Blu-ray: Supergirl - seizoen 1

Superhelden. Ze zijn niet meer van het grote doek weg te denken. Bioscoopfilms met deze helden in de hoofdrol zijn vaak de blockbusters waar menig filmliefhebber naar uitkijkt, zoals deze zomer bijvoorbeeld Wonder Woman en Spider-Man: Homecoming. Maar ook op het kleine scherm wordt er slim ingespeeld op deze hype in de vorm van televisieseries. Supergirl is er hier een van: een vermakelijke serie waarvan seizoen 1 op Netflix staat en nu ook op blu-ray te verkrijgen is.

Wie denkt dat Warner Bros. de serie Supergirl zomaar uit zijn mouw schudt heeft het mis. Het personage maakte haar debuut al in de Action Comics van DC in 1959. Supergirl, geboren als Kara Zor-El, is het jongere nichtje van Kal-El, die beter bekend staat als Superman. Het personage is, niet geheel verrassend, bedacht om de vrouwelijke tegenhanger van haar wereldberoemde neef te worden. De televisieserie mikt dan ook op de doelgroep van wat jongere vrouwen, die vaak achtergesteld worden in het comicgenre. Dit neemt niet weg dat Supergirl qua actie zeker niet onderdoet voor televisieseries waarin mannelijke superhelden de hoofdrol spelen en is dus ook geschikt kan zijn voor de mannelijke kijkers.

supergirl 2

Het verhaal zelf is niet heel bijzonder, en misschien zelfs een beetje cliché: in het dagelijkse leven staat het titelpersonage (vertolkt door Melissa Benoist) bekend als Kara Danvers, een assistente voor het bedrijf CatCo Worldwide Media, waarbij ze oprichtster Cat Grant (Calista Flockhart, bekend van Ally McBeal) ondersteunt. Een decennium lang heeft ze haar ware identiteit verborgen gehouden, omdat ze een normaal leven wilde leiden. Wanneer er een vliegtuig dreigt neer te storten, voelt ze de noodzaak om haar buitenaardse krachten te gebruiken. Vanaf dit moment ontpopt ze zich langzamerhand als de beschermengel van haar stad National City en komt de ware aard van Supergirl naar boven.

supergirl 3

Op televisie en streamingdiensten is er zeker geen gebrek aan comicseries. Helaas doet Supergirl ook weinig bijzonders om de kijkers bij soortgelijke series weg te houden en naar zich toe te trekken. Naast het feit dat Supergirl wat meer op een jongere doelgroep is gericht en er een wat vrolijkere en opgewektere stijl op nahoudt dan de meeste comicshows, doet het juist qua verhaal en uitvoering onder voor de vele andere superheldenseries, zoals Jessica Jones en Daredevil. Daarbij is het ook jammer dat het verhaal van Kara Danvers veel gelijkenissen vertoont met de levensloop van Superman, bijvoorbeeld dat ze net als haar oom een baan heeft bij de lokale krant. Supergirl is simpelweg weinig verrassend: alles gaat jammer genoeg volgens het boekje en plotmatig kiest de show ervoor om te doen wat je er van te voren al van had verwacht.

Ook de visuele effecten en CGI laten te wensen over. Natuurlijk is het lastig om binnen een bepaald budget geloofwaardig een personage te laten vliegen, maar hoe Supergirl over het scherm heen vliegt ziet er simpelweg amateuristisch uit en doet veel af aan de spanning en beleving van de serie. Wel ziet de show ziet er haarfijn uit op blu-ray in 1080p HD met 16:9 aspect ratio waarbij de heldere kleuren goed tot hun recht komen. Daarbij is er ook op het geluid niets aan te merken met ondersteuning voor DTS-HD Master Audio 5.1.

supergirl 4

Verder is de casting wel goed uitgewerkt. Het is leuk om een oude bekende als Calista Flockhart terug te zien op televisie, en daarbij vertolkt ze het personage van de oppervlakkige Cat Grant prima. De grootste lof is echter voor Melissa Benoist, wie de rol van Supergirl op het lijf is geschreven. De actrice is perfect gecast voor deze vertolking en komt geloofwaardig over als de jonge superheldin. Naast dat ze natuurlijk de juiste looks heeft, laat Benoist ook zien dat ze in staat is om een knap staaltje acteerwerk te vertonen.

supergirl 5

Het is jammer dat Supergirl zich niet goed kan onderscheiden van alle andere superheldenseries die er te zien zijn op televisie. De show raakt ondergesneeuwd door het simpelweg betere aanbod van comicshows dat er al is. Daarbij is Supergirl wel een welkome aanvulling voor de wat jongere, vrouwelijke kijkers die zich kunnen identificeren met het vrolijke titelpersonage. Maar eerlijk is eerlijk: het is wat overdreven om een serie van dit kaliber zelf in huis te halen op blu-ray; en als je deze al zou willen bekijken dan kan dit net zo makkelijk met een abonnement op Netflix.