Olympisch kampioen: "Spelen gaan langzaam dood, Bach moet aftreden"

Volgens olympisch kampioen Christoph Harting gaat het niet best met de Olympische Spelen. De Duitser, die vorig jaar olympisch goud won bij het discuswerpen in Rio de Janeiro, vindt dat de president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, af moet treden.

Harting vreest dat de Olympische Spelen 'tegen 2040 een langzame dood zullen sterven' als er niet snel hervormingen doorgevoerd worden bij het IOC. De kampioen is met name niet te spreken over de manier waarop zijn landgenoot Bach met de situatie rond het dopingschandaal in Rusland omgaat. Zo weigerde Bach de Russen volledig uit te sluiten van de Spelen in Rio, ondanks bewijs over staatsdoping. 

"Bach moet terugtreden, zodat het IOC weer een gezicht krijgt dat staat voor schone sport en consequente acties", aldus Harting tegenover de Berliner Morgenpost"Het olympisch ideaal heeft veel schade geleden en is al haar geloofwaardigheid in het afgelopen jaar kwijtgeraakt. Er moeten transparante, begrijpelijke en duurzame hervormingen doorgevoerd worden." In de afgelopen weken begint Bach zich overigens meer kritisch uit te laten tegenover Rusland. Het IOC is daarnaast bezig met twee onderzoeken naar de gang van zaken in het land en een verbod op deelname aan de Winterspelen van volgend jaar is nog niet uitgesloten.

Harting zegt verder dat elke atleet die betrapt wordt op het 'bewust' gebruiken van doping wat hem betreft gelijk levenslang geschorst zou moeten worden. Hij zou wel een tweede kans geven aan atleten die 'per ongeluk' verboden middelen in zich hebben, bijvoorbeeld door het eten van besmet voedsel. Harting's oudere broer Robert, olympisch kampioen in 2012 en drievoudig wereldkampioen, noemde Bach vorig jaar overigens zelfs al 'een onderdeel van het dopingsysteem en niet van het anti-dopingsysteem', waar de IOC-president boos op reageerde.