Meer getuigen in moordzaak Wijker

In de zaak van de op 1 mei 2000 vermoorde restauranthouder Willem Wijker uit Egmond aan de Hoef zijn er de afgelopen tijd weer volop getuigenverklaringen opgenomen. In eerste instantie zijn twee leden van de beruchte Egmondse Tortuur bende, Steef van der M. en Willem G. tot repectievelijk 20 en 12 jaar cel veroordeld; mede voor deze moord, maar ook voor een rits andere zware misdrijven.

In het Hoger Beroep zijn er inmiddels op verzoek van de verdediging dit jaar al negen dagen geweest waarop getuigen kwamen opdraven die moeten aantonen, dat de veroordeling van die twee, voor wat betreft de moord dan, onjuist zou zijn.

Met name de twee kroongetuigen kregen het daarbij voor de kiezen. De verdediging meent namelijk dat zij heel goed zelf de moord kunnen hebben gepleegd. De twee getuigen, David (Dave) B. uit Heiloo en Cor van B. uit Egmond waren goed bevriend met de twee veroordeelden, en waren ook regelmatig 'partners in crime'. Zij wezen de politie naar de vluchtauto, die in het Noord-Hollands kanaal lag, die bij moord gebruikt was. Op verzoek van de daders zouden zij die daar inclusief de wapens gedumpt hebben.

Zo is er een getuige die verklaart dat Dave B. hem gevraagd zou hebben een paar sportschoenen te verbranden. Deze schoenen zouden zijn gebruikt bij de mislukte beroving van Wijker. Ook is er een getuige die heeft gezegd de vluchtauto te hebben gezien met daarin een lange magere blanke man en een getint persoon. Dat getint komt weer overeen met Dave B., wiens voorouders uit Indonesië afkomstig zijn.

Het alibi van Dave B. was al eerder afgebrokkeld. Het hof beschikt nu over printlijsten van telefoongesprekken waaruit blijkt dat B. niet in een sauna in Haarlem en op de Zwarte Markt in Beverwijk kan zijn geweest. Hij was bijna de hele dag van de moord in of bij zijn huis. Bovendien liegt B. over de ontvoering van een vriend uit zijn huis afgelopen zomer. De ontvoerders zouden de verkeerde voor zich hebben gehad. De vriend weet echter nergens van.

Nieuwe getuige

Maar afgelopen vrijdag kwam men weer met een nieuwe getuigenverklaring op de proppen. Afkomstig van de 34-jarige gedetineerde J. A. Hij zegt met een ander voormalig Tortuurbende-lid in de cel te hebben gezeten; ene Peter K. Deze zou aan hem hebben verteld dat hij, en niet Van der M., Wijker heeft doodgeschoten. Peter K., zelf veroodeeld tot 7 jaar cel voor diverse zware misdrijven, zou hebben geschoten toen Wijker hem tijdens het roven van een kluis boven het restaurant betrapte en met een honkbalknuppel op hem afstormde.

Het hoger beroep wordt de komende tijd voortgezet. Getuige J. A. wordt op 9 april bij het hof aan de tand gevoeld. De als zware crimineel gekenschetste Velsenaar zit nu in de gevangenis op verdenking van een ontvoering.