Trump toch achter één-Chinabeleid

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag in een telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping bevestigd dat de Verenigde Staten het één-Chinabeleid zal blijven respecteren. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. Met het telefoontje wil de president de banden met China aanhalen.

Trump plaatste nog voor zijn officiële aantreden in december vraagtekens bij het traditionele uitgangspunt van Amerikaanse regeringen dat Taiwan onderdeel is van de Volksrepubliek China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daar destijds bezorgd op.

Volgens de woordvoerder van Peking is het één-Chinabeleid de basis voor de relatie tussen Washington en Peking. De Verenigde Staten verbraken in 1979 de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopten ze aan met de Volksrepubliek China.

Positief
Het telefoongesprek was het eerste rechtstreekse contact tussen de regeringsleiders sinds de inauguratie van Trump op 20 januari. "Ze hebben uitnodigingen uitgewisseld om elkaar in beide landen te ontmoeten. President Trump en president Xi kijken uit naar verdere gesprekken met succesvolle resultaten", maakte het Witte Huis bekend over het "zeer amicale gesprek".

Ook de Chinese president sprak op de staats-tv positief over het gesprek. "Ik geloof dat de Verenigde Staten en China samenwerkende partners zijn en dat we door gezamenlijke inspanning onze bilaterale verhoudingen naar een historisch hoog niveau kunnen opstuwen", verklaarde Xi. "China en de Verenigde Staten kunnen elkaar absoluut versterken en samen vooruitgaan."

Trump stelt Peking gerust over China-beleid
Trump toch achter één-Chinabeleid (Foto: ANP)