Bos legt PvdA standpunt uit aan achterban

De aanhang van de PvdA blijft hevig verdeeld over het standpunt dat de partij nu inneemt over de oorlog in Irak. Een deel wil juist dat de PvdA het VVD standpunt inneemt; dus ook militaire steun indien nodig. Een ander deel kan leven met het standpunt dat Wouter Bos nu verkondigd, en het meest linkse deel van de PvdA-achterban wil helemaal niets weten van welke steun dan ook aan de oorlog.

Wouter Bos probeerde het gisteravond in Amsterdam aan zijn achterban uit te leggen. Hij vertelde dat hij vorige week donderdag wakker werd "met de realiteit van de oorlog". En dat er toen niet veel meer overbleef dan hopen dat het in het belang van het Iraakse volk en de internationale rechtsorde zo snel mogelijk voorbij zal zijn. Daarom steunt hij de "coalitie van democratische landen".

Bos werd het in Amsterdam niet echt moeilijk gemaakt. Dat kwam vooral door de hoge opkomst van PvdA-leden van Irakese afkomst; die wilden juist dat Bos zonder morren achter de oorlog gaat staan. Een vragensteller vroeg waarom de PvdA niet voor Nederlandse inbreng is, omdat dan de oorlog korter zou duren en er minder menselijk leed zou zijn, iets waar Bos op hoopt. Bos had daar niet echt een inhoudelijk antwoord op: "Dan hadden we wel een probleem met onze geloofwaardigheid. Ik begrijp uw logica, maar dat was binnen de partij niet te verkopen geweest''.

Bos nam afstand van een van de sprekers die president Bush net zo'n dictator noemde als Saddam Hussein. "Hoe kwaad ik ook ben op Bush over de manier waarop hij bij het Kyoto-verdrag, bij het Internationaal Strafhof en bij Irak lak heeft aan de rest van de wereld, die vergelijking gaat op geen enkele manier op."

De fractie van de PvdA staat minus één man achter Bos. Alleen Kamerlid van Heemst vindt dat Bos de coalitiebesprekingen met het CDA had moeten laten klappen vanwege het verschil van inzicht in de kwestie Irak.