FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 augustus 2019

MVV Maastricht boekt kleine zege op Jong PSV

MVV Maastricht heeft maandagavond uit bij Jong PSV met 0-1 gewonnen. Voor de Limburgers zijn dit de eerste punten van het seizoen. Tegenstander Jong PSV wacht nog steeds op de eerste overwinning.

In de slotfase van de eerste helft werd het enige doelpunt van de wedstrijd gescoord. De mee opgekomen MVV-verdediger Bonifazi scoorde op een voorzet van ploeggenoot Schroijen. MVV moest in de voorgaande twee wedstrijden zes doelpunten incasseren, dit keer wisten doelman Deusings en zijn verdediging het doel schoon te houden.

Schouten naar Caribisch Nederland

Van 2 september tot en met 6 september 2019 brengt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bezoek aan Caribisch Nederland. Het bezoek is gericht op het versterken van de onderlinge samenwerking en de vordering van verschillende projecten op het gebied van land- en tuinbouwontwikkeling, natuurbehoud en visserij op Saba, St. Eustatius en Bonaire. Daarnaast is er aandacht voor de vraag hoe de zelfstandige voedselvoorziening op de eilanden vergroot kan worden.

De focus van het programma ligt tijdens het bezoek op de thema’s natuurbehoud en lokale voedselzekerheid in relatie tot land- en tuinbouwontwikkeling en visserij. Caribisch Nederland is voor haar voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van import, en de lokale voedselproductie is kwetsbaar voor klimaatverandering, watertekort, watervervuiling en erosie.

Hierdoor zijn boodschappen duur, en is vers voedsel niet altijd voorhanden. Voor een meer zelfvoorzienend voedselsysteem zijn een circulaire voedselproductie en efficiënt gebruik van hulpbronnen van groot belang. Minister Schouten brengt een bezoek aan verschillende projecten die aan de slag gaan met nieuwe vormen van slimme landbouw die bijdragen aan het vergroten van de eigen lokale voedselvoorziening. Hierbij is aandacht voor het uitwisselen van kennis en ideeën op het gebied van kringlooplandbouw.

Saba, St. Eustatius en Bonaire
Minister Schouten start haar bezoek op Saba, waar zij onder andere geïnformeerd wordt over inspanningen op het gebied van koraalbescherming en lokale groenteteelt. Vervolgens reist zij af naar St. Eustatius, waar zij onder meer in gesprek gaat met lokale vissers, marktverkopers en de Dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De minister sluit haar reis af op Bonaire, waar zij bezoeken brengt aan verschillende agrarische ondernemers, een gezonde voeding-initiatief voor kinderen, en uiteenlopende organisaties die zich richten op natuurbeheer.

Regio Envelop
Om de leefbaarheid te verbeteren en de welvaart te verbreden investeert het kabinet door middel van Regio Deals in de sociaal-economische ontwikkeling van Caribisch Nederland. Het kabinet heeft € 30 miljoen uit de Regio Envelop beschikbaar gesteld voor Bonaire, Saba en St. Eustatius. Dit wordt onder andere ingezet voor armoedebestrijding en het verbeteren van de voedselzekerheid en voedselveiligheid in Caribisch Nederland. Minister Schouten brengt aan verschillende projecten gefinancierd uit de Regio Envelop een bezoek.

Opsporing Verzocht gaat samenwerking aan met Slachtofferhulp

Ruim een miljoen potentiële tipgevers kijken wekelijks naar Opsporing Verzocht en tijdens de zomerstop weten maandelijks ruim 4,5 miljoen mensen de Facebook-pagina van het programma te vinden. De vaak aangrijpende verhalen van slachtoffers of bewakingsbeelden roepen naast tips, echter vaak ook emotionele reacties bij kijkers op. Daarom gaat het nationale opsporingsprogramma van AVROTROS vanaf de start van het komende seizoen op dinsdag 27 augustus een unieke samenwerking aan met Slachtofferhulp Nederland.

De kijkers van Opsporing Verzocht bepalen het succes van het programma; wekelijks worden er met behulp van hun tips belangrijke politiezaken opgelost. Presentator en eindredacteur Anniko van Santen vindt de samenwerking met Slachtofferhulp Nederland daarom erg belangrijk: "We hebben als programmamakers van de publieke omroep een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid naar onze kijkers. We confronteren mensen met verhalen en gebeurtenissen waar ze soms boos, bang of verdrietig van worden, zeker als ze zelf ooit iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Iedereen weet dat we dat doen met een doel: tips binnenhalen die de Nationale Politie en Justitie helpen bij het oplossen van die ellende. Toch leefde al langer bij ons de zorg om die emotionele impact, net als bij onze partners van politie en OM. Wij missen echter de expertise om dat professioneel te begeleiden. Ik ben heel blij dat Slachtofferhulp Nederland die rol op zich wil nemen".

Slachtofferhulp Nederland helpt na misdrijven, verkeersongevallen, rampen en calamiteiten. Met emotionele steun, ondersteuning in een strafproces en met het vergoed krijgen van geleden schade. Opsporing Verzocht verwijst vanaf dit seizoen zowel op televisie als online regelmatig naar de organisatie. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland kunnen kijkers bijvoorbeeld emotionele en praktische hulp bieden. Daarnaast worden mensen die meewerken aan een reconstructie geattendeerd op de diensten van de organisatie.

Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland, benadrukt het belang van de samenwerking met Opsporing Verzocht: "Uit ervaring weten wij dat heftige beelden van misdrijven veel emoties kunnen oproepen. Dat geldt niet alleen voor kijkers, maar ook voor slachtoffers die een vergelijkbaar misdrijf hebben meegemaakt. Het is goed dat Opsporing Verzocht hier oog voor heeft en iets voor deze mensen wil betekenen. Met deze samenwerking komen kijkers, die naar aanleiding van de uitzending behoefte hebben aan hulp, direct op de juiste plek terecht. Daarnaast kunnen wij slachtoffers in contact brengen met lotgenoten zodat zij hun ervaringen en gevoelens kunnen delen met mensen die (ongeveer) hetzelfde hebben meegemaakt. Hierdoor is Opsporing Verzocht niet alleen een programma dat misdrijven oplost, maar ook zorg draagt voor de kijkers ervan".

Ruim 20 minuten nieuwe gameplay Dying Light 2

Zojuist zijn er nieuwe gameplaybeelden van Dying Light 2 op YouTube gezet. Nieuw voor het grote publiek althans, het betreft een demo die eerder dit jaar al achter gesloten deuren werd getoond aan de pers tijdens E3.

In de demo zien we nieuwe parkour-opties, nieuwe tools en gadgets waar Aiden zich mee kan voorbewegen en krijgen we een stuk verhaallijn mee. Dying Light 2 heeft nog geen exacte releasedatum maar staat gepland voor ergens volgend jaar.

Barça versterkt zich met piepjonge verdediger uit MVV-opleiding

Xavier Mbuyamba zet zijn loopbaan voort bij Barcelona, zo laat de Catalaanse grootmacht maandagmiddag weten via de officiële kanalen. De zeventienjarige centrale verdediger was de afgelopen zeven jaar actief in de jeugdopleiding van MVV Maastricht en vertrok daar eerder deze zomer toen duidelijk werd dat een aantal grote clubs achter zijn handtekening aanzat.

Mbuyamba debuteerde in november van het afgelopen jaar op zestienjarige leeftijd in de hoofdmacht van de Limburgers en kwam in het voorbije seizoen uiteindelijk tot elf optredens in de Keuken Kampioen Divisie. Het talent was bij MVV echter niet in bezit van een profcontract, waardoor hij deze zomer kon gaan en staan waar hij wilde.

"MVV wachtte heel lang met het doen van een aanbieding. Toen het voorstel er wel was, werd Xavier plotseling op de bank gezet omdat hij niet meteen zijn handtekening zette. Die houding heeft ervoor gezorgd dat we om ons heen zijn gaan kijken. Jammer, want hij had best nog een of twee jaar met MVV in de Keuken Kampioen Divisie willen spelen", vertelde zaakwaarnemer Carlos Barros enkele maanden geleden aan Voetbal International.

Chelsea leek lange tijd de beste papieren voor de komst van Mbuyamba in handen te hebben en de jongeling werkte ook een stageperiode af in Londen. Barcelona gaat dus echter aan de haal met het talent, dat ook werd gelinkt aan Celtic, FC Porto, Bayern München, Liverpool en de Eredivisionisten Heracles Almelo en FC Groningen.

Mbuyamba is na Frenkie de Jong, Ludovit Reis en Mike van Beijnen de vierde Nederlandse aanwinst van deze zomer voor de Catalaanse grootmacht.

Volleybalsters winnen ook derde groepswedstrijd op EK makkelijk

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de derde groepswedstrijd winnend afgesloten. In Boedapest was Oranje met 3-0 (25-16, 25-18 en 25-23) te sterk voor Koratië, waardoor de Nederlandse ploeg na drie wedstrijden nog geen set hebben verloren.

De Nederlandse volleybalsters speelde een sterke eerste set, al kreeg het op het einde van de eerste set nog een tegenvaller te verwerken. Aanvoerster Maret Balkestein-Grothues verzwikte haar enkel en kon de wedstrijd niet meer verder spelen. Uiteindelijk werd de eerste set met 25-16 gewonnen.

Ook in de tweede en derde set was Oranje duidelijk beter dan Kroatië. Uiteindelijk won de ploeg van bondscoach Jamie Morrison makkelijk de wedstrijd en de Nederlandse volleybalsters hebben na drie wedstrijden nog geen set verloren.

Dinsdag is Estland om 18.00 de volgende tegenstander in de groepsfase, donderdag treft Oranje gastland Hongarije.

Nog drie Nederlandse boten door op WK roeien

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap roeien in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim hebben nog eens drie Nederlandse boten, allemaal in olympische disciplines, zich voor de volgende ronde geplaatst.

In de dubbel-twee waren Roos de Jong en Lisa Scheenard de besten in hun serie en dat betekende een plekje in de halve finales. De twee-zonder, zowel bij de mannen als de vrouwen, moest de herkansingen in en dat ging maandag prima: Hermijntje Drenth en Kirsten Wielaard werden derde, Freek Robbers en Michiel Mantel pakten een tweede plek en daarmee werden de kwartfinales bereikt.

In de niet-olympische lichte dubbel-vier ging het wat minder lekker. Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes werden op ruime afstand van China tweede en moeten zo via de herkansingen verder zien te komen.

'Aantal patiënten met klachten door lachgas verdriedubbeld'

Waar er vorig jaar nog vier mensen met neurologische klachten door lachgasgebruik in het OLVG terecht kwamen, zijn dat er dit jaar al twaalf. Volgens neuroloog Vincent Kwa zijn de ernstige gevolgen van langdurige consumptie bij de gebruikers onderbelicht.

Lachgasgebruik leek heel lang onschuldig en de schadelijke gevolgen ervan waren lange tijd niet goed te overzien. Maar medewerkers op de afdeling neurologie van het OLVG zien nu een duidelijke toename van het aantal patiënten met ernstige gezondheidsklachten.

300 patronen per dag
"Er kwam hier een tijd geleden een patiënt binnen met verlammingen van de benen", vertelt Kwa. "We wisten eerst niet wat er aan de hand was, tot een vriend van hem vertelde dat hij meer dan 300 lachgaspatronen per dag gebruikte." De jongen had veel te weinig vitamine B12 in zijn lichaam, een gevolg van veelvuldig lachgasgebruik. "Dat geeft op z'n beurt weer een beschadiging in het zenuwstelsel. In het ergste geval heb je hetzelfde ziektebeeld als een dwarslaesie."

Nieuw verbod
De desbetreffende patiënt is inmiddels na revalidatie weer op de been, maar zal nooit meer zo goed kunnen lopen als voorheen. De reden voor Kwa om aan de bel te trekken.

Lachgas viel voor 2016 onder de geneesmiddelenwet, maar omdat het geen therapeutische werking zou hebben valt het sinds een paar jaar onder warenwet. Daardoor is het makkelijk te verkrijgen. Kwa ziet het liefst dat dit teruggedraaid wordt. "Ik denk dat een verbod één van de manieren is om het gebruik in te dammen. Het zou in elk geval moeilijker te verkrijgen moeten zijn."

Tuin in Amsterdam staat vol gestolen elektrische fietsen

De politie heeft afgelopen vrijdag onder andere gestolen elektrische fietsen in beslag genomen die stonden in een tuin van een woning in de Wiardi Beckmanstraat in Amsterdam Slotermeer. Agenten stelden een onderzoek in nadat zij een melding kregen van een gestolen generator. In de tuin zagen zij die generator inderdaad staan. Maar er stonden nog veel meer spullen in de tuin, waarvan het vermoeden bestaat dat ze gestolen zijn.

Zo werden er ook een laptop en twee TomTom's gevonden. Alle goederen zijn in beslag genomen en twee bewoners van het huis zijn aangehouden. De politie hoopt de elektrische fietsen, maar ook de andere spullen weer bij de rechtmatige eigenaar terug te kunnen bezorgen.

Ritzege Vuelta voor Bennett

De derde etappe in de Ronde van Spanje, over 188 kilometer van Ibi naar Alicante, is gewonnen door Sam Bennett. De Ier was de snelste in de massasprint. Nicolas Roche behield de leiderstrui.

De Spanjaarden Ángel Madrazo, gisteren ook al actief, Héctor Saéz en Diego Rubio zorgden voor de vlucht van de dag. Hun voorsprong liep op naar maximaal rond de zes minuten. Daarna liep het langzaam terug.

Op zo'n 60 kilometer van de streep gingen de sprintersploegen Deceuninck, UAE en Bora rijden. Na het laatste klimmetje van de dag was de kopgroep weer ingerekend. Nederlands kampioen Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria moesten lossen tijdens de beklimming van de Puerto de Tib, maar Jakobsen kon later weer aansluiten.

Het mondde uit in een massasprint en daarin was Sam Bennett met overmacht de snelste.

Dost keert terug naar Bundesliga

Bas Dost is speler van Eintracht Frankfurt. De Duitse club meldt via de officiële kanalen dat de dertigjarige spits een driejarig contract heeft getekend bij de huidige nummer tien van de Bundesliga. Het is niet exact bekend hoeveel geld Sporting Portugal incasseert met de verkoop, maar naar verluidt gaat het om een bedrag van circa tien miljoen euro.

De overstap komt niet meer als een verrassing, daar trainer Adi Hütter al meldde dat Dost maandag de medische keuring zou ondergaan. Er kwamen geen problemen aan het licht voor de Nederlander, die daarna zijn krabbel zette onder een verbintenis. Dost is de opvolger van Sébastien Haller, die voor ongeveer veertig miljoen euro naar West Ham United is verkast.

Het was lang twijfelachtig of Dost de overstap naar Eintracht Frankfurt zou maken. Een conflict tussen de zaakwaarnemer van de Nederlander, Gunther Neuhaus, en Sporting Portugal doemde op, waardoor een transfer onzeker leek. Neuhaus zou volgens Sporting opeens met extra eisen zijn gekomen bij de overstap, terwijl de belangenbehartiger dit verhaal even later ontkende.

Inmiddels zijn alle plooien gladgestreken en heeft Dost het Sporting van trainer Marcel Keizer definitief verlaten. De achttienvoudig international van Oranje speelde sinds medio 2016 in Lissabon en was in 127 wedstrijden goed voor 93 doelpunten.

Eerder kwam de aanvaller uit voor VfL Wolfsburg, sc Heerenveen, Heracles Almelo en FC Emmen.

Politie beëindigt illegale waterparty in Amsterdam

Bij een integrale controle op zondag 25 augustus op de Nieuwe Meer zijn twee personen aangehouden, is een waterscooter en geluidsapparatuur in beslaggenomen en is een illegaal feest stopgezet.

De politie maakte tijdens de controle een einde aan een illegaal feest op de Nieuwe Meer, dat op verschillende boten plaatsvond en waar minimaal 500 personen aanwezig waren. Daarbij werd apparatuur waarmee versterkte muziek ten gehore werd gebracht in beslag genomen. Tijdens dit feest zijn drie mensen onwel geworden, vermoedelijk door de combinatie van drank- en/of drugsgebruik en de hoge temperatuur. Deze personen zijn allemaal ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is diverse malen door omstanders beledigd op het moment dat ze hulp verleenden aan deze personen. In verband met de prioriteit op dat moment is hierop geen actie op ondernomen. Later hield de politie wel een 40-jarige man uit Amsterdam aan voor belediging.

Daarnaast trof de politie op het water een 49-jarige man uit Amsterdam in een sloep. Hij had vermoedelijk teveel alcohol gedronken. Deze verdachte vluchtte tijdens zijn aanhouding via de snelweg, maar kon later op de openbare weg alsnog worden aanhouden. In verband met een onwelwording verloor de politie deze verdachte kort uit het oog. De uitslag van de ademanalyse van de verdachte bedroeg 0,9 promille. Op het water geldt een limiet van 0,5 promille voor de schipper. De verdachte is daarnaast ook bekeurd voor de wet op de Identificatieplicht en het lopen op de snelweg.

Ook raakte een 39-jarige man uit Badhoevedorp zijn waterscooter kwijt. De politie nam deze in beslag, omdat een 42-jarige Amsterdammer zonder vaarbewijs hiermee te snel en onverantwoord tussen zwemmers aan het varen was.

Politie vindt lijk tussen tientallen kilo's amfetamine

In een woning in Rotterdam-Kralingen is een dode man gevonden. In de woning werden ook tientallen kilo’s amfetamine gevonden. Een andere man die in de woning aanwezig was is als verdachte aangehouden.

Overleden
De politie kreeg zondagmiddag, om ongeveer 14.30 uur een melding dat in de woning een 31-jarige Rotterdammer verbleef die werd vermist door zijn familie. In de woning troffen de agenten niet alleen de vermiste man aan, die inmiddels bleek te zijn overleden, maar ook een grote hoeveelheid harddrugs.

Harddrugs
Hoe het slachtoffer om het leven is gekomen was op dat moment nog niet duidelijk. Omdat dat verband kon houden met bijvoorbeeld de productie van harddrugs werd geen risico genomen en werd de woning ontruimd. Een andere man (54-jarige Rotterdammer) die ook in de woning aanwezig was werd aangehouden en overgebracht naar een ziekenhuis voor controle. Diverse hulpverleners werden onderzocht door Ambulancepersoneel.

Onderzoek
De amfetamine werd in beslag genomen en de politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het overlijden van de man en de herkomst van de harddrugs. Ook is nog niet duidelijk op welke manier de drugs in de woning werden verwerkt.

OM: arts in euthanasiezaak wel schuldig, maar geen straf

Hoe verhoudt de plicht het kwetsbare leven te beschermen zich tot het recht op zelfbeschikking van wilsonbekwamen? Dat is de kernvraag in de euthanasiezaak die vandaag en woensdag 28 augustus op zitting staat. In deze zaak gaat het om euthanasie bij een dementerende patiënte die ten tijde van de uitvoering wilsonbekwaam was maar wel aanspreekbaar. Met deze eerste euthanasiezaak sinds de invoering van de 'Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek' wil het OM bijdragen aan meer duidelijkheid over euthanasie bij wilsonbekwamen. Met name als deze nog wél kunnen communiceren.

Op 22 april 2016 verrichtte een inmiddels 68-jarige en gepensioneerde verpleeghuisarts euthanasie bij een dementerende vrouw die was opgenomen in een Haags verpleeghuis. De 74-jarige vrouw had een schriftelijke wilsverklaring opgesteld waarin stond dat zij euthanasie wilde wanneer zij wegens dementie zou worden opgenomen in een verpleeghuis en zij zelf de tijd daarvoor rijp achtte. Maar toen zij eenmaal was opgenomen, gaf de patiënte gemengde signalen over haar doodswens. Toch ging de verpleeghuisarts in goed overleg met de familie over tot euthanasie.

Het OM gaat ervan uit dat de verpleeghuisarts met de beste intenties heeft gehandeld. Maar volgens de officier van justitie gaat het in deze zaak om een belangrijke vraag die aan de rechter moet worden voorgelegd. Namelijk, hoe moeten artsen omgaan met euthanasie bij wilsonbekwame patiënten die nog wél kunnen communiceren en die daarbij aangeven (in afwijking van hun eerdere wilsverklaring) een levenswens te hebben. In deze casus oordeelde de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie en het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg eerder ook nog dat de wilsverklaring dubbelzinnig was. Ook deze vraag wordt voorgelegd aan de rechter.

Het OM vindt de wilsverklaring duidelijk, maar vindt ook dat, zolang de vrouw in staat was tot communiceren, de verpleeghuisarts met haar in gesprek had moeten blijven over haar doods- dan wel levenswens. En zolang dat gesprek reden tot twijfel gaf, had de verpleeghuisarts moeten afzien van euthanasie.

Euthanasie is ingrijpend en onomkeerbaar. Daarbij hoort voor de betrokken arts een zware verantwoordingsplicht. Het is dan heel belangrijk dat de juiste procedures worden gevolgd. In dit geval concludeerde de officier dat de verpleeghuisarts niet aan alle zorgvuldigheidseisen voor euthanasie heeft voldaan en onvoldoende zorgvuldig is geweest. Eerder kwamen de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie en het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg tot dezelfde conclusie.

Toch eiste de officier geen straf tegen de verpleeghuisarts, wel een schuldigverklaring. Daarbij hield hij rekening met haar goede intenties, haar volledige medewerking en het feit dat zij al is getroffen door de vervolging en de eerdere tuchtrechtelijke procedure.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Neptunus naar 3-0 in Holland Series

De honkballers van Curaçao Neptunus zijn hard op weg om de Holland Series voor de zevende keer op rij te winnen. De ploeg won in eigen huis ook de derde wedstrijd van de L&D Amsterdam Pirates: 7-6.

Amsterdam begon uitstekend en met onder meer vier runs in de derde inning kwamen ze op een 0-5 voorsprong. Daar kwam nog een run bij, maar Neptunus begon aan een comeback en in de negende inning trokken de Rotterdammers de stand alsnog gelijk, waarna ze het in de derde extra inning met 7-6 afmaakten.

Dinsdag wordt in Amsterdam de vierde wedstrijd gespeeld, met de eerste worp om 19.30 uur. Bij winst is Neptunus wederom kampioen.

Vrouwen Ajax beginnen met winst, hattrick Roord voor Arsenal

De vrouwen van Ajax zijn in de Eredivisie met een moeizame zege begonnen. Op bezoek bij VV Alkmaar bracht Desiree van Lunteren de Amsterdamse ploeg na een half uur op 0-1, maar de jonge Anna Knol trok de stand vijf minuten later gelijk. De van Bayern München overgenomen Tsjechisch international Lucie Vonkova tekende kort na rust voor de 1-2 eindstand.

Aan de andere kant van het water was Jill Roord lekker bezig. Met Arsenal kreeg ze bezoek van stadsrivaal Tottenham Hotspur, maar die werden niet gevaarlijk. Roord scoorde al na vijf minuten en was in de slotfase ook nog goed voor de 5-0 en 6-0, nadat Vivianne Miedema - die net als Roord en Daniëlle van de Donk in de basis begon - de 4-0 al maakte.

Jennifer Beattie scoorde de 2-0, Jordan Nobbs bekroonde haar rentree na een kruisbandblessure door vijf minuten na haar invalbeurt de 3-0 te maken. Bij Tottenham speelde Siri Worm de wedstrijd van begin tot eind mee.

Delage eerste uitvaller Vuelta

De Fransman Mickaël Delage gaat vandaag niet meer van start in de Ronde van Spanje. De renner van Groupama-FDJ ligt met koorts in bed.

Met het uitvallen van Delage zijn er nog 175 renners in koers.

Vandaag derde regionale hittegolf

Met om 12:10 uur 30,0 graden in Eindhoven is de derde regionale hittegolf van 2019 een feit en dat is zeldzaam. Op grote schaal wordt het vanmiddag 30-33 graden en daardoor zal het gebied waarin sprake is van een hittegolf groter worden. Slechts drie keer eerder was in één jaar sprake van drie hittegolven, de laatste keer was in 2016. Ook in 2006 waren er drie hittegolven, maar 1947 is recordhouder met maar liefst vijf hittegolven in Maastricht.

Voor de derde dag op rij is het tropisch warm met meer dan 30 graden. Daarmee is de derde regionale hittegolf een feit en deze duurt meteen al vijf dagen. Sinds vorige week donderdag is het op grote schaal zomers warm en daarbij hebben we sinds zaterdag op veel plekken in het zuiden en oosten te maken met tropische temperaturen.

Voor een hittegolf moet het op minimaal vijf opeenvolgende dagen 25 graden worden en daarbij moet het op drie dagen tropisch warm worden met 30 graden of meer. Aan deze voorwaarden is nu regionaal voldaan. In De Bilt wordt het morgen voor de derde keer tropisch warm. Daarmee komt het tot een recordlate officiële hittegolf.

Derde hittegolf is zeldzaam
Regionale hittegolven zijn een normaal zomerfenomeen en twee hittegolven in één jaar komen ook nog wel eens voor. Drie of meer hittegolven zijn daarentegen zeldzaam en tot nu toe drie keer eerder voorgekomen. In 2016 was in het Limburgse Arcen drie keer sprake van een hittegolf. De laatste hittegolf was ook bijzonder laat en liep van 10 tot 15 september. Daarbij was het van 12 tot 15 september tropisch warm en dat is zo laat in het jaar uniek.

Vijfvoudige hittegolf is record
Ook 2006 telt drie regionale hittegolven in Arcen en Eindhoven. In De Bilt was toen twee keer sprake van een hittegolf en is een driedubbele hittegolf nog nooit voorgekomen. Daarvoor was slechts één keer eerder sprake van meer dan twee hittegolven en daarvoor moeten we ver terug in de tijd. In 1947 was in Maastricht zelfs sprake van een recordaantal van vijf hittegolven. De vijfde hittegolf duurde van 11 tot 16 september en was daarmee recordlaat.

Ook een manier om af te koelen... (Foto: Pixabay)
Ook een manier om af te koelen... (Foto: Pixabay)

Agüero helpt City naar drie punten, Silva viert jubileum met twee assists

Manchester City heeft in de Premier League weer drie punten te pakken. De landskampioen domineerde op bezoek bij Bournemouth, maar wist het niet beter uit te drukken dan met een 1-3 zege.

Zonder de geblesseerde Gabriel Jesus tekende Sergio Agüero na een kwartier voor de 0-1. De assist kwam van Kevin De Bruyne, die daarmee in zijn 123e Premier League-duel zijn 50e assist gaf, niemand deed het ooit sneller.

David Silva speelde zijn 400e duel voor City en vierde dat met twee assists. De Spanjaard bediende eerst Raheem Sterling voor de 2-0, waarna de aanvoerder ook Agüero van een kans voorzag: 1-3, nadat Harry Wilson Bournemouth met een fraaie vrije trap op het bord had gezet.

Uitslagen Premier League zondag
Bournemouth - Manchester City 1-3
Tottenham Hotspur - Newcastle United 0-1
Wolverhampton Wanderers - Burnley 1-1

Schouw Brunssumerheide blijft besloten ondanks kort geding

Op dinsdag 27 augustus vindt de vierde pro-formazitting plaats in de strafzaak tegen Jos B., de man die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Deze zitting is bij de rechtbank Limburg in Maastricht.

's Ochtends vindt er eerst een besloten schouw plaats op de Brunssumerheide. Hoewel de NOS, het ANP, het AD, De Telegraaf, RTL Boulevard, RTL Nieuws, Nu.nl, Hart van Nederland, de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren een kort geding hadden aangespannen in het kader van persvrijheid en de openbaarheid van de rechtspraak, oordeelde de rechtbank vanmorgen dat de schouw toch besloten blijft zo meldt de Telegraaf.

Omdat de rechtbank niet exact kan inschatten hoeveel tijd de schouw in beslag neemt, is de aanvangstijd onzeker. Wel staat vast dat deze pro-formazitting in de middag van 27 augustus wordt gehouden. Er wordt naar gestreefd om de zitting om 14.30 uur te laten beginnen. De pro-formazitting is openbaar.

Tijdens een pro-formazitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Er zal worden gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de verdere planning. Verdachte Jos B. is aanwezig bij de zitting.

Ongelukkige Rekik bezorgt Weghorst een hoofdrol

VfL Wolfsburg heeft ook de tweede wedstrijd van het Bundesliga-seizoen in winst omgezet. De formatie van trainer Oliver Glasner was zondag in Berlijn te sterk voor Hertha BSC: 0-3. Karim Rekik en Wout Weghorst speelden beide een cruciale rol, aangezien de verdediger vroeg in de wedstrijd een strafschop veroorzaakte die werd benut door de spits.

In een enerverende openingsfase kreeg Hertha al snel een strafschop toegekend door scheidsrechter Guido Winkmann. Na ingrijpen van de VAR besloot de arbiter de penalty echter in te trekken. Even later was het de uitploeg die een strafschop kreeg toegekend. Rekik haalde een tegenstander onderuit in de zestien meter, waarna Weghorst mocht aanleggen. De Oranje-international hield zijn zenuwen in bedwang en schoot raak: 0-1.

De thuisploeg probeerde na de vroege tegentreffer het tij te keren, maar de club uit Berlijn kon het net niet vinden. Ook in de tweede helft probeerde men een gaatje te vinden, mede met invaller Daishawn Redan. Wolfsburg hield echter stand en breidde vlak voor tijd de voorsprong nog uit. In de counter kon Josip Brekalo naar binnen dribbelen en in de lange hoek scoren: 0-2. Wolfsburg kwam in blessuretijd nog op 0-3 via Jérôme Roussillon.

RB Leipzig won thuis met 2-1 van Eintracht Frankfurt, waar Jonathan de Guzman het laatste kwartier speelde.

Politie zoekt getuigen van woningoverval of mislukte inbraak

De bewoner van een pand aan de Janne Bouwensstraat in Rotterdam kreeg vorige week dinsdag de schrik van zijn leven toen ’s er nachts plotseling een man in zijn woning stond.

De bewoner was om 03.00 uur zijn bed uitgegaan toen er plotseling een man in de hal stond. Die was waarschijnlijk binnengekomen via een deur op het balkon. Of deze man in wilde breken of een overval wilde plegen is nog niet helemaal duidelijk, maar hij dreigde wel met geweld en nam een sieraad van de bewoner af. Ook werd de bewoner geslagen door de verdachte. Daarna ging de verdachte er vandoor.

Een woordvoerder van de politiie: "De politie onderzoekt deze zaak en is op zoek naar getuigen. Wij beseffen ons dat het een tijd is waarop weinig mensen op straat zijn, maar misschien heeft iemand beelden uit de omgeving waar de verdachte op zou kunnen staan. Mocht dat zo zijn, neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, via telefoonnummer 0800-7000."

Máxima aanwezig bij 35-jarig bestaan Alzheimer Nederland

Koningin Máxima brengt dinsdagmiddag 10 september een bezoek aan het Alzheimer Trefpunt De Til in Giessenburg. Alzheimer Nederland viert dit jaar haar 35-jarig bestaan.

In Nederland hebben circa 280.000 mensen dementie. Alzheimer Nederland komt op voor de belangen van mensen met dementie en hun omgeving, financiert wetenschappelijk onderzoek en biedt hulp en informatie. De organisatie heeft 48 regionale afdelingen verspreid over heel het land. Zij organiseren onder meer Alzheimer Cafés of Trefpunten waar mensen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals samenkomen om te praten over het leven met dementie. Inmiddels zijn er 246 van deze ontmoetingsplekken.

Tijdens het bezoek van Koningin Máxima reikt directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland, Gerjoke Wilmink, het eerste gouden vergeet-me-nietje uit aan een gouden vrijwilliger van Alzheimer Nederland. Aansluitend spreekt Koningin Máxima met patiënten en mantelzorgers.

De bijeenkomst van het Alzheimer Trefpunt in Giessenburg is de start van de evenementen die de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren in het kader van Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Thema van dit jaar is ‘Samen Bewegen’.

Geen vuurwapen, wel xtc-pillen gevonden na melding

Agenten hebben vannacht om 02.40 uur een 25-jarige automobilist uit Den Haag aangehouden na een melding van een vuurwapen in een auto. De politie kreeg zondagavond de melding dat er in een auto die in Nootdorp reed vermoedelijk een vuurwapen zou zijn. Het kenteken van de auto werd in de ANPR gezet om de auto te kunnen traceren. De auto werd in de nacht gezien op de A4 waarna de bestuurder op de Teijlerstraat in Den Haag werd staande gehouden voor een controle.

Vanwege de melding van het mogelijke vuurwapen werd er een uitpraatprocedure gestart waarbij de bestuurder aanwijzingen kreeg van de agenten om uit te stappen. Omdat de man hier geen gevolg aan gaf, werd er een waarschuwingsschot gelost. De man werd hierop aangehouden. In zijn auto werd geen vuurwapen aangetroffen wel werd een aantal XTC-pillen in beslaggenomen. De man werd aangehouden voor het in het bezit hebben van verdovende middelen.

Griezmann schittert in eerste thuiswedstrijd voor Barcelona in LaLiga

De eerste overwinning van het nieuwe seizoen is een feit voor Barcelona. Met Frenkie de Jong negentig minuten binnen de lijnen won de regerend kampioen zondagavond met 5-2 van Real Betis. Antoine Griezmann maakte indruk met twee knappe doelpunten en een assist. Hij werd de eerste speler sinds Rivaldo in augustus 1997 die een dubbelslag produceerde tijdens zijn eerste thuiswedstrijd in competitieverband voor Barcelona. De Jong stond als linkshalf opgesteld en kon zijn kwaliteiten op die positie niet makkelijk etaleren.

Vorig seizoen greep Real Betis na twintig minuten de leiding in het Camp Nou; ditmaal hadden los Verdiblancos een kwartier nodig. Een pass van Sergio Busquets belandde tussen De Jong en Rafinha, maar niemand ontfermde zich over de bal. De Jong vond dat Rafinha dat moest doen, maar het was Sergio Canales die regie overnam en profiteerde van het misverstand. Hij bereikte Loren Morón, die Nabil Fekir lanceerde met een steekbal achter Gerard Piqué. Fekir vond vervolgens de verre hoek: 0-1. Barcelona had moeite om met een goed antwoord te komen. De ploeg speelde de bal veelal rond op het middenveld en slaagde er zelden in om een opening te vinden.

Enkele minuten voor rust lukte het toch om de defensie van Real Betis te slechten. Na een fraai wippertje van Sergi Roberto dook Antoine Griezmann op achter de defensie en gleed hij de bal binnen. Barcelona miste Lionel Messi, Luis Suárez en Ousmane Dembélé duidelijk: men hanteerde een laag tempo en aan de flanken was weinig diepgang. Het samenspel verliep over het geheel soepel, maar resulteerde te weinig in serieuze kansen. Zodoende was 1-1 een vrij logische ruststand. In de tweede helft tapte Barcelona duidelijk uit een ander vaatje. Men baande zich veel makkelijker een weg door de defensie van Real Betis en liep daardoor uit naar een ruime overwinning.

Griezmann bracht Barça met een prachtig schot op voorsprong. Vanaf de rand van het strafschopgebied krulde hij de bal met het linkerbeen in de verre hoek: 2-1. Carles Pérez, de vervanger van Messi, nam de 3-1 voor zijn rekening. Hij nam de bal handig mee het strafschopgebied in en plaatste het leer in dezelfde hoek als Griezmann. Na een klein uur voerde de opgestoomde Jordi Alba de score op naar 4-1 op aangeven van Busquets. Het vijfde Catalaanse doelpunt kwam op naam van Arturo Vidal, die na voorbereidend werk van Griezmann hard de kruising vond. Kort nadat Anssumane Fati als invaller de op een na jongste speler ooit werd van Barcelona, met zijn 16 jaar en 298 dagen, bepaalde Loren de eindstand met een zondagsschot. De Jong werd verrast door een pass van Griezmann die achter hem belandde, waarna Loren de bal overnam en venijnig raak schoot van aanzienlijke afstand.

Uitslagen LaLiga zondag
Alaves - Espanyol 0-0
Mallorca - Real Sociedad 0-1
Leganes - Atletico Madrid 0-1
FC Barcelona - Real Betis 5-2

Auto rijdt in op publiek tijdens autoshow, 3 gewonden

Zondagmiddag, rond 17.00 uur zijn drie mannen van 28 jaar uit Hardenberg, 25 jaar uit Purmerend en een 29-jarige Amsterdammer gewond geraakt.

Zij stonden te kijken bij een autoshow op de Newtonstraat in Purmerend, toen een 39-jarige man uit Badhoevedorp de macht over het stuur verloor en de drie slachtoffers raakte. De slachtoffers zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. De Badhoevedorper is aangehouden en zijn rijbewijs is ingevorderd. Na verhoor is de verdachte heengezonden, de man blijft wel verdachte.

De politie onderzoekt of er, naast de filmpjes die al in de media zijn verschenen, camerabeelden beschikbaar zijn van bedrijfspanden, die een nader licht op de oorzaak van het ongeval kunnen werpen.

Kluivert en Schöne zien zes goals; Denswil en Dijks spelen gelijk tegen Amrabat

AS Roma heeft zondagavond niet weten af te rekenen met Genoa. De club uit Rome, met Justin Kluivert in de basis, had veel moeite met het Genoa van Lasse Schöne en moest uiteindelijk genoegen nemen met een punt: 3-3. Tegelijkertijd wonnen Hans Hateboer en Marten de Roon met Atalanta tegen SPAL (2-3), terwijl Mitchell Dijks en Stefano Denswil met Bologna niet verder kwamen dan een 1-1 remise tegen tien man van Verona.

AS Roma - Genoa 3-3
Na een attractieve eerste helft moesten beide ploegen zich tevredenstellen met een 2-2 tussenstand. Cengiz Ünder rondde een prachtige solo knap af, maar even later trok Andrea Pinomonti de stand gelijk. Via Edin Dzeko kwam Roma weer op voorsprong, maar vlak voor rust kwamen Schöne en consorten langszij door een benutte strafschop van Domenico Criscito: 2-2. AS Roma kwam vlak na de thee op 3-2 dankzij een vrije trap van Aleksandar Kolarov, maar Genoa wist via Christian Kouamé alsnog een punt te pakken: 3-3.

SPAL - Atalanta 2-3
Atalanta, met Hans Hateboer en Marten de Roon in de basis, keek na een halfuur spelen tegen een 2-0 achterstand aan. Federico Di Francesco en Andrea Petagna. Nog voor de onderbreking wist de club uit Bergamo iets terug te doen met een doelpunt van Robin Gosens, die een voorzet van Hateboer hard raak kopte: 2-1. Luis Muriel zorgde in de tweede helft voor de ommekeer. De aanvaller maakt snel achter elkaar twee doelpunten en bezorgde zijn ploeg de drie punten.

Verona - Bologna 1-1
Mitchell Dijks en zijn ploeggenoten kenden een goed begin. Pawel Dawidowicz moest met een rode kaart het veld verlaten en de daaropvolgende penalty bleek een prooi voor Nicola Sansone: 0-1. Bologna was de sterkere partij, maar het was Verona dat het volgende doelpunt produceerde. Miguel Veloso schoot een vrije trap prachtig raak: 1-1. Verona, met Sofyan Amrabat als invaller in de tweede helft, hield vervolgens stand.

Overige uitslagen Serie A zondag
Udinese - AC Milan 1-0
Cagliari - Brescia 0-1
Sampdoria - Lazio 0-3
Torino - Sassuolo 2-1

Uitvallen Cavani en Mbappé smet op eenvoudige overwinning PSG

Paris Saint-Germain heeft zondagavond eenvoudig gewonnen van Toulouse (4-0). Groot was de vreugde in het Parc des Princes echter niet, want PSG verloor met Edinson Cavani en Kylian Mbappé zijn twee sterspelers. Neymar was er, vanwege een blessure en transferperikelen, sowieso niet bij.

PSG moest het in de eerste helft vooral hebben van de grillen van Mbappé, zeker toen Cavani al vroeg uitviel met een liesblessure. Mbappé was in de openingsfase tweemaal dichtbij de openingstreffer, maar stuitte net zo vaak op doelman Baptiste Reynet. Tussen die pogingen in werd Toulouse gevaarlijk in de persoon van Issiaga Sylla, die net naast mikte.

In de tweede helft namen de Parijzenaars al snel afstand van de verdedigend ingestelde tegenstander. Maxim Choupo-Moting draaide zich knap vrij tussen meerdere verdedigers en rondde fraai af. Een ongelukkig eigen doelpunt van Mathieu Goncalves vergrootte niet veel later de voorsprong van PSG.

Daardoor was de wedstrijd beslist, maar zorgeloos kwam de ploeg van trainer Thomas Tuchel de wedstrijd niet door: Mbappé viel in de 66ste minuut uit met een hamstringblessure. Ángel Di María miste daarna een strafschop, maar Choupo-Moting maakte er later alsnog 3-0 van met een intikker. Met een rake kopbal zorgde Marquinhos voor het slotakkoord: 4-0.

Uitslagen Ligue 1 weekeinde
Amiens - Nantes 1-2
Angers - Metz 3-0
Brest - Reims 1-0
Dijon - Girondins de Bordeaux 0-2
AS Monaco - Nimes 2-2
Strasbourg - Stade Rennes 0-2
Paris Saint-Germain - Toulouse 4-0

Galatasaray verspeelt zege in laatste minuut na doelpunt Babel

Ryan Babel heeft zich zondagavond direct laten zien bij Galatasaray. De linksbuiten was in zijn tweede wedstrijd voor zijn nieuwe werkgever trefzeker tegen Konyaspor. Lange tijd leek Babel daarmee het winnende doelpunt te hebben gemaakt, ware het niet dat de uitploeg in de allerlaatste minuut nog op gelijke hoogte kwam.

Na zestig minuten kreeg Babel de bal aan de linkerkant van het veld. De ex-Ajacied sneed vervolgens naar binnen en schoot via het been van een verdediger raak: 1-0. Een kwartier later moest Galatasaray verder met tien man na een rode kaart van Jean Michael Seri, die met gestrekt been inkwam op een tegenstander. Het tiental van Gala leek de overwinning over de streep te trekken, maar had buiten Jens Jonsson gerekend, die in de 96ste minuut nog gelijk maakte: 1-1.

Trump: 'Waarom gooien we geen kernbommen in orkanen?'

Donald Trump, president van de Verenigde Staten en iemand die veelal bekendstaat om zijn...laten we zeggen ietwat ongebruikelijke uitspraken. Dit keer is het weer raak, want de Grote Leider had volgens Axios een idee om orkanen te bestrijden, hoewel het wel héél erg naar satire riekt.

Je weet dan al dat het in principe geen goed idee gaat zijn, tot je Trump's plan hoort. Dan weet je dat het zelfs echt een héél slecht idee is: "Ik weet het! Waarom gooien we geen kernbommen in de orkaan?", aldus de president naar verluidt tijdens een gesprek met officials van Homeland Security, het departement over binnenlandse veiligheid.

Het genie had het al helemaal uitgedacht: "Ze vormen voor de kust van Afrika. Terwijl ze dan over de Atlantische Oceaan bewegen gooien we er een kernbom in, zodat het pad wordt verstoord. Waarom zouden we dat niet kunnen doen?", vroeg hij zich af. Volgens bronnen die aanwezig bij het gesprek waren bleef het stil en 'kon men een muggenscheet horen', waarna één official maar even deed alsof Trump's idee níet gestoord was: "We zullen er even naar kijken."

In 2017 vroeg Trump zich ook al eens af of het bombarderen van een orkaan geen goed plan was. Een bron binnen de regering verdedigde niet zozeer zijn plan, maar in elk geval nog wel de intentie: "Zijn doel, het voorkomen dat een zware orkaan het land raakt, is niet slecht."

Overigens zou een atoombom in een orkaan ervoor kunnen zorgen dat kleine, radioactieve deeltjes in de orkaan verspreid worden. Die komen vervolgens overal terecht waar de orkaan wél aan land gaat, want het veranderen van het traject om de VS te vermijden betekent uiteraard niet dat nergens land wordt geraakt.

Het Witte Huis ontkende de boute uitspraken van Trump niet en liet slechts weten niet in te gaan op 'dergelijke privégesprekken die de president wel of niet gehad heeft.'

Vuelta: Etappe 3 - Spaans vlak, nu wel sprinten?

De eerste echte etappe in de Vuelta bleek íets selectiever dan gedacht. Sterker nog, denken dat de sprinters er kans hadden bleek een flinke grap te zijn. Vandaag moet dat wel lukken, het is Spaans vlak, dus eigenlijk niet vlak, maar men zou het moeten overleven.

De start ligt in Ibi, de finish ligt 40 kilometer verder aan de kust in Alicante, maar via een flinke omweg door het binnenland komen we alsnog uit op 188 kilometer. Voor de details verwijzen we gewoon weer door naar de veel betere voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, maar het komt neer op speelgoed, gooien met ei en meel, kijken naar kastelen en na wat lastige stukken lang afdalen richting de finish.

De heren gaan iets voor één uur van start, Eurosport en Sporza schakelen om 15.00 uur in. Met Fabio Jakobsen heeft Nederland een van 's werelds betere sprinters aan het vertrek, maar opvallend genoeg is de NOS er doordeweeks niet tot nauwelijks bij. De finish ligt tot slot grofweg tussen 17.20 en 17.50 uur, prima voor bij het avondeten.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Noordse combinatie ook individueel afgetrapt met Zomer Grand Prix

In het Duitse Oberwiesenthal zijn de eerste individuele wedstrijden in de Zomer Grand Prix van de noordse combinatie afgewerkt. De dag begon met het schansspringen, hoewel dat vanwege de wind geannuleerd werd: zowel de mannen als vrouwen gebruikten de uitslag van de training. Vervolgens werden de rollerski's ondergebonden voor vijf (vrouwen) en tien (mannen) kilometer dor het Zuid-Duitse heuvellandschap.

Drie Japanners vertrokken als eerste: Ryota Yamamoto werd op tien tellen gevolgd door Yoshito Watabe en diens broer Akito vertrok na 33 seconden, maar was wel de beduidend sterkste langlaufer van de drie.

Ook de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl (+0:46), de Duitser Terence Weber (+0:52), Christian Deuschl uit Oostenrijk (+0:52), de Noor Harald Johnas Riiber (+0:56), Hideaki Nagai (Japan, +0:58), Laurent Muhlethaler (Frankrijk, +0:58), Simen Kvarstad (Noorwegen, +0:58) en de Oostenrijker Johannes Lamparter (+1:00) vertrokken binnen een minuut, waarbij Kvarstad mazzel had: bij het schansspringen werd hij gediskwalificeerd, maar de wedstrijd werd wegens de wind afgeblazen en dus gebruikte men het resultaat van de training van een dag eerder.

Rehrl voegde zich al snel bij Akito Watabe en dat duo sloot snel aan bij Yamamoto en Yoshito Watabe, terwijl Vinzenz Geiger vanaf plek zeventien indrukwekkend veel tijd goed begon te maken. Hij moest echter wat pas op de plaats maken en zakte terug in de grote, door de Italiaan Samuel Costa aangevoerde groep op bijna een halve minuut van de drie leiders - Yamamoto was er zoals verwacht tussenuit gevallen.

De drie voorop konden gaan sprinten om de winst: Yoshito moest de twee betere langlaufers laten gaan en zag hoe broer Akito de winst pakte door Rehrl het nakijken te geven. Op twintig seconden werd Martin Fritz uit Oostenrijk de best of the rest met een vierde plek.

De mannen op de rollerski's (Bron: YouTube)

Vrouwen
De vrouwenwedstrijd was zoals verwacht niet al te spannend. De Amerikaanse Tara Geraghty-Moats is veruit de beste in de wereld, waarbij eerlijkheid gebied te zeggen dat zij en de Russische Stefaniya Nadymova - 26 en 24 jaar - een jaar of acht ouder zijn dan de gemiddelde concurrent op het moment.

Geraghty-Moats mocht na prima schansspringen als eerste vertrekken, zeventien tellen voor Nadymova en een minuut voor de Noorse Gyda Nestvold Hansen. De Amerikaanse breidde haar voorsprong in rap tempo uit, Nadymova werd geen moment bedreigd door de jonge Noorse en pakte op bijna twee minuten de tweede plek.

Westvold Hansen kon het niet bolwerken en de als zevende vertrokken Duitse Jenny Nowak werkte zich langs de Italiaanse dames Veronica Gianmoena en Annika Sieff en het Noorse duo Westvold Hansen - die in de tweede helft zelfs op moest geven - en Marte Leinan Lund naar de derde plek.

De vrouwen op de rollerski's (Bron: YouTube)

Verbetering overgang tussen vmbo en mbo op komst

Er komt een betere overgang tussen het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Scholen voor vmbo en mbo kunnen hun opleidingen als één geheel gaan aanbieden aan leerlingen. Onderwijsministers Van Engelshoven en Slob gaan dit wettelijk regelen. Ze streven ernaar om dit najaar een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer te sturen. Dit melden zij vandaag in een brief over het programma Sterk Beroepsonderwijs aan de Kamer.

Vmbo en mbo scholen werken steeds vaker samen. Het ministerie van Onderwijs stimuleert dit. Scholen delen bijvoorbeeld hun lokalen of apparatuur. Met het nieuwe wetsvoorstel kunnen zij straks ook samen opleidingen gaan vormgeven en aanbieden in een zogeheten doorlopende leerroute.

Minister Van Engelshoven: "Onze ambitie is dat vanaf 2020 iedere jongere in elke regio op elk niveau terecht kan in een doorlopende leerroute van vmbo tot en met mbo."

Minister Slob: "Om jongeren alle kansen te geven, moeten we ervoor zorgen dat de overgang tussen vmbo en mbo optimaal verloopt. Ook om te voorkomen dat studenten uitvallen of geen baan kunnen vinden."

Vmbo scholieren hoeven niet meer perse eerst hun vmbo-diploma te halen, voordat ze verder kunnen op het mbo. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld vanaf de derde klas vmbo al lessen volgen op de mbo-locatie. Ze kunnen deze stof eerder afsluiten. Ze kunnen eerder beginnen aan een stage. Scholen kunnen met één docententeam gaan werken. Docenten kunnen overlappende vmbo en mbo lesstof in één keer en op één manier aanbieden. Dit komt het leerproces ten goede.

Studenten kunnen dus een mbo-diploma halen zonder dat ze eerst het vmbo-examen hebben afgelegd. Door het vervallen van examentraining en snellere doorstroming is er meer tijd voor bijvoorbeeld loopbaan oriëntatie, voor maatwerk en voor extra begeleiding voor jongeren die dit nodig hebben. Jongeren die behoefte hebben aan meer uitdaging kunnen zich meer verdiepen of sneller doorstromen.

Uit experimenten en pilots blijkt dat jongeren in deze leerroutes minder vaak hun school verlaten, minder switchen en vaker en sneller een startkwalificatie behalen.

Vmbo en mbo scholen kunnen de leerroutes zelf invullen. Het ministerie van onderwijs ondersteunt hen hierbij zodat ze niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Op www.sterkberoepsonderwijs.nl komen ook voorbeelden en handreikingen beschikbaar, waaronder een format voor een samenwerkingsovereenkomst en modellen voor financiële afspraken.

Verdachte 'insulinemoord' ontslagen van alle rechtsvervolging

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft afgelopen vrijdag een verdachte uit Franeker ontslagen van alle rechtsvervolging. De verdachte werd ten laste gelegd dat zij een bevriende buurman insuline heeft toegediend met het doel hem al dan niet met voorbedachten rade van het leven te beroven.

Vrijwillig terugtred
Bewezenverklaard is dat verdachte heeft geprobeerd het slachtoffer van het leven te beroven door middel van het toedienen van een zodanige hoeveelheid insuline wat tot de dood had kunnen leiden. Verdachte heeft echter tijdig hulpdiensten ingeroepen met als gevolg dat het slachtoffer niet is komen te overlijdenwaardoor er sprake is van vrijwillig terugtred.

Niet strafbaar
Door de vrijwillige terugtred is het bewezen verklaarde niet strafbaar. Verdachte is daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.

Verdachte steekpartij aangehouden met behulp van Burgernet

Nadat een 25 jarige inwoner van Etten-Leur in zijn woning aan de Klaroenring was neergestoken ging de politie op zoek naar de dader. Met behulp van een burgernet oproep werd die persoon kort daarna door een oplettende getuige gesignaleerd en kon de politie de man aanhouden.

De politie kreeg zondagmiddag kort na 15.30 uur een melding van een steekpartij in een woning aan de Klaroenring in Etten-Leur. In die woning waren verschillende mensen aanwezig. De bewoner, een 25 jarige man, had onenigheid met een van hen gekregen en had daarbij een steekwond opgelopen. Nadat de politie het signalement van de verdachte had gekregen werd een burgernetmelding uitgedaan.

Een oplettende getuige zag de mogelijke verdachte vervolgens op het Loofhout in Etten-Leur lopen en belde de politie. Die spoedde zich ter plaatse en toen bleek dat het inderdaad om de verdachte van de steekpartij ging werd de man, een 27 jarige inwoner van Etten-Leur, aangehouden. De politie doet nog nader onderzoek naar het geweldsincident.

Ouder van gevonden kleuter gevonden

De politie in Den Haag heeft zondagavond rond 21.00 uur een 4-jarig jongetje op straat opgepikt, dat daar moederziel alleen in zijn zwembroekje rondliep. Rond middernacht had nog niemand zich voor de jongen gemeld.

Ook maandagochtend waren er nog geen signalen dat het jongetje was opgehaald. Mensen die het kind (her)kennen aan het signalement worden verzocht contact op te nemen met de politie. Het ventje is naar het bureau in Scheveningen gebracht. 

Update 08:37 uur

De politie meldt op Twitter dat één van de ouders is gevonden. 

Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2

Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2 heeft al de nodige hype achter zich, al is het maar omdat fans van de World of Darkness al 15 jaar wachten op een vervolg van de culthit uit 2004. Op Gamescom nam Puddington een kijkje in een (toegegeven, krappe) kamer waar de eerste gameplay van de game werd getoond, met veel duistere steegjes, vieze appartementen en vampiers die niet bang zijn om jou te gebruiken om hun vuile werk op te knappen.

Wie mist er wat coke en telefoons? Af te halen op het bureau

Wie afgelopen vrijdag in de Witte de Withstraat in Rotterdam zijn rugzak met daarin een flinke hoeveelheid cocaïne en mobiele telefoons is verloren kan die op komen halen op bureau Doelwater in het centrum. Dat meldt de politie op Twitter. 

Wakker Dier maakt nominaties 'Liegebeest van het jaar' bekend

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019: ‘enriched’ plofkip van McDonald’s, ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse runderen van Bord Bia, ‘liefdevol’ afgevoerde lammetjes van Jumbo en ten slotte de AH kip met de minste ruimte.

Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing al elf jaar, om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn aan te pakken. “Bedrijven verbloemen dierenleed met mooie praatjes in plaats van echte stappen te zetten voor dierenwelzijn,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Hierdoor krijgen diervriendelijkere producten geen eerlijke kans. Mensen kunnen van 26 augustus tot en met 15 september stemmen op de meest misleidende claim.

Plofkip bij McDonald’s
McDonald’s doet alsof hij is gestopt met plofkip en in plaats daarvan ‘100 procent enriched kippenvlees’ gebruikt. Die verrijking bestaat uit onder andere strobalen en daglicht. Maar McDonald’s verzwijgt dat dit gewoon een snelgroeiende plofkip is, die in zes weken tijd uitgroeit tot een kip van 2,3 kilo.

Tedere melkchocolade van Milka
Milka claimt dat haar melkchocolade gemaakt wordt van ‘teder geproduceerde melk’, terwijl ze kalfjes direct na de geboorte weghaalt bij de moeder. Een melkkoe moet elk jaar een kalf geven. Die kalfjes worden vlak na de geboorte bij de moeder weggehaald en in eenzame huisvesting geplaatst.

Stressvrij Iers rundvlees van Bord Bia
Het diervriendelijke imago van Iers rundvlees wordt bewaakt door Bord Bia: een Iers overheidsorgaan dat het commerciële succes van Iers voedsel in het buitenland stimuleert. Hij spreekt over een ‘heerlijk, stressvrij leven’. Maar ondertussen staat het bedrijf toe dat kalfjes onverdoofd worden onthoornd en gecastreerd.

Moederloze lammetjes bij Jumbo
De geiten die de melk leveren voor geitenkaas worden met ‘veel liefde en aandacht verzorgd’, zegt Jumbo. Maar lammetjes moeten direct na de geboorte weg bij hun moeder en gaan al snel naar een mesterij. Daar zijn de omstandigheden zo slecht dat zo’n dertig procent vroegtijdig sterft. Met ongeveer zes weken gaan de lammetjes naar de slacht.

Minste ruimte voor AH kippen
Albert Heijn zegt op de verpakking dat zijn kip ‘meer ruimte’ krijgt. Terwijl Albert Heijn met zestien kippen op een vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft – zonder daglicht. Zelfs discounter Aldi geeft de kippen meer ruimte.

Winnaars voorgaande jaren
Vorig jaar won Rabobank vanwege een reclame waarin ze doet alsof ze de voedingssector gaat verduurzamen, terwijl de bank in werkelijkheid miljarden euro’s investeerde in onder meer megastallen. In 2017 kreeg Albert Heijn de prijs, omdat hij suggereerde dat de serranoham-varkens buiten in de wei lopen.

Sato wint IndyCar-race Gateway na caution op perfect moment

Takuma Sato heeft de op twee na laatste IndyCar-race van het seizoen gewonnen. De Japanse veteraan, een week eerder nog betrokken bij een zware crash op de Pocono Raceway, was nu de beste - en ook wel de meest gelukkige - op de Raceway at Gateway in Illinois.

Met Josef Newgarden op kop en Sebastien Bourdais naast hem werd het groen gezwaaid...na twee bochten gevolgd door het geel: Marcus Ericsson spinde, maar raakte verder niks en kon zonder schade verder. Voorin ging het in bocht één al bijna mis tussen dezelfde mannen die op Pocono zo hard crashten, maar Sato en Ryan Hunter-Reay hielden de boel onder controle.

De herstart volgde snel en achter Newgarden schoven Will Power en Santino Ferrucci voorbij Bourdais. Na dik vijftig ronden werden de eerste pitstops gemaakt en ineens werd het geel gezwaaid: Power was net weer onderweg, maar stuurde zijn auto de muur in en was klaar. Tijdens de caution leek het ook klaar te zijn voor kampioen Scott Dixon: hij kwam naar binnen, zijn auto werd opengeschroefd en na het nodige gesleutel werd de motor uitgezet.

James Hinchcliffe had ondertussen geluk: hij maakte zijn stop toen Power de muur in ging en door die timing kwam de Canadees naar de leiding voor de herstart, met Ferrucci, Bourdais en Newgarden achter zich. Na tien ronden toonde Ferrucci zijn stalen ballen: hij drukte zijn auto binnendoor bij Hinchcliffe en gebruikte de ongeveer twee centimeter ruimte die hij had om de leiding te pakken.

De volgende ronde pitstops diende zich na 115 ronden aan. Ferrucci behield daarbij wel de leiding, maar Bourdais kwam voorbij Hinchcliffe naar de tweede plek. Ericsson was na zijn spin in de eerste ronde knap dik de top-10 in gereden, maar de Zweed tikte de muur aan en veroorzaakte zo opnieuw een caution, hoewel hij zelf zonder noemenswaardige schade leek te ontsnappen.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Met Ferrucci, Bourdais en Hinchcliffe voorop konden we door, maar lang duurde dat niet: Spencer Pigor denderde de muur in, nadat hij Charlie Kimball veel te enthousiast in probeerde te halen. Na een onderbreking kon men dan echt weer door en dit keer vertrok Hinchcliffe niet lekker, waardoor Alexander Rossi - bezig met een flinke inhaalrace - de derde plek in zijn bezit kon nemen.

Van de voorste mannen waren Ferrucci en Bourdais de laatsten die hun volgende stop kwamen maken, waarbij Ferrucci's stop niet lekker liep. Hij kwam achter Bourdais terecht en de twee Dale Coyne Racing-teamgenoten werden beiden verschalkt door Rossi. Voor Bourdais ging het daarna nog meer fout: de ervaren Fransman spinde na een tikje tegen de muur en zijn sterke race zat erop.

Het gros van de coureurs kwam tijdens de caution binnen voor in principe de laatste stop en zo kwam Sato als een duveltje uit een doosje naar de eerste plek, gevolgd door Tny Kanaan en Ed Carpenter. Rossi reed zesde, maar hij moest sowieso nog wél naar binnen en moest dus hopen op nog een caution in de resterende ruim veertig ronden. Die kwam er in elk geval niet op tijd en met twintig ronden te gaan kwam Rossi noodgedwongen binnen.

Newgarden, denkend aan de titel, liet Ferrucci zonder al teveel gedoe de vierde plek pakken en met tien ronden te gaan reed de Amerikaan vlak achter Carpenter en Kanaan. Ferrucci kon het echter niet bolwerken en zag Newgarden weer langszij komen, maar dat duurde niet lang, terwijl Carpenter met succes de aanval op Kanaan opende en zo zelfs in de allerlaatste ronden kon gaan kijken bij Sato.

De aanval van Carpenter kwam nét te laat en dus reed Sato naar de winst, voor Carpenter, Kanaan en Ferrucci, die een aanval op plek drie af moest blazen. Simon Pagenaud werd nog vijfde, doordat Newgarden op het laatste rechte stuk spinde en ook Conor Daly nog voorbij zag komen.

FOK! Wat een weer: klein addertje onder het gras

Dag dames en dames!  

Wat een weer he. Warm en zonnig weer is het al dagen, maar er is inmiddels een klein addertje onder het gras gekomen. Er ligt een vore van lagedruk boven centraal- en oost Europa. Daar vallen de afgelopen dagen dan ook regen- en onweersbuien. Nu is het zo dat die vore heel langzaam onze kant op schuift. Met de nadruk op langzaam.

We zagen de onstabiliteit vandaag boven Duitsland al toenemen, en momenteel is er niet eens zo heel gek ver van de grens ook een onweersbui ontstaan. Mogelijk pikken de oostelijke landsgebieden morgen ook wat mee van die buienvorming. Sowieso ontstaan er morgen wel wat stapelwolken en er zou dus een zeer lokale onweersbui kunnen ontstaan. Ik verwacht slechts een paar pulse-storms, dus geen georganiseerd onweer. Iets om morgen even in de gaten te houden langs de grens.

In de rest van het land blijft het zonnig. De maxima liggen tussen de 28 op de Wadden en 33 in het zuiden. Veel wind is er zeker niet.

Dinsdag hebben we eigenlijk hetzelfde weer. Een zeer lokale onweersbui, maar verder zonnig en heet.

Pas donderdag komt er dan echt afkoeling en kan er overal een bui vallen. Dit is echter geen aanzet tot wisselvallig en koel weer.

Succes met werken!  

Schweriner See (Foto: bazbo)
Vorige maand was bazbo op vakantie. Deze foto is aan het Schweriner See genomen. Een prachtige foto! (Foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meer Brexitbedrijven kiezen door aanhoudende onzekerheid voor Nederland

Door de aanhoudende onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk wordt Nederland steeds populairder als bestemming voor Brexitbedrijven. Inmiddels hebben bijna 100 bedrijven voor Nederland gekozen en tonen circa 325 bedrijven interesse in ons land door de onzekere positie van de Britten in de Europese Unie. Dat maakt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) vandaag bekend, de organisatie trekt als onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat buitenlandse bedrijven naar Nederland aan. De NFIA verwacht dat de Brexitresultaten de komende maanden verder gaan groeien.

Jeroen Nijland, NFIA Commissaris: “Het is duidelijk dat Nederland niet gelukkig is met het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. En het is duidelijk dat Brexit onmiskenbaar economische gevolgen heeft voor het internationale bedrijfsleven, omdat zij overal in Europa zaken doen. De nog altijd groeiende onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk, en de steeds duidelijkere mogelijkheid van een no deal, zorgen bij deze ondernemingen voor grote economische onrust. Daarom oriënteren steeds meer van die bedrijven zich op Nederland als mogelijke nieuwe uitvalsbasis op de Europese Markt.”

Eerste golf van bedrijven
Nederland heeft in relatie tot Brexit specifiek een aanzuigende werking op bedrijven uit de financiële sector, de IT, de media en advertentie-industrie en de life sciences. De bijna 100 bedrijven die nu voor Nederland hebben gekozen hebben veelal de meest urgente redenen, bijvoorbeeld vanwege een bankvergunning of uitzendrechten om in de EU actief te kunnen blijven. Zo kozen de afgelopen tijd bedrijven als Bloomberg, AMBest, Cboe, MarketAxess, Discovery, Norinchukin en UK P&I voor ons land. Toch wachten nog veel bedrijven op het antwoord hoe Brexit definitief vorm krijgt, en wat dat betekent voor bijvoorbeeld de logistieke keten of het vrije verkeer van personen.

Toegang tot EU staat voorop
Bij de toegenomen aandacht voor Nederland gaat het niet alleen om Britse bedrijven. Ook ondernemingen uit Noord-Amerika, Azië en Australië oriënteren zich door Brexit nu anders op de mogelijkheden in de Europa. Bedrijven herzien hun strategie vanwege de noodzakelijke toegang tot de EU. De NFIA ziet dat Nederland er bij die overweging goed op staat. Vanuit ons land kun je door onze goede logistieke voorzieningen, Engelssprekende bevolking en digitale infrastructuur met zekerheid zaken blijven doen op de Europese Markt. Aan die zekerheid hebben bedrijven ook behoefte, bijvoorbeeld in relatie tot het kunnen blijven aantrekken van talent, het tijdig bereiken van de afzetmarkt over de grens en het aantrekken van Europese innovatiegelden.

NFIA Commissaris Nijland: “Nederland is een aantrekkelijk land voor Brexitbedrijven. Maar we zijn niet de enige waar deze Brexitbedrijven naar kijken. Wij concurreren met landen als Frankrijk, Ierland, Duitsland en België. Onze ervaring leert dat wanneer een Brexitdeal verder uit zicht raakt, en de kans op een no deal toeneemt, er meer bedrijven zich bij ons melden. Brexit blijft slecht nieuws voor Nederland, maar bij een Brexit zullen de komende jaren meer bedrijven voor ons land gaan kiezen.”

Assenaren in vrijheid gesteld, geen aanwijzing voor mishandeling

De politie heeft dit weekend uitgebreid onderzoek gedaan naar de omstandigheden rondom het overlijden van een 32-jarige man in Assen op zaterdag 24 augustus 2019. De vijf mannen die in verband daarmee zijn aangehouden, zijn zondag door de recherche gehoord. Daarnaast heeft een buurtonderzoek plaatsgevonden.

Uit het onderzoek van de politie bleek dat zaterdag een melding is gedaan van een zedendelict met een 4-jarig meisje, waarbij de 32-jarige man mogelijk betrokken zou zijn. Daarop is hij aangesproken door de vader van het meisje. De vader heeft geprobeerd de 32-jarige tegen te houden omdat hij op zijn fiets wilde wegrijden. Daarop ontstaat een worsteling tussen beiden en komen zij ten val. Ondertussen waren ook vier omstanders gealarmeerd. Zij hebben vervolgens de 32-jarige man vastgehouden in afwachting van de komst van de politie. De 32-jarige man bleek later te zijn overleden. De vier zijn vervolgens aangehouden. De vader van het meisje meldde zich daarna zelf bij de politie.

Uit het politieonderzoek is niet gebleken dat de vijf mannen de 32-jarige Assenaar hebben mishandeld. Op grond van deze eerste bevindingen van het politieonderzoek heeft het Openbaar Ministerie dan ook besloten om de vijf mannen in vrijheid te stellen. Het onderzoek naar het overlijden van de man gaat door, vandaag vindt sectie plaats door de patholoog bij het NFI. Het onderzoek door de recherche naar het mogelijk zedendelict gaat eveneens verder.

Meer grond voor woning en bedrijven

In 20 jaar tijd is er in Nederland per saldo 59.200 hectare bij gekomen voor wonen, werken en infrastructuur. Bijna 90 procent hiervan is nieuw woon- en werkterrein. In West-Nederland was de groei van woon- en werkterrein het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van het bodemgebruik in ons land.

In 2015 was 492.600 hectare (14,6 procent) van het Nederlands grondgebied bestemd voor wonen, werken en infrastructuur. In 1996 was dat nog 433.400 hectare (13 procent). De nieuwe bebouwde terreinen bestaan voor 47 procent uit woongebied, voor 43 procent uit werkterrein (o.a. voor bedrijven, openbare voorzieningen, glastuinbouw) en voor 10 procent uit infrastructuur (wegen, spoorwegen, vliegvelden). Deze uitbreidingen zijn voor een groot deel gerealiseerd op voormalige landbouwgrond.

Het areaal aan werkterrein nam in de periode 1996-2015 met bijna 22 procent toe. Deze groei is vooral toe te schrijven aan een toename van bedrijfsterreinen, met ruim 25 duizend hectare. Het woonareaal steeg in 20 jaar met ruim 13 procent, waarbij de groei voor een aanzienlijk deel kan worden toegewezen aan Vinexwijken. Het grondgebied voor infrastructuur nam met bijna 6 procent toe.

Meeste bebouwd terrein in de grote steden
Gemeenten met veel bebouwd terrein zijn vaak ook de steden met de meeste inwoners. Uitschieters zijn Rotterdam met 14.200 hectare bebouwd oppervlak (65 procent van de gemeente), en Amsterdam met 9.500 hectare (57 procent). Daarentegen beschikken de gemeenten Westland en Haarlemmermeer over meer bebouwd terrein dan grote steden als Den Haag en Utrecht. In Westland komt dit vooral door de aanwezigheid van kassen (48 procent), terwijl Haarlemmermeer over veel infrastructuur binnen de gemeentegrenzen beschikt (10 procent). Dit komt met name door Schiphol.

Afname aantal gemeenten met weinig bebouwing
Het aantal gemeenten met minder dan 5 procent bebouwd oppervlak daalde tussen 1996 en 2015 van 19 naar 11. Deze bevinden zich doorgaans buiten de stedelijke regio’s van Nederland. Vijf van deze gemeenten zijn de Waddeneilanden. Het aantal gemeenten waarvan meer dan 50 procent van het grondgebied in gebruik is voor wonen, werken en infrastructuur, is tussen 1996 en 2015 toegenomen van 24 naar 34. Verreweg de grootste toename van de bebouwde oppervlakte vond plaats in Barendrecht, van 36 naar 58 procent. De drie gemeenten met het hoogste aandeel bebouwd terrein in 2015 zijn Westland (76 procent), Capelle aan den IJssel (74 procent) en Krimpen aan den IJssel (73 procent). In de twee laatst genoemde steden bestaat bijna de helft van de gemeente uit woongebied.

Sterke groei woongebieden door Vinexwijken
Tussen 1996 en 2015 is in alle Nederlandse gemeenten het aandeel woongebied gegroeid, of tenminste gelijk gebleven. De grootste groei vond plaats in gemeenten met Vinexwijken. In Utrecht en Den Haag nam de oppervlakte woongebied hierdoor in deze periode toe met 31,2 procent en 24,7 procent. De impact van deze Vinexwijken was nog groter in randgemeenten. Zo groeide de oppervlakte woongebied in Barendrecht in de periode 1996-2015 met 91 procent. In Pijnacker-Nootdorp bedroeg de toename 81 procent, in Lansingerland 76 procent. Flevoland telde drie gemeenten die tot de snelste groeiers behoorden. Almere kende de sterkste toename van het woonareaal (60 procent).

Bedrijfsterreinen vooral gegroeid in gemeenten met havens
In de afgelopen 20 jaar is de oppervlakte bedrijfsterrein in de meeste gemeenten gegroeid, met name in gemeenten met grote havens. In Rotterdam nam de oppervlakte bedrijfsterrein met 1.400 hectare toe, vooral door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Met 28,4 procent bedrijfsterrein is deze havenstad de koploper. In andere gemeenten met grote havens groeiden bedrijfsterreinen ook hard, zo vertoonden deze terreinen in Amsterdam en Moerdijk een gelijke groei van 458 hectare.

Gemeenten met minder bedrijfsterreinen in 2015 dan in 1996 zijn er ook. In Renkum bijvoorbeeld nam de oppervlakte bedrijfsterrein af met 10 hectare. Deze afname is voornamelijk het gevolg van de afbraak van het bedrijfsterrein Beukendaal, dat is terug gegeven aan de natuur.

Laatste reviews en specials
review
Control
preview
Planet of Lana
preview
Bee Simulator
preview
Kerbal Space Program 2
special
Fun met Funda #164 - Torentje in Tilburg
preview
Disintegration
©FOK.nl e.a.