FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 september 2016

Uitslag PEC Zwolle - ADO Den Haag

PEC Zwolle heeft zijn eerste overwinning van dit seizoen geboekt. Het klopte vanavond in eigen huis ADO Den Haag met 2-1. Hieronder vind je van deze wedstrijd de karakteristieken.

PEC Zwolle

2 - 1

ADO Den Haag

 51' Mokhtar
 70' Mokhtar
   47' ADO Den Haag
 
 Gele kaart: v.d.Pavert, (PEC Zwolle), Beugelsdijk, Bakker, Duplan, Kanon, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Trybull (81/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.400
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
v.Polen (Schenkeveld/46)
Marcellis
v.d.Pavert
Verdonk
Brama
Marinus (Saymak/55)
Holla
Ehizibue (Karagounis/87)
Achahbar
Mokhtar
  Setkus
San Román (Jansen/ 75)
Beugelsdijk (v.d.Heijden/85)
Kanon
Ebuehi
Trybull
Duplan
Bakker
Schaken
Havenaar
Kastaneer (Becker/71)

Jan Smit van de trap gelazerd

Jan Smit ligt in de lappenmand. De 30-jarige zanger liep vrijdagavond een hersenschudding op. Hij gleed uit op de trap in zijn woning in Volendam. Zijn concert zaterdag in Kerkrade gaat daarom niet door.

Jan barst volgens zijn manager Aloys Buys van de hoofdpijn. Hij moet op advies van zijn huisarts sowieso het hele weekend platliggen.

Zaterdag stond een van Jans Elfstedenconcerten, ter gelegenheid van zijn twintigjarig jubileum, op het programma. Fans die daar kaarten voor gekocht hebben, kunnen zich wenden tot de Nationale Theaterkassa. Naar verwachting is Jan volgende week weer hersteld. Hij wordt dan verwacht in Apeldoorn.

Hersenschudding Jan Smit na val van trap
Hersenschudding Jan Smit na val van trap (Foto: BuzzE)

'Miljoenen Amerikanen vrezen verkiezingshack'

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou het wel eens zo kunnen zijn dat miljoenen kiezers thuis blijven uit angst voor hackers en cyberspionage. Dat concludeert beveiliger Carbon Black, het vroegere Bit9, dat een enquête heeft laten uitvoeren.

Carbon Black vroeg zevenhonderd geregistreerde kiezers online naar hun mening. Meer dan een derde van de ondervraagden vindt dat hun informatie niet veilig is. En van die groep overweegt een op de vijf daarom thuis te blijven. Als dat geldt voor de hele bevolking, kan het betekenen dat 15 miljoen mensen vanwege cyberveiligheid niet naar de stembus gaan.

Opvallend genoeg zien de ondervraagden de Verenigde Staten zelf (28 procent) als een grotere bedreiging dan Rusland (17 procent).

'Miljoenen Amerikanen vrezen verkiezingshack'
'Miljoenen Amerikanen vrezen verkiezingshack' (Foto: BuzzT)

Ambassadeur in Moskou op matje wegens MH17

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje in verband met het onderzoek naar de ramp met de MH17. De ambassadeur moet zich maandag melden op het ministerie in Moskou, blijkt uit een verklaring.

Ambassadeur Renée Jones-Bos zal daar uitleg krijgen waarom Rusland de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT) over het neerhalen van de MH17 niet accepteert. Volgens het Russische ministerie gaat het strafrechtelijk onderzoek "een verkeerde richting uit", liet woordvoerster Maria Zakharova vrijdagavond weten.

De Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Sjoelgin, werd eerder op de vrijdag door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ontboden in verband met Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar vlucht MH17. Volgens de verklaring van Koenders is ambassadeur Sjoelgin "te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is".

Respecteren

,,In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland - gezien het overtuigende bewijs - de gepresenteerde resultaten te respecteren", aldus de bewindsman. Ook riep hij in het gesprek de Russen opnieuw op om mee te blijven werken aan het onderzoek en de berechting van de dader(s).

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden eerder deze week dat lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket, die het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 neerhaalde, werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Die eerste resultaten van het JIT werden woensdag door Russische ministeries in twijfel getrokken.

Ambassadeur in Moskou op matje wegens MH17
Ambassadeur in Moskou op matje wegens MH17 (Foto: ANP)

Trump gooit sekstape in verkiezingsstrijd

Presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag geprobeerd Hillary Clintons bondgenote Alicia Machado zwart te maken door de vrouw in verband te brengen met een sekstape. Machado werd deze week door Clinton opgevoerd in het eerste verkiezingsdebat. De Democratische presidentskandidate beschuldigde Trump ervan de voormalige Miss Universe (1996) voor Miss Piggy te hebben uitgemaakt wegens haar gewichtstoename.

Ook zou Trump haar "Miss Housekeeping" hebben genoemd, verwijzend naar de Latijns-Amerikaanse achtergrond van de geboren Venezolaanse en naar het werk dat veel Latijns-Amerikaanse immigranten doen.

Sindsdien wordt Machado veelvuldig aan het woord gelaten in de Amerikaanse media. "The Donald" sloeg vrijdag terug met een twitterbericht: "Heeft oneerlijke Hillary de afgrijselijke (zie haar sekstape en haar verleden) Alicia M geholpen de Amerikaanse nationaliteit te krijgen, zodat ze haar kon gebruiken in het debat?"

Bedriegster
In een andere tweet verwijt Trump opponente Clinton ,,een slecht beoordelingsvermogen" door Machado te gebruiken in de verkiezingsstrijd. "Hillary is gebruikt door een bedriegster", aldus de Republikeinse kandidaat. Trump was destijds organisator van de Miss Universe-verkiezingen en noemt haar nu "mijn slechtste miss U. aller tijden. Hillary portretteert haar als een engel, zonder haar verleden te controleren, dat vreselijk is."

De tweets volgen op een slechte week in de peilingen voor Trump, die volgens vrijwel alle Amerikaanse media het eerste presidentiële debat overtuigend verloor van Clinton. Volgens peilingen wezen kiezers in ruime mate (61 procent) Clinton als winnaar van het debat aan.

Florida
Volgens de website Politico heeft Machado naakt geposeerd voor de Mexicaanse editie van Playboy, maar zou er verder geen pornografisch materiaal van haar bekend zijn.

Trumps aanval op Machado valt samen met nieuwe problemen in zijn campagne. Vrijdag namen twee kranten (USA Today en Arizona Republic) publiekelijk afstand van hem. In Florida stapte een vooraanstaand campagnemedewerkster op uit onvrede. Clinton leidt in die belangrijke "swing state" met 4 procent, blijkt uit opiniepeilingen.

Trump gooit sekstape in verkiezingsstrijd
Trump gooit sekstape in verkiezingsstrijd (Foto: ANP)

'Bokskampioen Fury betrapt op cocaÔne, kan titels kwijtraken'

Bokskampioen Tyson Fury moet mogelijk al zijn huidige wereldtitels inleveren. De 28-jarige Brit zou volgens diverse media betrapt zijn op het gebruik van cocaïne. De test zou op 22 september afgenomen zijn, vorige week donderdag dus. 

Fury is de regerend wereldkampioen in het superzwaargewicht bij de bonden WBA, WBO en IBF. Hij won de titels in november vorig jaar, door de jarenlang regerend kampioen Wladimir Klitschko te verslaan. De twee zouden dit jaar in juli opnieuw tegen elkaar vechten, maar Fury gaf een enkelblessure op als reden om het gevecht uit te stellen naar 29 oktober.

Vorige week werd door het kamp van Fury bekendgemaakt dat ook dat hem niet ging worden, want hij was 'medisch niet fit'. "Medisch specialisten hebben laten weten dat zijn toestand te ernstig is om hem te laten boksen en dat hij een behandeling nodig heeft voor hij de ring weer in mag", zo viel te lezen in een statement van zijn management. 

Fury of zijn kamp hebben nog niet gereageerd op de vermeende positieve dopingtest. 

Werkloosheid eurozone blijft onveranderd

De werkloosheid in de eurozone is in augustus opnieuw onveranderd gebleven op het laagste niveau in vijf jaar. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

De werkloosheid bedroeg 10,1 procent van de beroepsbevolking, net als in juli. Dat is het laagste punt sinds juli 2011. Volgens Eurostat waren in het eurogebied 16,3 miljoen mensen werkloos.

Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 8,6 procent, eveneens onveranderd ten opzichte van een maand eerder. In de EU gaat het om bijna 21 miljoen werklozen.

Hoogst
De laagste werkloosheid in de EU was in Tsjechië (3,9 procent). De werkloosheid was zoals gewoonlijk het hoogst in Griekenland (23,4 procent). Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 5,8 procent gemeld.

Verder waren in de eurozone ruim 2,9 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen hadden bijna 4,2 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.

Werkloosheid eurozone blijft onveranderd
Werkloosheid eurozone blijft onveranderd (Foto: ANP)

Deutsche Bank maakt grote koersval goed

Deutsche Bank had vrijdag op de beurzen de schijnwerpers op zich gericht. Hernieuwde onrust rondom de grootste bank van Duitsland liet het aandeel kelderen. Maar een opvallend herstel volgde in de middaghandel. Ook de Europese beurzen zelf, die zeer nerveus begonnen, sloten overwegend in het groen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 452,33 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 655,26 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 1 en 0,1 procent. De FTSE in Londen speelde 0,3 procent kwijt.

Deutsche Bank stond vrijdagmorgen tijdelijk nog circa 9 procent lager in Frankfurt. Maar het aandeel sloot uiteindelijk met een plus van 6,4 procent. De bank publiceerde een interne mededeling waarin topman John Cryan aangaf dat de bank aan alle kapitaaleisen voldoet en er geen reden is voor speculatie over de toekomst. Ook speculeerden beleggers op een flink lagere miljardenboete in de Verenigde Staten.

Allianz
Elders in Europa zagen financiële fondsen aanvankelijke koersverliezen eveneens verdwijnen. In Frankfurt noteerde verzekeraar Allianz bijvoorbeeld 0,6 procent hoger. BNP Paribas eindigde in Parijs 0,8 procent in het groen. Royal Bank of Scotland en Barclays wonnen in Londen tot 1 procent.

In Amsterdam behoorde ING met een plus van 1,2 procent tot de sterkste stijgers in de hoofdindex, na vrijwel de gehele dag in het rood te hebben gestaan. De bank zou een grote reorganisatie voorbereiden waarbij duizenden banen verloren gaan. Naar verluidt zal de ingreep maandag bekend worden gemaakt. ABN AMRO sloot 0,8 procent hoger. Aegon en NN Group verloren uiteindelijk 0,5 en 0,1 procent.

Euro
Koploper in de AEX was baggeraar Boskalis met een winst van 1,8 procent. Maaltijdbezorger Takeaway.com beleefde een positief beursdebuut op het Damrak, en steeg 6,5 procent tot 24,50 euro. Het aandeel werd in de markt gezet voor 23 euro. Bij de kleinere fondsen won Fagron 5,5 procent, na een adviesverhoging.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,1 procent hoger op 47,96 dollar. Brent daalde 0,5 procent tot 48,99 dollar per vat. De euro noteerde 1,1237 dollar, tegen 1,1219 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

Deutsche Bank maakt grote koersval goed
Deutsche Bank maakt grote koersval goed (Foto: ANP)

Fransman koelt woede op Apple Store

Een Fransman heeft donderdag zijn woede botgevierd op de producten in een Apple Store in de stad Dijon. Hij pakte de ene na de andere iPhone, iPod en MacBook. Vervolgens sloeg hij er met een jeu de boules-bal op in. De schade bedraagt 50.000 euro, meldde de lokale krant Le Journal de Saône-et-Loire vrijdag.

Omstanders filmden de daad van de man. Op de opnames is te zien hoe de man kalmpjes door de winkel loopt en zegt dat dit zijn recht als consument is, omdat hij zijn geld niet terugkreeg. Na zijn daad werd hij opgepakt. Hij moet volgende week voor de rechter komen.

Fransman koelt woede op Apple Store
Fransman koelt woede op Apple Store (Foto: BuzzT)

Geld voor afvoeren radioactief afval Petten

Het kabinet trekt 40 miljoen euro extra uit om nucleair afval dat al langer ligt opgeslagen in Petten te verwerken en af te voeren. De ministerraad heeft dat vrijdag besloten.

Door deze financiële injectie kan ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) in Petten doorgaan met het produceren van medische isotopen die voor zieke mensen van groot belang zijn, zei minister Henk Kamp (Economische Zaken). In Petten staat een reactor die voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt en waar ook medische isotopen beschikbaar komen. Ruim 30 procent van het basismateriaal voor medische isotopen die wereldwijd worden gebruikt voor de behandeling van kankerpatiënten, komt uit Petten.

Volgens Kamp is het afvoeren van 'historisch nucleair afval' uit Petten niet in het gedrang geweest door geldgebrek. Er lag volgens hem nog 35 miljoen euro voor gereed. Daar komt nu 40 miljoen euro bij en uit de gewone exploitatie van de reactor komt daar de komende jaren nog 34 miljoen euro bij, aldus de minister.

Geld voor afvoeren radioactief afval Petten
Geld voor afvoeren radioactief afval Petten (Foto: ANP)

USA Today geeft voor het eerst stemadvies

De Amerikaanse krant USA Today heeft in haar 34-jarig bestaan altijd hardnekkig geweigerd de lezers een stemadvies te geven voor presidentsverkiezingen. De krant is nu radicaal van dit beleid afgestapt door de Republikeinse kandidaat Donald Trump als 'volslagen ongeschikt voor het presidentschap' te bestempelen.

USA Today heeft uitgelegd dat het in de verkiezingen nooit partij wil kiezen, omdat er zich tot dusver altijd heel capabele figuren aandienen die ideologische meningsverschillen hebben. Maar dit jaar zijn er helemaal geen twee capabele figuren, klaagt de krant. De Republikeinse kandidaat Trump is volgens USA Today totaal ongeschikt. "Hij heeft in zijn campagne van vijftien maanden blijk gegeven van een gebrek aan bevlogenheid, kennis, evenwichtigheid en eerlijkheid". En dat zijn onmisbare eigenschappen voor een president van de Verenigde Staten.

"Of het nu komt door onverschilligheid of door onwetendheid, Trump verraadt de meest wezenlijke verplichtingen die alle presidenten sinds de Tweede Wereldoorlog zijn aangegaan, zoals onvoorwaardelijke steun aan bondgenoten van de NAVO, verzet tegen Russische agressie en het bieden van zekerheid dat de VS hun schulden betalen. Trump uit een zorgelijke bewondering voor autoritaire leiders en minachting voor de bescherming die de grondwet ons biedt", tiert het dagblad verder.

USA Today noemt Trump 'een serieleugenaar en handelaar in vooroordelen', maar beveelt de Democrate Hillary Clinton niet echt aan: "Haar gebreken bedreigen de nationale veiligheid waarschijnlijk niet."

USA Today geeft voor het eerst stemadvies
USA Today geeft voor het eerst stemadvies (Foto: ANP)

Dijsselbloem: overleg over megaboetes banken

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil internationaal overleg over extreem hoge Amerikaanse boetes voor Europese banken. Hij zei dat vrijdag in verband met een dreigende Amerikaanse miljardenboete voor de belangrijke Duitse bank Deutsche Bank.

Het Internationaal Monetair Fonds zou het op de agenda moeten zetten, aldus Dijsselbloem. Hij vreest dat de boete voor Deutsche Bank een serieus probleem kan vormen. Amerikaanse boetes kunnen zo hoog uitvallen dat het voor banken bijna onmogelijk wordt zichzelf te versterken.

Het maakt het herstel van de Europese banken na de kredietcrisis heel moeilijk, terwijl dat herstel zo nodig is voor de economie, zegt Dijsselbloem. Hij zegt zich grote zorgen te maken over de boete. Het is deels geld van Europese rekeninghouders en beleggers dat verdwijnt naar de Amerikaanse overheid.

Schikkingsvoorstel
Het bedrag van 14 miljard dollar dat Amerikaanse autoriteiten aan Deutsche Bank als schikkingsvoorstel voorlegden zou buitenproportioneel en echt schadelijk zijn. Daar is als bank bijna niet tegen op te boksen, omdat de bank dan tegen hogere kosten nieuw kapitaal moet aantrekken. Het bedreigt de financiële stabiliteit, aldus de minister.

Hij benadrukt dat Deutsche Bank ook zelf orde op zaken moet stellen, 'en daar zijn ze ook mee bezig'.

Dijsselbloem: overleg over megaboetes banken
Dijsselbloem: overleg over megaboetes banken (Foto: ANP)

Kaley Cuoco op stap met nieuwe vriend

Kaley Cuoco heeft voor het eerst haar vriend Karl Cook voor het oog van alle camera's meegenomen. Haar nieuwe vlam maakte donderdagavond zijn debuut op de rode loper bij de Longines Masters Los Angeles Gala.

Volgens Us Weekly spatte de liefde er vanaf en konden de 30-jarige Kaley en 25-jarige Karl hun ogen niet van elkaar afhouden terwijl ze poseerden voor de aanwezige pers. Dat ze juist op een gala bij een paardensportevenement hun debuut hebben gemaakt als koppel, lijkt een bewuste keuze. Karl is professioneel ruiter en Kaley is altijd al een paardenliefhebber geweest.

Kaley, bekend van haar rol als Penny in The Big Bang Theory, en Karl hebben sinds maart een relatie. Eerder was de actrice 21 maanden getrouwd met Ryan Sweeting, maar dat huwelijk spatte vorig jaar september uiteen. Hun scheiding werd in mei afgerond.

Kaley Cuoco op stap met nieuwe vriend
Kaley Cuoco op stap met nieuwe vriend (Foto: BuzzE)

Vrachtwagen rijdt in op file bij Joure

Op de A7 tussen Sneek en Joure is vrijdagmiddag bij het knooppunt Joure een vrachtwagen op een file gereden. Daardoor ontstond een verkeerschaos. Een nog onbekend aantal mensen is gewond geraakt. Hoe ze er aan toe zijn, is niet bekend.

Een vrachtwagen en een auto vlogen in brand en een andere vrachtwagen is gekanteld op het wegdek. Bij het ongeluk zijn ook enkele auto's betrokken. De A7 tussen Heerenveen en de Afsluitdijk is in beide richtingen afgesloten. Het verkeer kan volgens de ANWB het best omrijden via Leeuwarden (N31, A32).

"De A7 blijft richting Heerenveen nog tot diep in de avond dicht", meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). "Het politieonderzoek en het bergen van de voertuigen zullen veel tijd in beslag nemen."Rond 17.15 uur stond bij knooppunt Joure 11 kilometer file.

Vrachtwagen rijdt in op file bij Joure
Vrachtwagen rijdt in op file bij Joure (Foto: ANP)

Gestolen werk Van Gogh was bij maffiabende

De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh waren in handen van een Italiaanse maffiabende. Het betreft leden van de clan Amato-Pagano, die zich bezighoudt met internationale drugshandel. Volgens de Italiaanse justitie gaat het om een van de "meest meedogenloze en actieve criminele organisaties van de camoristische maffiabendes" in de omgeving van Napels. Met de term Camorra wordt doorgaans de maffia in en rond de Italiaanse stad Napels aangeduid.

Vrijdag werd bekend dat de doeken zijn teruggevonden, die in 2002 uit het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn geroofd. Het gaat om Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85).

Tijdens een persconferentie in Napels maakte het Openbaar Ministerie (OM) meer bekend over de achtergrond van de vondst. Die had plaats in een onderzoek dat erop was gericht om de activiteiten van de Napolitaanse clans te ontwrichten.

Gestolen werk Van Gogh was bij maffiabende
Gestolen werk Van Gogh was bij maffiabende (Foto: ANP)

Finland: Nederland brak woord na Buk-tests

Nederland had toegezegd de proeven met Finse Buk-raketten voor het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 geheim te houden, maar heeft die belofte gebroken. Dat zegt de Finse president Sauli Niinisto.

Het internationale team dat onder Nederlandse leiding de crash van vlucht MH17 onderzoekt, liet woensdag beelden zien van de raketproeven in Finland. De onderzoekers gebruikten de uitkomst van die tests om aan te tonen dat het vliegtuig van Malaysia Airlines door een Russische Buk-raket is neergehaald.

Het onderzoeksteam vroeg Finland om hulp omdat dat land nog een voorraad van de raketten heeft. Niinisto zei dat Finland de onderzoekers graag hielp, maar hij wees erop dat Finland met de fabrikant heeft afgesproken sommige informatie niet te delen.

Finland: Nederland brak woord na Buk-tests
Finland: Nederland brak woord na Buk-tests (Foto: ANP)

Ode aan de community managers

Vrijwel iedereen die het nieuws rondom games een beetje actief volgt weet dat er aan elke franchise wel een ontwikkelaar gekoppeld is die het gezicht is van die game. Denk aan Ken Levine voor Bioshock, Chris Metzen voor Warcraft, Peter Molyneux voor Black and White... En hoewel deze ontwikkelaars zeker respect en roem verdienen voor hun werk, wil ik het in deze column hebben over een divisie bij gameontwikkeling die te veel ondergewaardeerd wordt: de community managers.

Jumbo: 'Dag Sinterklaas, jij bent racist!'

Liefhebbers van Sinterklaas die roepen 'Hallo Jumbo!' zullen een andere supermarkt moeten opzoeken. In navolging van Zwarte Piet heeft de Brabantse supermarkt wegens policor ook Sinterklaas haram verklaard.

"In de discussie rondom Zwarte Piet blijkt het al enkele jaren moeilijk een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is", laat Jumbo weten. "We hebben er dit jaar voor gekozen niet de traditionele afbeeldingen van Sinterklaas en Pieten te gebruiken, maar het kinderfeest te vieren met cadeautjes, snoep en symbolen en afbeeldingen van veel blije kinderen", weet De Telegraaf.

Gelukkig zijn alternatieven ruim voorhanden. De Appie Heijn blijft de Sint gelukkig nog wel verwelkomen.

Update 16:55 uur
Jumbo laat in een reactie aan de Telegraaf weten dat de beeltenis van Sint en Piet alleen verwijderd wordt van de verpakkingen van het (toch al belabberde) huismerk.

Mafia 3-nachtopening aangekondigd

2K en Media Markt maken bekend dat ze samen een exclusieve nachtopening organiseren voor de game Mafia 3 die op 7 oktober uit komt. Het gratis evenement vindt plaats in de Utrechtse Jaarbeurs, in de nacht voorafgaande aan het Firstlook Festival. Daarom sluit organisator Blammo Events aan als derde partner om het evenement mede tot een succes te maken.

De deuren van de Jaarbeurs gaan om op 6 oktober om 9 uur ’s avonds open, waarna bezoekers een podiumshow krijgen in aanloop naar middernacht als Mafia 3 in de verkoop gaat. "We willen de release van Mafia 3 tot een spektakel maken en liefhebbers van de game iets geven wat hen bij zal blijven", aldus 2K’s hoofd Marketing en Communicatie Jean-Paul Hardy.

Bezoekers van de nachtopening worden getrakteerd op een podiumshow die aansluit bij de stijl van de Mafia 3, inclusief een band die muziek van de soundtrack speelt. Verder krijgt iedereen die de game terplekke koopt, een steelbook en een poster er exclusief bij. Daarnaast is er exclusieve merchandise te winnen zoals t-shirts, jassen, een Mafia 3 branded platenspeler en nog veel meer. Verder wordt er voor eten en drinken gezorgd. De toegang is gratis, maar vanwege de beperkte ruimte, wordt bezoekers gevraagd om tijdig aanwezig te zijn.`

Mafia 3 is verkrijgbaar vanaf 7 oktober 2016 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mafia 3-nachtopening (Foto: 2K games)

XCOM 2 gaat nog een keer op PS4 en Xbox One

Vanaf vandaag is XCOM 2 verkrijgbaar op de PlayStation 4 en Xbox One. Eerder kwam de game al uit op pc en kreeg van ons een topcijfer.

XCOM 2 speelt zich af 20 jaar in de toekomst waar de mensheid de oorlog tegen de buitenaardse dreiging verloren heft en zich een nieuwe wereldorde heft gevestigd. XCOM, vroeger een geheime paramilitaire organisatie is grotendeels vergeten en moet terug slaan vanuit de schaduwen om de aarde te bevrijden van het bewind van de aliens en de mensheid te bevrijden van hun kwade plannen.

Valkyrie Drive Bhikkhuni uit voor PlayStation Vita

Valkyrie Drive Bhikkhuni is nu uit in Europa voor PlayStation Vita en dat viert uitgever PQube met een releasetrailer. Het spel komt uit de koker van Kenichiro Takaki, bekend van zijn andere lewd-serie Senran Kagura.

Een ander vechtsysteem, meerdere personages om te kiezen, 28 verhaalmissies en online multiplayer in arena's moet ons Senran Kagura laten vergeten. Valkyrie Drive Bhikkhuni speelt zich af op het eiland Bhikkhuni, een van vijf kunstmatig aangelegde eilanden. Op dit eiland krijgen tienermeiden een mysterieus virus, waardoor ze of in wapens veranderen als ze opgewonden worden. Meiden die zogenaamde 'Rebreakers' zijn, kunnen de opgewonden wapens gebruiken in hun strijd.

Stealthy gameplay van Dishonored 2

Bethesda heeft een nieuwe gameplay video voor Dishonored 2 vrijgegeven, genaamd ’Save Anton Sokolov’. Gisteren zagen we nog hoe je hetzelfde klusje minder subtiel kunt klaren, vandaag zien we de stealth-variant.

Kijk mee hoe Emily Kaldwin zich doorheen het grote Clockwork Mansion begeeft – met diens bewakers, clockwork soldaten en bewegende muren - zonder iemand te vermoorden door gebruik van stealth en non-lethal bovennatuurlijke krachten, wapens en gadgets.

Delilah, een geschifte heks uitgerust met krachtige zwarte magie, heeft de troon van Empress Emily Kaldwin ingenomen en voor een onzekere toekomst gezorgd. Treed in de voetsporen van Emily Kaldwin of Corvo Attano en reis verder dan de legendarische straten van Dunwall tot Karnaca; een eens florerende kuststad die de sleutel bevat om Emily terug op de troon te krijgen. Gewapend met het teken van de Outsider en nieuwe bovennatuurlijke krachten is het aan jou om je vijanden achterna te jagen en de toekomst van het koninkrijk veilig te stellen.

Dishonored 2 komt 11 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

EU ratificeert klimaatakkoord Parijs

De EU-landen slaan de handen ineen om zo snel mogelijk het klimaatakkoord van Parijs te kunnen ratificeren. Als het Europees Parlement daar volgende week mee instemt, kan de akte van bekrachtiging namens de EU in oktober in New York worden afgeleverd. Het verdrag kan dan in november in werking treden, ondanks dat de nationale parlementen van 23 lidstaten waaronder Nederland het nog niet hebben geratificeerd.

Dit zijn de EU-ministers van Milieu vrijdag tijdens een spoedbijeenkomst in Brussel overeengekomen. Staatssecretaris Sharon Dijksma zei 'blij' te zijn met het resultaat. Ze verwacht dat Nederland ,,nog dit jaar" de ratificatieprocedure afrondt.

In december kwamen in Parijs bijna 200 landen overeen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan om de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius te beperken. Het verdrag kan in werking treden als 55 landen die opgeteld verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de wereldwijde uitstoot het akkoord hebben geratificeerd. De EU is nodig om de grens te halen.

Maar van de 28 lidstaten hebben alleen Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije de afspraken al in wetgeving omgezet. De nu gekozen aanpak om de EU te laten ratificeren vóór de nationale parlementen, garandeert dat de EU toch een stem krijgt in het wereldklimaatbeleid.

Op de volgende VN-klimaatconferentie, in november in Marrakech, wordt daarvoor een uitvoeringsorgaan opgericht waarin 'Brussel' zal zetelen. Nederland krijgt de status van waarnemer zolang de Kamer niet heeft geratificeerd. Het wachten is vooralsnog op een advies van de Raad van State.

EU ratificeert klimaatakkoord Parijs
EU ratificeert klimaatakkoord Parijs (Foto: ANP)

Brabant wil onderzoek naar Q-koorts

Mensen die mogelijk besmet zijn geraakt met de Q-koortsbacterie moeten worden opgespoord en benaderd, zodat ze behandeld kunnen worden. Die oproep doet de provincie Noord-Brabant vrijdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Aanleiding is een rapport van eerder dit jaar waaruit blijkt dat de gevolgen van Q-koorts op de langere termijn veel schadelijker kunnen zijn dan gedacht. De provincie wil dat alle risicogroepen actief worden benaderd.

Nu krijgen mensen te vaak een onjuiste diagnose en gaan er nog steeds mensen dood aan de ziekte. "We mogen verwachten dat er in het belang van de volksgezondheid maatregelen worden genomen door het opsporen en benaderen van risicogroepen die chronische Q-koorts kunnen hebben", stelt de provincie.

De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Ondanks dat de epidemie over is, vallen er dus nog altijd slachtoffers. De doodsoorzaak is niet altijd duidelijk omdat artsen de ziekte moeilijk herkennen.

Brabant wil onderzoek naar Q-koorts
Brabant wil onderzoek naar Q-koorts (Foto: ANP)

Erik Mouthaan blijft VS-correspondent RTL

Erik Mouthaan is ook de komende vijf jaar de correspondent voor RTL Nieuws in de Verenigde Staten. Mouthaan verzorgt al tien jaar het nieuws uit de VS voor RTL. In 2006 volgde hij Max Westerman op.

Mouthaan, die naast zijn bijdrages aan de journaals onder meer de serie Bestemming Witte Huis maakt voor RTL Z, is blij langer in de VS te blijven. "Amerika blijft me fascineren. Ik ben trots en blij dat ik de komende jaren de verhalen van dit continent aan onze kijkers en lezers blijf vertellen."

Ook RTL Nieuws-hoofdredacteur Harm Tasselaar is verheugd dat Mouthaan heeft bijgetekend. "Erik blijft voor mij Kuifje in Amerika. Hij heeft een enorme kennis van het land, die hij paart aan een blijvende nieuwsgierigheid en verbazing. Ik vind dat mooi."

Erik Mouthaan blijft VS-correspondent RTL
Erik Mouthaan blijft VS-correspondent RTL (Foto: BuzzE)

Airbnb schrapt verhuurster om discriminatie

Airbnb heeft een vrouw uit Amsterdam geschrapt als verhuurster omdat ze weigerde haar huis te verhuren aan vier Israëlische studenten. Dat bevestigt een woordvoerder van de huizenverhuursite na een bericht op de joodse nieuwswebsite Algemeiner.com.

De vrouw, 'Maria', liet de vier Israëliërs weten pas gasten uit Israël te zullen accepteren als dat land zijn beleid ten aanzien van de Palestijnen drastisch wijzigt. ,,Dus tenzij jullie goed gedocumenteerde activisten zijn die werken aan een vreedzame oplossing moeten jullie ergens anders kijken", schrijft ze aan de vier.

Airbnb liet daarop weten dat deze vrouw vrijwel direct als verhuurster is geschrapt. ,,Discriminatie zoals dit past niet bij Airbnb. Daar wil je je als bedrijf niet in mengen", aldus de woordvoerder. Airbnb heeft onlangs zijn antidiscriminatiebeleid neergelegd in een manifest. Dat verbiedt weigeren van gasten op basis van onder meer land van herkomst, geslacht, religie of seksuele geaardheid.

Airbnb schrapt verhuurster om discriminatie
Airbnb schrapt verhuurster om discriminatie (Foto: ANP)

Zware strijd in Aleppo

In het noorden en het centrum van de Syrische stad Aleppo werd vrijdag zwaar gevochten tussen regeringstroepen en rebellen. Het regeringsleger zette deze week een grondoffensief in om de door opstandelingen beheerste delen van de stad te heroveren. Het opstandige deel, waar meer dan 250.000 mensen wonen, wordt daarbij vanuit de lucht bestookt door Russische gevechtsvliegtuigen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte melding van zware beschietingen in de wijk Suleiman al-Halabi. Het front zou "heen en weer" gaan. Bij een bombardement werd een waterpompstation vernield, waardoor de watervoorziening in de wijk nog meer beperkt werd.

Artsen zonder Grenzen wil dat de beschietingen op Aleppo direct worden gestaakt. Als politieke en militaire bondgenoot van de Syrische regering moet Rusland druk uitoefenen op het regime, zegt de hulporganisatie. Het oosten van de stad is "een gigantische zone des doods" geworden en zo kan er geen medische hulp worden geboden. "De bommen kletteren als regen uit de vliegtuigen van de militaire coalitie van de Syrische regering op de mensen neer", zei een hulpverlener.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei dat in de afgelopen weken in de belegerde oostelijke delen van Aleppo zeker 338 mensen zijn gedood, onder wie 106 kinderen. Er vielen 846 gewonden, van wie 261 kinderen. "Wij vragen vier dingen: stop met doden, stop met aanvallen van de medische zorg, laat de zieken en gewonden eruit en laat de hulp erin", zei Rick Brennan van de WHO in Genève.

Zware strijd in Aleppo
Zware strijd in Aleppo (Foto: ANP)

Asscher: kritiek Moskou compleet onacceptabel

Vicepremier Lodewijk Asscher noemt de Russische kritiek op het tussenrapport van het internationaal strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 "compleet onacceptabel". Hij zei dat vrijdag na de ministerraad.

Eerder op de ochtend was de Russische ambassadeur in Den Haag hierover ontboden door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). De vicepremier sprak van een ,,reprimande", Koenders had het over een ,,forse diplomatieke maatregel".

Volgens Asscher heeft het ,,geen pas om een onafhankelijk en integer onderzoeksorgaan op zo'n manier aan te vallen". Russische ministeries hebben de objectiviteit van de eerste resultaten van de onderzoekers in twijfel getrokken en afgedaan als vooringenomen en politiek gemotiveerd.

Asscher: kritiek Moskou compleet onacceptabel
Asscher: kritiek Moskou compleet onacceptabel (Foto: ANP)

Tyga's moeder dreigt dure auto te verliezen

Tyga's financiële problemen gaan maar door. De moeder van de 26-jarige rapper dreigt nu haar peperdure Range Rover te verliezen omdat haar zoon de maandelijkse betalingen niet voldoet, weet TMZ.

Aan de Range Rover hangt een prijskaartje van 60.000 dollar (53.000 euro). Tyga zou eigenlijk 1000 dollar (890 euro) per maand moeten afbetalen. Een vrouw die als tussenpersoon dient, eist dat Tyga haar betaalt anders geeft ze de bolide als gestolen op en wordt Tyga's moeder aangehouden.

Tyga heeft onlangs een nieuw juridisch team aangenomen om zijn zaken op orde te krijgen en zijn schulden af te betalen. De vriend van Kylie Jenner is namelijk de laatste tijd geregeld in het nieuws om huurbazen die hem aanklagen vanwege achterstallige huur en dure wagens die in beslag worden genomen.

Tyga's moeder dreigt dure auto te verliezen
Tyga's moeder dreigt dure auto te verliezen (Foto: BuzzE)

Floortje Dessing droomt nog steeds over SyriŽ

Floortje Dessing is vanaf volgende week te zien in de tweedelige documentaireserie Floortje terug naar Syrië. De presentatrice maakt dezelfde reis die zij acht jaar geleden maakte. En die maakte diepe indruk op haar.

Floortje noemt haar trip naar Syrië de 'meest intensieve reis ooit'. "Het heeft een diepe indruk achtergelaten, en regelmatig droom ik er nog van, maar ik denk dat ik wel een beeld heb kunnen schetsen van hoe het voor de bevolking is om te leven in een totaal verscheurd land."

Dessing probeert dezelfde plekken te bezoeken die zij acht jaar geleden ook aandeed. "Het bleek niet eenvoudig te zijn deze reis te maken door de veiligheidssituatie ter plekke, maar dankzij een zware voorbereiding en veel hulp van mensen uit het vak is het toch gelukt. Bijna alle plekken die ik acht jaar geleden bezocht heb ik weer gezien, en vrijwel overal heeft de oorlog zijn sporen nagelaten."

Floortje terug naar Syrië is donderdag 6 en donderdag 13 oktober te zien bij de VARA.

Floortje Dessing droomt nog steeds over Syrië
Floortje Dessing droomt nog steeds over Syrië (Foto: BuzzE)

Studentenverenigingen niet op erfgoedlijst

Nederlandse studentenverenigingen komen voorlopig niet op de lijst van cultureel erfgoed. Dat heeft Ineke Strouken, directeur van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, vrijdag gezegd.

Aanleiding voor het uitstel is het geweldincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. "We hadden de hele procedure afgerond en zouden dit weekend tekenen. Maar dat doen we voorlopig niet", aldus Strouken.

Volgens haar gaat het om meer dan een incident. "Er komen nu ook dingen boven als seksisme en vernedering"', zegt de directeur. Zij wil onder meer dat het opnemen van de studentenverenigingen op de lijst opnieuw door de toetsingscommissie wordt bekeken.

Het kenniscentrum van Strouken maakte eerder bekend dat het studentenleven op de lijst zou komen.

Studentenverenigingen niet op erfgoedlijst
Studentenverenigingen niet op erfgoedlijst (Foto: ANP)

Politie Dresden vraagt bevolking op te letten

De politie van de Dresden heeft uit angst voor aanslagen de bevolking vrijdag gevraagd goed op te letten. "Als je iets ongewoons ziet, laat het dan weten, bel de politie liever een keer te veel, dan een keer te weinig", zei een politiewoordvoerster vrijdag.

Donderdagmiddag werd er onder een belangrijke brug over de Elbe een nepbom gevonden. Maandag waren er in de stad twee bomaanslagen, een voor de deur van een moskee en een voor de ingang van het congrescentrum.

De autoriteiten meldden vrijdag nog geen verband te zien tussen de vondst donderdag en de aanslagen, maar ze zijn wel erg bezorgd. Dresden is dit jaar het epicentrum van de viering van de Duitse eenheid. Zaterdag beginnen er de festiviteiten en maandag 3 oktober komen de president en de bondskanselier, Joachim Gauck en Angela Merkel, naar Dresden.

Politie Dresden vraagt bevolking op te letten
Politie Dresden vraagt bevolking op te letten (Foto: ANP)

Zoetermeerse bedreiger (14) weer vrij

De 14-jarige jongen uit Zoetermeer die dinsdagavond is aangehouden omdat hij op internet schreef dat hij een dag later zou gaan schieten op een middelbare school in zijn woonplaats, is weer op vrije voeten. De rechter-commissaris heeft dat vrijdag beslist, laat het Openbaar Ministerie weten. De politie zet het onderzoek wel voort.

Op internet ging het bericht over een schietpartij die woensdag zou plaatsvinden op het Stedelijk College in Zoetermeer. Het bericht was ondertekend door een eveneens 14-jarige jongen uit die plaats. Die werd aangehouden, maar bleek er niks mee te maken te hebben. Onderzoek leidde vervolgens naar de verdachte, die nu nog vastzit. Hij heeft volgens de politie bekend uit naam van de andere jongen het bericht te hebben geplaatst.

De school maakte woensdag tijd vrij om met leerlingen en docenten te praten over wat er is voorgevallen.

Zoetermeerse bedreiger (14) weer vrij
Zoetermeerse bedreiger (14) weer vrij (Foto: ANP)

Bulgarije doet boerka in de ban

Gelaatsbedekkende kleding is voortaan in Bulgarije verboden. Wie nog langer een boerka of andere gezichtsbedekking draagt, moet vrezen voor een boete van een paar honderd euro of een korting op zijn of haar uitkering.

Het boerkaverbod, zoals de maatregel in de volksmond heet, was een stokpaardje van de kleine, nationalistische regeringspartij Patriottisch Front. De maatregel zou nodig zijn om de dreiging van islamitisch geïnspireerd terrorisme het hoofd te bieden. Veel boerka's zijn er niet in het Bulgaarse straatbeeld, al kent het land wel een grote islamitische minderheid van vooral Turkse afkomst.

De politieke partij van de Turkse minderheid, de DPS, noemt het boerkaverbod een "initiatief van mensen die vijandig tegenover vreemdelingen staan". Na de instemming van het parlement met de maatregel verlieten de DPS-leden de zaal.

Een soortgelijk verbod is al enkele jaren van kracht in onder meer Nederland en België.

Bulgarije doet boerka in de ban
Bulgarije doet boerka in de ban (Foto: ANP)

Lieke van Lexmond verwacht tweede kindje

Lieke van Lexmond en haar man Bas van Veggel kunnen binnenkort hun tweede kindje verwelkomen. De 34-jarige actrice maakte op Instagram bekend dat ze in verwachting is.

"Zo intens gelukkig jullie te kunnen vertellen dat ons gezin groter wordt, Vik krijgt een broertje! Voelen ons echt in de zevende hemel en verheugen ons op dit kleine 'Apie"', aldus Lieke. Daarbij plaatste ze een video van zichzelf met zoontje Vik op schoot.

Lieke trouwde afgelopen juni met Bas in Italië. Het stel kreeg twee jaar daarvoor zoontje Vik.

Lieke van Lexmond verwacht tweede kindje
Lieke van Lexmond verwacht tweede kindje (Foto: BuzzE)

Inflatie in eurozone loopt licht op

De inflatie in de eurolanden is in september opgelopen tot 0,4 procent. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting.

Het prijspeil in de eurolanden steeg daarmee deze maand iets sterker dan in augustus. In die maand werd een inflatie van 0,2 procent gemeten. De geldontwaarding blijft echter ver verwijderd van het peil van net geen 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft.

Eurostat meldde geen cijfers van afzonderlijke landen. Donderdag werd in Duitsland al wel een inflatie van 0,5 procent gemeld voor september. Vrijdag bleek dat de prijzen in Frankrijk deze maand ook gemiddeld 0,5 procent hoger lagen dan in september 2015.

Inflatie in eurozone loopt licht op
Inflatie in eurozone loopt licht op (Foto: ANP)

'Giel Beelen krijgt avondshow in het weekend'

Giel Beelen verhuist naar een avondprogramma in het weekend. Dat schrijft De Telegraaf. De radio-dj van 3FM zou dan te horen zijn tussen 18.00 en 21.00 uur.

Beelen is momenteel al te horen op de vrijdagavond. En deze show blijft hij ook doen. Volgens de nieuwe programmering is de dj dus drie avonden achter elkaar te beluisteren. Sander Hoogendoorn, die nu nog in de middagen zit, vult de overige avonden, zo liet de dj op Twitter weten. Momenteel neemt Domien Verschuuren de maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond nog voor zijn rekening. Maar hij neemt naar verluidt de ochtendshow van Giel over.

Twee weken geleden werd bekend dat Beelen na ruim twaalf jaar stopt met zijn ochtendprogramma. Dat Giel wordt vervangen in die uren past bij de verjonging en vernieuwing waarmee 3FM bezig is. Het radiostation kampt namelijk al een tijdje met dalende luistercijfers.

'Giel Beelen krijgt avondshow in het weekend'
'Giel Beelen krijgt avondshow in het weekend' (Foto: BuzzE)

Shimon Peres bijgezet op Herzlberg

Na een rouwdienst met 3000 genodigden is het lichaam van de voormalige Israëlische president Shimon Peres vrijdag bijgezet op de nationale begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem. De Nobel-vredesprijswinnaar overleed woensdag op 93-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zware hersenbloeding, twee weken eerder.

De Amerikaanse president Obama riep in zijn grafrede op de vredesinspanningen van Peres voort te zetten. "De verantwoordelijkheid ligt in handen van de volgende generatie van Israël", zei hij, met de Israëlische premier Netanyahu en de president van de Palestijnse Autoriteit Abbas onder de toehoorders. Netanyahu en Abbas, die in de afgelopen jaren maar niet met elkaar om de tafel konden komen, hadden elkaar kort voor de plechtigheid gesproken en de hand geschud.

De plechtigheden waren met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven. Ruim 8000 politiemensen waren op de been en straten in het centrum van Jeruzalem waren afgesloten. Meer dan zeventig landen waren vertegenwoordigd; namens de Nederlandse regering was minister-president Mark Rutte aanwezig.

Peres heeft zijn droom van vrede niet in vervulling zien gaan, zei Obama. Peres had het goed begrepen: "De Joden zijn er niet voor bestemd om over een ander volk te heersen", zei de Amerikaanse president. Tegelijkertijd hekelde hij het feit dat te veel Arabieren van jongs af haat tegen Israël wordt bijgebracht. Oud-president Bill Clinton zei dat Peres door zijn critici vaak als "naïeve, al te optimistische dromer" werd afgeschilderd. "Ze hadden het alleen fout met het naïeve deel."

Shimon Peres bijgezet op Herzlberg
Shimon Peres bijgezet op Herzlberg (Foto: ANP)

Rosetta geland op 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko

De missie voor de komeetverkenner is bijna ten einde. Vanmiddag omstreeks 12:38 uur (+/- 2 minuten) "crasht" Rosetta op de komeet waar zij al sinds 2004 naar op weg is. Dit gaat overigens heel rustig door de erg lage aantrekkingskracht van 67P.

De software in Rosetta is zo geprogrammeerd dat zij zichzelf helemaal uitschakelt op het moment van het "inslaan". Dit is een regel bij dit soort missies om de communicatie tijdens eventuele toekomstige missies niet te verstoren. Na het uitschakelen is er geen communicatie met Rosetta meer mogelijk, ook al omdat de kans groot is dat ze onherstelbaar beschadigd raakt maar ook omdat de antenne, mits die het overleefd heeft, waarschijnlijk de verkeerde kant op gericht staat. Met deze landing is bij de bouw geen rekening gehouden en mocht ze weer omhoog stuiteren dan zullen we het dus niet weten.

Het voordeel van deze landing is wel dat het een schat aan informatie en foto's oplevert. De landing is gepland op de kleine lob van de komeet, de kop van de badeend. De crash gaat trouwens erg rustig. Rosetta komt naar beneden met 90cm per seconde wat gelijk staat aan 3,24 kilometer per uur. Je zou haar dus lopend bij kunnen houden.

Gisteravond is de landing ingezet. Om 22:48:11 is er 208 seconden lang een stuurraket geactiveerd waardoor Rosetta op weg ging naar haar laatste rustplaats. Met de navigatiecamera's wordt gecontroleerd of zij op de goede koers ligt en wordt ook het tijdstip bepaald wanneer zij neerkomt op 67P.

Deze foto is gemaakt door Osiris, de breedbeeldcamera van Rosetta. Donderdag om 13:49 uur op een afstand van 22,9 km.

Foto van OSIRIS wide-angle camera om 13:49 op 22,9 Km afstand (Foto: ESA)
Foto van OSIRIS wide-angle camera om 13:49 op 22,9 km afstand

Deze foto is de afgelopen nacht gemaakt om 3:20 uur op 16 km afstand door de Osiris smalbeeldcamera. De resolutie is 30cm per pixel en de afstand diagonaal is 614 meter.

Foto van Osiris kleinbeeldcamera om 3:20 op 16 Km afstand (Foto: ESA)
Foto van Osiris kleinbeeldcamera om 3:20 op 16 km afstand

Deze foto is gemaakt om 02:59 op een afstand van 17,4 km. De resolutie is 1,5 meter per pixel en de afstand diagonaal is 1,5 km. Dit was de laatste foto gemaakt door Rosetta's Navcam (Navigatiecamera).

Laatste Navcam foto  (Foto: ESA)
Laatste Navcam foto (Foto: ESA)

Deze foto is gemaakt om 4:17 op een afstand van 15,5 km. De plaats waar hij neer moet komen is linksonder te zien. de resolutie van deze foto is 1,56m/pixel en op de foto is 3,2km van 67P te zien. 

Impact site (Foto: ESA)
Impact site (Foto: ESA)

Een blik in het commando-centrum in Darmstadt

Schaduw op 67P om 7:25 op 11,7 km.

7:25 uur / 11,7 km hoog. (foto: ESA)
7:25 uur / 11,7 km hoog. (foto: ESA)

Foto van 8:53 op 8,9 km afstand

8:53 uur / 8,9 km hoogte (Foto: ESA)
8:53 uur / 8,9 km hoogte (Foto: ESA)

De software is ingesteld om Rosetta uit te schakelen.

Rosetta bedankt alvast iedereen die haar gevolgd heeft...

...en neemt ook alvast afscheid.

Update 11:45 uur
Hierboven stonden nog wat foto's in Tweets. Deze heb ik vervangen door foto's in hogere resolutie.

Deze foto is gemaakt om 10:18 uur op 5,8 km hoogte. 1 pixel is 11 cm groot en op de foto is zo'n 225 meter oppervlakte te zien.

Op 5,8 km afstand, gemaakt om 10:18. 11 cm/pixel en er is 225 m te zien (Foto: ESA)
Op 5,8 km afstand, gemaakt om 10:18. 11 cm/pixel en er is 225 m te zien (Foto: ESA)

Update 12:00 uur:
De instrumenten van Rosetta zullen zo lang mogelijk hun werk blijven doen. Om zoveel mogelijk data over te krijgen worden foto's op dit moment verkleind overgestuurd en wordt ook compressie toegepast. 2048x2048 foto's worden verkleind tot ten hoogste 1000x1000 tot 480x480. Zodra Rosetta gecrasht is houd de datastream op. Naar nu aangenomen wordt kan de laatste data overgestuurd worden tot zo'n 5 tot 20 meter hoogte. Aangezien Rosetta neer beneden komt met zo'n 90 cm per seconde, stopt de datastroom dus zo'n 18 seconden tot 5 seconden voor het moment dat zij neerkomt.

De camera's van Rosetta zijn niet gemaakt voor kleine afstanden. De smalbeeldcamera kan scherpe foto's maken tot 1 km afstand en de breedbeeldcamera tot zo'n 200 tot 300 meter. Hierna worden de foto's helaas onscherp.

Update 12:56 uur:
Rosetta heeft weer een nieuwe foto gestuurd. Deze is gemaakt om 10:21. Dat is maar 3 minuten later dan die hierboven, maar deze is gemaakt met een andere camera.

The image scale is about 11 cm/pixel and the image measures about 225 m across. (Foto: ESA)
The image scale is about 11 cm/pixel and the image measures about 225 m across. (Foto: ESA)

Intussen neem Rosetta ook afscheid van andere ruimtevaartuigen via Twitter..

Rosetta neemt afscheid
Rosetta neemt afscheid


Update 13:09 uur

1 van de laatste foto's, 1,5 km hoogte gemaakt om 12:07 en elke pixel is 2.81 meter groot.

1,5 km 2.81m/pixel
1,5 km 2.81m/pixel

De landingsplek voor Rosetta (foto: ESA)
De landingsplek voor Rosetta (foto: ESA)

Update 13:24 uur:

Rsetta has landed (foto: livestream)
Rosetta has landed (foto: livestream)

Applaus op de livestream. Mensen feliciteerden en omhelsden elkaar. De missie is afgelopen. 

Update 13:28 uur:
ESA is nog steeds bezig met het posten van foto's. Deze is van 1,2 Km hoogte.

1,2 km van de oppervlakte (foto ESA)
1,2 km van de oppervlakte (foto ESA)

Update 14:09 uur:
Rosetta heeft haar laatste foto verzonden. Deze is gemaakt op 51 meter hoogte.

Laatste foto van Rosetta, van 51 meter hoogte (foto: ESA)
Laatste foto van Rosetta, van 51 meter hoogte (foto: ESA)

Update 14:15 uur:
Als laatste nog een afscheidsfilmpje.


Deutsche Bank: geen reden voor speculaties

Deutsche Bank voldoet aan alle kapitaaleisen en ligt op koers om zijn plannen uit te voeren. Er is dan ook geen reden voor speculaties over de toekomst van de bank. Dat stelde de topman van Deutsche Bank, John Cryan, vrijdag in een boodschap aan zijn personeel.

Volgens Cryan zijn er krachten in de markt die het vertrouwen in Deutsche Bank willen ondermijnen. De zorgen die zijn ontstaan rond de megaboete die het concern in de VS boven het hoofd hangt, rechtvaardigen volgens hem niet de scherpe val van de beurswaarde van Deutsche Bank in de afgelopen weken.

Deutsche Bank: geen reden voor speculaties
Deutsche Bank: geen reden voor speculaties (Foto: ANP)

Kinderombudsman bedreigd na Piet-rapport

Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft vrijdag tientallen boze reacties gekregen na haar vrijdag gepubliceerde rapport dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Het gaat om mails met daarin "hele nare boodschappen", aldus een woordvoerster. Of de Kinderombudsman aangifte gaan doen, is nog niet duidelijk.

De telefoon staat ook roodgloeiend met mensen die vragen of opmerkingen over het rapport hebben, maar dat gebeurt volgens de woordvoerster wel op een normale manier.

In het vrijdag gepresenteerde rapport van de Kinderombudsman staat dat de figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan "pesten, uitsluiting of discriminatie" en dus in strijd is met het Kinderrechtenverdrag. Daarom zou Zwarte Piet aangepast moeten worden zodat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het sinterklaasfeest.

"Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de sinterklaastraditie", staat in het rapport.

Kinderombudsman bedreigd na Piet-rapport
Kinderombudsman bedreigd na Piet-rapport (Foto: ANP)

De top 40 van 28 september 1968

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat Johnny Cash de LP At Folsom Prison opneemt, de metro in Rotterdam van start gaat, Martin Luther King wordt vermoord, Syd Barrett uit Pink Floyd wordt gegooid, Jan Jansen als eerste Nederlander de Tour wint, de Fabeltjeskrant op TV komt, de Apollo 7 rond de aarde vliegt en de Apollo 8 een rondje rond de maan maakt. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1968.

Buma over ontgroening: niemand boven wet

Niemand staat boven de wet. Bij misstanden moet worden opgetreden. Dat stelt CDA-fractieleider Sybrand Buma vrijdag over de misstanden tijdens ontgroeningen van het Groningse studentencorps Vindicat. Buma was lid van Vindicat.

Buma reageert daarmee op de oproep van minister Jet Bussemaker (Onderwijs), dat politici die oud-lid zijn van Vindicat afstand moeten nemen van de ontgroeningspraktijken bij die vereniging. Politici zijn ervoor om normen te stellen, zeker als ze van het CDA zijn, de partij van normen en waarden, aldus de minister.

Buma zegt dat hij 'blij' is dat Bussemaker zich 'zo oprecht en zonder bijbedoelingen' zorgen maakt over studentenverenigingen. En wat Vindicat betreft, vindt hij het 'evident' dat bij misstanden moet worden opgetreden: "Hier heeft een vereniging haar verantwoordelijkheid te nemen."

.

Buma over ontgroening: niemand boven wet
Buma over ontgroening: niemand boven wet (Foto: ANP)

Volvo: over 5 jaar zelfrijdende auto te koop

Geïnteresseerde consumenten kunnen in 2021 een zelfrijdende auto van Volvo kopen. Dat is althans het plan van de Zweedse automaker. De autopilot-functie wordt een extra optie voor luxemodellen en gaat ongeveer 10.000 dollar kosten, heeft Volvo-topman Hakan Samuelsson op een bijeenkomst van de autoindustrie gezegd.

"Om een auto nog luxueuzer te maken, is een volledige automatische piloot een van de interessantste zaken. Niet een versie die de bestuurder in de gaten moet houden, maar echt een waarbij je achterover kunt leunen en een film kunt kijken."

Volvo wil de auto's aan individuele klanten gaan leveren. Daarmee kiest het een andere route dan bijvoorbeeld Ford dat zich richt op robot-taxi's. Volvo levert ook zo'n zelfrijdende taxi aan Uber dat daarmee test in Pittsburgh. Het Zweedse bedrijf wil namelijk aan beide kanten van de markt actief zijn, verklaart Samuelsson.

Volvo: over 5 jaar zelfrijdende auto te koop
Volvo: over 5 jaar zelfrijdende auto te koop (Foto: BuzzT)

Bewijs: 'Hillary is een cyborg'

De geruchten dat Hillary Clinton is overleden, worden alsmaar sterker. Volgens samenzweringstheorieaanhangers zou de presidentskandidate inmiddels zijn vervangen door een cyborg. Op internet staan namelijk beelden waarop Clinton als een robot aan het applaudisseren is.

Hillary was deze week te gast op de Universiteit van New Hampshire. Ook Bernie Sanders was hier te gast. In het bewuste filmpje zit de presidentskandidate op een vreemde manier te klappen na een speech van haar voormalige rivaal.

Op internet wordt fel op het filmpje gereageerd. Overduidelijk is te zien dat dit geen menselijke manier van applaudisseren is. "Bekijk het filmpje maar", reageert iemand. "Het bewijst dat Hillary een robot is. Ze blijft maar klappen en klappen..."


Is Hillary inderdaad een robot?

Ambassadeur Rusland op matje om kritiek MH17

De Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin in Den Haag is vrijdag door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op het matje geroepen in verband met Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden eerder deze week dat lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket, die het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 neerhaalde, werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Die eerste resultaten van het JIT werden woensdag door Russische ministeries in twijfel getrokken.

De ambassadeur is te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is, aldus een verklaring van Koenders. "In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland - gezien het overtuigende bewijs - de gepresenteerde resultaten te respecteren." Ook riep hij in het gesprek de Russen opnieuw op om mee te blijven werken aan het onderzoek en de berechting van de dader(s).

Vooringenomen
Russische instanties trokken volgens Koenders ,,de professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel". Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies van het JIT "vooringenomen en politiek gemotiveerd". En het Russische ministerie van Defensie liet weten te twijfelen aan de objectiviteit van het onderzoek. Ook zijn er volgens dit ministerie nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne gepasseerd.

Het ontbieden van ambassadeur Sjoelgin is opvallend. Het Nederlandse kabinet is tot dusver zeer voorzichtig geweest als het ging om het onderzoek naar de ramp waarbij 298 mensen omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.

In de Tweede Kamer is de roep toegenomen om de druk op Moskou op te voeren na de JIT-presentatie. De PvdA eiste volledige medewerking aan het onderzoek van alle betrokkenen. Niet meewerken moet consequenties hebben, aldus de regeringspartij. GroenLinks stelde dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd en de PVV liet weten dat de Russen heel wat uit te leggen hebben.

Ambassadeur Rusland op matje om kritiek MH17
Ambassadeur Rusland op matje om kritiek MH17 (Foto: ANP)

Geen Robben in selectie Oranje

Arjen Robben is door Danny Blind niet geselecteerd voor het Nederlands elftal. De aanvaller is in de ogen van de bondscoach niet fit genoeg.

Blind had wel graag gehad dat hij Robben wel kon selecteren. "Uiteraard", zegt Blind. "Ik heb Arjen gesproken en zijn situatie is duidelijk. Hij was eruit sinds maart en heeft net pas weer minuten gemaakt." Wel gaf Blind aan dat Robben mogelijk na het weekend aansluit. "Maar het hangt er vanaf of hij in de basis kan starten bij Bayern München."

Verder keert Stefan de Vrij terug bij de selecite, nadat hij is hersteld van een slepende knieblessure. Verder behoorden Vurnon Anita, Michel Vorm, Ron Vlaar (geblesseerd), Kenny Tete, Jorrit Hendrix (gebleseerd) en Bart Ramselaar tot de afvallers.

De volledige selectie:

Doel: Jasper Cillessen (FC Barcelona), Jeroen Zoet (PSV), Maarten Stekelenburg (Everton)

Verdediging: Jeffrey Bruma (Wolfsburg), Virgil van Dijk (Southampton), Rick Karsdorp (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Daley Blind (Manchester United), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Davy Pröpper (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (AS Roma), Georgino Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Steven Berghuis (Feyenoord), Bas Dost (Sporting), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur), Luuk de Jong (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou),

Brandstichting moskee: drie jaar cel geŽist

Vier mannen uit Enschede moeten drie jaar de gevangenis in omdat ze geprobeerd hebben een moskee in brand te steken. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagochtend geëist bij de rechtbank in Almelo. Een vijfde verdachte, de enige die een bekentenis heeft afgelegd en berouw heeft getoond, moet volgens het OM een celstraf van twee jaar krijgen.

Op zaterdagavond 27 februari van dit jaar gooiden de mannen (tussen de 24 en 36 jaar) twee molotovcocktails tegen de muur van een moskee in Enschede, waar op dat moment vooral moeders met kinderen waren. Enkele aanwezigen doofden de brandende molotovcocktalis. Diverse getuigen hebben de mannen gezien. Op basis van onder meer gesprekken in een rechtsradicale whatsappgroep concludeert het OM dat de vijf hebben samengespannen en een terroristisch oogmerk hadden: ze wilden het gemeentebestuur angst inboezemen en voorkomen dat er een asielzoekerscentrum werd ingericht.

De rechtbank doet op 28 oktober uitspraak.

Brandstichting moskee: drie jaar cel geëist
Brandstichting moskee: drie jaar cel geëist (Foto: ANP)

Kabinet: 6 miljoen voor lespakket gezond eten

Zoveel mogelijk kinderen voedsel laten proeven, ervaren en beleven. Dat wil het kabinet en daarom is vrijdag het project Jong Leren Eten gepresenteerd. De staatssecretarissen Van Dam (EZ) en Van Rijn (VWS) trekken er jaarlijks 5,7 miljoen euro voor uit.

Er is een totaalpakket met projecten voor voedseleducatie samengesteld. Scholen kunnen op de website jonglereneten.nl. zelf kiezen welke projecten zij geschikt en interessant vinden voor hun kinderen. Het gaat om smaak- en kooklessen, groente en fruit in de klas, schooltuinen, bedrijfsbezoeken en voedingslessen die voortaan via één loket worden aangeboden, en wel via de website jonglereneten.nl.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen nu onvoldoende gezond eten: minder dan 1 procent van hen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. En minder dan 5 procent de aanbevolen twee stuks fruit per dag. Meer dan één op de tien kinderen tussen de 4 en 20 jaar heeft overgewicht. Bovendien weten veel kinderen niet waar hun eten vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt, wat pure smaak is en hoe zij eten kunnen bereiden en bewaren.

Kabinet: 6 miljoen voor lespakket gezond eten
Kabinet: 6 miljoen voor lespakket gezond eten (Foto: ANP)

Magnussen: "Brand veroorzaakt door nieuwe onderdelen"

Voor Formule 1-coureur Kevin Magnussen was de eerste vrije training voor de Grand Prix van Maleisië al na zeven minuten voorbij. De Deen zag na een installatieronde op het circuit van Sepang zijn Renault in brand vliegen, waarna de brandblussers snel aangerukt moesten worden. De oorzaak is een aantal nieuwe onderdelen in het brandstofsysteem.

Magnussen: "De auto werkte prima in de installatieronde. Daarna zag ik rook en ben er snel uit gesprongen. Er bleef brandstof stromen dat door de hete motorkap in brand vloog. Ik wist direct wat er aan de hand was, omdat we nieuwe onderdelen in het brandstofsysteem geïnstalleerd hadden." In de tweede vrije training kon de Deen wel in actie komen en reed naar een negentiende tijd, zeven tienden en zeven plaatsen achter teamgenoot Joylon Palmer.

Nick Chester, technisch directeur van Renault legde de situatie van de brand uit: "De crew was er bij het blussen snel bij, zodat we daarna het probleem vlug konden vinden. Er was een probleem met een klep in de slang die lucht in en uit de tank laat, waardoor brandstof uit het ventiel stroomde en er brand ontstond. Daarom hebben we het systeem voor de tweede sessie vervangen en verwachten we geen problemen meer."

Het bracht Magnussen wel op het standpunt dat de halo in het geval van brand niet handig is. "Ik heb nooit met de halo gereden, dus ik ben misschien niet degene die erover moet oordelen. Maar vijf seconden is te lang om uit te stappen als de auto in brand staat. Je wilt er zo snel mogelijk uit."

Amazon looft prijs uit voor conversatiebot

Amazon heeft een prijs uitgeloofd voor het ontwikkelen van een zogeheten socialbot. Het kunstmatige intelligentie-systeem moet met mensen over populaire onderwerpen en nieuwsgebeurtenissen kunnen babbelen. In totaal is er 2,5 miljoen dollar, ruim 2,2 miljoen euro, gemoeid met de Alexa Prize.

Het best presterende team krijgt 500.000 dollar. Daarnaast is er een extra prijs van een miljoen dollar als een socialbot 20 minuten lang een coherent en onderhoudend gesprek kan voeren met een mens. Maximaal tien teams worden door Amazon ondersteund met 100.000 dollar.

Universiteiten die mee willen doen kunnen zich tot eind oktober inschrijven. De wedstrijd wordt pas in november volgend jaar gehouden, waardoor de teams een jaar hebben om hun socialbot te bouwen.

Amazon looft prijs uit voor conversatiebot
Amazon looft prijs uit voor conversatiebot (Foto: BuzzT)

PostNL bezorgde brieven op tijd in 2015

PostNL heeft in 2015 voldaan aan de wettelijke eis om minimaal 95 procent van de brieven de volgende werkdag te bezorgen. Ook heeft het postbedrijf genoeg postvestigingen om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander voldoende toegang heeft tot zijn dienstverlening. Dat meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag.

Volgens de ACM werd 96,4 procent van de brievenbuspost en 96,8 procent van de rouw- en medische post vorig jaar op tijd bezorgd. PostNL is als enige postvervoerder in Nederland verplicht om een basispakket aan diensten aan te bieden. De ACM ziet erop toe dat het bedrijf zich aan de regels houdt.

PostNL bezorgde brieven op tijd in 2015
PostNL bezorgde brieven op tijd in 2015 (Foto: ANP)

Studentenverenigingen bijeen na geweld

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) roept alle aangesloten 48 studentenverenigingen bijeen om extra maatregelen te nemen tegen geweld. Aanleiding is het incident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque Polit. Daar werd een eerstejaars tijdens de introductieweek in augustus zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

"De LKvV en alle aangesloten studentenverenigingen distantiëren zich van alle vormen van geweld, discriminatie en intimidatie tijdens introductietijden", aldus LKvV-voorzitter Ruben Hoekman. Volgens hem geeft het incident in Groningen geen representatief beeld van de introductietijden in Nederland.

Hoekman onderstreept dat er in de studentensteden jaarlijks afspraken worden gemaakt tussen de studentenverenigingen en onderwijsinstellingen over de introductietijd.

Studentenverenigingen bijeen na geweld
Studentenverenigingen bijeen na geweld (Foto: ANP)

Biebers concerten in GelreDome gaan door

De twee concerten die Justin Bieber volgende week in het GelreDome in Arnhem geeft, gaan gewoon door. Concertorganisator Greenhouse Talent laat weten dat er 'helemaal niets aan de hand' is.

"We weten zeker dat de concerten doorgaan", aldus een woordvoerder. "We zijn nu aan het dubbelchecken bij zijn management. Er zijn geruchten verspreid door Beliebers en wij vragen het management daar even op te reageren. Maar we gaan ervan uit dat het in orde is. We laten die 24.000 mensen niet in de steek."

TMZ meldde donderdag dat Bieber op last van de rechter het Europese deel van zijn wereldtournee moet onderbreken. Het popidool moet een getuigenverklaring afleggen in de Verenigde Staten over een vermeende mishandeling. Een paparazzo zegt in 2014 te zijn aangevallen door Justins bodyguards. Advocaten vragen al langer naar Biebers kant van het verhaal, maar die laat op zich wachten. Daarom besloot een rechter dat de zanger nog maximaal dertig dagen heeft om een verklaring af te leggen.

Probleem is dat Justin momenteel niet in de Verenigde Staten is. Hij is tot eind november in Europa in het kader van zijn Purpose World Tour. Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober treedt hij op in Arnhem.

Biebers concerten in GelreDome gaan door
Biebers concerten in GelreDome gaan door (Foto: BuzzE)

Aandeel Deutsche Bank weer fors omlaag

Het aandeel Deutsche Bank ging vrijdag bij de opening van de handel opnieuw stevig omlaag. De zorgen om de grootste bank van Duitsland zijn weer opgelaaid, onder meer door berichten over hedgefondsen die hun posities bij het concern zouden afbouwen.

Deutsche Bank zag in het eerste halfuur van de handel in Frankfurt circa 8 procent van zijn beurswaarde verdampen. Daarmee zakte de bank naar een nieuw historisch dieptepunt, na eerdere diepterecords in de afgelopen week.

Deutsche Bank is een van de belangrijkste banken ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. De zorgen over de kapitaalpositie van de bank namen afgelopen weken sterk toe, nadat Amerikaanse autoriteiten een boete van 14 miljard dollar voorstelden om verdere vervolging voor misstanden rond de verkoop van hypotheken in de VS af te kopen.

Manipulatie
De bank wees die schikking af, maar zal naar verwachting toch stevig in de buidel moeten tasten. Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen.

Als spil in de internationale financiële sector kan Deutsche Bank vele banken met zich mee trekken bij een eventuele val. De zorgen om de bank raakten de aandelenkoersen van andere Europese banken vrijdag dan ook hard. Mede door de stevige koersverliezen in de financiële sector stonden de Europese beursgraadmeters op de laatste dag van september flink in het rood.

Aandeel Deutsche Bank weer fors omlaag
Aandeel Deutsche Bank weer fors omlaag (Foto: ANP)

Jim Bakkum gevraagd als jurylid Idols

Jim Bakkum is vorig jaar gevraagd om plaats te nemen in de jury van Idols. De zanger, acteur en Idols-finalist is blij dat hij niet op het aanbod is ingegaan, omdat oud-winnaar Jamai Loman ook al in de jury zit.

"Ik ben daar wel voor gepolst ja", zegt Jim in de 100% NL-ochtendshow van Lex Gaarthuis. "Ik denk dat het leuk is dat Jamai in de jury zit maar ik denk dat als we allebei in de jury hadden gezeten het dan een soort van Bassie en Adriaan in de jury was geweest."

Jim vindt het leuk dat Jamai zijn oordeel velt over mensen die een zangcarrière wel zien zitten. "En ik denk dat als hij het gepresenteerd had en ik in de jury had gezeten dat het ook weer anders was geweest. Nee, ik denk dat het zo heel goed is."

Bakkum gaat nu voor zender Fox een talentenjacht presenteren. "We gaan absoluut niet op zoek naar het perfecte plaatje maar naar een jongensband. Dus dat kan een Ed Sheeran-achtig type zijn maar ook een goede soulzanger. Het is qua opzet hetzelfde als K3 zoekt K3", onthult Jim. "De kandidaten moeten eerst langs een publieksjury. Als die ze goed genoeg vinden mogen ze door een soort enorme wall naar de vakjury."

Jim Bakkum gevraagd als jurylid Idols
Jim Bakkum gevraagd als jurylid Idols (Foto: BuzzE)

Cast Star Trek spreekt zich uit tegen Trump

Zo'n beetje de volledige cast van Star Trek heeft op Facebook uitgehaald naar presidentskandidaat Donald Trump. Trek tegen Trump noemt de groep zich.

"Star Trek heeft altijd een positief toekomstbeeld geschetst. Een visie vol hoop en optimisme. En het belangrijkste, een visie van inclusie. Waar mensen van verschillende rassen met hetzelfde respect en waardigheid worden behandeld. Waar individuele overtuigingen en levensstijlen worden gerespecteerd zo lang ze geen bedreiging vormen voor anderen", begint het betoog.

"We kunnen niet negeren wat er in de aankomende verkiezingen gaat gebeuren. Nooit eerder diende zich een presidentskandidaat aan die zo ver van de idealen van het Star Trek-universum stonden als Donald Trump. Zijn verkiezing zal een stap achteruit zijn voor dit land, wellicht met desastreuze gevolgen."

Onkunde
De cast roept mensen op te stemmen voor Hillary Clinton. "Of minister Clinton of meneer Trump zal in het Witte Huis terechtkomen. De één is een amateur met een verachtelijke onkunde over nationale wetten en internationale betrekkingen. Terwijl de ander haar leven wijdt aan de samenleving en veel en waardevolle ervaring heeft met belangrijke wetten door het Congres heen helpen." Een proteststem voor Trump haalt niets uit, vindt de groep. "Als, zoals sommigen zeggen, de overheid niet functioneert, zal een proteststem dat niet verhelpen."

In de lange lijst van namen die het betoog hebben ondertekend, zitten sterren als acteurs Chris Pine, Zoe Saldana, George Takei, Simon Pegg, Zachary Quinto en Wil Wheaton. Ook regisseur J.J. Abrams zette zijn naam eronder.

Cast Star Trek spreekt zich uit tegen Trump
Cast Star Trek spreekt zich uit tegen Trump (Foto: BuzzE)

Clinton ziet Merkel als voorbeeld

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton bewondert de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Ik heb bewondering voor vele leiders, maar mijn favoriet is Angela Merkel, omdat ze in moeilijke tijden een buitengewone en sterke leider is gebleken", zei Clinton donderdag.

Clinton zei onder de indruk te zijn van de moed waarmee Merkel de vluchtelingencrisis heeft aangepakt. Ze hoopt nog eens met Merkel als president te kunnen samenwerken.

Clintons Republikeinse concurrent Donald Trump heeft eerder juist gezegd dat Merkel Duitsland ruïneert, door haar aanpak van de vluchtelingencrisis.

Clinton ziet Merkel als voorbeeld
Clinton ziet Merkel als voorbeeld (Foto: ANP)

Loonkloof tussen top en werknemer groeit

De loonkloof tussen de top van een onderneming en de doorsnee werknemer van de duizend grootste bedrijven in Nederland is weer verder gegroeid. De vijf grootverdieners per bedrijf verdienden vorig jaar bruto ruim zes keer meer dan een gemiddelde werknemer, tegen 5,5 keer meer in 2010. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Door de bank genomen ontvingen de grootverdieners vorig jaar 252.000 euro. Daarmee is hun loon in de afgelopen vijf jaar met 22 procent gestegen. De gemiddelde lonen van werknemers stegen in die periode gemiddeld met zo'n 6 procent. Fulltimers verdienden vorig jaar gemiddeld 50.000 euro per jaar. Inclusief het salaris van deeltijdwerkers kwam het loon gemiddeld uit op 33.000 euro per jaar.

In de financiële dienstverlening is de kloof tussen de top van het bedrijf en de mensen op de vloer het grootst. Grootverdieners kregen in deze sector ruim dertien keer meer salaris dan het gemiddelde loon van werknemers. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het verschil kleiner is dan de factor zestien die in 2010 werd gemeten.

Ook in de handel, informatie en communicatie is volgens het CBS het verschil relatief groot. In het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur is de loonkloof het kleinst. Dit komt vooral door de Wet normering topinkomens, die grenzen stelt aan de hoogte van beloningen.

De lijst met topverdieners wordt vooral bezet door mannen. Eén op de vijf grootverdieners was vrouw, tegenover 17 procent in 2010. Dit ligt volgens het statistiekbureau in lijn met het aandeel vrouwen dat fulltime werkt. Circa 23 procent van de voltijdsbanen wordt door vrouwen uitgevoerd.

Verder blijkt dat vorig jaar 179.000 werknemers minstens een ton per jaar verdienden. Dat komt neer op 2,3 procent van het personeel.

Loonkloof tussen top en werknemer groeit
Loonkloof tussen top en werknemer groeit (Foto: ANP)

Lady Gaga treedt op tijdens Super Bowl

Lady Gaga verzorgt het optreden tijdens de pauze van de Super Bowl op 5 februari.

Er werd al een tijdje gespeculeerd over een optreden van de Poker Face-zangeres, maar donderdag bevestigde ze het nieuws zelfs op Twitter. "Het is geen illusie", schreef ze daar met een knipoog naar haar meest recente single Perfect Illusion. "De geruchten zijn waar. Dit jaar wordt de Super Bowl Gaga!".

Het is niet de eerste Super Bowl voor de zangeres; bij de jubileumeditie eerder dit jaar zong ze het volkslied voor de finale van het footballseizoen.

De Halftime Show van de Super Bowl is legendarisch. Verschillende grote sterren traden al op in de pauze van de wedstrijd, onder meer de Rolling Stones, Madonna, Michael Jackson en Beyoncé, die in 2013 een reünie van Destiny's Child opzette voor het evenement.

De Super Bowl is in de VS bijna ieder jaar het best bekeken programma op de televisie. Naar de afgelopen editie keken bijna 112 miljoen Amerikanen.

Lady Gaga treedt op tijdens Super Bowl
Lady Gaga treedt op tijdens Super Bowl (Foto: BuzzE)

Twee gestolen Van Goghs na 14 jaar terecht

Twee schilderijen van Vincent van Gogh, die in 2002 waren gestolen uit het Van Gogh Museum, zijn terecht. Later vrijdagochtend geeft de Italiaanse hoofdofficier van justitie in het Italiaanse Napels uitleg over de vondst op een persbijeenkomst, meldt het museum. Het gaat om de doeken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85).

De werken zijn teruggevonden tijdens een groot onderzoek in Italië, uitgevoerd door een speciaal team dat onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit.

Volgens de conservator die de werken voor de Italiaanse justitie onderzocht zijn het de echte. Ze lijken in 'redelijk goede conditie', al zijn ze niet meer voorzien van hun lijst. Wanneer de werken terugkomen naar Amsterdam is nog niet bekend.

Steun
"Ze zijn terecht!", zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. "Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen." De directeur, die in Napels is, durfde na zoveel jaar niet meer te rekenen op een mogelijke terugkeer. Hij gaat ervan uit dat hij kan rekenen op "de onvoorwaardelijke steun" van de Italiaanse autoriteiten bij de terugkeer van de doeken.

Het schilderij Zeezicht bij Scheveningen is beschadigd. In de linkeronderhoek is de verf afgebroken. Het andere doek lijkt ongeschonden, afgezien van wat kleine beschadigingen aan de doekranden. Een restaurator moet kijken wat de precieze conditie is van de werken voordat ze kunnen worden gerestaureerd, aldus het museum.

Twee gestolen Van Goghs na 14 jaar terecht
Twee gestolen Van Goghs na 14 jaar terecht (Foto: ANP)

Tweakers is volwassen!

Vandaag is een heugdelijke dag! De buren van Tweakers zijn vandaag 18 geworden en dus eindelijk volwassen. Voor hen die Tweakers niet kennen (hoe?!); Tweakers is een soort FOK! maar dan over techniek en met een soort Danny maar dan met haar.

Tweakers is op 30 september 1998 online gegaan onder de naam "World of Tweaking", en sindsdien uitgegroeid tot 's lands grootste techsite. Het forum van Tweakers staat in Nederland tegenwoordig op de tweede plaats (onder FOK!, uiteraard). Hoewel zowel FOK! als Tweakers als hobbysite en door een stel nerds zijn begonnen, is Tweakers inmiddels uitgegroeid tot een serieuze site met een grote redactie en eigen kantoor.

 World of Tweaking, 30 januari 1999
World of Tweaking, 30 januari 1999

Omdat FOK! en Tweakers elkaar nog immer als broertjes zien (en nog altijd dezelfde emoticons gebruiken ), namens ons bij deze: gefeliciteerd, en tot vanavond op de borrel! 

Ter ere van hun verjaardag maakte Tweakers een mooi overzicht van 18 jaar technolgie in Nederland:

'Buma, neem afstand van ontgroening Vindicat'

Politici die oud-lid zijn van het Groninger studentencorps Vindicat moeten afstand nemen van de ontgroeningspraktijken bij die vereniging. Dat zei minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in het tv-programma Pauw. Ze doelde onder meer op CDA-fractieleider Sybrand Buma, die daar lid is geweest.

"Politici zijn ervoor om normen te stellen", aldus Bussemaker, "zeker als ze van het CDA zijn, de partij van normen en waarden." Ze trok de vergelijking met de oproepen om afstand te nemen van de uitspraak 'pleur op' van premier Mark Rutte, over Turkse Nederlanders die geen binding hebben met Nederland.

Bussemaker hekelde de praktijken bij Vindicat, en vooral het contract dat aspirant-leden moeten ondertekenen om niets over de ontgroening naar buiten te brengen op straffe van 25.000 euro. Ze noemde dat 'niet meer van deze tijd'.

'Buma, neem afstand van ontgroening Vindicat'
'Buma, neem afstand van ontgroening Vindicat' (Foto: ANP)

Alexander Pechtold op reis met Nick & Simon

SBS heeft Alexander Pechtold weten te strikken voor Talenten zonder centen. Dat meldt het AD. In het programma gaat de D66-leider met Nick Schilder, Simon Keizer en Kees Tol op reis.

Talent zonder centen? (Foto: ANP)
Talent zonder centen? (Foto: ANP)

In de nieuwe zaterdagavondshow moet het trio uit Volendam samen met een BN'er op een willekeurig plek ergens ter wereld drie dagen zien te overleven, zonder geld. Naast Pechtold wagen onder anderen Jamai Loman, Roel van Velzen, Irene Moors, Heleen van Royen en Jelka van Houten zich aan dit avontuur.

Talenten zonder centen is vanaf 22 oktober te zien op SBS 6.

Alexander Pechtold op reis met Nick & Simon
Alexander Pechtold op reis met Nick & Simon (Foto: BuzzE)

Mercedes domineert VT2 MaleisiŽ, Verstappen 5e

Mercedes heeft op het circuit van Sepang ook de tweede vrije training voor de Grand Prix van Maleisië gedomineerd. Dit keer was Lewis Hamilton degene die de snelste tijd liet noteren: 1:34,944 minuten. Met 1:35,177 bleef teamgenoot Nico Rosberg als enige goed in de buurt van de Brit.

Net als in de ochtendsessie waren de Ferrari's beter onderweg dan de Red Bulls. 's Ochtends viel dat nog deels te verklaren door de zachtere bandencompound waar Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen mee reden. In de middag reden de Red Bull-rijders Daniel Ricciardo en Max Verstappen ook op de softbanden, maar toch waren ze een stukje langzamer dan het Ferrariduo. Verstappen reed wel een snellere tijd dan teamgenoot Ricciardo en was zowel in de lange als de korte run sneller dan de Australiër. 

Uitslag tweede vrije training Maleisië: 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.944   35
2 N. Rosberg Mercedes 1:35.177 +0:00.233 36
3 S. Vettel Ferrari 1:35.605 +0:00.661 37
4 K. Räikkönen Ferrari 1:35.842 +0:00.898 31
5 M. Verstappen Red Bull 1:36.037 +0:01.093 29
6 S. Perez Force India 1:36.284 +0:01.340 33
7 F. Alonso McLaren 1:36.296 +0:01.352 27
8 D. Ricciardo Red Bull 1:36.337 +0:01.393 30
9 N. Hülkenberg Force India 1:36.390 +0:01.446 37
10 J. Button McLaren 1:36.715 +0:01.771 22
11 C. Sainz Toro Rosso 1:36.836 +0:01.892 30
12 J. Palmer Renault 1:36.940 +0:01.996 36
13 V. Bottas Williams 1:37.016 +0:02.072 37
14 E. Gutierrez Haas F1 1:37.048 +0:02.104 28
15 F. Massa Williams 1:37.110 +0:02.166 19
16 D. Kvyat Toro Rosso 1:37.297 +0:02.353 29
17 M. Ericsson Sauber 1:37.449 +0:02.505 28
18 F. Nasr Sauber 1:37.547 +0:02.603 26
19 K. Magnussen Renault 1:37.664 +0:02.720 19
20 R. Grosjean Haas F1 1:37.789 +0:02.845 25
21 P. Wehrlein Manor 1:37.878 +0:02.934 34
22 E. Ocon Manor 1:37.990 +0:03.046 36

Punterwerf in Giethoorn door brand verwoest

Bij een hevige brand in het Overijsselse Giethoorn is een punterwerf in de nacht van donderdag op vrijdag tot de grond toe afgebrand. De brandweer kon voorkomen dat rietgedekte woningen dichtbij het pand aan de Beulakerweg ook vlam vatten.

Bij de brand zijn explosies gehoord, die hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt zijn door ontploffende gasflessen. Er is niemand gewond geraakt. Wel zijn de omwonenden voor de zekerheid uit huis gehaald en elders opgevangen.

De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle, maar denkt nog urenlang bezig te zijn met het nablussen.

De punterwerf van de firma Wildeboer bestond al generaties lang. Het bedrijf werd opgericht in 1890.

Punterwerf in Giethoorn door brand verwoest
Punterwerf in Giethoorn door brand verwoest (Foto: ANP)

Britney high door wietrokende concertgangers

Bezoekers van de concerten van Britney Spears blowen zoveel, dat de zangeres er weleens high van is geworden.

In een interview in The Jonathan Ross Show vertelt Britney dit weekend dat ze onlangs tijdens een van haar concerten in Las Vegas het podium vroegtijdig moest verlaten om die reden. "Ik heb geen wiet gerookt sinds mijn zeventiende en nu was het ineens zo sterk dat ik er high van werd. Ik kon niet eens meer normaal functioneren en dacht 'Oh nee, ik moet hier weg, ik kan zo niet verder.'"

De zangeres, die in het verleden meerdere keren afkickte, vertelt volgens The Mirror in het televisieprogramma ook dat ze de partyscene in Las Vegas angstvallig vermijdt. "Er zijn zoveel feestjes, overal om me heen. Privéparty's, met heel veel drugs. Ik ga er gewoon niet heen."

Britney high door wietrokende concertgangers
Britney high door wietrokende concertgangers (Foto: BuzzE)

FARC biedt excuses aan voor massamoorden

De guerrillaorganisatie FARC heeft om vergeving gevraagd voor een van de ergste massamoorden in de Colombiaanse geschiedenis. FARC-commandant Iván Márquez overhandigde de inwoners van het dorp Bojayá donderdag (lokale tijd) een zwart Christusbeeldje als symbool van verzoening. ,,We zullen nooit meer zulke verschrikkelijke schade aanrichten", beloofde de leider.

Tijdens gevechten met paramilitairen in 2002 ontplofte er een bom van de rebellen in de kerk van het dorpje Bojayá, waarin de dorpsbewoners zich verschuilden. Daarbij kwamen 79 mensen om het leven en raakten meer dan honderd mensen gewond.

De FARC en de Colombiaanse regering ondertekenden maandagavond (lokale tijd) een vredesverdrag.

FARC biedt excuses aan voor massamoorden
FARC biedt excuses aan voor massamoorden (Foto: ANP)

Jonge verdachten betrokken bij mensenhandel

Verdachten van mensenhandel zijn vaak jong. Ruim één op de vijf verdachten in 2015 was tussen de achttien en 22 jaar of zelfs nog minderjarig. Dat blijkt uit de Monitor mensenhandel van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

"Het is opmerkelijk dat jonge daders zich inlaten met een ernstig delict als mensenhandel", zegt Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer. Volgens het onderzoek is bijna de helft van de verdachten geboren in Nederland (45 procent). De andere daders komen uit Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Suriname, Marokko, de voormalige Nederlandse Antillen en Turkije.

In de periode van 2011 tot en met 2015 zijn er 1332 zaken bij het OM binnengekomen. Vorig jaar werden 23 procent minder zaken ingeschreven dan het jaar ervoor. Dat komt waarschijnlijk door de verminderde capaciteit bij de politie.

Jonge verdachten betrokken bij mensenhandel
Jonge verdachten betrokken bij mensenhandel (Foto: ANP)

Magnussen zorgt voor spektakel in VT1, Rosberg snelste

Het Formule 1-weekend in Maleisië is niet goed begonnen voor Kevin Magnussen. De Deen zag zijn Renault al in de eerste minuten van de eerste vrije training na een installatieronde in de pits in brand vliegen, waarbij de vlammen lastig te doven waren. De sessie moest dan ook twintig minuten onderbroken worden vanwege alle rotzooi.

De sessie had meteen het hoogte- en dieptepunt gehad, waarna Nico Rosberg met een tijd van 1.35,227 zijn Mercedes bovenaan de tijdenlijst zette. De kampioenschapsleider bleef zijn teamgenoot Lewis Hamilton een halve seconde voor, terwijl weer ruim een halve seconde daarachter Kimi Räikkönen met de Ferrari als derde eindigde. Max Verstappen klokte met de Red Bull de zevende tijd. De Nederlander, die vandaag negentien kaarsjes uit mag blazen, reed net als teamgenoot Daniel Ricciardo nog niet op de zachte banden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:35.227   25
2 L. Hamilton Mercedes 1:35.721 +0:00.494 25
3 K. Räikkönen Ferrari 1:36.315 +0:01.088 16
4 S. Vettel Ferrari 1:36.331 +0:01.104 18
5 F. Alonso McLaren 1:36.510 +0:01.283 18
6 D. Ricciardo Red Bull 1:36.753 +0:01.526 27
7 M. Verstappen Red Bull 1:36.973 +0:01.746 26
8 N. Hülkenberg Force India 1:37.513 +0:02.286 26
9 S. Perez Force India 1:37.601 +0:02.374 27
10 J. Button McLaren 1:37.613 +0:02.386 20
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:37.847 +0:02.620 29
12 V. Bottas Williams 1:37.861 +0:02.634 17
13 R. Grosjean Haas F1 1:37.886 +0:02.659 22
14 E. Gutierrez Haas F1 1:37.921 +0:02.694 20
15 C. Sainz Toro Rosso 1:38.055 +0:02.828 25
16 F. Nasr Sauber 1:38.184 +0:02.957 18
17 M. Ericsson Sauber 1:38.313 +0:03.086 20
18 F. Massa Williams 1:38.339 +0:03.112 24
19 J. Palmer Renault 1:39.148 +0:03.921 23
20 E. Ocon Manor 1:40.036 +0:04.809 28
21 P. Wehrlein Manor 1:40.627 +0:05.400 26
22 K. Magnussen Renault -:--.--- -:--.--- 2

'Terecht geen geld voor islamitische school'

De staatssecretaris van Onderwijs heeft terecht geweigerd een middelbare school in Den Haag te bekostigen van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald.

De stichting wilde een school op islamitische en hindoeïstische grondslag of een school op islamitische en rooms-katholieke grondslag opzetten en vroeg daarom om geld. De staatssecretaris wees de aanvragen af omdat uit de statuten van de stichting niet duidelijk blijkt van welke godsdienstige of levensbeschouwelijke richting het onderwijs uitgaat, anders dan de islamitische richting.

De Raad van State deelt die mening en stelde woensdag dat: "duidelijk is dat er - op basis van de prognosecijfers - onvoldoende leerlingen zijn om een scholengemeenschap op uitsluitend islamitische grondslag te starten. Daarom heeft de staatssecretaris terecht heeft geweigerd om de nieuwe islamitische scholengemeenschap te bekostigen."

'Terecht geen geld voor islamitische school'
'Terecht geen geld voor islamitische school' (Foto: ANP)

Kind wil meedenken over andere Zwarte Piet

Kinderen willen graag meedenken over aanpassingen aan de figuur Zwarte Piet. Volwassenen moeten zorgen dat een kind plezier beleeft aan het sinterklaasfeest en zich veilig voelt, maar in de discussie voeren ze op een onprettige manier de boventoon, blijkt uit onderzoek van Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

"Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond sinterklaastijd erger wordt", aldus Kalverboer vrijdag. "Ze wijten dat aan een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet."

De Kinderombudsman heeft als leidraad het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dat Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie is in strijd met dat verdrag.

"Door hem van discriminerende en stereotyperende kenmerken te ontdoen kan het een figuur worden die recht doet aan het plezier dat velen beleven aan de sinterklaastraditie", zegt Kalverboer

Kind wil meedenken over andere Zwarte Piet
Kind wil meedenken over andere Zwarte Piet (Foto: ANP)

Twee doden bij grote brand in Duits ziekenhuis

Bij een grote brand in de Universiteitskliniek Bergmannsheil in het Duitse Bochum zijn vrijdagochtend vroeg minstens twee mensen om het leven gekomen. Er zijn meer dan vijftien mensen gewond geraakt. De brand brak uit in een patiëntenkamer en breidde zich daarna snel uit over de zesde verdieping.

Volgens ooggetuigen is het dak ingestort. Door de enorme hitte zijn ramen en meubels gesmolten.

Bergmannsheil is een van de grootste ziekenhuizen in het Ruhrgebied, met 650 bedden. Tweehonderd brandweerlieden uit het Ruhrgebied zijn ingezet om de brand te bestrijden. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Twee doden bij grote brand in Duits ziekenhuis
Twee doden bij grote brand in Duits ziekenhuis (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: somber weer

Het was gisteren een sombere dag met heel weinig zon. De afgelopen nacht zijn er op sommige plaatsen wat buitjes gevallen maar veel kwam daar niet uit.

De dag begint vandaag met vrij veel bewolking en in het noorden zou er een bui kunnen vallen. In de middag laat de zon zich steeds vaker zien. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De wind is matig maar aan de kust en op het IJsselmeer kan dat oplopen tot vrij krachtig.

Het weerbeeld voor het weekend ziet er hetzelfde uit. Als de weerkaarten ons niet bedriegen krijgen we komende week meer zon en hogere temperaturen.

Zon op 07:40
Zon onder 19:18
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

Bietenoogst bij somber weer (Foto: qltel)
Bietenoogst bij somber weer (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1791 Première van de opera Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart in Wenen
1861 De 3739 meter hoge Weißkugel, gelegen in Oostenrijk, wordt voor de eerste maal beklommen.
1960 The Flintstones, een Amerikaanse animatieserie, wordt voor het eerst op televisie uitgezonden in de Verenigde Staten.
1989 De West-Duitse minister Genscher maakt in Praag bekend dat duizenden Oost-Duitse vluchtelingen uit Tsjecho-Slowakije naar West-Duitsland mogen uitreizen
1990 President Saddam Hoessein doet een oproep voor een vredesdialoog tijdens de eerste golfoorlog.

Johnny Depp in Murder On The Orient Express

Johnny Depp heeft een rol in regisseur Kenneth Branagh's nieuwe film Murder On The Orient Express. De acteur gaat volgens Entertainment Weekly het slachtoffer spelen van de moord uit de titel.

Donderdag werd ook bekend dat Daisy Ridley en Michelle Pfeiffer zijn toegevoegd aan de cast. Zij spelen in de verfilming van het boek van Agatha Christie de rollen van Mary Debenham en mevrouw Hubbard.

Kenneth is zelf ook in de film te zien, hij kruipt in de huid van detective Hercule Poirot. Judi Dench tekende voor de rol van de Russische Prinses Dragomiroff. Opnames van de film starten in de november, Murder On The Orient Express draait eind volgend jaar in de bioscopen.

Johnny Depp in Murder On The Orient Express
Johnny Depp in Murder On The Orient Express (Foto: BuzzE)

Boeren amper te porren voor sojabonenteelt

Nederlandse landbouwers lopen nog altijd nauwelijks warm voor de teelt van gewassen als sojabonen, lupinen, veldbonen en luzerne. Van de totale Nederlandse landbouwgrond wordt momenteel 0,5 procent gebruikt voor die zogeheten eiwitgewassen, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dat komt neer op ongeveer 9000 hectare.

De teelt van eiwitgewassen staat de laatste jaren meer en meer in de belangstelling. De landen binnen de Europese Unie zijn momenteel voor ongeveer driekwart van hun behoefte afhankelijk van invoer van plantaardige eiwitten. Brussel zou graag zien dat de lidstaten zelf meer van deze gewassen telen. Ondanks diverse nationale en Europese stimuleringsmaatregelen zijn de arealen eiwitgewassen in Nederland de laatste jaren echter nauwelijks toegenomen, aldus het CBS.

De beschikbaarheid van de gewassen komt naar verwachting onder druk te staan, vooral door de toenemende vraag uit landen als China en India. Daarnaast zullen vergroeningseisen uit Brussel een verdere rol spelen in belangstelling voor de teelt binnen Europa. Een van de eisen is dat 5 procent van het bouwland moet worden ingericht als ecologisch aandachtsgebied. De teelt van eiwitgewassen voldoet aan die eis.

Van de eiwitgewassen is luzerne, dat verbouwd wordt als veevoer, veruit het belangrijkste. Die teelt beslaat in Nederland momenteel 8300 hectare landbouwgrond. Dat is 500 hectare meer dan een jaar eerder.

De sojateelt verliest daarentegen terrein. Voor het eerst in zes jaar daalde dit jaar het areaal sojabonen, van 190 naar 140 hectare. Ook niet-bittere lupinen worden minder geteeld. Beide gewassen dienen ook als grondstof voor veevoer. Daarbij is lupine een belangrijke grondstof voor vleesvervangers. Het areaal veldbonen nam met 60 hectare toe tot 420 hectare.

Boeren amper te porren voor sojabonenteelt
Boeren amper te porren voor sojabonenteelt (Foto: ANP)

Platform hekelt 'halfzachte' aanpak tijgermug

Het platform 'Stop invasieve exoten' gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam over de aanpak van de Aziatische tijgermug door minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Van de rechtbank hoeft Schippers niets te doen tegen bedrijven die gebruikte autobanden importeren die met tijgermuggen zijn besmet, zoals het platform had gevraagd.

Volgens het platform is de uitspraak teleurstellend en sanctioneert de rechter daarmee de "halfzachte aanpak van de minister". De tijgermug kan allerlei virusziekten verspreiden, waaronder zika en knokkelkoorts. Volgens het platform worden gebruikte autobanden verkocht aan boeren die er kuilgras mee afdekken of aan speeltuinen als speelobject. Als daar tijgermuggen in zitten, zou dat tot problemen kunnen leiden.

Onlangs werden de Aziatische insecten ontdekt in een woonwijk in Veenendaal.

Platform hekelt 'halfzachte' aanpak tijgermug
Platform hekelt 'halfzachte' aanpak tijgermug (Foto: ANP)

Orkaan Matthew raast langs CuraÁao

Orkaan Matthew raast met windsnelheden van zo'n 120 kilometer per uur langs Curaçao. Eerder op donderdag deed de orkaan de Caraïbische eilanden al aan, met overstromingen en landverschuivingen als gevolg. Ook werden vliegvelden gesloten en veel inwoners verschansten zich in schuilkelders. Op het vulkanische eiland St. Vincent kwam iemand om het leven.

De verwachting is dat Matthew verder in kracht toeneemt, naar windsnelheden van zo'n 160 kilometer per uur en in noordwestelijke richting naar Jamaica, Haïti en Cuba draait.

De regering van Curaçao besloot donderdag de verkiezingen voor een nieuw parlement, die voor vrijdag stonden gepland, uit te stellen tot woensdag. Verder blijven op het eiland vrijdag alle scholen dicht. Ook kondigden verschillende bedrijven aan hun deuren te sluiten. Bewoners kregen het advies te zorgen voor voldoende proviand en thuis te blijven.

Orkaan Matthew raast langs Curaçao
Orkaan Matthew raast langs Curaçao (Foto: ANP)

Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler

De Filipijnse president Rodrigo Duterte, ook bekend van zijn uitbarstingen richting de Amerikaanse president Barack Obama, vindt het niet erg om vergeleken te worden met Hitler.

Duterte vertelde na een bezoek aan Vietnam in een warrige toespraak dat hij een "neef van Hitler" genoemd was. Hij verwees naar de miljoenen Joden die Hitler vermoord had en zei daarna "Er zijn drie miljoen drugsverslaafden in de Filipijnen. Ik zou ze graag afslachten."

En daarop volgend: "Als Duitsland Hitler had, hebben de Filipijnen...", waarna hij op zichzelf wees.

Duterte werd in mei gekozen tot president, nadat hij beloofd had de Filipijnen van het drugsprobleem te verlossen. Hij begon op 30 juni als president en er zijn sindsdien 3100 mensen vermoord, vooral drugsgebruikers.

Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler
Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler (Foto: ANP)

Zwolle krijgt Herman Broodmuseum

Vijftien jaar na zijn dood krijgt Herman Brood een museum in zijn geboorteplaats Zwolle. Dat schrijft De Stentor.

In het Celecomplex komt een vaste Herman Broodexpositie en een daarbij behorende winkel. Initiatiefnemer Ivo de Lange wil volgens de krant in de rest van het gebouw culturele activiteiten organiseren voor basisschoolleerlingen en expositiemogelijkheden aanbieden aan jonge kunstenaars.

Het gemeentebestuur heeft ingestemd met een verbouwing van het pand, waarbij de ingang wordt verplaatst. Zo moet het Broodmuseum zichtbaarder worden voor het publiek. Volgens De Telegraaf steekt de gemeente een miljoen in het museum.

Zwolle krijgt Herman Broodmuseum
Zwolle krijgt Herman Broodmuseum (Foto: BuzzE)

'Zwijgcontract voor bezoek Hugh Hefner'

Wie op visite wil bij Hugh Hefner, moet een geheimhoudingscontract tekenen. De mensen rond de Playboybaas zouden zo zijn fragiele toestand uit de media proberen te houden. Dat beweert de New York Post op gezag van een anonieme bron.

"Hij ziet eruit alsof hij nog maar veertig kilo weegt en hij is superziek", aldus de insider. Hugh postte eind augustus nog een foto van zichzelf in de paarse ochtendjas van zijn Midsummer Night's Dream feest, maar volgens de ingewijde was hij helemaal niet aanwezig op die party. De krant meldt dat de 90-jarige al maanden niet buiten is gespot.

Een woordvoerder van Hugh ontkent de verhalen. "Hij heeft de laatste tijd last van zijn rug en gaat er daardoor minder vaak op uit, maar op zijn negentigste geniet hij nog van het leven en houdt hij zich dagelijks bezig met het magazine."

Hughs zestig jaar jongere vrouw Chrystal postte deze week op haar blog een flink aantal foto's van zichzelf in Parijs. "De stad van de liefde", schreef ze bij één van de beelden op Instagram. Desondanks noemde ze haar man niet in de reportage over haar bezoek.

'Zwijgcontract voor bezoek Hugh Hefner'
'Zwijgcontract voor bezoek Hugh Hefner' (Foto: BuzzE)

Saudi-ArabiŽ veroordeelt 9/11-wet

Saudi-Arabië veroordeelt de Amerikaanse 11 septemberwet, die het mogelijk maakt dat slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen de oliestaat aanklagen. Het ministerie van buitenlandse zaken van Saudi-Arabië maakt zich ,,grote zorgen" over de wet. De reactie komt vrij laat, aangezien de wet woensdag al werd aangenomen. Daarna werd het ijselijk stil in Riyad.

,,De afbraak van de soevereine immuniteit heeft een negatieve invloed op alle staten, inclusief de Verenigde Staten", aldus het Saudische ministerie in een verklaring, die de hoop uitsprak dat het Amerikaanse congres de wet alsnog corrigeert ,,om de ernstige onbedoelde gevolgen die hieruit voortvloeien te kunnen vermijden.".

De Saudische munt riyal daalde na aanname van de wet al ten opzichte van de dollar. Analisten achten de kans niet groot dat een rechtszaak tegen Saudi-Arabië wordt gewonnen, maar zeggen dat de speculaties hierover al een negatieve invloed hebben op de handel en investeringen.

Riyad heeft altijd ontkent iets te maken te hebben met de aanslagen op 11 september 2001, waarbij bijna 3000 mensen omkwamen. De islamitische militante groepering al-Qaeda wordt voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden. Maar al onmiddellijk na de aanslagen op het World Trade Center in New York en op het Pentagon doken er aanwijzingen op dat bondgenoot Saudi-Arabië betrokken was bij de financiering van de aanslagen en vijftien van de 19 kapers kwamen uit Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië veroordeelt 9/11-wet
Saudi-Arabië veroordeelt 9/11-wet (Foto: ANP)

EL: Uitslag Zenit St. Petersburg - AZ

AZ is donderdagavond weggespeeld op bezoek bij Zenit St. Petersburg. De ploeg van trainer Johan van den Brom verloor met 5-0. De Alkmaarders wisten van tevoren dat het door het gelijkspel tegen Dundalk FC (1-1) punten moet schrapen om kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen.

Op bezoek bij Zenit St. Petersburg stond de ploeg van trainer John van den Brom dan ook voor een hels karwei. Een puntje zou prachtig zijn om mee te nemen uit de Russische heksenketel. Helaas voor het Nederlandse voetbal hield Zenit de drie punten in eigen huis.

Luckassen

In de eerste helft veerde het handje vol meegereisde Alkmaarse supporters op toen Derrick Luckassen doelman Joeri Lodygin verschalkte. Helaas voor de uitploeg deed Luckassen dit vanuit buitenspelpositie, waardoor het doelpunt werd geannuleerd. Hierna werd Zenit steeds sterker en hing een Russische openingsgoal in de lucht.

In de 26e minuut werd dit gevoel werkelijkheid toen Aleksandr Kokorin vanuit een scherp aangesneden voorzet van Domenico Criscit tot scoren kwam: 1-0. AZ had het verder moeilijk in de eerste helft, maar kwam via Dabney dos Santos nog wel bijna op gelijke hoogte. De aanvaller schoot oog in oog met doelman Lodygin naast.

In het tweede bedrijf verdubbelde Zenit al snel de voorsprong na een prima aanval was he Giuliana die vanuit de rebound scoorde en de wedstrijd besliste. Hierna ging het snel. AZ werd volledig overlopen en de 3-0 was dan ook een logisch gevolg van het spelbeeld. Een voorzet van Giuliana werd wederom keurig binnen gewerkt door Kokorin. Hiermee was de ellende nog niet klaar voor AZ. Vanuit een onterecht gegeven strafschop werd het namelijk 4-0. Criscito aarzelde niet en schoot de bal hard langs Sergio Rochet: 4-0.

Vernedering

De vernedering was compleet toen Oleg Shatov van afstand raak schoot en zorgde voor de 5-0. AZ staat nu na twee gespeelde duels op één punt en zal alle zeilen moeten bijzetten om nog wat te maken van dit Europese seizoen.

Teleurstelling bij John van den Brom en Derrick Luckassen. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)
Teleurstelling bij John van den Brom en Derrick Luckassen. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

EL: Uitslag FenerbahÁe - Feyenoord

Feyenoord is op bezoek bij Fenerbahçe tegen een 1-0 nederlaag aangelopen. De bezoekers brachten aanvallend veel te weinig voor een resultaat.

De Rotterdammers lieten in de eerste helft, behalve veel overtredingen op met name Jeremain Lens, helemaal niets zien in aanvallend opzicht. Het eerste kwartier was nog gelijkwaardig, daarna werd Fenerbahçe beloond voor het fellere spel dan Feyenoord.

Schoppen op Lens

In de achttiende minuut ontfutselde Lens, net als Gregory van der Wiel in de basisopstelling, de bal aan Dirk Kuijt, waarna Emmanuel Emenike doelman Brad Jones in de lange hoek klopte, 1-0. De Nederlandse vleugelspeler kreeg het daarna zwaar te verduren.

Eerst ging Karim El Ahmadi met gestrekt been door, wat hem een gele kaart opleverde. Daarna moest Lens twee overtredingen van aanvoerder Dirk Kuijt slikken en kreeg ook Terence Kongolo een gele kaart voor een charge op de oud-speler van onder meer AZ en PSV.

Geen kansen Feyenoord

Feyenoord kwam voor rust, op een gigantische afzwaaier van Tonny Vilhena na, tot geen enkele doelpoging. Keeper Volkan Demirel hield aan de eerste 45 minuten dan ook schone handschoenen over.

Ook in de tweede helft was Feyenoord aanvallend onmachtig. De Rotterdammers zwijnden toen de bal na een omhaal van Moussa Sow via Emenike in de handen van Jones belandde en hadden geluk dat Josef twee goede voorzetten niet afrondde.

Jorgensen was dicht bij de gelijkmaker, maar zijn lob over Volkan heen werd door Martin Skrtel van de lijn gehaald. Net na de entree van Robin van Persie, een kwartier voor tijd, kreeg Lens na een enorme sprint dé kans op 2-0, maar de Nederlander schoot naast, waardoor het bleef bij 1-0, maar Fenerbahçe wel terecht won.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.