Noordse combinatie ook individueel afgetrapt met Zomer Grand Prix

In het Duitse Oberwiesenthal zijn de eerste individuele wedstrijden in de Zomer Grand Prix van de noordse combinatie afgewerkt. De dag begon met het schansspringen, hoewel dat vanwege de wind geannuleerd werd: zowel de mannen als vrouwen gebruikten de uitslag van de training. Vervolgens werden de rollerski's ondergebonden voor vijf (vrouwen) en tien (mannen) kilometer dor het Zuid-Duitse heuvellandschap.

Drie Japanners vertrokken als eerste: Ryota Yamamoto werd op tien tellen gevolgd door Yoshito Watabe en diens broer Akito vertrok na 33 seconden, maar was wel de beduidend sterkste langlaufer van de drie.

Ook de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl (+0:46), de Duitser Terence Weber (+0:52), Christian Deuschl uit Oostenrijk (+0:52), de Noor Harald Johnas Riiber (+0:56), Hideaki Nagai (Japan, +0:58), Laurent Muhlethaler (Frankrijk, +0:58), Simen Kvarstad (Noorwegen, +0:58) en de Oostenrijker Johannes Lamparter (+1:00) vertrokken binnen een minuut, waarbij Kvarstad mazzel had: bij het schansspringen werd hij gediskwalificeerd, maar de wedstrijd werd wegens de wind afgeblazen en dus gebruikte men het resultaat van de training van een dag eerder.

Rehrl voegde zich al snel bij Akito Watabe en dat duo sloot snel aan bij Yamamoto en Yoshito Watabe, terwijl Vinzenz Geiger vanaf plek zeventien indrukwekkend veel tijd goed begon te maken. Hij moest echter wat pas op de plaats maken en zakte terug in de grote, door de Italiaan Samuel Costa aangevoerde groep op bijna een halve minuut van de drie leiders - Yamamoto was er zoals verwacht tussenuit gevallen.

De drie voorop konden gaan sprinten om de winst: Yoshito moest de twee betere langlaufers laten gaan en zag hoe broer Akito de winst pakte door Rehrl het nakijken te geven. Op twintig seconden werd Martin Fritz uit Oostenrijk de best of the rest met een vierde plek.

De mannen op de rollerski's (Bron: YouTube)

Vrouwen
De vrouwenwedstrijd was zoals verwacht niet al te spannend. De Amerikaanse Tara Geraghty-Moats is veruit de beste in de wereld, waarbij eerlijkheid gebied te zeggen dat zij en de Russische Stefaniya Nadymova - 26 en 24 jaar - een jaar of acht ouder zijn dan de gemiddelde concurrent op het moment.

Geraghty-Moats mocht na prima schansspringen als eerste vertrekken, zeventien tellen voor Nadymova en een minuut voor de Noorse Gyda Nestvold Hansen. De Amerikaanse breidde haar voorsprong in rap tempo uit, Nadymova werd geen moment bedreigd door de jonge Noorse en pakte op bijna twee minuten de tweede plek.

Westvold Hansen kon het niet bolwerken en de als zevende vertrokken Duitse Jenny Nowak werkte zich langs de Italiaanse dames Veronica Gianmoena en Annika Sieff en het Noorse duo Westvold Hansen - die in de tweede helft zelfs op moest geven - en Marte Leinan Lund naar de derde plek.

De vrouwen op de rollerski's (Bron: YouTube)