Sato wint IndyCar-race Gateway na caution op perfect moment

Takuma Sato heeft de op twee na laatste IndyCar-race van het seizoen gewonnen. De Japanse veteraan, een week eerder nog betrokken bij een zware crash op de Pocono Raceway, was nu de beste - en ook wel de meest gelukkige - op de Raceway at Gateway in Illinois.

Met Josef Newgarden op kop en Sebastien Bourdais naast hem werd het groen gezwaaid...na twee bochten gevolgd door het geel: Marcus Ericsson spinde, maar raakte verder niks en kon zonder schade verder. Voorin ging het in bocht één al bijna mis tussen dezelfde mannen die op Pocono zo hard crashten, maar Sato en Ryan Hunter-Reay hielden de boel onder controle.

De herstart volgde snel en achter Newgarden schoven Will Power en Santino Ferrucci voorbij Bourdais. Na dik vijftig ronden werden de eerste pitstops gemaakt en ineens werd het geel gezwaaid: Power was net weer onderweg, maar stuurde zijn auto de muur in en was klaar. Tijdens de caution leek het ook klaar te zijn voor kampioen Scott Dixon: hij kwam naar binnen, zijn auto werd opengeschroefd en na het nodige gesleutel werd de motor uitgezet.

James Hinchcliffe had ondertussen geluk: hij maakte zijn stop toen Power de muur in ging en door die timing kwam de Canadees naar de leiding voor de herstart, met Ferrucci, Bourdais en Newgarden achter zich. Na tien ronden toonde Ferrucci zijn stalen ballen: hij drukte zijn auto binnendoor bij Hinchcliffe en gebruikte de ongeveer twee centimeter ruimte die hij had om de leiding te pakken.

De volgende ronde pitstops diende zich na 115 ronden aan. Ferrucci behield daarbij wel de leiding, maar Bourdais kwam voorbij Hinchcliffe naar de tweede plek. Ericsson was na zijn spin in de eerste ronde knap dik de top-10 in gereden, maar de Zweed tikte de muur aan en veroorzaakte zo opnieuw een caution, hoewel hij zelf zonder noemenswaardige schade leek te ontsnappen.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Met Ferrucci, Bourdais en Hinchcliffe voorop konden we door, maar lang duurde dat niet: Spencer Pigor denderde de muur in, nadat hij Charlie Kimball veel te enthousiast in probeerde te halen. Na een onderbreking kon men dan echt weer door en dit keer vertrok Hinchcliffe niet lekker, waardoor Alexander Rossi - bezig met een flinke inhaalrace - de derde plek in zijn bezit kon nemen.

Van de voorste mannen waren Ferrucci en Bourdais de laatsten die hun volgende stop kwamen maken, waarbij Ferrucci's stop niet lekker liep. Hij kwam achter Bourdais terecht en de twee Dale Coyne Racing-teamgenoten werden beiden verschalkt door Rossi. Voor Bourdais ging het daarna nog meer fout: de ervaren Fransman spinde na een tikje tegen de muur en zijn sterke race zat erop.

Het gros van de coureurs kwam tijdens de caution binnen voor in principe de laatste stop en zo kwam Sato als een duveltje uit een doosje naar de eerste plek, gevolgd door Tny Kanaan en Ed Carpenter. Rossi reed zesde, maar hij moest sowieso nog wél naar binnen en moest dus hopen op nog een caution in de resterende ruim veertig ronden. Die kwam er in elk geval niet op tijd en met twintig ronden te gaan kwam Rossi noodgedwongen binnen.

Newgarden, denkend aan de titel, liet Ferrucci zonder al teveel gedoe de vierde plek pakken en met tien ronden te gaan reed de Amerikaan vlak achter Carpenter en Kanaan. Ferrucci kon het echter niet bolwerken en zag Newgarden weer langszij komen, maar dat duurde niet lang, terwijl Carpenter met succes de aanval op Kanaan opende en zo zelfs in de allerlaatste ronden kon gaan kijken bij Sato.

De aanval van Carpenter kwam nét te laat en dus reed Sato naar de winst, voor Carpenter, Kanaan en Ferrucci, die een aanval op plek drie af moest blazen. Simon Pagenaud werd nog vijfde, doordat Newgarden op het laatste rechte stuk spinde en ook Conor Daly nog voorbij zag komen.