NOS maakt fout in 'nieuwsbalk'

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds deze week is 's nachts op Nederland 2 linksboven in beeld de studio van Radio 1, rechtsonder live-beelden vanuit Bagdad en onderin een 'nieuwsbalk' te zien. In die 'nieuwsbalk' waren donderdagnacht vijtien minuten lang wel erg rare teksten te lezen. Zo zouden er bombardementen op Bagdad, Basra, Washington en New York zijn geweest en zouden de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair elkaar de hersens inslaan.

Volgens Bernadette Slotboom, plaatsvervangend hoofdredacteur van het NOS Journaal, weet nog niet iedere medewerker hoe het nieuwe systeem werkt en is er bij het oefenen iets misgegaan. Het bleek dat de teksten er die middag al in waren gezet, als test voor de tekstbalk. "Iedereen moet nog met die tikker om leren gaan, maar de oefenberichten zijn er niet uitgehaald en zijn dus later in beeld verschenen. Natuurlijk hadden ze ook wat anders in kunnen tikken," legt Slotboom uit.

Slotboom meldt verder dat de verantwoordelijke redacteuren en de eindredacteur van de nachtuitzending zich zijn lamgeschrokken en dat zij het vreselijk vinden. Volgens haar gaat het niet om beginnelingen, maar om ervaren redacteuren.

Volgens schattingen van de NOS kijken ongeveer 120.000 mensen naar de late-journaaluitzending, waarna de tekstbalk verscheen. "Dit mag nooit gebeuren, schandalig," aldus Slotboom.