betekent een einde aan een indrukwekkende racecarrière van maar liefst 26 jaar.

Het nieuws komt niet geheel als verrassing aangezien de resultaten van de 42-jarige coureur al een tijd te wensen overlaten. Momenteel staat The Doctor met 4 DNF's en 17 punten slechts 19e in het kampioenschap. De toekomstig pensionado zegt het een lastige beslissing en een verdrietig moment te vinden maar dat in sport uiteindelijk de resultaten tellen: 'Je racet nooit puur voor de lol, een echte racer racet ook voor de resultaten. Het is de juiste beslissing'. Vanaf volgend jaar zal hij met auto's gaan racen, waarschijnlijk GT3 endurance.

Rossi refereert aan zijn carrière als een 'lange, lange reis' waar hij onwijs van heeft genoten en dat zijn 'leven volgend jaar gaat veranderen'. Sinds zijn start in de paddock in 1996 won hij 9 wereldtitels (waarvan 7 in de hoogste klasse), 115 Grand Prix (waaronder 89 in de koningsklasse), stond hij 235 keer op het podium, vertrok in de GP/500cc-klasse 55 keer vanaf pole en heeft een totaal van 423 race starts achter zijn naam. Zelf noemt hij zijn kampioenstitels uit 2001, 2004 en 2008 als bepalend voor zijn loopbaan in de racerij.

Na zijn afscheid laat hij een nieuwe generatie aan sterke Italiaanse rijders in het paddock achter. Met zijn VR46 Academy tracht hij Italië weer aan de top van de motorsport brengen en leidde zelf groepen Moto3/2/GP-racers op, waaronder Franco Morbidelli en Francesco Bagnaia. Tot slot gaat in 2022 zijn eigen team, het Sky Racing Team VR46, van start in de hoogste klasse van de wegrace.

In de persconferentie erkende hij zijn eigen bijdrage aan de motorsport in het algemeen: 'Ik heb veel mensen vermaakt op zondagmiddagen, veel mensen hebben genoten' en voegde toe dat op die 'een of twee uren [op zondag] mensen even aan niets anders hoefden te denken'.