FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 augustus 2017

Nieuwe huiszoekingen in Finse stad na aanslag

De Finse politie heeft nieuwe huiszoekingen verricht in de stad Turku, in het zuidwesten van het land, na de terreuraanslag die daar vrijdag was. Nieuwe aanhoudingen zijn niet verricht.

De achttienjarige Marokkaan die vrijdag in Turku twee voorbijgangers doodstak en acht mensen verwondde is nog niet gehoord. Hij wil niet praten. De politie zei eerder dat hij het bij zijn geweldsdaad specifiek op vrouwen had gemunt.

De politie had ook al vier andere Marokkaanse mannen aangehouden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de aanval. Maar het is nog onduidelijk wat precies hun rol was, aldus de politie zondag in een verklaring.

De achttienjarige kwam vorig jaar in Finland aan. Hij vroeg volgens Finse media asiel maar dat werd hem geweigerd. Volgens de politie was hij ,,onderdeel van het asielproces".

Nieuwe huiszoekingen in Finse stad na aanslag
Nieuwe huiszoekingen in Finse stad na aanslag (Foto: ANP)

'Imam woonde tijdelijk in Vilvoorde'

De imam uit het Spaanse stadje Ripoll die mogelijk betrokken is bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils, verbleef enige tijd in Vilvoorde. Dat stelt de burgemeester van de stad, vlakbij Brussel.

Abdelbaki Es Satty was volgens Bonte "Zeker van januari tot maart vorig jaar" in de Brusselse randgemeente. De Spaanse politie denkt dat de imam hoofdverantwoordelijk was voor de radicalisering van de jonge daders. Mogelijk is hij omgekomen bij de explosie in de woning in Alcanar.

Spaanse media schreven zondag dat de imam de laatste jaren zowel in Vilvoorde als in het dorp Diegem verbleef. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie zegt dat de imam niet bekend is bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Hij heeft dus nooit een Belgische verblijfskaart aangevraagd of gekregen.

'Imam woonde tijdelijk in Vilvoorde'
'Imam woonde tijdelijk in Vilvoorde' (Foto: ANP)

Treinverkeer Rotterdam-Den Haag maandag hervat

Als alles volgens plan verloopt - en daar ziet het zondagavond wel naar uit - rijden er vanaf maandagochtend vroeg weer treinen tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. Negen dagen lang was er op het belangrijke traject in beide richtingen geen treinverkeer vanwege werkzaamheden: onder meer 6000 zogenoemde dwarsliggers werden vervangen.

"Maandag vanaf het begin van de dienstregeling rijden de treinen", aldus een woordvoerder van ProRail. "Op dit moment liggen we op schema." Tijdens de werkzaamheden aan het spoor zijn ook de stations Moerwijk, Rijswijk en Laan van NOI (Nieuw Oost-Indië) onder handen genomen.

Vooral begin vorige week kampten reizigers met veel langere reistijden dan het kwartier tot halfuur waar ze volgens de Nederlandse Spoorwegen rekening mee moesten houden. Nadat NS extra bussen had ingezet, namen de vertragingen en de ergernis bij reizigers snel af.

Maandag weer treinverkeer Rotterdam-Den Haag
Treinverkeer Rotterdam-Den Haag maandag hervat (Foto: ANP)

Hockeydames naar halve finale EK, maar laten ware aard nog niet zien

Zonder hun ware aard te laten zien hebben de Oranje Dames zich zondagavond geplaatst voor de halve finale van het EK hockey. Nederland versloeg België met 1-0 en kwam niet echt in de problemen, maar speelde aanvallend te weinig klaar. Zoals vaker de laatste maanden waren het gebrek aan creativiteit voorin en het maken van doelpunten het probleem.

Het publiek was vlak voor het einde van de tweede helft al ietwat in slaap gesukkeld toen het opeens reden had om van de stoelen op de staan en Oranje luidkeels aan te moedigen. Strafcorner, de eerste van de wedstrijd. Het was Caia van Maasakker die klaar ging staan en de bal over de grond richting het doel pushte. In de baan van het schot tipte Van Geffen knap de 1-0 binnen. Vanaf de bank balde bondscoach Alyson Annan haar vuist. Het was een doelpunt dat het publiek veel eerder had verwacht.

Een nederlaag zoals een paar weken geleden, tijdens de Rabo Super Serie, lag dit keer geen moment op de loer. Voor opnieuw veel Oranjepubliek bewees Nederland dat het op iedere positie een betere speelster heeft dan de Red Panthers, die onder leiding staan van de Nederlandse bondscoach Niels Thijssen. Maar net als afgelopen vrijdag in de openingswedstrijd tegen Spanje (3-1) gaven de Oranje Dames het publiek nog geen wedstrijd om van te smullen. Nederland speelde bij lange na nog niet op haar best, af en toe tegen het slaapverwekkende aan, maar kwam ook geen moment in de problemen.

De Oranje Dames startten veel beter dan afgelopen vrijdag. Toen begonnen ze veel te nerveus. Alsof ze bang waren om voor 10.000 toeschouwers te spelen. Dit keer creëerde Nederland in het eerste kwart al meteen enkele grote kansen via Maria Verschoor (schot naast) en Kitty van Male (schot op de keepster). Nu was het vooral het tweede kwart waarin Oranje eventjes slordig oogde. Een verkeerde dieptebal van Caia van Maasakker, een onderschepte pass van Marloes Keetels en ook van Lauren Stam; de slordigheden volgden elkaar in rap tempo op.

Het zorgde tot aan het doelpunt voor weinig hoogtepunten. Na rust bleef Nederland de betere ploeg, maar in het stadion kon je minutenlang een speld horen vallen. Er gebeurde weinig tot niets spectaculairs. Tot opeens de bal na een schot van Kitty van Male snoeihard op de lat uiteenspatte. Het publiek veerde overeind. Het was, op de strafcorners na, één van de weinige grote kansen van de wedstrijd. Vier minuten voor tijd schot Laurien Leurink nog een bal in kansrijke positie hoog over. Daar moest het publiek het zo’n beetje mee doen.

Het is een vreemde tegenstelling dat Nederland aan de ene kant niet het beste van haar spel liet zien en aan de andere kant snakt naar een serieuzere tegenstander, die niet achterover leunt. Nu al lijkt in de halve finale Engeland de tegenstander te zijn, het land dat twee jaar geleden in Londen Nederland in de finale via shoot-outs van het goud afhield. Nederland wordt eerste in de poule en speelt dinsdag eerst nog tegen Tsjechië, een ploeg die Jong Oranje ook makkelijk zou verslaan. Engeland eindigt door de 1-0 nederlaag tegen Duitsland van zondag waarschijnlijk als tweede in de poule. Als die twee landen elkaar inderdaad in de halve finale treffen, krijgen we misschien het echte Oranje te zien.

Nederland – België 1-0 (1-0)
’30 Margot van Geffen 1-0

Oranje Europees kampioen beachkorfbal

Oranje heeft vandaag op het allereerste IKF Open Europees kampioenschap beachkorfbal de gouden medaille in de wacht gesleept. In de finale tegen Portugal leken de Zuid-Europeanen een tijdje op weg naar een grote verrassing, maar op het moment dat ze dat zelf ook gingen beseffen, werd de plankenkoorts hen te hoog. Oranje profiteerde en won uiteindelijk relatief eenvoudig: 8-4.

Portugal, dat onder meer België uitschakelde, had de bal uit en begon op een voor hen zeer bekende ondergrond meer dan uitstekend. Na een doelpuntloze beginfase opende Catarina Correia van achter de korf de score. Nederland, dat heel veel kansen met één hand miste, egaliseerde niet veel later door Laura van der Linden. Maar de Portugezen, die al het hele toernooi met hun hele ziel en zaligheid speelden, behielden de voorsprong. Júlio Ruivo en Hugo Fernandes maakten beide een prachtig doelpunt van afstand, met een 3-1 voorsprong als gevolg.

Waar Portugal het moeilijker kreeg na de voorsprong, tankte Oranje steeds meer vertrouwen. Sterker nog: de voorsprong was voor hen het startsein voor een korfbalshow. Met name de mannen probeerden met ballen achter hun rug langs en talloze jumpshots het vele publiek te vermaken. Met succes, want via Jens de Bruijn en na de rust opnieuw Van der Wal werd het duel in feite wel beslist (7-3). Nederland werd vervolgens weer slordiger en ging ook makkelijke kansen missen.

Dat was echter geen ramp, want na de 3-1 voorsprong hadden de Portugezen geen treffer meer gemaakt. Pas toen ze beseften dat het duel wel gespeeld was en Oranje 'gewoon' de eerste EK-winnaar zou worden, maakte Fernandes nog een afstandstreffer. Die was overigens slechts voor de statistieken, want Portugal wist dat Oranje, dat via Van der Wal nog eenmaal scoorde, er met de eerste EK titel beachkorfbal vandoor zou gaan. En na het laatste fluitsignaal van de prima leidende Spaanse arbiters gebeurde dat inderdaad: Nederland won de finale met 8-4 en mag zich de winnaar van het Open EK beachkorfbal 2017 noemen.

Doelpunten Nederland: Laura van der Linden 3, Nout van der Wal 3, Jens de Bruijn en Mats van Gemert beiden 1.

Doelpunten Portugal: Hugo Fernandes 2, Catarina Correia en Júlio Ruivo beiden 1.

Muguruza laat Halep volkomen kansloos in finale Cincinnati

Garbiñe Muguruza heeft zondag het Premier 5-toernooi van Cincinnati op haar naam geschreven. De Spaanse stond in de finale tegenover de Roemeense Simona Halep, die bij winst de eerste plek op de wereldranglijst over had genomen.

Halep was echter volkomen kansloos in de finale, die door Muguruza gedomineerd werd. De Roemeense wist haar tweede opslagbeurt van de wedstrijd te winnen en daar bleef het bij. Na minder dan een uur was de finale al voorbij: 6-1, 6-0. 

Voor de 23-jarige Muguruza was het haar vijfde WTA-titel, terwijl Halep op vijftien stuks blijft staan. Op de wereldranglijst stijgt Muguruza naar de derde plek, achter Halep, terwijl Karolina Pliskova de leiding in handen houdt.

Huddersfield Town zet droomrentree in Premier League voort

Huddersfield Town is na 45 jaar weer terug in de Premier League en dat zal men weten ook. Een week geleden werd Crystal Palace met 0-3 verslagen, zondag boekte de ploeg van trainer David Wagner de tweede zege.

Huddersfield speelde in eigen huis tegen Newcastle United, eveneens gepromoveerd uit de Championship. Met Rajiv van la Parra weer in de basis ging het uitstekend en kort na rust zette Aaron Mooy de thuisploeg op voorsprong. Daar bleef het ook bij en dus konden de volgende drie punten bijgeschreven worden: 1-0.

Huddersfield staat zo na twee speelronden bovenaan de Premier League met zes punten, net als Manchester United en West Bromwich Albion. 

Grachtenfestival trekt 56.000 bezoekers

Zo'n 56.000 bezoekers uit binnen- en buitenland zijn dit jaar afgekomen op het Grachtenfestival in Amsterdam. Ze bezochten in totaal 250 concerten in tien dagen op negentig plekken in de stad.

"We hadden vooraf gehoopt op tussen de 55.000 en 60.000 bezoekers. Dus we zijn blij met het aantal mensen dat dit jaar is gekomen", laat een woordvoerder van het Grachtenfestival weten. Vorig jaar trok het evenement een paar duizend meer bezoekers, maar toen waren de weersomstandigheden beter.

"Bij de editie van dit jaar was er ook opvallend veel belangstelling voor de voorstellingen waarvoor moest worden betaald. Een aantal van die voorstellingen was uitverkocht", aldus de zegsman.

Het was de twintigste aflevering van het evenement dat is bedoeld om jonge mensen in de klassieke muziek naar voren te schuiven. Het thema was dit keer 'In Stijl', mede omdat het een eeuw geleden was dat de kunstbeweging De Stijl ontstond.

Grachtenfestival trekt 56.000 bezoekers
Grachtenfestival trekt 56.000 bezoekers (Foto: ANP)

Zoet: "Sommige geruchten zijn waar"

Jeroen Zoet heeft de transfergeruchten over hemzelf ook gehoord en de 26-jarige doelman geeft toe dat hij PSV deze maand mogelijk achter zich laat.

"Bij de club is duidelijk dat ik ambitie heb. Er wordt natuurlijk heel veel geschreven op internet. Niet alles daarvan is waar, maar ik kan zeggen dat een aantal dingen wel waar is", liet Zoet zondag na de 1-4 zege bij NAC Breda weten aan de NOS. Hij wordt onder meer gelinkt aan het Crystal Palace van Frank de Boer.

Namen wil Zoet echter niet noemen. "Ik weet wat er wel en niet speelt, dat is het belangrijkste. Er zal uiteindelijk wel duidelijk worden of iets wel of niet doorgaat. Als het plaatje klopt, voor mij en voor PSV, dan kan er van alles mogelijk zijn. Voor nu heb ik een contract tot 2019 bij PSV. Maar bij een juist bod kan het zomaar zijn dat ik vertrek."

Jeroen Zoet is aan zijn vijfde jaar als basisspeler bij PSV begonnen. De sluitpost werd daarvoor twee jaar verhuurd aan RKC Waalwijk, waar hij debuteerde in het profvoetbal. Tot nu toe stond de negenvoudig Oranje-international in 128 competitieduels van de Eindhovenaren onder de lat.

Frontier kondigt Jurassic World Evolution aan

Frontier, de ontwikkelaar van Planet Coaster en Elite: Dangerous heeft vandaag Jurassic World Evolution aangekondigd. Net zoals in Planet Coaster kunnen spelers hun eigen pretpark ontwikkelen, alleen zit het nu vol met (moordlustige) dinosaurussen.

De game kan worden gezien als een spiritueel vervolg op Jurassic Park: Operation Genesis uit 2003, waarbij spelers ook al hun eigen jurassic park konden bouwen. Je kan aan de slag op Isla Nubar en de naburige eilanden, waarbij je je eigen dino's biogenetisch ontwikkelt en andere attracties plaatst. 

"Als grote fans van de Jurassic-serie zijn we enthousiast om spelers nu in staat te stellen hun eigen Jurassic World te ontwikkelen" zegt frontier-baas Johnny Watts. "We staan te popelen om 15 jaar aan ervaring in simulatie, management en het ontwikkelen van wezens in een franchise te stoppen die voor ons een inspiratie blijft."

Jurassic World Evolution staat gepland voor de zomer van 2018 en komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Niet geheel toevallig wordt de volgende film in de Jurassic-serie, Jurassic World: The Fallen Kingdom verwacht in juni.

Frontier kondigt Jurassic World Evolution aan

FOK! sportfoto-onderschrift week 33

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is foton met het volgende onderschrift: "O, doen we vandaag niet de triatlon?"

De opgave van deze week:

We troffen Klaas Jan Huntelaar in deze vreemde positie aan op het veld van Heracles Almelo, wat is hier gaande? (Pro Shots / Kay Int Veen)
We troffen Klaas Jan Huntelaar in deze vreemde positie aan op het veld van Heracles Almelo, wat is hier gaande? (Pro Shots / Kay Int Veen)

Geen individueel succes Nederlanders op dag 1 Universiade

De eerste echte sportdag op de Universiade in Taipei heeft weinig individueel succes opgeleverd voor de Nederlandse deelnemers. In het zwemmen, taekwondo, judo en boogschieten kwamen Nederlanders in actie, buiten het al eerder vermelde schermen en waterpolo.

In het taekwondo stond de individuele poomsa op het programma, het onderdeel van de sport waarbij de deelnemers alleen op de mat verschijnen. Daar moeten bepaalde figuren getoond worden, die vervolgens beoordeeld worden op nauwkeurigheid en presentatie.

Soraya Wahjudi vertegenwoordige Nederland bij de dames, maar zij kwam niet verder dan de tiende plek in haar groep, niet goed genoeg voor een plek in de halve finales. Bij de mannen slaagde Mattho Mandersloot er evenmin in de halve finales te bereiken.

Het judo begon met vier gewichtsklassen, waarin één Nederlander deelneemster in actie kwam: Larissa Groenwold werd in de klasse tot 78 kilogram in haar eerste gevecht uitgeschakeld door Madeleine Malonga uit Frankrijk.

Zwemster Kinge Zandringa plaatste zich op de 50 meter vlinderslag overtuigend voor de halve finales, maar zette daarin de tiende tijd neer en liep de finale dus mis. Tessa Vermeulen kwam in de halve finales van de 200 meter rugslag ruimschoots tekort.

Twee Nederlandse boogschutters kwamen in actie bij de dames. Met de compoundboog schoot Jody Vermeulen zich naar de elfde plek in de plaatsingsronde, waardoor ze een bye verdiende richting de laatste 32.

Dat lukte recurveschutster Claire van Dijck niet: een 35e plaats in de plaatsingsronde betekende dat ze zondag al in de knock-outfase in actie moest komen, maar daarin werd ze uitgeschakeld door de Mexicaanse Rebeca Marquez.

Komiek Jerry Lewis (91) overleden

In Las Vegas is de Amerikaanse komiek Jerry Lewis op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Lewis werd vlak na de oorlog bekend als komiek. Hij werkte toen samen met Dean Martin. Verder regisseerde en speelde hij in tal van films.

Jerry Lewis werd in 1926 geboren in Newark. Zijn vader was ook een komiek. In 1946 ging Lewis samenwerken met zanger Dean Martin. Drie jaar later waren ze te zien in hun eerste film. In 1956 kregen Lewis en Martin het met elkaar aan de stok en ging het populaire duo uit elkaar. Twintig jaar later kwam de verzoening en traden ze samen op tijdens een televisie-uitzending.

Als acteur vierde Lewis vooral in de jaren vijftig grote successen. Als regisseur had hij succes met de film The Nutty Professor uit 1963. In de jaren negentig maakte Eddie Murphy een remake van de komische film.

Comeback
Na een minder succesvolle periode maakte Lewis begin jaren tachtig een redelijk succesvolle comeback op het witte doek. Dat gebeurde in de film The King of Comedy van Martin Scorsese. Zijn laatste kleine rol speelde hij 2016 in de film The Trust.

Lewis werd alom geprezen als komiek. Niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Frankrijk. Daar werd hij benoemd tot Ridder in het Franse Legioen van Eer en in 2006 werd hij bevorderd tot Commandeur. In 1977 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs vanwege zijn vele werkzaamheden voor liefdadige instellingen.

Komiek Jerry Lewis (91) overleden
Komiek Jerry Lewis (91) overleden (Foto: BuzzE)

KMAR assisteert politie bij aanhouding

De politie heeft zondagmiddag met behulp van de Koninklijke Marechaussee een man en een vrouw aangehouden op de Thorbeckestraat in Tegelen. Zij worden verdacht van een woningoverval in een zorginstelling aan de Lingsterhofweg rond 16.30 uur. Bij deze overval raakten twee bewoners ernstig gewond. Zij zijn per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Het tweetal bedreigde de twee bewoners en eisten geld. De bewoners raakten hierbij gewond en het tweetal wist te voet te ontkomen. Door een goed signalement van de twee wist een patrouille van de KMAR hen over te dragen aan de politie. Zij zijn meegenomen naar het bureau waar zij voor verder onderzoek zijn ingesloten. De politie stelt een onderzoek in bij en rond de zorginstelling naar de exacte toedracht.

Chelsea herstelt zich en verslaat Tottenham Hotspur

De Londense derby tussen Tottenham Hotspur en Chelsea is zondag gewonnen door Chelsea. Marcos Alonso werd de gevierde man.

Landskampioen Chelsea kreeg in de openingswedstrijd van de Premier League een gevoelige tik van Burnley. Op eigen veld gingen The Blues met 2-3 onderuit. Tottenham Hotspur was met 2-0 te sterk voor Newcastle United.

Na 24 minuten opende Chelsea in de Londense derby de score. Marcos Alonso mocht aanleggen voor een vrije trap en de Spanjaard schoot schitterend raak en liet Hugo Lloris kansloos. Tottenham kreeg vervolgens voldoende mogelijkheden om te scoren, zo vond Harry Kane vier minuten voor rust de paal.

Na rust waren de mogelijkheden er ook voor de thuisploeg, dat dit seizoen de wedstrijden afwerkt op Wembley, maar was Willian met een schot dicht bij de 0-2, maar raakte hij de paal. Tottenham kreeg acht minuten voor tijd loon voor werken, maar kreeg daarbij wel hulp van Michy Batshuayi. De Belgische spits was pas twee minuten invallen toen hij de 1-1 in eigen doel kopte.

Toch zou de wedstrijd niet in een gelijkspel uitdraaien. Twee minuten voor tijd was Marcos Alonso wederom de gevierde man voor Chelsea. Na een goede balverovering van David Alonso zette de Spanjaard de combinatie op met Pedro en schoot de bal vervolgens onder Lloris heen: 1-2. De ingevallen Vincent Janssen kon in de absolute slotfase niet meer voorkomen dat zijn ploeg zou verliezen.

Huntelaar: "Daar moeten wij niet over praten"

Klaas-Jan Huntelaar wil zich niet uitlaten over het transferbeleid van Ajax, iets wat Joël Veltman en Hakim Ziyech openlijk wel deden.

Ziyech uitte kritiek na de 0-1 nederlaag tegen Rosenborg BK in de play-offs van de Europa League. Hij stelde dat de directie van Ajax niet geleerd

"Ik denk dat wij ons beter kunnen focussen op het voetbal", vertelde Huntelaar tegen FOX Sports. "Voor de randzaken zijn andere mensen aangesteld. Daar moeten wij niet over praten. Wij moeten ons focussen op het voetbal. Proberen fit te zijn en alles geven."

Huntelaar was zondag in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen FC Groningen verantwoordelijk voor de openingstreffer en kende daarmee een uitstekende rentree in de Eredivisie. "Dit is zeker speciaal. Ik ben terug bij Ajax, ik scoor direct in mijn eerste thuiswedstrijd en we boeken onze eerste officiële overwinning."

De 34-jarige aanvaller was tevreden over het spel van zijn ploeg. "Ik denk dat we goed speelden, we hadden veel druk en we waren op zoek naar een geschikt moment om vrij te komen. Jammer dat FC Groningen scoorde, al was dat een fantastische goal."

Huntelaar scoort en viert de 1-0 met Kluivert en en Dijks (Foto: Pro Shots / Stanley Gontha )

BoŽtius: "Wij hebben nog steeds een klik met elkaar"

Jean-Paul Boëtius werd zondag de matchwinner in de zege van Feyenoord op Excelsior. De buitenspeler ziet dat de ploeg groeiende is.

Een mooie individuele actie van Tonny Vilhena stond aan de basis van de enige treffer van de middag. "Tonny trok goed naar binnen en stak hem prachtig binnendoor, met een no look pass", vertelde Boëtius op de officiële clubwebsite van Feyenoord. "Dan zie je hoeveel klasse, overzicht en techniek Tonny heeft. Het was een mooie aanval, waaruit je kon zien dat wij nog steeds een klik hebben met elkaar."

"Voor mij is dit doelpunt net zoveel waard als mijn assist van vorige week. Het belangrijkste is dat we opnieuw drie punten hebben gepakt. De basis daarvoor hebben we in het eerste half uur gelegd. Toen speelden we goed en hebben we de toon gezet voor de rest van de wedstrijd. Het begint steeds beter te lopen."

De 23-jarige vleugelaanvaller ziet echter voldoende verbeterenpunten voor zijn ploeg. "We hadden de wedstrijd eerder op slot moeten gooien. Dat is een leermoment, dat zullen we in de volgende wedstrijden beter moeten doen. Aan de andere kant is Excelsior-uit een lastig potje en hebben we na twee wedstrijden de maximale score. Dat is het allerbelangrijkst."

Boëtius vanmiddag in actie (Foto: Pro Shots / Dennis Wielders )

Spaanse zwemmer blijft uit protest staan om 'Barcelona'

Bij het WK voor veteranen vroeg zwemmer Fernando Álvarez om een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag afgelopen donderdag in Barcelona. De internationale zwembond weigerde dit, en daarom besloot de Spanjaard na het startschot op de 200 meter schoolslag uit protest te blijven staan.

Na een minuut dook Álvarez alsnog het water in. "Ik voel me zo beter dan als ik goud zou hebben gewonnen'', aldus de Spanjaard na afloop.

Scheepvaart Maas stilgelegd na ongeval

Het scheepvaartverkeer op de Maas in Noord-Limburg is zondagmiddag stilgelegd als gevolg van een ernstig ongeval bij Blitterswijck. Rond 17.30 uur deed zich daar een ongeval voor met een jetski. Twee mensen raakten gewond. Een traumahelikopter is opgeroepen om medische bijstand te verlenen.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Maasweg door nog onbekende oorzaak. Volgens een woordvoerster van de politie raakten de twee slachtoffers ernstig gewond.

Scheepvaart Maas stilgelegd na ongeval
Scheepvaart Maas stilgelegd na ongeval (Foto: ANP)

Uitslag NAC Breda - PSV

PSV heeft de tweede overwinning van het seizoen in de Eredivisie binnen. In Breda werd NAC met relatief ruime cijfers aan de kant geschoven: 1-4. Steven Bergwijn opende na een dik kwartier de score en verzuimde niet veel later de score te verdubbelen.

Thierry Ambrose maakte kort voor rust vanaf de stip de gelijkmaker, waarna Marco van Ginkel PSV na een uur spelen weer op voorsprong kopte uit een corner van Hirving Lozano. De Mexicaan maakte negen minuten later zelf de 1-3, waarna Jorrit Hendrix de eindstand op het scorebord bracht.

NAC Breda

1 - 4

PSV

 41' Ambrose(pen)    17' Bergwijn
 60' Van Ginkel
 69' Lozano
 87' Hendrix
 
 Gele kaart: Horsfield, El Allouchi, Marí, (NAC Breda), Bergwijn, (PSV)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.788
Arbiter: Pol van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
Horsfield (Mets/79)
Koch
Marí
Angelino
Verschueren
Vloet
El Allouchi (Korte/73)
Fernandes (Agyepong/68)
Ambrose
García
  Zoet
Arias
Luckassen
Isimat-Mirin
Paal
v.Ginkel
Pereiro (De Jong/58)
Hendrix
Bergwijn (Ramselaar/73)
Locadia
Lozano (Gudmundsson/90)

Pech voor Herlings in MXGP van Zweden

Na een tweede plaats in de eerste race was Jeffrey Herlings in een goede positie om zijn derde Grand Prix op een rij te winnen. In de tweede race echter liep de ketting van zijn motor met als gevolg einde wedstrijd. Op dat moment lag hij op de tweede plaats. De eindzege van de Zweedse Grand Prix ging naar Romain Febvre.

In de eerste race had Febvre de beste start echter even later viel de Fransman waardoor regerend wereldkampioen Tim Gajser de leiding overnam. Glenn Coldenhoff wist door te stoten naar de tweede plaats maar gedurende de race viel hij terug naar de vijfde plaats. Herlings maakte de omgekeerde weg. Na een matige start reed de Brabander zich vanaf de zevende plaats naar voren en wist uiteindelijk tweede te worden.

Ook in de tweede race had Febvre de beste start. Op plaats twee en drie volgden Gajser en Herlings. Gajser ging het duel aan met de Franse Yamaha-coureur maar moest het onderspit delven. Door een fout van de Sloveen wist Herlings de tweede plaats over te nemen echter direct daarna liep de ketting van zijn KTM-motor. In tegenstelling tot de eerste race bleef Febvre op zijn motor zitten en won de race. Coldenhoff finishte opnieuw op de vijfde plaats.

Uitslag Sparta Rotterdam - PEC Zwolle

Sparta Rotterdam en PEC Zwolle hebben in de Eredivisie tegen elkaar gelijk gespeeld. In een aantrekkelijk duel werd het 1-1. Mokhtar opende namens PEC de score nadat Namli Saymak diep stuurde en die Parzyszek bediende. Mokthar mocht hierna de trekker overhaken. Snel hierna stond het al weer gelijk toen Mühren de bal binnen mocht tikken. Vlak voor rust werd een pegel van Mokhtar uit de kruising gehaald, terwijl na de pauze Brogno nog de paal raakte.

Sparta Rotterdam

1 - 1

PEC Zwolle

22' Mühren   13' Mokhtar
 
Gele kaart: Dobson, Floranus, Mühren, Dougall (Sparta Rotterdam), E.Bakker, Mokhtar, Koppers (PEC Zwolle)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.012
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Floranus
Breuer
Vriends
Dougall
Dobson
Mühren (Bambock/ 77)
Sanusi
Brogno
Volas (Ache/86)
Alhaft (Goodwin/55)
  Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
Van Polen
Saymak (Israelsson/85)
E.Bakker
Thomas
Namli (Koppers/66)
Parzyszek (Nijland/68)
Mokhtar

Hogenkamp verliest finale in Leipzig

Richel Hogenkamp is er zondag niet in geslaagd om het ITF-toernooi in Leipzig op haar naam te schrijven. De tennisster verloor in de fnale in twee sets van de 19-jarige Poolse Magdalena Frech: 2-6 en 6-7 (3).

In de eerste set ging het gelijk op tot 2-2, daarna won Frech vier games op rij, 6-2. In de tweede set kwam Hoogenkamp van een 4-2 achterstand terug tot 4-4. In de tiebreak was de 19-jarige Poolse te sterk voor de Nederlandse.

Het was voor Hogenkamp haar vierde eindstrijd in 2017. Ze won de toernooien in het Franse Saint-Gaudens en in Tunis. De eindstrijd in het Franse Croissy-Beaubourg verloor ze van Ekaterina Alexandrova uit Rusland.

Spaanse koning bij herdenkingsmis slachtoffers

In de Sagrada Familia in Barcelona zijn zondag de slachtoffers van de terreuraanslagen herdacht. Aan de mis in de wereldberoemde door Antoni Gaudi ontworpen kerk namen het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia, premier Mariano Rajoy, de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en tal van andere politici deel, zoals de burgemeester van Barcelona.

De mis 'voor de vrede' werd geleid door de aartsbisschop van Barcelona, Juan José Omella. De herdenking begon rond 10 uur in de ochtend met plechtige orgelmuziek. Bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils werden veertien mensen gedood, er vielen 120 gewonden.

Spaanse koning bij herdenkingsmis slachtoffers
Spaanse koning bij herdenkingsmis slachtoffers (Foto: ANP)

Experts willen Skynet stoppen

Een groep pioniers op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie, onder wie Tesla-topman Elon Musk, heeft de Verenigde Naties in een open brief opgeroepen de ontwikkeling en het gebruik van killerrobots te verbieden. Volgens The Guardian is de brief ondertekend door een groep van 116 specialisten uit 26 landen die vragen om een ban op autonome wapens.

De brief werd gelanceerd rondom de opening van de Internationale Gezamenlijke Conferentie over Kunstmatige Intelligentie in Melbourne. De Verenigde Naties stemden onlangs in met het beginnen van formele discussies over zulke wapens, zoals drones, tanks en geautomatiseerde machinegeweren. Vooruitlopend hierop heeft de groep, onder wie ook Mustafa Suleyman van Google, de open brief gestuurd, waarin de VN wordt opgeroepen de wapenwedloop voor killerrobots die aan de gang is een halt toe te roepen.

De specialisten waarschuwen dat killerrobots na buskruit en kernwapens de derde revolutie in oorlogsvoering dreigen te ontketenen. "Eenmaal ontwikkeld zullen gewapende conflicten met dodelijke autonome wapens op een grotere schaal dan ooit kunnen worden uitgevochten, en veel sneller dan mensen kunnen begrijpen. Ze kunnen worden ingezet door terroristen en despoten tegen onschuldige mensen. Daarnaast kunnen gehackte wapens zich op ongewenste manieren gedragen", aldus de briefschrijvers.

Pandora

De specialisten wijzen erop dat er niet veel tijd is om deze ontwikkeling tegen te gaan. "Als deze doos van Pandora eenmaal is geopend, wordt het heel moeilijk hem weer dicht te krijgen."

Experts waarschuwden eerder al dat kunstmatige intelligentie inmiddels zo ver ontwikkeld is, dat de inzet van autonome wapens niet eens meer binnen decennia, maar binnen een paar jaar haalbaar is. Hoewel de inzet van kunstmatige intelligentie het slagveld voor militairen veiliger kan maken, vrezen experts dat de drempel om te vechten zal dalen, met een groter verlies van menselijk leven tot gevolg.

Experts willen verbod op killerrobots
Experts willen verbod op killerrobots (Foto: BuzzT)

Terroristen Cambrils wilden mensen neersteken

De vijf leden van de terreurgroep die in Cambrils omkwamen, waren van plan om in het voetgangersgebied iedereen die op hun pad kwam, neer te steken. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling om mensen met de Audi A3 omver te rijden, zo stelt de Spaanse krant El Pais op basis van bronnen rondom het politieonderzoek. Ze konden hun plan echter niet uitvoeren, omdat ze te maken kregen met een politiecontrole.

Van de leden van de terreurcel uit Ripoll zijn er volgens het dagblad acht dood, vier gearresteerd en drie op de vlucht. De gearresteerde verdachten moeten dinsdag voorkomen.

De terroristen uit Cambrils hadden bewust voor het late tijdstip gekozen, omdat ze wisten dat er dan veel toeristen in de haven op de been waren, aldus het onderzoek van de Catalaanse politie.

Terroristen Cambrils wilden mensen neersteken
Terroristen Cambrils wilden mensen neersteken (Foto: ANP)

'Zombie-apocalyps op Lowlands'

Er waart een zeer besmettelijke ziekte rond op het Lowlandsterrein in Biddinghuizen. Geïnfecteerden veranderen in levende doden en het virus grijpt in moordend tempo om zich heen. Op een groot scherm in de Lowlands Science-tent is goed te zien hoe snel het zombievirus onder de festivalgangers verspreidt.

Onderzoekers houden op het scherm de honderden groene en rode stipjes op de plattegrond van het festivalterrein nauwlettend in de gaten. "We hebben net een zombie losgelaten bij de India en zien nu al over het hele terrein geïnfecteerden. Nu zelfs in de buurt van de Alpha. We snappen nog niet helemaal hoe dat kan."

Onder de noemer Lowlands Science mogen elk jaar een aantal wetenschappers het festivalpubliek op Lowlands gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Zo verzamelen gezondheidsonderzoekers van de GGD's Flevoland en Amsterdam, de Vrije Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de treffende slogan 'overleef jij de virtuele zombie epidemie?' onderzoeksobjecten voor een studie naar de verspreiding van infectieziekten.

App

Festivalgangers downloaden een app op hun telefoon waarmee de onderzoekers kunnen monitoren hoe vaak Lowlanders dicht genoeg bij anderen in de buurt komen om een virus over te dragen. "Dit is voor ons heel dankbare informatie", vertelt een van de onderzoekers. "Op deze manier krijgen we inzicht in de contactpatronen van zowel 'gezonde' als 'zieke' mensen. Dat is uniek. Normaal zien wij alleen zieke mensen en berekenen we de contactpatronen van gezonde mensen met computermodellen." De zombieonderzoekers hebben het razend druk dit weekend. "We hoopten op duizend deelnemers. Misschien waren we met vijfhonderd proefpersonen al blij geweest. Maar de afgelopen drie dagen hebben al meer dan zevenduizend festivalbezoekers meegedaan. Dat levert ons een ongekende hoeveelheid data op die we heel dankbaar gebruiken in verder onderzoek."

Festivalgangers die niet het risico willen lopen een zombievirus onder de leden te krijgen, maar wel een bijdrage willen leveren aan de wetenschap kunnen ook bijvoorbeeld laten testen of hun relatie op basis van hun DNA levensvatbaar is. Of laten onderzoeken hoe ze zwalken na bepaalde hoeveelheden alcohol, of proberen te typen met enkel hun hersenen.

Zombie-apocalyps onder de loep op Lowlands
Zombie-apocalyps onder de loep op Lowlands (Foto: BuzzE)

Willems debuteert met gelijkspel in Bundesliga

Jetro Willems heeft zijn debuut in de Bundesliga gemaakt. De Nederlandse linksback speelde gelijk met zijn nieuwe club Eintracht Frankfurt gelijk bij Freiburg (0-0).

Willems speelde de hele wedstrijd voor zijn nieuwe ploeg, net als Jonathan de Guzman en Sébastien Haller. Kevin-Prince Boateng maakte zijn debuut bij Eintracht Frankfurt als invaller. De Ghanese aanvaller maakte deze week de overstap naar de Eintracht Frankfurt.

Neptunus en Amsterdam winnen ook derde wedstrijd in kampioensgroep

De honkballers van L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus hebben de prima start in de kampioensgroep van de Hoofdklasse voort kunnen zetten.

Amsterdam speelde zondag in Hoofddorp tegen de Vaessen Pioniers. In de eerste innings kwamen beide ploegen niet tot scoren, maar in de vierde inning haalden de Amsterdammers drie punten binnen. Die voorsprong konden ze netjes consolideren, waarmee de 1-4 zege een feit was.

Neptunus speelde wederom tegen Mr. Cocker HCAW, dit keer thuis. De ploeg uit Bussum hield lang stand en na vijf innings stond het nog altijd maar 2-1 in Rotterdam. Op dat moment sloeg Neptunus echter toe: zes punten in de zesde inning deden HCAW de das om en Neptunus liep uit naar een 8-2 overwinning.

Donderdag, zaterdag en zondag worden de volgende wedstrijden gespeeld. Amsterdam speelt dan drie keer tegen HCAW, Neptunus neemt het drie keer op tegen de Pioniers. Een week later volgen de eerste drie onderlinge wedstrijden tussen de twee titelfavorieten.

Ritzege Halvorsen in Tour de l'Avenir

Kristoffer Halvorsen heeft de derde rit in de Tour de l'Avenir. De Noorse wereldkampioen bij de belofte was na een etappe van 125,7 kilometer de snelste in de massasprint. Tweede werd de Colombiaan Álvaro José Hodeg, voor de Brit Christopher Lawless.

Fabio Jakobsen, de ritwinnaar van etappe twee, zou als zesde over de streep komen, waarmee hij de beste Nederlander was. Kasper Asgreen blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement. De Deen won de eerste etappe in de Tour de l'Avenir.

Australisch jongetje onder doden Barcelona

Een Australisch jongetje is een van de slachtoffers van de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Dat melden de hulpdiensten van Catalonië. Het kind heeft ook de Britse nationaliteit.

Volgens diverse media gaat het om de zevenjarige Julian Cadman. Het jongetje werd door familieleden na de aanslag enige tijd als vermist opgegeven nadat hij blijkbaar gescheiden was geraakt van zijn moeder. Volgens de BBC zegt de familie nu dat ze zich zijn glimlach zullen blijven herinneren.

Ook meldden de hulpdiensten dat er onder de slachtoffers een Italiaan en een Belg zijn. Volgens de hulpdiensten liggen er na de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils nog 51 mensen in het ziekenhuis, 81 zijn er al ontslagen.

De bloemenzee op de Ramblas wordt steeds groter en is onder meer aangevuld met knuffels, kaarsen en speelgoed. Verschillende mensen, onder wie personeel van de hulpdiensten, komen naar de bloemenzee om een laatste eer te betuigen. Zondagavond is er ook een minuut stilte bij de wedstrijd van Barcelona tegen Real Betis.

De Catalaanse politie gaat er vanuit dat bij de aanslagen twaalf terroristen betrokken waren.

Australisch jongetje onder doden Barcelona
Australisch jongetje onder doden Barcelona (Foto: ANP)

Dubbelslag Lampaert in Vuelta

De tweede etappe in de Ronde van Spanje, van Nîmes naar Gruissan over 203,4 kilometer, is gewonnen door de Belg Yves Lampaert. De renner van Quick-Step reed in de slotfase weg en kwam solo over de meet.

Er waren veel vluchtpogingen, maar lange tijd was er geen succesvol. Door  het harde beulswerk van met name Trek en de wind brak het peloton zo'n 74 kilometer voor de streep. Niet lang daarna keerde de rust echter weer terug. Na een valpartij moesten Javier Moreno en Anass Ait El Abdia allebei opgeven nadat ze niet meer verder konden.

Zo'n 30 kilometer voor de finish ging het tempo omhoog, mede door Astana, Sky en Sunweb. Verschillende renners moesten hierdoor lossen. Twee kilometer voor de meet was het Lampaert die wegreed uit een peloton dat brak, en met een kleine voorsprong op Trentin en Blythe als winnaar over de meet kwam.

Lampaert is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij heeft een seconde op Trentin en drie tellen op  Daniel Oss.

Viviani sprint naar zege in Hamburg, Groenewegen derde

Elia Viviani heeft de EuroEyes Cyclassics Hamburg gewonnen. De Italiaan van team Sky was na een wedstrijd van 220,9 kilometer de snelste in een sprint. Tweede werd Arnaud Démare voor Dylan Groenewegen.

Al snel na de start kozen Kamil Malecki (CCC Sprandi Polkowice) en Nikolay Trusov (Gazprom-RusVelo) voor de aanval. De Pool en de Rus zouden een maximale voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar rijden, maar op 58 kilometer was de vlucht over.

Met nog vijftig kilometer te gaan ontstond er een nieuwe kopgroep van drie renners: Truls Korsæth (Astana) een versnelling plaatste. Hij kreeg Silvan Dillier (BMC) en Jonas Koch (CCC Sprandi Polkowice). Tijdens de laatste beklimming van de Waseberg werden de drie ingelopen.

Na de Waseberg scheurde het peloton in meerdere stukken. Er ontstond een kopgroep van twintig renners met daarbij Greg van Avermaet en Alexander Kristoff. Net ver daarachter reed het peloton. Mede door de samenwerking van FDJ, LottoNL-Jumbo en Cofidis keerde het peloton op vijf kilometer terug bij de kopgroep.

Een grote groep zou gaan sprinten voor de overwinning, waarin Viviani duidelijk de sterkste. Démare werd nog net tweede voor Dylan Groenewegen.

Thompson wint 100m in Birmingham, Schippers 6e

Tijdens de Diamond League-wedstrijd in Birmingham heeft atlete Elaine Thompson de 100 meter op haar naam geschreven. De Jamaicaanse domineert de 100 meter al tijden, maar in de WK-finale ging het onlangs nog helemaal mis.

Thompson was er dan ook op gebrand te laten zien dat dat een eenmalige zaak was en dat lukte. Na een overtuigende 10,97 seconden in de series snelde de Jamaicaanse in de finale naar 10,93 seconden. Daarmee bleef ze de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou nipt voor: 10,97. 

Dafne Schippers kwam er zondag niet aan te pas. In de series kende ze een slechte start, maar met 11,19 plaatste ze zich wel voor de finale. Daarin leek de start beter, maar de eindtijd was nog wat minder: 11,22 seconden, goed voor plek zes.

Nederlands record Hassan op 3000 meter

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League in Birmingham een nieuw Nederlands record gelopen op de 3000 meter. In 2014 liep Hassan het uit 1988 stammende NR van Elly van Hulst uit de boeken, zondag ging ook die tijd van 8:29,38 eraan.

Het tempo lag gelijk al vrij hoog en met de slotfase in zicht was duidelijk dat Hassan zich in de strijd om de winst zou melden. Hellen Obiri, de kersvers wereldkampioene op de 5000 meter, moest hulpeloos toekijken hoe Hassan haar in de laatste bocht voorbij snelde, waarna de Nederlandse in de laatste meters een groot gat sloeg. 

Hassan kwam over de streep in 8:28,80 minuten, een dikke seconde voor de 8:29,89 van Konstanze Klosterhalfen. De pas 20-jarige Duitse liep daarmee Irina Mikitenko's nationale record uit 2000 uit de boeken. Margaret Kipkemboi eindigde als derde, voor haar Keniaanse landgenote Obiri. 

Nederlands record Hassan op 3000 meter (Pro Shots / Insidefoto)
Nederlands record Hassan op 3000 meter (Pro Shots / Insidefoto)

Uitslag Ajax - FC Groningen

Ajax heeft de eerste officiële zege onder trainer Marcel Keijzer binnen. De Amsterdammers zegevierden in de Eredivisie in eigen huis met 3-1 tegen FC Groningen. Dit deed de club met Huntelaar in de spits, waardoor Dolberg op de bank plaats moest nemen.

Huntelaar zette Ajax op het goede spoor tegen Groningen (Foto: Pro Shots/Marcel Bonte)
Huntelaar zette Ajax op het goede spoor tegen Groningen (Foto: Pro Shots/Marcel Bonte)

AFC Ajax

3 - 1

FC Groningen

38' Huntelaar
48' Ziyech
79' Schöne
  73' Idrissi
 
Gele kaart: Te Wierik, Van Weert, Larsen (FC Groningen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.152
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
Viergever
Dijks
F.de Jong (Schöne/77)
Van de Beek
Ziyech
Kluivert (Dolberg/76)
Huntelaar
Cerný (Neres/82)
  Padt
Te Wierik (Kane/64)
Reijnen
Larsen
Warmerdam
Hrustic (Van Weert/38)
Bacuna
Drost
Jenssen
Mahi (Idrissi/58)
Veldwijk

Chaos in treinverkeer door bosbrand Marseille

Een bosbrand ten oosten van Marseille heeft geleid tot een chaos in het treinverkeer in de hele Franse regio. Ongeveer 2300 reizigers moesten de nacht doorbrengen in treinen en op stations van Marseille, Nice en Toulon, meldde een woordvoerder van spoorwegmaatschappij SNCF zondag.

In totaal waren zo'n 4000 passagiers getroffen door uitvallende treinen. In de regio verblijven ook veel toeristen in het vakantieseizoen. Vanwege de bosbrand was de spoorlijn tussen Marseille en kuststad Cassis zaterdagavond gestremd. Zo'n tien TGV-hogesnelheidstreinen moesten daardoor op stations blijven staan.

De transportonderneming had afgezien van vervangend busvervoer omdat ook de wegen in de regio hinder hadden van de brand.

Chaos in treinverkeer door bosbrand Marseille
Chaos in treinverkeer door bosbrand Marseille (Foto: ANP)

Uitslag FC Utrecht - Willem II

FC Utrecht heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd van dit seizoen winnend afgesloten. Tegen Willem II stond binnen tien minuten al de uiteindelijke 2-0 eindstand op het bord. Hieronder vind je de karakterstieken van deze wedstijd.

FC Utrecht

2 - 0

Willem II

 2' Labyad
 7' Dessers
   
 
 Gele kaart: Azzaoui, (FC Utrecht), Chirivella, (Willem II)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.093
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
v.d.Meer
Klaiber
Ayoub (v.d.Streek/70)
Labyad (Velanas/82)
Emanuelson
Görtler
Dessers (Ould-Chikh/ 58)
  Wellenreuther
Lewis
Lachman
Peters
Tsimikas
Chirivella
Crowley (Heerkens/19)
Rienstra
Azzaoui (Coulibaly/75)
Sol
Haye (Lieftink/68)

Cijferseizoen loopt op zijn einde

Beleggers op het Damrak wacht komende week weer een behoorlijke pluk bedrijfsresultaten. Deze staan wel voornamelijk aan het einde van de week op de agenda. Naast middelgrote bedrijven als BAM, Intertrust, IMCD en Eurocommercial Properties zijn het over het algemeen kleinere ondernemingen die een kijkje in de boeken geven.

De beursweek lijkt rustig te beginnen met een nagenoeg lege agenda op maandag. Wel opent die dag Batenburg Techniek de boeken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met cijfers over de huizenmarkt.

Ook dinsdag is de nieuwsstroom naar verwachting bescheiden. Die dag volgen in Nederland onder meer cijfers over consumentenbestedingen en -vertrouwen. In Duitsland wordt onder meer het vertrouwen onder beleggers gepeild.

VNC

Woensdag mogen aandeelhouders van de Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) beslissen over de nieuwe koers van het bedrijf. Verder worden in de VS onder meer cijfers gemeld over de olievoorraden en de huizenmarkt. Ook worden de inkoopmanagersindices vanuit de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk gepubliceerd en volgen wederom cijfers over de woningmarkt in de VS. Ook worden gegevens gepubliceerd over het consumentenvertrouwen in de eurozone.

Op donderdag barst het cijfergeweld los op Beursplein 5. Meest in het oog springend zijn bouwer BAM en financieel dienstverlener Intertrust. Laatstgenoemde kwam in de vorige maand al met een omzetwaarschuwing. Ook kleinere beursfondsen als Royal Delft, Kardan, RoodMicrotec, Brill, Sif en Ordina komen met cijfers.

ECB

Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) schuift daarnaast donderdag voor het eerst sinds drie jaar aan bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Federal Reserve in het Amerikaanse Jackson Hole. Verder zal er aandacht zijn voor cijfers over de economische groei in het Verenigd Koninkrijk.

Vrijdag staan qua bedrijven onder meer vastgoedfonds Eurocommercial en chemicaliëndistributeur IMCD met hun resultaten in de schijnwerpers. De MidKappers krijgen qua cijferpresentatie gezelschap van Kiadis Pharma, Avantium en Groothandelsgebouwen. Verder volgen de laatste dag van de handelsweek onder meer nieuwe definitieve ramingen over groei van de Duitse economie.

Cijferseizoen loopt op zijn einde
Cijferseizoen loopt op zijn einde (Foto: ANP)

S. Griekspoor zegeviert in Oldenzaal, Ewijk wint op Las Palmas

Dubbel Nederlands succes in de onderste regionen van het internationale proftennis. Scott Griekspoor wint in eigen land en Chayenne Ewijk wist op Gran Canaria te zegevieren. 

Griekspoor heeft het futuretoernooi in Oldenzaal op zijn naam geschreven en heeft daarmee zijn tweede toernooizege op rij geboekt. In de finale was Griekspoor te sterk voor landgenoot Botic van de Zandschulp. Het werd 6-4 en 6-1. Het Nederlandse onderonsje werd verrassend ruim gewonnen door Griekspoor, die vanaf 2-3 voor Van de Zandschulp tien van de volgende twaalf games won.

Twee weken geleden won Griekspoor een Future in Letland en nu dus in Oldenzaal. Het is zijn zesde Future-zege in totaal. Op de banen van OLTC Ready klopte Griekspoor deze week de nummers één (Van de Zandschulp), twee (Thiemo de Bakker) en vijf (Samuel Bensoussan) van de plaatsingslijst. 

Chayenne Ewijk heeft het ITF-15k toernooi op het Spaanse Las Palmas op haar naam geschreven. In de eindstrijd kruiste de als zesde geplaatste Nederlandse de degens met de nummer 3 van de plaatsingslijst Fanny Ostlund (Zwe, 604). Na een moeizame start trok de Barendrechtse de partij met 4-6, 6-4 en 6-2 naar zich toe. 

Volgende week komen Ewijk en Griekspoor in actie bij het ITF-toernooi van Rotterdam. Het Nederlandse futureseizoen gaat verder op de banen van TV Victoria aan de Kralingseweg in Rotterdam. 

Vos pakt eindzege in Ladies Tour of Norway

Marianne Vos heeft in Noorwegen het eindklassement van de Ladies Tour of Norway gewonnen. Megan Guarnier won de slotrit voor Ellen van Dijk, die tweede werd in het algemeen klassement. Vos zou als derde over de streep komen in de slotetappe.

Drie rensters kozen voor de vroege aanval. De kopgroep zou iets minder dan vier minuten pakken op het peloton, waar de ploeg van Vos het tempo aangaf. In de finale reed Rachel Neylan naar Lisen Hockings toe, die als laatste was overgebleven van de kopgroep van drie.

Op zeven kilometer koos Van Dijk de aanval. De Europees kampioene tijdrijden zou op vier kilometer van de streep weer worden gegrepen door het peloton, waar Vos het tempo bepaalde. Linda Villumsen koos met nog één kilometer te gaan voor de aanval, maar werd op een paar honderd meter van de streep gepakt. In de sprint was Guarnier de snelste voor Van Dijk.

Blu-ray: Supergirl - seizoen 1

Om een ramp af te wenden, onthult Kara Danvers (Melissa Benoist) haar buitenaardse krachten en ware identiteit: ze is Supergirl, de nicht van Superman en beschermengel van haar stad National City. De serie is een welkome aanvulling voor de wat jongere, vrouwelijke kijkers die geïnteresseerd zijn in comichelden, maar doet onder voor de vele andere comicseries die hedendaags op televisie en streamingdiensten te zien zijn.

'Canadese bosbranden hier zichtbaar'

In Canada woeden enorme bosbranden. De rookwolken vullen de atmosfeer en worden op grote hoogte meegenomen door de winden van de straalstroom. Inmiddels heeft een deel van de rook ook Europa bereikt. Het zorgde in ons land vanochtend voor een mooie kleurrijke zonsopkomst.

De laatste jaren zien we op steeds grotere schaal bosbranden in Canada en het westen van Amerika. Miljoenen hectare natuurgebied zijn dit jaar alleen al in Canada in vlammen op gegaan. Wetenschappers in Canada maken melding van een record dikke laag rook in de atmosfeer boven Canada. De rookwolken zijn zelfs doorgedrongen tot in de stratosfeer, op een hoogte tot 13 kilometer aan toe. Op die hoogte zijn windsnelheden van 100 tot 200 kilometer per uur niet uitzonderlijk. En dus kan de rook zich in korte tijd over enorme afstanden verplaatsen.

Een deel van de rook is naar het Noordpoolgebied afgedreven. Daar zal het middels neerslag uiteindelijk ook weer op aarde terug kunnen keren. Met als gevolg dat het toch al zo kwetsbare ijs minder wit kleurt of zelfs bijna zwart wordt. Zwart ijs zal in het zomerhalfjaar sneller kunnen smelten dan wit ijs, aldus Reinier van den Berg van MeteoGroup.

Overigens kan de rook van de bosbranden morgen ook nog eens roet in het eten gooien van de eclipsjagers in Amerika. Zeker in de staten in het noordwesten zoals Idaho en Wyoming (normaliter de meest zon-zekere gebieden voor de totaliteitszone van de eclips van 21 augustus 2017) kan rook in de atmosfeer het zeldzame natuurverschijnsel minder mooi maken.

Hendriks wil in gesprek met Hofman

Ton Hendriks, de Nijmeegse vastgoedmagnaat die tijdens een handgemeen de kaak van Tim Hofman brak, wil graag met de BNN-presentator in gesprek. Hendriks wil de geblesseerde tv-man naar eigen zeggen nogmaals excuses aanbieden voor wat er gebeurd is. Dat zegt Hendriks zondag in een interview met De Gelderlander.

De 72-jarige huisbaas zegt in het interview de afgelopen dagen voortdurend op straat te zijn aangesproken op het filmpje en het incident. Ook ontving de man zeker duizend haatmails en worden er voortdurend fake bestellingen bij hem aan de deur afgeleverd.

"Ik ben een redelijk man, maar ik laat mij in mijn eigen pand niets zeggen", stelt de vastgoedmagnaat. Hij claimt ook dat Hofman in het filmpje heeft geknipt en dat de integrale beelden een heel ander verhaal zouden vertellen. Hendriks bezit in Nijmegen heel veel panden. Hij staat al jaren in de lijst van het blad Quote met de rijkste Nederlanders.

Confrontatie
Hofman riep de huisbaas in een confrontatie voor de camera ter verantwoording over de volgens de BNN-coryfee erbarmelijke leefomstandigheden in een studentenhuis. Bij de schermutseling die volgde liep de presentator een gebroken kaak op. Ook zijn cameraman raakte gewond.

Hendriks probeerde via de rechtbank te voorkomen dat Hofman de beelden online zou zetten. De rechter ging niet mee in het verzoek van de Nijmeegse vastgoedman. De uitzending van het programma #Boos, waarin Hofman allerlei misstanden aan de kaak stelt, werd binnen een dag tijd meer dan een miljoen keer bekeken. En gewoon omdat het kan, hieronder nog een keer de bewuste aflevering. 

Nijmeegse huisbaas wil in gesprek met Hofman
Hendriks wil in gesprek met Hofman (Foto: BuzzE)

Twitteraars leven mee met Koolhoven

Twitteraars leven dit weekeinde massaal mee met regisseur Martin Koolhoven. De maker van hits als Brimstone en Oorlogswinter blesseerde vrijdag de middelvinger van zijn rechterhand ernstig toen hij in Noorwegen uitgleed tijdens een wandeling op een rots.

Koolhoven deed op Twitter in beeld en woord met veel zelfspot verslag van zijn pijnlijke ziekenhuisbezoek. "Up yours," plaatste hij als tekst bij een röntgenfoto van zijn opgestoken middelvinger.

Dit leidde tot een stormvloed aan steunbetuigingen op het sociale medium. De regisseur kreeg de afgelopen twee dagen honderden reacties van mensen die hem sterkte en beterschap wensen. Onder meer Georgina Verbaan, Loek Peters, Daniel Lohues en Nico Dijkshoorn probeerden de succesvolle filmmaker een hart onder de riem te steken.

Method writing
"Schat, vraag betere pijnstillers," adviseert columnist Stella Bergsman. "Zo voelt het om een Koolhoven-personage te zijn, vrees ik #methodwriting," grapt filmproducent en oud-Filmacademie-genoot Robin Peeters. "You should have seen the other guy," relativeert Job ter Burg, de vaste editor van Koolhoven.

De regisseur moet vanwege de blessure drie weken met zijn vinger in een spalk lopen.

Twitter leeft mee met geblesseerde Koolhoven
Twitteraars leven mee met Koolhoven (Foto: BuzzE)

DYU elektrische fiets - 296 euro uit China

fietsadgb-intro (Foto: gbofficial)

Weer zo een product wat je in Nederland voor een behoorlijk bedrag kan kopen, maar in China een stuk goedkoper (waar het natuurlijk gemaakt wordt). Het gaat om deze F-Wheel DYU elektrische opvouwbare fiets. Erg compact door het stuurtje wat je kan omklappen. Met mooie 12-inch wielen en een remschijf aan de achterkant ben je van alle gemakken voorzien. 

Met de 350W motor die standaard 20km/h kan (via de app te verhogen naar 30km/h) haal je met de 4400mAh batterij een afstand van 20km. Het geheel is allemaal waterdicht en een voor en achterlicht zit er gewoon op. Een erg betaalbaar fietsje dus. 

  • 12-inch wielen, remschijf achter
  • voor en achterverlichting
  • IP54 waterdicht
  • 350W motor, met een 4400mAh batterij (2 uur oplaadtijd)
  • Max belastbaar gewicht 120 kg
  • Formaten 108 x 50,5 x 97 cm (uitgevouwen) en 108 x 38 x 76 cm (ingevouwen)
  • Gewicht; 12 kg

Interesse in deze elektrische fiets? Check dan de link en met de coupon gbevanDimitris gaat hij voor €296,23 over de toonbank! Wel even rekening houden met eventuele douanekosten en de regelgeving omtrent deze fietsjes in Nederland. 


fietsadgb-1 (Foto: gbofficial)

fietsadgb-2 (Foto: gbofficial)

fietsadgb-3 (Foto: gbofficial)

fietsadgb-4 (Foto: gbofficial)

Brouwer en Meeuwsen pakken brons op EK

Bij het EK beachvolleybal in Jurmala heeft het Nederlandse duo Alexander  Brouwer en Robert Meeuwsen brons gepakt. In de strijd om de derde plaats werden de Belgen Koekelkoren en Van Walle met 21-17, 17-21 en 15-11 verslagen.

Tijdens het WK dit jaar werden Brouwer en Meeuwsen nog door de Belgen verslagen, en nu volgde dus de revanche. In de groepsfase dit EK werd  er al met 2-0 gewonnen.

Het dreigde echter even mis te gaan door een paar knullige foutjes aan Nederlandse kant. Hierdoor ging de tweede set verloren. In het derde bedrijf sloegen de wereldkampioenen van 2013 echter snel een gaatje en kwamen niet meer in de problemen.

Uitslag Excelsior - Feyenoord

Feyenoord heeft de Rotterdamse derby tegen Excelsior gewonnen. In Kralingen werd het 0-1 voor de bezoekers dankzij Jean-Paul Boëtius. Met name na rust probeerde Excelsior het scoreverloop om te draaien, maar zonder succes, waardoor de kampioen van afgelopen seizoen na twee wedstrijden nog op de volle buit van zes punten staat.

Jean-Paul Boëtius maakt de enige treffer in de Rotterdamse derby (Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe)
Jean-Paul Boëtius maakt de enige treffer in de Rotterdamse derby (Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe)

Excelsior

0 - 1

Feyenoord

    18' Boëtius
 
Gele kaart: Faes (Excelsior), Berghuis, Van der Heijden (Feyenoord)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Fortes
Mattheij
Faes
Massop
Faik
Koolwijk (Hadouir/80)
Vermeulen (Caenepeel/67)
Elbers
El Azzouzi (Messaoud/80)
Bruins
  Jones
Diks
Botteghin
Van der Heijden
Haps
Toornstra (Amrabat/ 85)
El Ahmadi
Vilhena
Berghuis (Basacikoglu/83)
Jörgensen
Boëtius

Schermsters niet door groepsfase op Universiade

De Nederlandse degenschermsters zijn op de Universiade in Taipei niet door de groepsfase gekomen. Vier dames begonnen aan het toernooi, geen van hen haalde de knock-outfase.

Roos Kroese verloor al haar zes groepswedstrijden. Overigens geen schande, aangezien ze met de 709e plek op de wereldranglijst vele honderden plekken lager staat dan de rest van de dames in de groep. Van Carmel Tulen, 237e van de wereld, mocht iets meer verwacht worden, maar ze wist alleen de niet-geklasseerde Zuid-Afrikaanse Giselle Vicatos te verslaan en verloor vijf keer.

Cheryl de Jong, de mondiale nummer 686, wist één van haar zes partijen te winnen, veel meer was ook niet realistisch. Van Ellen Obster mochten op papier tot slot één of twee zeges verwacht worden, maar die kwamen er niet: net als Kroese ging ze zes keer onderuit, waarmee de Nederlandse rol in het degenschermen bij de dames uitgespeeld was.

Woensdag mogelijk eerste zomerse augustusdag

Nederland beleeft woensdag waarschijnlijk de eerste echte zomerse dag van augustus. Weeronline verwacht dat het, met veel zon, zomers warm wordt, en in De Bilt de 25 graden wordt gemeten. De temperatuur kan oplopen tot 28 graden. Sinds 19 juli is het niet meer zomers warm geweest in De Bilt.

In het zuiden en oosten van het land werd het trouwens vorige week maandag al een keer zomers warm en dinsdag in het oosten nog een keer.

Weeronline acht de kans groot dat het deze maand bij één officiële zomerse dag blijft. Donderdag wordt het mogelijk niet warmer dan 22 graden. De kans op zomerse temperaturen bedraagt de rest van de maand slechts 20 procent, stelt het weerbureau. "Normaal noteren we in De Bilt in augustus zeven dagen waarop het 25 graden of meer wordt en passeren we één keer de tropische grens van 30 graden", aldus Weeronline.

Woensdag mogelijk eerste zomerse augustusdag
Woensdag mogelijk eerste zomerse augustusdag (Foto: ANP)

Automobilist trekt mes bij verkeersruzie

Bij een verkeersruzie in Breda heeft zaterdagavond een automobilist met een mes uitgehaald naar een motorrijder. De bestuurder van de auto ging er vervolgens vandoor, aldus de politie.

Aanleiding voor het voorval was een gebaar dat de motorrijder maakte toen hij vol in de remmen moest omdat een auto plots de weg opreed. De automobilist stopte, stapte uit en sloeg de man op de motor tegen zijn helm. Toen de motorrijder afstapte trok de automobilist een mes en haalde uit. Daarbij sneed hij in de jas van de motorrijder, meldt de politie. Nadat een vrouw die ook in de auto zat naar hem had geroepen, stapte de bestuurder weer in en reed hij weg.

Automobilist trekt mes bij verkeersruzie
Automobilist trekt mes bij verkeersruzie (Foto: ANP)

Rutte II stoot Lubbers III van de troon

Rutte II is sinds zondag het langst zittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. De coalitie van VVD en PvdA regeert nu 1749 dagen en nam het stokje over van Lubbers III. Dit kabinet van CDA en PvdA regeerde tussen 1989 en 1994 een dag korter.

Het record is voor demissionair minister-president Mark Rutte en zijn bewindslieden geen reden om feest te vieren. Het is een "mooie prestatie", maar het komt ,,vooral door de trage formatie", zei de VVD-leider donderdag.

Toen het kabinet-Rutte II eind 2012 klaar was om te gaan regeren, was een belangrijk streven om de rit eindelijk eens uit te zitten. Dat was sinds het eerste Paarse kabinet van VVD, PvdA en D66 (1994-1998) niet meer gelukt. Stabiliteit was bovendien belangrijk om het land uit de diepe economische crisis te halen.

Lerarensalarissen
Wel is op het eind de relatie tussen VVD en PvdA enigszins bekoeld door de eis van de PvdA om de lerarensalarissen in het basisonderwijs te verhogen. De PvdA wil over het graf heen regeren, klinkt het bij de VVD. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën zei vrijdag voor de eerste ministerraad na de vakantie ervan uit te gaan dat het probleem wordt opgelost. Er is volgens hem ,,een iets te opgewonden sfeer ontstaan" en er zijn ,,te grote woorden gebruikt".

Ondanks deze kwestie blijven de persoonlijke verhoudingen in het kabinet heel goed, benadrukken bewindslieden. Dat was ook zo na eerdere crises waarmee het kabinet te maken kreeg zoals die over 'bed, bad en brood' (over uitgeprocedeerde asielzoekers).

En dinsdag - na het eerste begrotingsoverleg - wordt er samen gegeten en dan zal er zeker worden stilgestaan bij het feit dat Rutte II de langstzittende naoorlogse regeerploeg is, zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zaterdag in Kamerbreed.

Rutte II stoot Lubbers III van de troon
Rutte II stoot Lubbers III van de troon (Foto: ANP)

Davies pakt World Superbikes-dubbel op Lausitzring

Chaz Davies heeft tijdens het World Superbikes-weekeinde in Duitsland de dubbel gepakt. Na de zaterdagrace was de Welshman ook zondag de beste op de Lausitzring.

Marco Melandri kende vanaf poleposition een uitstekende start en nam de leiding, voor Xavi Fores en Lorenzo Savadori, gestart vanaf de vijfde en vierde plek. Leon Camier zakte vanaf plek twee wat weg, Jonathan Rea kwam van de achtste plek snel naar voren en lag na een ronde al op plek twee. Ook Davies en Tom Sykes kwamen naar voren, zij het iets langzamer dan Rea. Michael van der Mark begon niet best en zakte van de twaalfde naar de veertiende plaats.

Het duurde niet al te lang voor Rea de leiding over kon nemen van Melandri, maar een echt gat slaan lukte de Noord-Ier nog niet. Davies ging teamgenoot Melandri ondertussen ook voorbij en nam plek twee in beslag, terwijl Savadori en Fores nog voor Sykes reden. Van der Mark rukte langzaam op naar plek elf, onder meer geholpen door een crash van Eugene Laverty.

Davies had de gang weer goed te pakken en halverwege de race zette de Welshman Rea aan de kant. Daar was de race eigenlijk al mee beslist: in het restant van de wedstrijd gebeurde bar weinig meer en Davies reed naar de zege, voor Rea, Melandro, Sykes en Alex Lowes. Van der Mark eindigde op de elfde plek.

Zaterdag grote demonstratie tegen terrorisme

Barcelona wil komende zaterdag met een grote demonstratie protesteren tegen terrorisme en extremistisch geweld. Burgemeester Ada Colau en de Catalaanse regionale president Carles Puigdemont hebben deze oproep aan de burgers van de stad gedaan, meldde de krant La Vanguardia zondag.

De demonstratie staat onder het motto 'No tinc por', Catalaans voor 'Ik ben niet bang'. De zin werd al eerder uitgesproken kort na de aanslag op de Ramblas-boulevard. Sindsdien is het een symbool van de weerstand van de bevolking en hun wil om niet te worden geïntimideerd door terreur.

De demonstratie begint om 18.00 uur en eindigt op de Plaza de Catalunya, van waar een terrorist met een bestelwagen het voetgangersgebied van de Ramblas opreed.

Zaterdag grote demonstratie tegen terrorisme
Zaterdag grote demonstratie tegen terrorisme (Foto: ANP)

Wrak oorlogsschip USS Indianapolis gevonden

Onderzoekers hebben het wrak van de USS Indianapolis, een Amerikaans oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog dat op 30 juli 1945 tot zinken werd gebracht in de Stille Oceaan, teruggevonden. Het schip ligt op een diepte 18.000 voet (5,5 kilometer) onder het oppervlak van de oceaan, zei de marine.

De kruiser had onderdelen geleverd voor één van de atoombommen die op het einde van de Tweede Wereldoorlog op Japan werden gegooid. Tijdens de terugreis werd het schip, met 1196 opvarenden aan boord, getorpedeerd door een Japanse onderzeeër. Het zonk in twaalf minuten.

Zo'n achthonderd opvarenden wisten het zinkende schip te verlaten. Uiteindelijk werden 316 zeelui vijf dagen later uit het water gehaald. De rest was overleden, door uitputting, uitdroging, verdrinking of aanvallen van haaien.

Wrak oorlogsschip USS Indianapolis gevonden
Wrak oorlogsschip USS Indianapolis gevonden (Foto: ANP)

Duitse schrijver weer op vrije voeten

De Duitse schrijver Dogan Akhanli, die zaterdag tijdens zijn vakantie in Spanje is opgepakt, mag de gevangenis weer verlaten. Hij komt onder voorwaarden vrij. Volgens zijn raadsman moet hij in de hoofdstad Madrid blijven.

De schrijver, die in Turkije is geboren, werd volgens advocaat Ilias Uyar opgepakt op verzoek van de regering-Erdogan. Akhanli vluchtte in 1991 uit Turkije en woont tegenwoordig in Keulen. Hij heeft alleen nog de Duitse nationaliteit.

Akhanli heeft in zijn boeken aandacht besteed aan de vervolging van de Armeniërs in Turkije. Waarvan hij wordt beschuldigd is onduidelijk.

De advocaat zei eerder dat er bij de Spaanse politie een spoednotitie van Interpol was binnengekomen. Dat was reden om de schrijver, geboren in 1957, op zijn vakantieadres in Granada te arresteren.

Duitse schrijver weer op vrije voeten
Duitse schrijver weer op vrije voeten (Foto: ANP)

Nieuw-Zeelandse rugbylegende Meads verliest strijd tegen kanker

De Nieuw-Zeelandse rugbyspeler Colin Meads is zondag op 81-jarige leeftijd overleden aan kanker, zo maakte de Nieuw-Zeelandse rugbyfederatie bekend. Meads was tussen 1957 en 1971 sterspeler bij de All Blacks. 

Vorig jaar augustus werd er bij Meads pancreaskanker vastgesteld. De De oud-rugbyer laat een echtgenote, vijf kinderen, veertien kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen na.


Dolberg: "Het is niet wat het moet zijn"

Kasper Dolberg toont zich zelfkritisch na de stroeve start van het seizoen bij Ajax. De Deen heeft moeite om zijn draai te vinden.

Ajax verloor vorige week van Heracles Almelo en ook Rosenborg BK was te sterk in de heenwedstrijd van de play-offs in de Europa League. De rol van Dolberg was minimaal in beide wedstrijden. Tegen Rosenborg werd hij vervangen voor Klaas-Jan Huntelaar. Trainer Marcel Keizer nam het op voor Dolberg. Hij zei dat de aanvoer naar de jonge spits niet voldoende was.

"Het is natuurlijk een combinatie van twee dingen. Als een spits heb je ballen nodig van anderen, maar aan de bal is het ook niet wat het moet zijn. We moeten eraan werken", zegt Dolberg tegenover de NOS. Dolberg hoopt zich op te trekken aan de kwaliteiten van zijn ploeggenoot Huntelaar. "Ik kan veel van hem leren. Hij kan mij leren hoe ik moet reageren in het strafschopgebied. Dat is zijn specialiteit."

FC Twente in gesprek met El Hamdaoui

FC Twente praat met Mounir El Hamdaoui over een terugkeer in de eredivisie, dat meldt VI. De oud-speler van Ajax en AZ is transfervrij na zijn vertrek uit Saoudi-Arabië en kan dus zonder vergoeding worden overgenomen. FC Twente zit krap bij kas, dus mogelijk biedt een transfervrije overgang van de aanvaller.

El Hamdaoui was voor het laatst actief in Nederland voor AZ. Halverwege het seizoen 2015/16 vertrok hij toen transfervrij naar Umm Salal uit Qatar. In het seizoen 2016/17 werd hij aangetrokken door Al Ta'awon

MŁller scheurt kruisband bij juichen na goal, 7 maanden uit roulatie

Voetballer Nicolai Müller zal voortaan twee keer nadenken voor hij na het scoren van een goal uitgebreid gaat juichen. De Duitser scoorde namens Hamburger SV zaterdag al na acht minuten de eerste treffer van het Bundesligaseizoen, door thuis tegen FC Augsburg de score te openen.

Müller rende richting cornervlag om de goal te vieren en maakte daarbij een soort pirouette in de lucht. Dat was niet zijn beste idee ooit: hij kreeg bepaald geen tien voor de landing, want hij verdraaide zijn knie en kermde het uit van de pijn. Müller werd gewisseld en naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

Zondag werd duidelijk wat de schade is en het viel zwaar tegen. HSV maakte bekend dat Müller de kruisband van zijn rechterknie heeft afgescheurd, waardoor de aanvaller zeven maanden uit de roulatie is. "Dit is een grote schok voor iedereen bij de club", aldus technisch directeur Jens Todt.

Müller mislukte gejuich (Bron: YouTube)

Man met vies gezicht overvalt tanktstation

Zaterdagavond even na 20:00 uur is een tankstation in Leerdam overvallen door een man. Hij bedreigde het personeel met een vuurwapen, waarna op de vlucht sloeg met een onbekend geldbedrag. Hoewel de politie de omgeving heeft uitgekamd en een burgernetbericht verspreidde werd hij niet gevonden. 

De overvaller was donker getint met een 'vies gezicht' . Hij droeg zwarte schoenen met witte zolen, een zwarte broek, donkere leren jas en hij had een zwart petje met wit Nike-teken op. De forensische opsporingsdienst heeft camerabeelden veiliggesteld en sporenonderzoek gedaan. 

Eventuele getuigen of mensen die meer (denken te) weten over de overvallen wordt verzocht om zich te melden op een van de welbekende nummers: 0900-8844 of 0800-7000. 

Spaanse politie zoekt nog steeds ťťn man

De Catalaanse politie gaat nog steeds uit van de hypothese van twaalf verdachten bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils op donderdag. Naar één man is de politie nog steeds op zoek, zei woordvoerder Albert Oliva zondag voor de lokale radio.

De gezochte man is de 22-jarige in Marokko geboren Younes Abouyaaqoub, zei hij. De politie kan nog niet bevestigen of er meer dan één persoon woensdag is omgekomen in een ontploft huis in Alcanar. "Het kan er één zijn, twee of drie", aldus Oliva. Spaanse media berichtten eerder dat de politie de resten van drie personen heeft gevonden in het huis.

De politie vermoedt dat de terreurcel in deze woning plannen voorbereidde voor een nog grotere aanslag in Barcelona. In het huis zijn zo'n honderd gasflessen gevonden.

Spaanse politie zoekt nog steeds één man
Spaanse politie zoekt nog steeds één man (Foto: ANP)

Dode vinvis aangespoeld op Texel

Op het strand van Texel is zondag het karkas van een dode vinvis aangespoeld. Het was een gewone vinvis, een vrouwtje van tussen de achttien en twintig meter. Volgens natuurcentrum Ecomare op Texel is het dier al langere tijd dood en in verre staat van ontbinding. "Het kadaver is van verre te ruiken", zegt Ecomare-directeur Pauline Folkerts op de website.

Het gebied is afgezet, maar vanachter de afrastering is de walvis wel te zien.

Gewone vinvissen zijn de op één na grootste dieren ter wereld. Alleen blauwe vinvissen worden nog groter.

Karkas van dode vinvis aangespoeld op Texel
Dode vinvis aangespoeld op Texel (Foto: ANP)

WaterpoloŽrs maken gehakt van ArgentiniŽ op Universiade

De Nederlandse waterpoloërs zijn uitstekend bezig op de Universiade. Eerder werd knap van Italië gewonnen, zondag was de ploeg van bondscoach Robin van Galen veel en veel te sterk voor Argentinië.

In de eerste twee perioden was het verschil al duidelijk merkbaar, maar de 7-2 stand halverwege de wedstrijd was nog enigszins genadig. Oranje knalde er vervolgens hard overheen en nog een kwart later stond het al 13-2. Argentinië wist er nog precies één goal aan toe te voegen, Nederland plakte er nog eens zes aan vast: 19-3.

Vooral Jesse Koopman en Robin Lindhout waren namens Nederland bijzonder lekker op dreef met zes en vijf treffers. Met 24 schoten, tegen 33 van Nederland, deed Argentinië het overigens nog best aardig, maar Eelco Wagenaar lag meestal in de weg. Esteban Corsi deed maar liefst negen doelpogingen, meer dan welke Nederlander dan ook, maar raakte slechts één keer.

Fun met Funda #69 De Negen Linden

In Loosdrecht vinden we het landgoed 'De Negen Linden'. Voor slechts 15 miljoen euro mag je jezelf grootgrondbezitter noemen. Met acht 'slaapsuites', 7 badkamers, een geklimatiseerde wijnkelder, herenkamer, biljartkamer, buitenzwembad met jacuzzi en bar, een eigen hertenkamp, manege en tennisbaan, kun je jezelf prima vermaken. Het enige wat je praktisch zult missen is een prive-supermarkt op het terrein dat twaalf hectare groot is. Overigens, de 9 lindenbomen, waarnaar het landgoed is genoemd, zijn allang verdwenen. Het huis is volledig in nieuwstaat; het werd gebouwd tussen 2010 en 2012, en is daarna nauwelijks in gebruik geweest. 

De negen Linden - Loosdrecht (Foto: Funda)
De negen Linden - Loosdrecht (Foto: Funda)

Bokser Crawford pakt alle wereldtitels in superlichtgewicht

Bokser Terence Crawford mag zich in alle grote profbonden de wereldkampioen noemen in het superlichtgewicht, de klasse tot 63,5 kilogram.

De 29-jarige Amerikaan stapte zaterdagavond in Lincoln, in zijn thuisstaat Nebraska, in de ring tegen de Namibiër Julius Indongo. Crawford verdedigde zijn wereldtitels bij de WBC, WBO en The Ring, terwijl Indongo zijn gordels bij de WBA en IBF in de strijd gooide. 

Beiden begonnen het gevecht zonder ooit verslagen te zijn in hun profcarrière: Crawford stond op 31-0, Indongo stond op 22-0 na zijn indrukwekkende zege op Ricky Burns in april.

Het gevecht tussen Crawford en Indongo leek veelbelovend en beide boksers begonnen redelijk actief in de eerste ronde. In ronde twee ging Indongo al voor het eerst tegen de vlakte, maar de Namibiër kon weer overeind komen.

Halverwege de derde ronde ging het fout voor Indongo, die Crawford nauwelijks rake klappen wist te verkopen. De Amerikaan gaf zijn opponent een pijnlijke leverstoot en daarmee was het klaar: Indongo ging naar de grond en kon niet verder.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat een bokser in één gewichtsklasse alle titels op zijn naam heeft. Bernard Hopkins deed dat destijds in het middengewicht door Oscar de la Hoya te verslaan. 

Of Crawford zijn titels gaat verdedigen is overigens nog maar de vraag. Het lijkt er alle schijn van te hebben dat hij op gaat schuiven naar het weltergewicht, de klasse tot 66,7kg, waar onder meer landgenoten Errol Spence en Keith Thurman op hem wachten.

Crawford maakt een einde aan Indongo's droom (Bron: YouTube)

Honkballers Neptunus en Amsterdam winnen weer in kampioensgroep

Honkbalclubs Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam hebben ook hun tweede wedstrijd in de kampioensgroep van de Hoofdklasse gewonnen.

De Rotterdammers van Neptunus speelden in Bussum tegen Mr. Cocker HCAW en nam in de eerste inning al een 2-0 voorsprong. Dat werd in de vierde inning uitgebreid en met één punt in de zesde en zevende inning kon HCAW er niet genoeg tegen in brengen: 2-3.

Amsterdam nam het thuis op tegen de Vaessen Pioniers uit Hoofddorp, die ze in de eerste wedstrijd hadden verslagen. Dat gebeurde ook dit keer en van enige problemen was voor Amsterdam geen sprake. Na ruim zes innings was het afgelopen: 12-0. 

Neptunus en Amsterdam gaan na twee speelronden gezamenlijk aan de leiding in de kampioensgroep. 

Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika beginnen Rugby Championship met winst

De eerste van zes speelronden in het Rugby Championship, de voormalige Tri Nations, heeft zeges opgeleverd voor Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

De All Blacks speelden in Sydney tegen Australië en dat werd aanvankelijk een pijnlijke exercitie voor de thuisploeg. Australië kwam weliswaar even op een 3-0 voorsprong, maar met de ene na de andere try walste Nieuw-Zeeland er vervolgens overheen. 

Bij rust stond het al 6-40 voor de All Blacks, die in de tweede helft allesbehalve gas terug wilden nemen. Bij een stand van 6-54 leken ze het wel even genoeg te vinden en kreeg Australië weer kansen. Daar werden er nog flink wat van benut, maar een echte comeback zat er niet meer in: 34-54.

In Port Elizabeth speelden de Springboks tegen Argentinië. Na een 13-5 ruststand namen de Zuid-Afrikanen voor eigen publiek wat meer afstand in de tweede helft in een wedstrijd die zelden echt spannend leek te worden. Met 37-15 was de eerste overwinning voor de thuisploeg binnen. 

Volgende week zaterdag wordt de tweede speelronde gespeeld, met Nieuw-Zeeland - Australië en Argentinië - Zuid-Afrika. 

Cocu: "Adam heeft niet stilgestaan"

PSV-trainer Phillip Cocu ziet een mooie toekomst voor Adam Maher, maar of dat in Eindhoven is blijft de vraag. De coach is lovend.

Maher is bij PSV twee jaar geleden op een zijspoor beland. Hij werd verhuurd aan Osmanlispor, maar is nu weer terug in Eindhoven. De club wil meewerken aan een vertrek maar er kwam nog geen geschikte club voorbij die hem wilde overnemen.

Cocu is onder de indruk van de houding van Maher. "Ik vind Adam een hele goede speler. Ik zie dat hij zich op heel veel vlakken heeft ontwikkeld. Als Adam op dit moment bij PSV terecht was gekomen, zoals hij zich nu heeft ontwikkeld, dan had dat waarschijnlijk een hele andere situatie teweeggebracht. Het is zeker niet zo dat hij bij ons heeft stilgestaan", zegt hij tegen de NOS.

"Soms loopt het niet zoals je verwacht, van beide kanten. Dat is in het geval van Adam gebeurd. Soms speelde Adam veel, dan weer niet en werd hij verhuurd. Dat zorgt voor veel onzekerheid over zijn toekomst. Dan moet ik toch voor hem spreken dat hij daar, ook nu, op een fantastische en professionele wijze mee omgaat."

Maher kon rekenen op interesse uit Zwitserland en de Verenigde Staten. De middenvelder besloot daar niet op in te gaan.

Cocu: "Maher heeft niet stilgestaan" (Foto: Pro Shots/Thomas Bakker)
Cocu: "Maher heeft niet stilgestaan" (Foto: Pro Shots/Thomas Bakker)

Bestuurster afgeleid door puppy in auto

Een moeder en haar dochter uit Rijsbergen (Noord-Brabant) zijn gewond geraakt toen de moeder (46 jaar) de macht over het stuur van haar auto was verloren. Ze werd afgeleid door een puppy die op de schoot van haar zeventienjarige dochter zat.

De twee waren op weg naar een puppycursus. Toen het hondje zich onrustig gedroeg trok dit de aandacht van de bestuurster die daardoor de macht over het stuur verloor. De auto raakte van de weg en kwam op zijn kant terecht.

Bestuurster afgeleid door puppy in auto
Bestuurster afgeleid door puppy in auto (Foto: ANP)

StarCraft Remastered

Starcraft is al meer dan 15 jaar oud maar staat voor veel gamers toch collectief in het geheugen gegrift als een van die pareltjes waarvoor een speciale plek is weggelegd in de gamegeschiedenis, en die nog steeds hoog in de lijsten van best verkochte pc games aller tijden staat. Nu, 20 jaar na uitgave, heeft Blizzard besloten de klassieker weer van zijn beste kant te laten zien met Starcraft Remastered waarbij alles even opgepoetst wordt en broodnodige features worden toegevoegd.

Moeder verdachte roept zoon op tot overgave

De moeder van de hoofdverdachte van de terreuraanslagen in Spanje heeft haar zoon opgeroepen zich over te geven. Younes Abouyaaquoub moet zichzelf aangeven bij de politie, citeert het nieuwsportaal van de Catalaanse radiozender Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio op Twitter de vrouw. De 22-jarige Marokkaan is voortvluchtig en is mogelijk naar Frankrijk uitgeweken.

Tijdens een bijeenkomst zaterdagavond voor het gemeentehuis van Ripoll, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Barcelona, distantieerden ongeveer veertig familieleden en kennissen van de verdachten zich van de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils. Ze droegen posters met de woorden: "Niet in onze naam".

In Ripoll woonden sommige van de verdachten. De Catalaanse politie onderzoekt momenteel volgens verschillende mediaberichten of een imam de leider van de terroristische cel was.

Moeder verdachte roept zoon op tot overgave
Moeder verdachte roept zoon op tot overgave (Foto: ANP)

Primeur voor Dimitrov en Kyrgios in Cincinnati

Grigor Dimitrov en Nick Kyrgios nemen het tegen elkaar op in de finale van het toernooi in Cincinnati. Het is voor beiden de eerste maal dat ze in de eindstrijd van een masterstoernooi staan.

In de halve eindstrijd versloeg Dimitrov, die in Cincinnati nog geen set verloor, de Amerikaan John Isner met 7-6 (4),7-6 (10). Isner wist drie matchpoints weg te werken, maar op de vierde had hij geen antwoord.

In de andere halve eindstrijd was Kyrgios de Spaanse veteraan David Ferrer de baas: 7-6 (3),7-6 (4). De Australiër versloeg eerder in de kwartfinales Rafael Nadal.

'City geeft gas voor SŠnchez'

Manchester City is voornemens om Alexis Sánchez deze transferperiode nog naar het Etihad Stadium te halen. Dat schrijven diverse Britse media.

Arsenal moet vrezen dat het in de laatste weken van augustus Alexis Sánchez nog kwijtraakt. The Sun en The Daily Mirror schrijven dat City niet bereid is om te wachten tot het contract van Sánchez in 2018 afloopt. De Citizens willen van de Chileen de best betaalde Premier League-speler maken.

The Sun schrijft dat de club bereid is om zestig miljoen neer te tellen voor Alexis, terwijl The Mirror nog wat verder gaat: 75 miljoen. De aanvaller kan in Manchester ruim 430.000 euro per week gaan verdienen. Opmerkelijk genoeg heeft City met Raheem Sterling, Gabriel Jesus en Sergio Agüero al uitstekende opties voorin.

Arsène Wenger liet zich onlangs ontvallen het geen enkel probleem te vinden als Alexis zijn contract uitdient. De Londenaren hoeven hem niet per se kwijt, ondanks het feit dat hij niet bereid is om zijn contract nog een keer te verlengen en dus mogelijk gratis het Emirates Stadium uit wandelt.

'Resten van derde persoon in ontploft huis'

In het onderzoek naar de aanslagen in Spanje heeft de politie de resten van een derde persoon gevonden in het ontplofte huis in Alcanar waar de terroristen de aanslagen in Barcelona en Cambrils voorbereidden. Dat melden verschillende Spaans media zondag.

In het huis in Alcanar vond woensdag een zware ontploffing plaats. Er werden meer dan honderd gasflessen gevonden die volgens de politie waren bedoeld voor een nog grotere terreuraanslag. Eerder had de politie in het huis al de resten gevonden van twee andere personen. Een van hen is wellicht een imam uit het dorpje Ripoll, waar een aantal van de terroristen woonden. Intussen is er nog altijd geen spoor van de 22-jarige voortvluchtige Marokkaan Younes Abouyaaqoub.

'Resten van derde persoon in ontploft huis'
'Resten van derde persoon in ontploft huis' (Foto: ANP)

Vuelta: Etappe 2 - De lamme tegen de blinde in de sprint

De kop is eraf, de Vuelta is onderweg en we hebben meteen te maken met een van de vervelendste renners van het peloton in de rode leiderstrui. Rohan Dennis, een mateloos irritant Australiaantje schroeide met zijn ploeg iedereen de vernieling in, zoals iedereen ook wel verwacht had.

Voor zijn ploeg, BMC, was het ook een duidelijk doel, terwijl veel ploegen toch vooral van plan waren om de schade te beperken. Zeker nadat bleek dat het parcours niet eens zo eenvoudig was. Veel bochten, maar ook wat smalle straatjes, wat een aantal valpartijen tot gevolg had. Onder meer kindsoldaat Tolhoek ging vrij hard onderuit, hij nam ook nog eens Floris De Tier mee in zijn val. Voor de twee debutanten in een grote ronde geen al te best begin, mede daardoor ook een behoorlijk matige ploegentijdrit van Lotto Jumbo. Kruijswijk heeft meteen een aardige achterstand, hoewel het überhaupt maar de vraag is of hij in staat is om tijdens deze Vuelta een rol van betekenis te spelen.

Van alle klassementsrenners deed Froome uiteraard weer de beste zaak. Hij verloor met zijn ploeg maar een aantal seconden op BMC, terwijl BMC niet echt de grote topfavoriet in huis heeft. Ook Sunweb en Quick Step hebben dat niet, waardoor Froome zichzelf al meteen de morele winnaar kan noemen. Aru, Nibali en Contador staan allemaal al op een aardige achterstand, alleen de astmabroertjes en Chaves blijven nog in de buurt.

Na de ploegentijdrit in Nîmes krijgen we een tweede rit in Frankrijk, ditmaal een lange en vlakke rit. Waarschijnlijk een massasprint, hoewel de wind een belangrijke rol kan gaan spelen. Op papier een simpele rit, maar het kan in de praktijk een heel verraderlijke rit blijken te zijn. Voor de leider, Rohan Dennis, is het sowieso verraderlijk, aangezien een aantal jongens heel kort staan in het klassement, waardoor ze bij een eventuele ritwinst de leiderstrui zouden kunnen overnemen. Als Quick Step wat waaiertjes trekt en daarna gaat sprinten met Trentin zou dat kunnen gebeuren en daar hopen wij natuurlijk vurig op. Het w-woord mag genoemd worden.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De route
De eerste rit in lijn van deze Vuelta start op de plaats waar de ploegentijdrit eindigde, bij het museum in aanbouw, op een steenworp afstand van de arena. We zitten dus nog steeds in Nîmes, de stad waar we ondertussen al genoeg over weten. Alles is ook uitgebreid in beeld gebracht, met name de arena. Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over zo'n historische stad als Nîmes, maar als je er na de ploegentijdrit nog geen genoeg van hebt kun je ook altijd zelf Google raadplegen.

Snel verder met de rit, de ellenlange vlakke rit door het Franse kustland. De kust bereiken we alleen nog niet meteen, in Nîmes zitten we nog enigszins in het binnenland. Vanuit deze stad gaat het in zuidwestelijke richting verder, door een landschap dat eigenlijk meteen open is. Over brede en rechte wegen rijden de renners de eerste 10 kilometer rond, daarna komen ze in een wat stedelijker gebied terecht met tussendoor ook een aantal bossen. Na 23 kilometer passeren we Lunel, een prima stadje met wat mooie gebouwtjes.

Na Lunel fietst men een kilometer of 10 door veelal open vlaktes, richting Mauguio, een voorstadje van Montpellier. Vanuit Mauguio gaat het verder richting Lattes, weer door een behoorlijk open gebied. Tussendoor wel wat bosjes, wat dorpjes en ook nog even het vliegveld van Montpellier, maar voornamelijk veel akkers en weilanden. Na Lattes is er een duik naar beneden, richting de Middellandse Zee. In de buurt van Villeneuve-lès-Maguelone bereiken we de eerste van talloze binnenzeeën die de komende tijd de revue gaan passeren.

Het terrein wordt uiteraard meer en meer open, vooral als men na een kilometer of 66 over de Avenue des Étangs komt te fietsen, een weg over een smalle landengte tussen de Middellandse Zee en een van de lagunes. Op een paar verdwaalde bomen na is hier helemaal geen beschutting, dus wij bidden voor wat wind. Deze weg volgen we tot het stadje Sète, dat na 81 kilometer wordt aangedaan.

We rijden vandaag door Séte (Foto: Panoramio)
We rijden vandaag door Séte (Foto: Panoramio)

Na Sète fietst het peloton langs een andere lagune verder. Hetzelfde script als de afgelopen kilometers, een etang aan de rechterkant en de zee aan de linkerkant, met heel weinig land om de renners heen. Het gaat 16 kilometer bijna volledig rechtdoor door deze open vlakte, tot Marseillan Plage. In dit toeristische kustplaatsje is de bevoorrading, voordat er verder gefietst gaat worden door wat meer beschut gebied.

De renners rijden over een brede en vlakke weg onder Agde door, maar net boven Cap d'Agde. Plaatsen die we vooral kennen van de Tour de France, in Cap d'Agde kwam bijvoorbeeld in 2012 nog eens een rit aan. Er wordt koers gezet richting het uiterst fraaie Béziers, maar vlak voor we die plaats bereiken slaan de renners linksaf en gaan ze weer terug op weg naar de kust.

Richting Béziers was de weg beschut, maar eenmaal weg van die stad krijgen we weer heerlijke open vlaktes. Vooral als na 127 kilometer Sérignan wordt gepasseerd, want na dit stadje gaat het een aantal kilometer volledig rechtdoor terwijl er links en rechts zover het oog reikt alleen maar gras is te zien. Met wind absoluut genot, zonder wind absoluut saai want over deze rechte en brede wegen kan je verder bijzonder weinig melden. Af en toe wat vluchtheuvels en rotondes onderweg, het is wat.

Ook komen er nog wat dorpjes vervelend doen tussendoor, zoals Vendres. Daarna gaat het wel weer een aantal kilometer verder richting Lespignan, door een gebied waar de wind opnieuw vrij spel heeft. Lespignan passeren we na 136 kilometer, op minder dan 70 kilometer van het eind.

Ook de natuur is hier niet al te interessant (Foto: Panoramio)
Ook de natuur is hier niet al te interessant (Foto: Panoramio)

Buiten Lespignan wordt er even in noordelijke richting gereden, over een weg die zowaar een beetje omhoog loopt. Hoogteverschil tijdens deze rit, niet te geloven. In de buurt van Nissan-lez-Enserune is er dan weer een bocht naar links, waarna het peloton over een bochtige weg komt te rijden. Dit is ook een wat smallere weg, met meer bomen langs de kant. Een weinig verheffende tocht door het Franse platteland, van het ene nietszeggende dorp naar het volgende. Salles-d'Aude, Coursan, het zegt mij allemaal vrij weinig.

In Coursan, waar de koers na 153 kilometer passeert, zijn we wel al behoorlijk dicht bij Narbonne en daarmee ook de finishplaats van deze rit, maar we maken nog een extra lusje, want deze rit wordt natuurlijk pas leuk als hij langer dan 200 kilometer is. Na Coursan wordt het terrein wel weer geinig. Alleen maar akkertjes links en rechts, verder niets. Redelijk smalle weg, die wel vooral rechtdoor gaat. Paar dorpjes onderweg, maar tussen die dorpjes door kan de wind steeds z'n ding doen, tot men na 169 kilometer door Mirepeisset rijdt. In dit plaatsje bereiken we het noordelijkste punt van de lus en wordt er koers gezet terug richting Narbonne.

Over een bredere weg met iets meer beschutting wordt er gereden naar Saint-Marcel-sur-Aude, waar na 175 kilometer de tussensprint van de dag is. Het is nog een kilometer of 28 tot de finish nu, het einde komt in zicht. Van Saint-Marcel-sur-Aude is het ongeveer 13 kilometer fietsen tot Narbonne en in die 13 kilometer rijdt het peloton steeds over dezelfde, brede weg. Af en toe weer wat open vlaktes, terwijl er verder weer niets te melden is. Een verdwaalde rotonde, maar meer kom je op dit Franse platteland niet tegen.

Na 188 kilometer volgt dan de passage in Narbonne, een stad die ook vooral bekend is vanwege de Tour de France. In 2008 kwam deze stad met 50.000 inwoners voor het laatst voor in de Tour, toen zou er gesprint worden in deze stad, met Mark Cavendish als winnaar. Narbonne is naar het schijnt de eerste Romeinse nederzetting buiten Italië geweest, dat is wel een feitje om als stad zo trots als een hond met zeven lullen op te zijn.

Narbonne is het bekijken zeker waard (Foto: WikiCommons)
Narbonne is het bekijken zeker waard (Foto: WikiCommons)

Vanuit Narbonne is het nog 15 kilometer tot de finish. Redelijk simpele kilometers, op het stuk in Narbonne zelf na. In de stad is het draaien en keren, maar buiten de stad gaat het toch vooral rechtdoor richting de kust. In de slotkilometers komen de renners brede wegen tegen, met redelijk veel bomen langs de kant van de weg. Ook nog een aantal open stukken, maar eventueel waaiergenot ligt eerder in de rit toch meer voor de hand.

Op drie kilometer van de streep is er nog een kort knikje naar boven, verder kan je over deze kilometers helemaal niets melden. Op iets meer dan twee kilometer van de finish is er een rotonde, waar de renners naar rechts moeten. Best een brede en lange rotonde, eigenlijk zo ongeveer het enige obstakel van deze finale tot de slotkilometer. Na de rotonde gaat het namelijk een kilometer zo goed als rechtdoor, met alleen een flauwe bocht naar rechts tussendoor.

In de slotkilometer heeft de organisatie dan wel weer wat moeilijkheden gestopt, anders is het feest niet compleet. Na de vod verlaten de renners de brede weg rond Gruissan en gaan ze naar het centrum van dit plaatsje. Van een brede tweebaansweg nemen ze een afslag, die een stuk smaller is. Aan het eind van de afslag is er een stevige bocht naar rechts, waarna de weg weer breder wordt.

Het gaat een aantal meter enigszins rechtdoor, hoewel er nog wel wat flauwe bochtjes naar links en rechts zijn, tot er op 500 meter van de streep nog een rotonde op de renners wacht. Deze wordt aan de rechterkant genomen. Vervolgens gaat het niet volledig rechtdoor tot de finish, er is op een paar meter van het eind nog een flauwe bocht naar rechts, voor het in de laatste 200 meter pas echt recht wordt.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
De finish is in Gruissan, een dorp met amper 5000 inwoners in de Aude. Het is een plaatsje zonder een grote wielergeschiedenis, hoewel de Ronde van de Middellandse Zee hier in 2013 nog wel passeerde. De eerste rit van die ronde zou hier eindigen en gewonnen worden door Andre Greipel, toch een aardige naam voor op de erelijst. De Tour schijnt hier ook wel eens geweest te zijn, maar dan toch niet als vertrek- of aankomstplaats. Een andere Tour de France komt hier wel vaak langs, de Tour de France à la Viole, een belangrijke Franse zeilwedstrijd.

Gruissan is vooral een toeristisch oord, in de zomermaanden schijnen er meer dan 80.000 mensen hier rond te banjeren, vooral op het strand iets verderop. Gruissan-Plage beschikt over mooie zandstranden, maar het meest opvallende zijn toch wel de meer dan 1000 chalets op palen. Dat geeft je toch het gevoel alsof je ergens in Bangladesh bent beland, maar dan zonder de wateroverlast. Verder is de vorm van Gruissan wel opvallend, het zou een halve maan moeten voorstellen.

Het opvallendste gebouw van het dorp is zonder twijfel de Tour Barbarossa. Een oude toren, tegenwoordig niet veel meer dan een ruïne, vernoemd naar de beruchte Turkse piraat Barbarossa. Die kwajongen zou volgens de legende een deel van zijn leven hebben doorgebracht in Gruissan. Lijkt me een broodje aap, want Barbarossa is volgens de overlevering in een aantal plaatsen geweest die toch een stuk interessanter zijn dan het nietige Gruissan.

Het is pas iets van de laatste jaren dat Gruissan weer toeristisch begint te worden. Ze hebben wat casino's en pretparken in het dorp gepleurd, paar chaletjes erbij, resortje her en der en voila, het loopt weer als een tierelier. Daarom hebben ze dus ook wat geld om de Vuelta binnen te hengelen, is toch heerlijk man.

Gruissan, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)
Gruissan, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
Zomer in Frankrijk, altijd stervenswarm. Weer richting de 30 graden in Nîmes, met geen enkele kans op neerslag maar wel kans op wind. Eerste deel van de rit lijkt het vooralsnog vooral in de rug te zijn, in het tweede deel van de rit zou het dan weer wat schuiner in de rug gaan staan, maar deze informatie is volkomen nutteloos aangezien het tegen de tijd dat de renners passeren toch anders gaat zijn. In ieder geval wordt windkracht 5 verwacht, dat is vrij krachtig.

Opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen, gekuifde golven op meren en kanalen en vuilcontainers waaien om, volgens de KNWI, dan weet je het dus wel. In Gruissan is het overigens als het goed is net een tikkeltje minder warm, omdat het aan de kust ligt, maar alsnog te heet. Daar nog meer wind dan in Nîmes, dat is ook wel lekker. Terreintje is open genoeg, dus als het ergens een beetje schuin in de rug staat kunnen we lachen.

Het eventuele lachen begint om 12:43, want dan vertrekken de rennertjes pas. Aangezien deze rit echt onnodig lang is kun je dus ook al meteen uitrekenen dat het een late finish gaat worden. Tussen 17:26 en 17:55 verwachten we de rennertjes in Gruissan. De uitzending begint bij Sporza om 15:00, dan hebben de coureurs al een kilometer of 100 afgewerkt. We vallen er dan waarschijnlijk net in als ze direct langs de zee aan het rijden zijn, wat op zich geen slecht moment is om in te schakelen, mits de wind op de afspraak is.

Eurosport is er waarschijnlijk wat eerder bij, als je van zelfkastijding houdt kan je dus ook gerust naar de HOME OF CYCLING koekeloeren. Je hebt trouwens ook nog die ene waardeloze koers in Duitsland tijdens deze rit, echt een feestelijke dag gaat het worden.

Nog een blik op Gruissan (Foto: Panoramio)
Nog een blik op Gruissan (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
Wind of geen wind, dit wordt natuurlijk een sprint. Of een sprint met het hele peloton, of een sprint met een uitgedund groepje. Zoals de laatste jaren vaker het geval is hebben we nu ook weer bijzonder weinig sterke sprinters aan het vertrek staan. Het is net niet zo treurig als vorig jaar, maar alsnog behoorlijk treurig. De bekendste sprinter aan het vertrek is John Degenkolb en die kan er sinds zijn aanrijding van vorig jaar bijna niets meer van. In de Tour een paar ereplaatsen, maar veel stelde het niet voor.

Daarna kom je uit bij Sacha Modolo, wat natuurlijk ook een parodie op een fatsoenlijke sprinter is. Kom je vervolgens uit bij Cort, die vorig jaar twee ritten wist te winnen in de Vuelta. Die vorm wist hij daarna niet echt door te trekken, dit jaar won hij alleen in de Ronde van Valencia een ritje.

Wat heb je verder nog? Helemaal niks, eigenlijk. Lobato, de topaankoop van Lotto Djumbo die moeite heeft om überhaupt een koers uit te rijden. Jens Debusschere, de zoveelste middelmatige Belg die prima zou passen in een rijtje met Gianni Meersman, Jens Keukeleire en Jonas Van Genechten. Van Genechten is er nu ook weer bij trouwens, echt geweldig. Adam Blythe ook, dat wordt de sprinter voor Aqua Blue, de ploeg die we drie weken lang niet gaan zien.

Bij Dimension Data mag Reguigui gaan sprinten, dan heb je al vrij snel in de gaten dat ook zij het niet echt serieus nemen. De mannetjes van Manzana Postobon hebben Molano, die kan misschien nog wel eens leuk uit de hoek komen, hoewel hij met een beetje wind regelrecht terug naar de Colombiaanse jungle waait. Blijven jongens als Theuns, Schwarzmann, Manzin en Trentin over, ook niet echt van het hoogste kaliber. Misschien moeten we daarom zelfs rekening gaan houden met Ivan Garcia Cortina, een van de weinige Spaanse talenten van het moment. Drama dus.

1. Degenkolb. Ondanks zijn mindere prestaties van de afgelopen tijd is hij het aan zijn stand verplicht om alle aanwezige prutsers hier naar huis te fietsen. Dat doet hij ongetwijfeld niet, maar het zou wel moeten.

2. Cort. Kan er eigenlijk geen reet van, dat bleek tijdens de Binck Bank Tour ook wel weer. Paar verre ereplaatsen, maar verder komt hij niet in het stuk voor. Gelukkig zijn er voor hem tijdens de Vuelta minder concurrenten, dus kan hij weer een paar ritten gaan pakken. Zo fiets je ook een aardig palmares bij elkaar.

3. Debusschere. Deze gast is pas slecht. Ook nog geen platte prijs gereden dit jaar, het ideale scenario om te schitteren tijdens de Vuelta. Als een duveltje uit een doosje, achttienkaraats.

4. Modolo. Laatst nog een ritje in Polen gewonnen, zowaar. Dat wil dus zeggen dat hij de rest van het jaar niets meer wint, hoewel hij hier tegen de lamme en de blinde nog best een eind zou moeten komen.

5. Blythe. Het gaat waaien en dan komt Adam Blythe altijd bovendrijven. Niemand die zo goed op het kantje kan rijden als Blythe. Helaas is dat dan ook meteen zijn enige specialiteit, verder mag hij de naam wielrenner niet eens dragen.

Trump juicht rentree Bannon bij Breitbart toe

President Donald Trump heeft zaterdag zijn voormalig chef-strateeg Stephen K. Bannon steun betuigd en zijn terugkeer naar het mediabedrijf Breitbart toegejuicht. "Steve Bannon wordt een sterke en intelligente nieuwe stem bij @BreitbartNews", twitterde Trump. "Misschien wel beter dan ooit tevoren. Fake nieuws heeft concurrentie nodig".

Trumps tweet kwam precies een dag na Bannon's vertrek uit het Witte Huis en zijn rentree bij Breitbart als directievoorzitter. De president roept steevast dat persvertegenwoordigers die hem of zijn beleid bekritiseren valse en gekleurde informatie verspreiden, ofwel fopnieuws. Eerder op de dag bedankte Trump zijn adviseur via Twitter al voor de bewezen diensten.

Trump juicht rentree Bannon bij Breitbart toe
Trump juicht rentree Bannon bij Breitbart toe (Foto: ANP)

Star Trek-koppel Nimoy en Farrell verloofd

Star Trek-fans kunnen hun geluk niet op. Terry Farrell en Adam Nimoy gaan trouwen. De 53-jarige actrice, die Jadzia Dax speelde in de populaire serie Star Trek: Deep Space Nine, bevestigde haar verloving met de 61-jarige zoon van Star Trek-legende Leonard Nimoy op Twitter.

Op de vraag van een fan of het echt was dat ze zich hebben verloofd, reageerde Terry met een simpele 'Yep'. Fans gingen daarop los met allerlei Star Trek-grappen, zoals: 'De baby wordt 1/16 Vulcan', verwijzend naar de legendarische vertolking door Adams vader van Spock, die van het buitenaardse Vulcan-ras is.

Farrell en Nimoy maakten vorig jaar bekend dat ze samen zijn. Voor beiden wordt dit hun tweede huwelijk. Terry heeft een zoon uit haar vorige huwelijk. En ook Adam heeft kinderen: een zoon en een dochter.

Star Trek-koppel Nimoy en Farrell verloofd
Star Trek-koppel Nimoy en Farrell verloofd (Foto: BuzzE)

Station NÓmes kort ontruimd na alarm

De politie heeft zaterdagavond in allerijl het station van Nîmes ontruimd en korte tijd gesloten, nadat iemand alarm had geslagen omdat er een of meerdere gewapende mensen rondliepen. Al snel bleek er geen reden voor verontrusting.

De prefect van het departement Gard liet via Twitter weten dat er geen schietpartij is geweest. Dat werd aanvankelijk gemeld. Hij raadde mensen wel aan uit de buurt van het station te blijven totdat het onderzoek was afgerond en het sein veilig zou worden gegeven. Dat gebeurde niet veel later.

De regionale krant Midi Libre meldde op de site dat er een persoon is aangehouden en er gezocht werd naar een tweede. Het vermoeden bestaat dat het om een namaakwapen gaat.

In de Franse stad was de beveiliging zaterdag extra groot omdat de Ronde van Spanje er begon met een ploegentijdrit.

Station Nîmes kort ontruimd na alarm
Station Nîmes kort ontruimd na alarm (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: meer zon

Als voor ’t laatst de koekoek roept, dan bederven de noten.

10 jaar geleden
10 jaar geleden was het weer ook niet best. De zon scheen wel een paar uur, maar er viel ook 4 mm regen en het kwik kwam niet hoger dan 20 graden.

Terugblik
Gisteren was het erg wisselvallig. We hadden zon, maar ook regen. Gisteravond bleef het wisselvallig maar de afgelopen nacht klaarde het op. Het bleef wel droog, alhoewel er in het noorden nog wel wat gevallen zou kunnen zijn.

Vooruitblik
Vandaag wordt het zonnig, maar enige regen is, zeker in het noorden, niet uitgesloten. Ben je in het noorden dan wordt het niet warmer dan 17 graden, ben je in het zuiden dan krijg je wel 20 graden voor je kiezen.

De komende dagen zijn droog en zonnig en zeker dinsdag en woensdag zou het wel eens lekker warm kunnen worden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:33
Zon onder: 20:53
Zonkracht: 5/3

Vrijdag een rondje Ooijpolder gelopen (bij Nijmegen). Onderweg een stel wilde paarden tegengekomen.  (Foto: qltel)
Vrijdag een rondje Ooijpolder gelopen (bij Nijmegen). Onderweg een stel wilde paarden tegengekomen. (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Offensief Iraakse troepen tegen IS-bolwerk

Iraakse troepen hebben zondag de aanval ingezet op Tal Afar, een door 2000 IS-soldaten bezette stad op 80 kilometer ten westen van Mosul.

De Iraakse minister-president Haider al-Abadi kondigde het offensief in een televisietoespraak aan. "Je geeft je over of je sterft", was zijn boodschap aan de bezetters, die volledig zijn afgesloten en worden omsingeld door regeringstroepen in het zuiden en Koerdische peshmerga in het noorden.

Vanuit de lucht werden door de Iraakse luchtmacht pamfletten uitgestrooid over Tal Afar, waarin de bewoners worden gewaarschuwd voor de aanval en voor de op handen zijnde bevrijding.

Tal Afar is nog een van de weinige Iraakse steden in handen van Islamitische Staat, nadat Mosul vorige maand werd heroverd.

Offensief Iraakse troepen tegen IS-bolwerk
Offensief Iraakse troepen tegen IS-bolwerk (Foto: ANP)

Maatregelen AustraliŽ tegen voertuigaanslagen

Met grondige maatregelen ter bescherming van het publiek in winkelstraten en bij evenementen wil de Australische premier Malcolm Turnbull voortaan aanslagen met voertuigen voorkomen.

Turnbull riep gemeentebesturen, stadsontwikkelaars, architecten en bedrijven zondag op bij nieuwe opdrachten rekening te houden met veiligheidsmaatregelen tegen terreurdaden.

De minister-president ontvouwde zijn nationale strategie enkele dagen na de bloedige aanslag in Barcelona. Aanleiding voor het plan was de terroristische aanslag vorig jaar met een vrachtwagen in Nice, waarbij 84 mensen om het leven kwamen.

In januari van dit jaar reed een man met een auto in op voetgangers in Melbourne, waardoor vier mensen werden gedood en meer dan twintig mensen gewond raakten. Toen was overigens geen sprake van een terroristisch motief. Sindsdien zijn er in die stad 140 betonnen palen geplaatst om voetgangerszones te beschermen.

Maatregelen Australië tegen voertuigaanslagen
Maatregelen Australië tegen voertuigaanslagen (Foto: ANP)

Dode bij woningbrand in Doetinchem

Bij een grote brand in een woning in Doetinchem is in de nacht van zaterdag op zondag een dode gevallen. Het gaat om een brand in een tussenwoning in de Papaverstraat, die volledig is uitgebrand.

De naastgelegen woningen liepen rook- en waterschade op. De bewoners worden elders opgevangen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

De melding van de brand werd even voor middernacht gedaan. De brandweer bestreed de uitslaande brand met een hoogwerker en twee blusvoertuigen.

Bij de inspectie van de woning werd een slachtoffer aangetroffen. Naar de oorzaak van de brand wordt nader onderzoek gedaan.

Dode bij woningbrand in Doetinchem
Dode bij woningbrand in Doetinchem (Foto: ANP)

Al 6 miljoen toegezegd voor 'groen' Eneco

In de eerste 24 uur van een actie om Eneco in publieke handen te houden, hebben zich al ruim zeshonderd belangstellenden gemeld. Die willen samen ruim 6 miljoen investeren in Eneco. Dat heeft de Stichting Greencrowd, initiatiefnemer van de crowdfundingsactie, laten weten.

Onder de geïnteresseerden zitten veel medewerkers van Eneco en enkele lokale energiecoöperaties en bedrijven. De inleg varieert van 50 euro tot anderhalf miljoen euro.

Greencrowd is een organisatie die zich bezighoudt met de financiering van projecten op het gebied van duurzame energie. De afgelopen tijd werd duidelijk dat vier grote aandeelhouders van Eneco, de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg, hun belangen willen verkopen. De genoemde steden zijn samen goed voor zo'n 60 procent van de aandelen.

Greencrowd wijst op de belangrijke rol van Eneco in de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Als het bedrijf in handen valt van een grote buitenlandse partij kunnen de investeringen in bijvoorbeeld groene stroom volgens de stichting onder druk komen te staan. Daarom vindt de stichting dat Eneco beter in publieke handen kan blijven.

Al 6 miljoen toegezegd voor 'groen' Eneco
Al 6 miljoen toegezegd voor 'groen' Eneco (Foto: ANP)

Predator-acteur Sonny Landham (76) overleden

De Amerikaanse acteur Sonny Landham is afgelopen donderdag op 76-jarige leeftijd overleden. Landham werd vooral beroemd met zijn rol van de Indiaanse spoorzoeker Billy in de klassieker Predator. Landham overleed aan de gevolgen van een hartkwaal.

William 'Sonny' Landham begon zijn loopbaan in de vroege jaren zeventig in de pornowereld maar zou bij een breder publiek bekend worden door kleine rolletjes in films als The Warriors (1979), Southern Comfort (1981) en Poltergeist (1982). De echte doorbraak zou in 1982 volgen als Landham als Billy Bear te zien is in de actiefilm 48 Hrs van regisseur Walter Hill.

Landham kreeg vanaf dat moment meer aanbiedingen uit Hollywood en was te zien in zo'n 50 films waaronder Firewalker (1986), Predator (1987), Action Jackson (1988) en Lock Up (1989). In 2007 was Landham voor het laatst op het witte doek te zien in de rolprent Disintegration. De uit Georgia afkomstige acteur was ook te zien in televisieseries zoals The A-Team en Miami Vice.

Dost blijft scoren bij Sporting

Bas Dost was zaterdagavond weer belangrijk voor Sporting Portugal. De Nederlandse spits maakte twee goals voor zijn team, waarmee een belangrijk aandeel had in de 5-0 uitzege op Vitória Guimarães.

Dost scoorde in de 21ste en 23ste minuut. Vorig week was de Nederlander ook al succesvol, toen maakte hij de winnende treffer voor zijn ploeg tegen Vitória Setúba (1-0). Dost, vorig seizoen goed voor 34 doelpunten, scoorde niet in het eerste competitieduel met CD Aves (2-0).

Sporting is de koploper in Portugal met negen punten uit drie wedstrijden. De ploeg van trainer Jorge Jesus maakte in totaal al acht doelpunten en kreeg nog geen goal tegen.

Kruijswijk: "Geen goed begin van de Vuelta zo"

LottoNL-Jumbo is niet goed begonnen aan de Ronde van Spanje. De Nederlandse ploeg met kopman Steven Kruijswijk verloor in de ploegentijdrit van 13,7 kilometer veertig seconden op de winnaar, mede door een valpartij van Antwan Tolhoek en Floris de Tier.

"Wat er gebeurde? Ik heb het zelf niet gezien, maar ik hoorde achter me een minder goed geluid. Al na drie kilometer. Twee jongens onderuit. Geen goed begin zo," laat Kruijswijk weten.

"We moeten ook realistisch zijn. We hebben hier niet de renners die een tijdrit kunnen neerzetten. Al is dit ook wel weer de andere kant. Die jongens rijden hun eerste grote ronde en dan ben je toch nerveus. Ik kan hen ook niets kwalijk nemen", zei Kruijswijk. "We moeten ook niet te lang stilstaan bij de verloren secondes, we zijn hier immers nog twintig dagen. Er komen nog voldoende kansen. Je verliest die secondes natuurlijk liever niet, maar het is nu eenmaal zo. Hopelijk herstellen de jongens die gevallen zijn snel.”

Tolhoek reed naar eigen zeggen in een put, waarna hij op de kop sloeg. De schade valt mee bij de jonge Nederlander. Ook De Tier die betrokken was bij de valpartij valt de schade mee met alleen maar schaafwonden.

Nummer 1-positie lonkt voor Halep

Simona Halep heeft zich zaterdag voor de finale van het WTA-toernooi in het Amerikaanse Cincinnati. De Roemeense, als tweede geplaatst, was in haar halve finale veel te sterk voor de Amerikaanse Sloane Stephens, die met een wildcard was toegelaten aan het toernooi: 6-2, 6-1.

Halep neemt het in de finale op tegen Garbine Muguruza. De Spaanse won in Cincinnati al even overtuigend van de huidige nummer één, Karolína Plísková: 6-3, 6-2.

Als de 25-jarige Halep het toernooi wint, neemt ze maandag de leidersplaats op de WTA-ranking over van Pliskova. Eerder dit jaar kreeg ze daartoe ook al een kans, op Roland Garros. Ze verloor toen de finale waardoor de nummer 1-positie buiten bereik bleef.

Trent Reznor maakt soundtrack voor Vietnam-documentaire

Op 15 september zal een soundtrack uitgebracht worden, die Trent Reznor en Atticus Ross hebben gemaakt voor de tiendelige documentaire-reeks The Vietnam War. De serie van Ken Burns, Lynn Novick en Sarah Botstein is vanaf 17 september te zien op het grootste Amerikaanse non-commerciële televisienetwerk PBS.

Aan de serie The Vietnam War werd meer dan tien jaar gewerkt en ook voor de totstandkoming van de begeleidende soundtrack werd meerdere jaren intens samengewerkt door de producers van de documentairereeks en de muzikanten.

Trent Reznor en Atticus Ross, die we natuurlijk ook kennen als de harde kern van het huidige Nine Inch Nails, leverden 17 tracks met een totale lengte van 90 minuten. De soundtrack van Reznor en Ross voor The Vietnam War zal worden uitgebracht in 2CD en 3LP-formaat.

Voor degenen die net als ons niet kunnen wachten tot de serie begint hieronder alvast een trailer voor de documentaire-reeks The Vietnam War.

Bosz verslaat Jonker in Bundesliga

Peter Bosz is zijn loopbaan als trainer van Borussia Dortmund uitstekend begonnen. De Nederlandse oefenmeester zag zijn ploeg in de eerste speelronde van de Bundesliga zegevieren bij VfL Wolfsburg, de club van trainer Andries Jonker.

Christian Pulisic en Marc Bartra brachten Dortmund binnen een half uur al op een 0-2 voorsprong, Pierre-Emerick Aubameyang gooide de boel na een uur in het slot: 0-3. Het leverde Dortmund de leiding in de Bundesliga op, hoewel dat uiteraard nog bar weinig zegt.

Bij Hamburger SV maakte een Nederlander zijn debuut op het hoogste niveau. De pas 18-jarige Rick van Drongelen, overgekomen van Sparta, stond in het thuisduel met FC Augsburg (1-0) al gelijk in de basis en maakte de wedstrijd vol.

Overige uitslagen
FSV Mainz - Hannover '96 0-1
Hertha Berlin - VfB Stuttgart 2-0
1899 Hoffenheim - Werder Bremen 1-0
Schalke 04 - RB Leipzig 2-0

Tete maakt eerste Ligue 1-goal, Sneijder debuteert bij Nice

Kenny Tete heeft zijn eerste goal in de Ligue 1 binnen. De van Ajax overgekomen Nederlander debuteerde in de basis bij Olympique Lyon, dat een thuiswedstrijd tegen Girondins de Bordeaux op het schema had.

Nabil Fekir opende de score voor Lyon na tien minuten al, een klein kwartier later mocht Memphis Depay aanleggen voor een vrije trap. Die raakte hij goed en Tete kopte de bal binnen: 2-0. Malcom maakte kort voor rust de 2-1, waarna oud-Ajacied Bertrand Traoré na vijf kwartier spelen een vrije trap heerlijk in het doel werkte: 3-1. Toch gaf Lyon het nog helemaal weg, want Lukas Lerager en wederom Malcom brachten Bordeaux in de laatste minuten op gelijke hoogte: 3-3.

Bij OGC Nice speelde Wesley Sneijder zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe club. De Nederlander stond er gelijk in de basis in de thuiswedstrijd tegen Guingamp, die met 2-0 gewonnen werd. 

Overige uitslagen
Montpellier - Strasbourg 1-1
Rennes - Dijon 2-2
St Etienne - Amiens 3-0
Troyes - Nantes 0-1

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K19
special
Fun met Funda #118 - Prachtig verbouwde kerk in Opmeer
review
CD: Baest - Danse Macabre
review
Two Point Hospital
preview
For The King
preview
Battlefield V
©FOK.nl e.a.