FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 juli 2002

Dagobert is klaar met koken

Donderdag was het opwarmen van de restjes pasta de moeite van een stukje niet waard. En vrijdag heb ik heerlijk gezondigd. Lui en moe als ik was toch een heerlijk patatje pinde besteld met een bamischijf. Dat was weer een dag minder.

Wat moet ik vanavond nou? suisde de hele dag door mijn hoofd. Totdat ik in de winkel stond en een pakje instant soep zag. Zo'n mooi plat zakje met een hoeveelheid poeder die je in water moet gooien en dan verwarmen. Met daarin ondefinieerbare blokje waarvan ze zeggen dat het champignon is. Lekker en toch ook wel een beetje gezond. Gekocht, verwarmd en het diner was klaar. Broodje in de broodrooster en een bakje yoghurt als dessert. Toch nog best wel een gezonde maaltijd dacht ik zo

En dan morgen nog, lekker eten ergens buiten de deur. En maandag zijn mijn ouders er weer! Dan heb ik eerst wel weer even genoeg gekookt, dat zal ik nog vaak genoeg moeten doen in mijn leven.

En hebben we nog wat geleerd deze week?
Zekers wel:
Koken is leuk, maar vermoeiend en fijn als het voor je gedaan wordt.

Keroppi als Penny Paardenmeisje

Keroppi als Penny Paardenmeisje

We verbleven al een paar dagen op de camping en waren bezig met ons favoriete tijdverdrijf: volleyballen. Ondanks dat dat redelijk aardig ging (naar onze maatstaven) waarschuwden we omstanders wel dat ze in een straal van 10 meter zich niet veilig hoefde te wanen.

Ik gilde "Pas op! Bal!" naar een nietsvermoedend persoon die, rustig genietend van een biertje, geraakt dreigde te worden door het ongeleide projectiel genaamd "onze bal". De persoon wist de bal te ontwijken en toen een vriendin met het schaamrood op haar kaken de bal ging halen zagen we ze weer.

De paarden.

Bijna elke dag, aan het eind van de dag kwam er een groep paarden voorbij, mensen op hun rug meesleurend. Aan de houding van de mensen te zien waren het geen ervaren rijders maar meer het type: "och laat ik eens gaan paardrijden in de vakantie".
Direct begonnen 2 vriendinnen te zwijmelen over het berijden van paarden. "Oooh wat lijkt het me gaaf om hier een tocht te maken, door het landschap, over het strand." "Ja het is ook zo lang geleden dat ik op een paard heb gezeten, ik zou het wel weer eens willen doen."
Met een onverschillige blik in mijn ogen hoorde ik het aan, ik ben nooit het type "Penny Paardenmeisje" geweest. Ik wilde nooit op paardrijden, ik was niet lyrisch als het om paarden ging en ik vond die meisjes die wel zo waren maar mutserig.

Maar mijn 2 vriendinnen gaven niet op en vertrokken richting de receptie om daar informatie te gaan halen. Ik bleef met de resterende vriendin over, en toen de andere 2 dolenthousiast naar de tent wederkeerde met het plan om een 2 uur durende tocht te gaan maken, hadden wij zoiets van: "Gaan jullie maar girls, wij blijven wel voor de tent hangen dan".

Maar toch werden we aangestoken door het enthousiasme van die 2 en uiteindelijk besloten we om dan maar toch ook mee te gaan. Alhoewel we beiden nog nooit op een paard hadden gezeten. Ja ik had wel eens op vakantie een paar rondjes op een pony gereden. Maar dat beest was zo geestdood (denk aan een pony die al 5 jaar hetzelfde rondje loopt, met steeds een ander toeristenkindje op haar rug) dat ik dan niet onder de noemer "paardrijden" durfde te scharen.

Op de desbetreffende dag begonnen we ons voor te bereiden en de 2 'ervaren' (lees: ze hadden meer dan eens op een paard gezeten) vriendinnen, slingerden de ene na de andere nuttige tip naar het hoofd naar mij en mijn andere vriendin, de paarden-newbies. "Een spijkerbroek gaat wel schuren hoor, heb je geen andere broek?" "Ik zou niet die mooie broek aandoen, die stinkt nog dagen naar paard." "Je haar los? Mens dat is onwijs onpraktisch hoor!".

Ook tijdens de tocht naar de manege kregen we nog wat tips wat betreft het rijden in onze schoot geworpen. Toen we het terrein van de manege opliepen, zagen we een hoop andere mensen staan. Sommige in het bezit van een cap. Zo'n zwart ding waarmee iedereen instant een paardenmeisje (m/v) wordt. Ik sputterde wat tegen maar mijn vriendin zij op besliste toon: "Als jij straks van je paard valt en op een hek landt, nou dan ben je blij met zo'n tuttig ding hoor!".

Ik smaalde dat de kans dat ik van m'n paard zou vallen juist op het moment dat ik naast een hek zou lopen wel erg klein was. Onmiddellijk kreeg ik het ene na het andere horrorverhaal te horen over meisjes die zonder cap van hun paard vielen en zo hun meisjes smoeltjes vernielden.
Zuchtend duwde ik toch maar het zwartfluwelen ding op mijn hoofd.

Nog geen 2 seconde later lagen mijn 3 vriendinnen gierend van het lachen over de grond te rollen. "Whaaaahaaa, jij bent dus met die cap HET prototype Penny Paardenmeisje! Je kunt zo als model in de Penny Paardenagenda meis!".
Onnodig te zeggen dat ik dit liever niet wilde horen.

Toen een kwartier later iedereen op de rug van een paard zat vertrok de stoet. Na nog geen 5 meter hoorde ik mijn mede onervaren-paardrij vriendin achter mij gillen: "Nee, beest niet doen! Je mag niet inhalen, blijf in de rij" "Heee hij reageert niet op de teugels, hij loopt te hard wat moet ik doen!" Niet veel later hoorde ik de ander 2 vriendinnen allerlei goede adviezen gillen maar de wanhoopskreten bleven komen.

Ik concentreerde me al niet meer op het gejammer van mijn vriendin achter me, ik zat me meer af te vragen waarom mijn paard z'n hoofd niet rechthield. Het leek of dat beest naar dubbeltjes aan het zoeken was. Niet veel later begreep ik dat hij niet naar dubbeltjes, maar naar lekkere twijgjes aan het zoeken was. En als ik niet alert was en tegengewicht bood, vloog ik mee naar voren als meneer het paard weer eens zijn kop diep boog om een lekker twijgje te verorberen.
Op een gegeven moment nam het gejammer van mijn vriendin af (later bleek dat ze echt heeft zitten huilen op dat paard, het was echt een ongehoorzaam rotbeest ) en toen we door water liepen, begon ik het zelfs leuk te vinden!

Net toen ik aan het mijmeren was dat dat paardrijden in de vrije natuur, met een ondergaande zon, helemaal nog niet zo slecht was begon de leidster in het Frans te gillen. Iets met 'gauche' en 'droit'. Maar verder ging het echt te snel. Mijn vriendin voor mij zei: we moeten naar rechts, want links is galopperen en dat moet je NIET doen als je voor het eerst op een paard zit.
Opgelucht knikte ik, dat ik nou al echt goed kon draven (met zo mooi sta-zit ritme ) betekende niet dat ik het lot wilde tarten.

Maar opeens gilde de instructrice iets wat ik vertaalde als "kont laag laten, kont laag laten". Een vriendin gilde opeens: "We gaan wel in galop! Blijven zitten, beetje naar achteren hangen en NIET VALLEN". Ik slikte, en vervolgens gingen we: een adrenaline-rush was het gevolg. Maar we hebben het allemaal overleefd en achteraf waren we er wel trots op, redelijk onervaren, en toch in galop!

De tocht ging verder richting de manege en na ruim 2 uur had ik het toch wel gehad. Ondanks het feit dat ik best trots op mijn galop prestatie was! We stapten af (zo elegant als mogelijk) en liepen terug naar de camping.

"Ik voel nog helemaal geen pijn aan mijn kont" zei ik opgewekt. "Wacht maar tot morgen" was het antwoord van de wat meer ervarener vriendin, "wacht jij maar..."

Kok eist schadevergoeding vanwege 'wok-elleboog'

Rick en psv hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kok in Hongkong heeft haar voormalig werkgever aangeklaagd, omdat ze meent dat ze door overmatig koken een 'wok-elleboog' heeft opgelopen.

Volgens de South China Morning Post moest de vrouw meer dan driehonderd bedrijfsmaaltijden per dag bereiden in een ergonomisch onverantwoorde omgeving. Ze eist nu 30.000 dollar schadevergoeding van haar voormalig werkgever.

Armstrong wint tijdrit.

Lance Armstrong heeft de laatste tijdrit met groot vertoon gewonnen. Met 47,00 km/h legde hij de 50 km van Regnie-Durette naar Macon als snelste af.

Lange tijd had de Hongaar Laszlo Bodrogi (65e in 't klassement) de snelste tijd met 1:04:56. Alleen Rumsas en Armstrong reden in de slotfase sneller.

Michael Boogerd reed een dertiende tijd en was daar erg tevreden mee. Vlak voor de finish haalde hij Richard Virenque nog in, die drie minuten voor hem gestart was.

De beste twintig van vandaag:
1 ARMSTRONG Lance (USA, USP) 01:03:50.290
2 RUMSAS Raimondas (LTU, LAM) at 52"
3 BODROGI Laszlo (HUN, MAP) at 01' 06"
4 MILLAR David (GBR, COF) at 01' 14"
5 GONZALEZ GALDEANO Igor (ESP, ONE) at 01' 42"
6 HONCHAR Serhiy (UKR, FAS) at 01' 43"
7 BELOHVOSCIKS Raivis (LAT, LAM) at 02' 09"
8 BOTERO Santiago (COL, KEL) at 02' 10"
9 BELOKI Joseba (ESP, ONE) at 02' 11"
10 PENA Victor Hugo (COL, USP) at 02' 29"
11 HAMILTON Tyler (USA, CST) at 02' 46"
12 LELLI Massimiliano (ITA, COF) at 02' 54"
13 BOOGERD MichaŽl (NED, RAB) at 03' 01"
14 LEIPHEIMER Levy (USA, RAB) at 03' 12"
15 MC GEE Bradley (AUS, FDJ) at 03' 22"
16 AZEVEDO Josť (POR, ONE) at 03' 36"
17 MANCEBO Francisco (ESP, BAN) at 03' 37"
18 WAUTERS Marc (BEL, RAB) at 03' 39"
19 JULICH Bobby (USA, TEL) at 03' 41"
20 BRUSEGHIN Marzio (ITA, BAN) at 03' 48"

En de top van het algemeen klassement:
1 ARMSTRONG Lance USA USP en 78h 34' 25"
2 BELOKI Joseba ESP ONE ŗ 07' 17"
3 RUMSAS Raimondas LTU LAM ŗ 08' 17"
4 BOTERO Santiago COL KEL ŗ 13' 10"
5 GONZALEZ GALDEANO Igor ESP ONE ŗ 13' 54"
6 AZEVEDO Josť POR ONE ŗ 15' 44"
7 MANCEBO Francisco ESP BAN ŗ 16' 05"
8 LEIPHEIMER Levy USA RAB ŗ 17' 11"
9 HERAS Roberto ESP USP ŗ 17' 18"
10 SASTRE Carlos ESP CST ŗ 19' 05"
11 BASSO Ivan ITA FAS ŗ 19' 18"
12 BOOGERD MichaŽl NED RAB ŗ 20' 33"
13 MONCOUTIE David FRA COF ŗ 21' 08"
14 LELLI Massimiliano ITA COF ŗ 27' 51"
15 HAMILTON Tyler USA CST ŗ 28' 36"
16 VIRENQUE Richard FRA DFF ŗ 28' 42"
17 GOUBERT Stephane FRA DEL ŗ 29'51"
18 OSA Unai ESP BAN ŗ 30' 17"
19 VOGONDY Nicolas FRA FDJ ŗ 32' 44"
20 SORENSEN Nicki DEN CST ŗ 32' 56"

Morgen wacht de laatste etappe van 144 km, naar Parijs dus. De eindzege kan Lance Armstrong nauwelijks meer ontgaan.

Wanbetalers gsm worden massaal gedagvaard

De telecombedrijven gaan massaal wanbetalers voor de rechter slepen. Het gaat hierbij vooral om mensen die na talloze aanmaningen nog steeds de rekening van hun gsm niet hebben betaald.

Over een paar dagen zullen de eerste wanbetalers een dagvaarding in de bus krijgen. In augustus starten dan de speciale hoorzittingen, waarop honderden mensen tegelijk worden gedaagd.

De Amsterdamse rechtbank krijgt hierdoor dit jaar tienduizend incassozaken te verwerken, zo meldt het Parool. De rechtbank zegt dat het al extra griffiers en zittingsdagen vrijgemaakt heeft.

Wassenaarders steeds agressiever bij bekeuring

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gemeenteambtenaren in Wassenaar worden steeds vaker met fysiek geweld bedreigd door mensen die een bekeuring hebben gekregen. De bedreigingen zijn vooral gericht tegen de inspecteurs openbare ruimte. Die zijn belast met het toezicht op het verkeer en het parkeren, maar ook op het aanlijngebod voor honden.

Volgens de burgemeester van Wassenaar, Van den Muijsenberg, heeft de dreiging meermalen geleid tot volstrekt 'onaanvaardbare situaties'. 'Zelfs in die mate dat de desbetreffende inspecteur ternauwernood het vege lijf wist te redden', aldus de burgemeester.

Hij wil dat de ambtenaren in geval van nood een directe verbinding met de politie krijgen. Maar wettelijk gezien mag de politie geen 'buitenstaanders' op het verbindingsnetwerk toelaten. Daarom heeft Van den Muijsenberg de kwestie bij het Openbaar Ministerie aangekaart.

Volgens het bureau toezicht en handhaving reageren niet alleen de overtreders steeds vaker op agressieve wijze op het uitschrijven van bonnen, maar ook de omstanders maken zich daaraan vaak schuldig. 'Terwijl het uitschrijven van bekeuringen beslist geen doel is maar een middel', aldus H. Klein Breteler, onder wie de inspecteurs openbare ruimte vallen. 'Steeds meer wordt met verbaal geweld de grens gezocht van het toelaatbare. En ook de dreiging met fysiek geweld neemt toe.'

Begin dit jaar werd een automobilist wegens het inrijden op ťťn van de Wassenaarse inspecteurs veroordeeld tot twee maanden hechtenis.

Uitslag kwalificatie GP van Duitsland

Ook al is de wereldkampioen van dit jaar al bekend, tijdens de kwalificatie blijft het altijd spannend wie er met de pole position vandoor gaat.

Vandaag was het geen uitzondering. De eerste tijd werd vrijwel continue door verschillende coureurs verbeterd en uiteindelijk ging Michael Schumacher er met de pole vandoor. Zijn broer Ralf mag morgen naast hem plaats nemen op de grid, hij start vanaf de tweede plek. Barrichello is derde en Montoya zal vanaf de vierde plek starten.

McLaren valt een beetje door de mand, Raikkonen start vanaf P5, terwijl Coulthard genoeg moest nemen met de negende tijd.

Fisichella kwam verrassend goed terug van zijn afwezigheid met een zesde trainingstijd. Panis en Trulli stonden ook verrassend ver naar voren op de grid.

De volledige uitslag:

Pos.CoureurLandTeamTijd
1Michael SchumacherDuitslandFerrari1.14.389
2Ralf SchumacherDuitslandWilliams1.14.570
3Rubens BarrichelloBraziliŽFerrari1.14.693
4Juan-Pablo MontoyaColombiaWilliams1.15.108
5Kimi RšikkŲnenFinlandMcLaren1.15.639
6Giancarlo FisichellaItaliŽJordan1.15.690
7Olivier PanisFrankrijkBAR1.15.851
8Jarno TrulliItaliŽRenault1.15.885
9David CoulthardGr. BrittaniŽMcLaren1.15.909
10Nick HeidfeldDuitslandSauber1.15.990
11Jacques VilleneuveCanadaBAR1.16.070
12Takuma SatoJapanJordan1.16.072
13Jenson ButtonGr. BrittaniŽRenault1.16.278
14Felipe MassaBraziliŽSauber1.16.351
15Heinz-Harald FrentzenDuitslandArrows1.16.505
16Eddie IrvineIerlandJaguar1.16.533
17Alan McNishGr. BrittaniŽToyota1.16.594
18Enrique BernoldiBraziliŽArrows1.16.645
19Mika SaloFinlandToyota1.16.685
20Pedro de la RosaSpanjeJaguar1.17.077
21Mark WebberAustraliŽMinardi1.17.996

Niet gekwalificeerd:

Pos.CoureurLandTeamTijd
22Alex YoongMaleisiŽMinardi1.19.775

Microsoft verbiedt p2p-software op intern netwerk

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdagavond heeft Microsoft meer dan 50.000 werknemers een e-mailbericht verzonden waarin stond dat het verboden wordt om gebruik te maken van peer-to-peer ruildiensten via het bedrijfsnetwerk. Ook ging Microsoft in op het verschil tussen enkele bekende peer-to-peer levaranciers en hun eigen peer-to-peer activiteiten in verband met Groove Networks.

"Gezien het toenemend gebruik van P2P ruildiensten, leek het ons een geschikt moment om het bedrijfsbeleid op dit gebied nog een te herhalen aan het personeel", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Werknemers die toch peer-to-peer software willen gebruiken zullen eerst toestemming moeten vragen. Het mailtje werd gesloten met een mededeling dat eens in de zoveel tijd het gehele interne netwerk zal doorgelicht worden op het gebruik van dit soort software.

F1: Uitslag kwalificatie GP Duitsland

De gebroeders Schumacher hebben tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Duitsland de concurrentie het nakijken gegeven. Michael, die vorige week al het wereldkampioenschap binnenhaalde, eiste met zijn Ferrari de polepositie voor zondag op. Zijn snelste ronde ging zaterdagmiddag op Hockenheim in 1.14,389.

Zijn broer Ralf haalde met zijn Williams een tweede plek. Hij zette 1.14,570 neer. Michael Schumacher was zaterdag in de twee sessies van de vrije trainingen ook al de snelste geweest.
Michael is er op gebrand om de race in eigen land met Ferarri te winnen, aangezien hem dat met de Italiaanse renstal nog nooit lukte. Dat hij dit seizoen al zeker is van de titel in de formule 1, maakte hem zaterdag niet minder gretig. Het is de 47e pole in zijn loopbaan en de vierde van dit seizoen.

Schumachers teamgenoot Rubens Barrichello kwalificeerde zich als nummer drie voor de Grand Prix. Juan Pablo Montoya bleef met de Williams op de vierde startplaats steken. Plaats vijf en zes zijn voor de Fin Raikkonen en verrassend Giancarlo Fisichella die vorige week op Magny-Cours tijdens de training op zaterdag was gecrasht.

Voor meer nieuws rondom de Formule 1 kun je terecht op onze F1-manager

Hakkinen stopt definitief

mvt wist ons het volgende te melden:

Mika Hakkinen heeft definitief de Formule 1 vaarwel gezegd. Dit heeft hij onlangs naar buiten gebracht.

Tijdens de GP van Monaco in 2001 gaf Hakkinen al aan dat hij wilde stoppen, maar Ron Dennis gaf de Fin bedenktijd omdat hij wilde dat Hakkinen zeker was van zijn keuze. Door deze keuze voelde Hakkinen zich ineens veel beter, er was heel wat last van zijn schouders verwijderd.

Volgend jaar zullen wederom David Coulthard en Kimi Raikkonen het McLaren team vertegenwoordigen tijdens de Grand Prix'. Alexander Wurz zal wederom de testcoureur zijn.

Belegger dient schadeclaim in bij KPNQwest

Een boze belegger heeft de directie van het failliete KPNQwest aansprakelijk gesteld voor zijn verlies van ruim 800.000 euro. De belegger, miljonair R. Beusenberg, voelt zich bestolen door KPNQwest omdat hij meent dat KPNQwest de beleggers bedrogen heeft. Zo zou het bedrijf te lang een rooskleurige gang van zaken hebben voorgesteld. Inmiddels heeft Beusenberg reacties gekregen van driehonderd andere beleggers. Uiteindelijk is het de bedoeling om een gezamenlijke claim neer te leggen bij de KPNQwest-top. Deze claim zal in de miljoenen gaan lopen.

Maandag zal de directie van het bedrijf een brief krijgen van het Haarlemse advocatenkantoor Laus Advocaten, waarin zij worden opgeroepen om binnen twee weken te reageren. Doet de directie dit niet, dan stapt het kantoor namens de belegger naar de recter.

Hennepkwekers raken huurwoning kwijt

Mensen die thuis, in een huurwoning, bedrijfsmatig hennepplanten verbouwen lopen vanaf nu de kans om op straat te worden gezet. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Helmondse kantonrechter in een bodemprocedure die door Woonpartners was aangespannen tegen een thuiskweker. De Helmonder moest op last van de rechter binnen 24 uur zijn woning ontruimen.

Woningcorporaties zijn verheugd over de uitspraak waarmee ze een juridische stok achter de deur hebben om de problematiek omtrent de thuisteelt aan te pakken. Het was voor het eerst dat een bodemprocedure werd gevoerd tegen een hennepteler. Alleen zo'n procedure maakt ontbinding van het huurcontract mogelijk. Er lopen nog tientallen soortgelijke zaken en deze uitspraak heeft naar verwachting een duidelijke precedentwerking.

Schimmel en kortsluiting

De landelijke koepel van woningbouwcorporaties zegt dat de thuisteelt van wiet schadelijk voor de woning. Vanwege de hoge vochtigheidsgraad en warmte die nodig zijn bij de kweek, ontstaat schimmel. Dit brengt schade toe aan plafonds, wanden en vloeren. Ook is er een verhoogd risico op kortsluiting en een sterk verhoogd water- en elektriciteitsverbruik. Thuistelers zouden bovendien criminaliteit aantrekken.

Het is bekend dat in sommige oude wijken van grote steden op grote schaal hennep wordt gekweekt. In Amersfoort bijvoorbeeld rolde de politie vorig jaar 125 wietkwekerijen op; vier maal zoveel als in 2000. En in Sittard werden meerdere hennepplantages ontdekt op vier adressen in een rijtje van vijf aangrenzende woningen. Naar schatting wordt in Nederland in ruim 100.000 huishoudens illegaal hennep geteeld.

Hennepkweken wordt riscant voor huurders

Staking van technici op Schiphol

Het is 1 van de drukste dagen op Schiphol en uitgerekend vandaag hebben 250 grondwerktuigkundigen van de KLM het werk voor 24 uur neergelegd.

De technici proberen hiermee een loonsverhoging te bewerkstelligen, omdat zij vinden dat hun loon ver achter loopt op dat van technici uit andere landen. Het CNV is het hiermee niet eens. Zij vindt dat er hooguit een salarisverschil bestaat met de technici uit de Verenigde Staten en niet met Europa, waar Nederland bovengemiddeld scoort.

Ondanks de staking, die dus niet gesteund wordt door de vakbonden, heeft het vliegverkeer nog geen hinder ondervonden van deze werkonderbreking.

Verbetering Prins Claus lijkt door te zetten

Het lichte herstel van de gezondheid van prins Claus lijkt door te zetten. De RVD heeft vanmorgen om half elf medegedeeld dat de prins opnieuw een goede nacht heeft gehad.

Eerder deze week hadden artsen de gezondheidstoestand van de echtgenoot van koningin Beatrix zorgelijk genoemd. Gistermiddag spraken de behandelend artsen voor het eerst over een licht herstel.

Claus werd dinsdag overgebracht naar de intensive care van het AMC. Sindsdien heeft koningin Beatrix elke dag van de ochtend tot in de avond aan het bed van haar man gezeten. Ook zijn dagelijks de drie zoons van Claus op bezoek geweest.

Rond het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn gisteren dranghekken gezet om de fotografen en verslaggevers op afstand te houden.

Vliegtuig OekraÔne stort in publiek

Tijdens een luchtvaartshow in de stad Lviv, in OekraÔne, is omstreeks 11:45 uur vanochtend een gevechtvliegtuig neergestort in het publiek. Daarbij zijn zeker 78 mensen om het leven gekomen en er raakten 115 mensen ernstig gewond.

De twee piloten van het vliegtuig, een Sukhoi Su-27, wisten zichzelf in veiligheid te brengen met behulp van hun schietstoel. De piloten, die als zeer ervaren gevechtsvliegers bekend staan, verloren de controle over hun toestel bij het uitvoeren van lastige manoeuvres. Daarbij zou het toestel een ander vliegtuig geraakt hebben.

President Koetsjma heeft zijn vakantie onderbroken voor een bezoek aan rampplek.

Hier is het ongeluk te bekijken (filmpje afkomstig van RTL Nieuws.nl).

[update]
De laaste berichten spreken nu over 83 doden, waaronder 19 kinderen.

Vrouw eist compensatie vanwege 'seksspeeltjes-incident'

FlatErik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 36-jarige vrouw uit Florida heeft verklaart dat luchtvaartpersoneel in Dallas haar heeft gedwongen om een seksspeeltje op te houden in het bijzijn van medepassagiers. Dit gebeurde nadat de bagage van de vrouw begon te vibreren.

Het personeel vroeg de vrouw, Renee Koutsouradis, uit het toestel van Delta Airlines te stappen toen ze de koffer zagen bewegen. De vrouw vertelde dat het om een seksspeeltje ging, maar met die verklaring nam men geen genoegen. De vrouw moest dit 'aantonen' in het bijzijn van medepassagiers. Drie mannelijke personeelsleden lachten en maakte aanstotelijke seksuele opmerkingen.

De vrouw beschuldigt Delta Airlines van achteloosheid, opzettelijk aanzetten tot smart en discriminatie van geslacht. Haar advocaat zegt dat ze naar een privť-ruimte had moeten worden begeleid. De vrouw wil op z'n minst 15.000 dollar (14.842,50 euro) compensatie vanwege het incident.

Amerika boos om flater Haagse rechter

8med had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een flater van jewelste, van de rechtbank in Den Haag, heeft er toe geleid dat de Amerikaanse justitie woedend is op Nederland. De Haagse rechtbank liet begin dit jaar drie van xtc-smokkel verdachte Colombianen vrij, omdat ze zich niet bevoegd achtte om over een uitleveringsverzoek van Amerika te beoordelen.

De Colombianen waren op verzoek van de VS aangehouden in Amsterdam, en de rechtbank in Den Haag vond dat de zaak daarom in Amsterdam behandeld moest worden. De Hoge Raad heeft inmiddels de handelswijze van de Haagse rechtbank veroordeeld; volgens De Raad was Den Haag wel degelijk bevoegd om de drie vast te houden en over te dragen aan de Amerikanen.

De Colombiaanse misdadigers zijn na hun vrijlating onmiddellijk op de vlucht geslagen en spoorloos verdwenen.

Hagenaar registreert prinsclaus.nl

R. Eichhorn uit Den Haag heeft de domeinnaam prinsclaus.nl vast laten leggen bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Volgens SIDN is de naam vrijdag officieel geregistreerd.

De Hagenaar zegt dat hij een website over de zieke prins heeft gemaakt om informatie te kunnen geven over zijn gezondheidstoestand, en deze een dezer dagen online te zetten. ,,Toen ik daar zelf deze week naar op zoek ging, bleek dat ik voor internetnieuws over Claus bijzonder veel moeite moest doen. Sites van kranten spraken elkaar tegen en bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vond ik alleen de kabinetsformatie.''

Eichhorn zegt dat hij bijzonder geÔnteresseerd is in juist Claus, omdat de prins zijn favoriete lid van het Koninklijk Huis is. ,,Hij is de enige die mij aanspreekt. Hij is lekker zichzelf gebleven. Kijk maar die stropdas-act van hem.''

In eerste instantie had de man plannen om de website te gebruiken voor goede wensen voor de prins en eventueel naderhand een condoleanceregister, maar die plannen heeft hij even in de ijskast gezet. Ook wil Eichhorn de domeinnaam niet exploiteren. ,,Dat zou niet bepaald gepast zijn.''

Maandag zal hij contact op nemen met de RVD over de site. ,,Mochten ze willen dat ik stop met prinsclaus.nl, dan valt daar best over te praten.'' Een woordvoerder van de RVD kon zaterdag nog niet zeggen of de dienst de domeinnaam bij Eichhorn gaat claimen. De RVD gaat uit van de goede bedoelingen van Eichhorn, maar is toch ,,niet echt gelukkig'' met de website prinsclaus.nl.

Afgelopen nacht grote vechtpartijen in Roermond

Vrijdagnacht zijn in het uitgaanscentrum van Roermond grote vechtpartijen uitgebroken. Politie agenten moesten zich verdedigen met hun wapenstok nadat ze in het nauw werden gedreven. Uiteindelijk hield de politie vier mensen aan wegens openlijke geweldpleging.

De politie verklaarde dat meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten. Rond sluitingstijd ontstonden er rond de Roermondse Veldstraat ongeregeldheden, toen de politie een man arresteerde die wegens agressief gedrag uit een cafť gezet was. Volgens getuigen zou een groep jongeren vervolgens zijn gaan vechten met omstanders en agenten. De zes agenten werden in het nauw gedreven en moesten zich terugtrekken.

Er werd door de politie assistentie opgeroepen uit heel Limburg met honden. Volgens een woordvoerder van de politie ging het om een groep van ongeveer vijftien jongeren, die stennis maakte. Rond vier uur was de rust op de Veldstraat weergekeerd.

Twintig jongeren gewond in Oostenrijkse discotheek

psv en Realist_ik hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Deze ochtend zijn er, in de Oostenrijkse stad Linz, 20 jongeren gewond geraakt bij een ontploffing in een discotheek. Vier van deze jongeren zijn zwaar gewond geraakt maar niemand verkeert in levensgevaar. Het is nog niet bekend hoe de explosie heeft kunnen plaatsvinden. De politie heeft echter wel een vermoeden. Zij denken dat het om een handgranaat gaat, gezien de verwondingen van de slachtoffers. Tevens is het nog onduidelijk hoeveel jongeren er op het tijdstip van de explosie aanwezig waren.

Herman Heinsbroek betaalt eigen dienstauto

MrMarcus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Herman HeinsbroekDe nieuwe minister van Economische Zaken, Herman Heinsbroek (LPF), betaalt zijn nieuwe dienstauto uit eigen zak. De multimiljonair uit Naarden legt ongeveer 300.000 euro op tafel voor een gloednieuwe vierdeurs Bentley.

Op dit moment rijdt hij nog in een tweedeurs Bentley. Maar sinds hij minister van EZ is, zit er een chauffeur achter het stuur. Volgens een ingewijde heeft Heinsbroek gemerkt dat hij als passagier moeite heeft met in- en uitstappen.

Omdat Heinsbroek een gewone dienstauto geen gezicht vindt, schaft hij maar een nieuwe aan. Door deze auto zelf te financieren omzeilt hij de regels van het kabinet voor dienstauto's. Als excellenties op kosten van de belastingbetaler een limousine voor hun werk aanschaffen, mag die niet meer dan 45 eurocent per kilometer kosten. De nieuwe Bentley van Heinsbroek valt buiten deze regeling.

Het vermogen van Heinsbroek wordt, na de verkoop van zijn belang in Arcade, op 140 miljoen euro geschat. Heinsbroek is een echte autoliefhebber. Behalve de Bentley heeft hij thuis ook nog een Ferrari staan.

Mysterieuze bommenlegger actief in ItaliŽ

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In ItaliŽ is een mysterieuze bommenlegger actief. De bommenlegger verstopt explosieven in allerlei huishoudartikelen.

De 35-jarige huisvrouw Pamela Martinello uit Pordenone, vlakbij VenetiŽ, had vrijdag geluk dat ze niet gewond raakte nadat ze terugkwam van boodschappen doen. Toen ze de deksel van een nieuwe pot Nutella openmaakte, hoorde ze een tikkend geluid. Ze kon nog net wegkomen voordat de pot explodeerde.

De laatste twee jaar zijn er wel meer van zulke aanvallen geweest, aldus de politie. In november 2000 kocht een vrouw uit de buurt van VenetiŽ een tube mayonaise, die volgepropt bleek te zijn met explosief materiaal. Een paar dagen daarvoor verloor een vrouw twee vingers en een duim toen een tube tomatenpasta ontplofte. En diezelfde maand nog vond een man in een supermarkt een ei dat eigenlijk een boobytrap was.

De politie heeft een compositiefoto vrijgegeven. De man is waarschijnlijk in de dertig en heeft kort, zwart haar.

Vier oud Afghanistan-gangers vermoorden echtgenote

MREn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de legerbasis Fort Bragg in de Verenigde Staten zijn in de laatste zes weken vier vrouwen vermoord. In alle gevallen is de verdachte hun echtgenoot die kort geleden was teruggekeerd uit Afghanistan. Van de mannen pleegden er 2 na de misdaad zelfmoord.

Puur toeval
Naar aanleiding van de gebeurtenissen wil de legerleiding gaan onderzoeken of gevechtshandelingen overmatige stress veroorzaken bij de soldaten. Bronnen binnen de legerbasis benadrukken dat er geen overeenkomsten zijn tussen de verschillende moorden, en dat het waarschijnlijk puur toeval is dat de moorden zo kort na elkaar plaatsvinden.

Volgens woordvoerders van de basis hadden drie van de verdachten nog recentelijk in Afghanistan gediend en was er een vervroegd terug gekeerd wegens familieomstandigheden. Maar de autoriteiten hebben geen verband kunnen leggen tussen de moorden en de dienst in Afghanistan.

Wurging
Twee van de vrouwen werden met kogels om het leven gebracht. Van de overige twee slachtoffers is er een met messteken gedood en een door wurging. In een geval wordt de echtgenoot ervan verdacht na de moord het huis in brand te hebben gestoken.

Een woordvoorder van de legerbasis benadrukt dat gekeken wordt hoe de psychologische hulpverlening voor soldaten kan worden verbeterd. Volgens een soldatt die ook in Afghanistan gediend heeft, zullen de leden van het "special operations" onderdeel echter terughoudend zijn in het zoeken van hulp.

Vluchtelingen minder hoog geschoold dan aangenomen

ExTec had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vluchtelingen zijn veel minder vaak hoog opgeleid dat veelal wordt aangenomen. Dit zeggen onderzoekers van het Instituut voor toegepaste sociale wetenschappen (ITS). Volgens hen klopt de aanname dat vluchtelingen meestal in hun geboorteland tot de sociaal sterkere klassen behoren, ook niet.

Onderzoeker H. van den Tillaart vindt de beeldvorming in politiek en media over asielzoekers eenzijdig. ,,De media brengen bijvoorbeeld vaak verhalen over Afghaanse of Iraakse juristen of ingenieurs. Maar vluchtelingen zijn veel vaker veehoeder, herder of sjouwer,'' aldus de wetenschapper.

Voor vluchtelingen valt het niet mee de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Van den Tillaart: ,,Dat valt altijd tegen, ook voor hooggeschoolden. Daarom moeten zij vaak beginnen in een functie onder hun eigenlijke niveau.''

Zes maanden cel voor seksplaatjes op internet

Argenta had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zes maanden cel, dat is de straf dat een Egyptisch echtpaar kreeg voor het plaatsen van seksplaatjes op het internet. Deze straf komt overeen met de straf die een lagere rechtbank het stel al eerder oplegde.

Toen het echtpaar in eerste instantie werd veroordeeld, gingen zij in beroep, maar dat leverde uiteindelijk dus niets op.
Volgens de rechtbank zijn de twee door het posten van 'seksueel expliciet materiaal' schuldig bevonden aan 'losbandigheid en het aanmoedigen van obsceen gedrag'. Het paar werd al in maart gearresteerd.

Deze kwestie is overigens niet de eerste keer dat de autoriteiten in Egypte ingrijpen wanneer volgens hen de normen en waarden van het land in het geding zijn. Pas geleden werd een homoseksuele man door de politie beschuldigd van het zoeken naar seksuele contacten via internet.

Levenslang voor verkrachting baby

Vrijdag heeft een Zuid-Afrikaanse rechtbank een 23-jarige man levenslange gevangenisstraf opgelegd omdat hij de negen maanden oude baby van zijn ex-vriendin had verkracht. De rechter zei dat de verdachte David Potse eigenlijk de doodstraf verdiende voor zijn daad.

De rechter zei dat hij in zijn loopbaan van meer dan dertig jaar nog nooit zo'n gruwelijk misdrijf had meegemaakt. De rechter sprak de veroordeling uit nadat de zeventienjarige moeder van de baby als getuige was gehoord. Zij vertelde dat de Zuid-Afrikaan, met wie zij zes maanden een relatie had gehad, haar bedreigde nadat ze hem voor een andere man had verlaten.

De politie had na de gruwelijke verkrachting het kindje, dat overigens gebeurde toen de moeder met een vriendin in een cafť was, zes mannen aangehouden die de avond van de verkrachting in het huis van de grootmoeder van de baby waren.

Terwijl in het hele land de verontwaardiging over de babyverkrachting tot grote hoogte was gestegen, liet justitie de mannen echter vrij. Volgens de politie bleek uit DNA-onderzoek dat geen van de zes het gedaan kon hebben. Later bleek dat het DNA van de 23-jarige Zuid-Afrikaan overeenkwam met de sporen die op de baby waren gevonden.

Voetbal: Real Madrid wil Rivaldo niet

De directeur van Real Madrid, Jorge Valdano, heeft laten weten dat zijn club Rivaldo niet wil hebben.
De Spaanse club zegt niet geÔnteresseerd te zijn in de Braziliaanse ster, die na de komst van coach Van Gaal niet verder wil met Barcelona.

Madrid, dat onder meer al beschikt over Figo en Zidane, heeft vedetten genoeg. ,,Bovendien hebben wij voldoende spelers die op dezelfde positie behoren te staan als Rivaldo. Dat maakt zijn komst overbodig'', aldus Valdano in een nadere toelichting.

Ondertussen wordt Rivaldo met vrijwel alle topclubs in Zuid-Europa in verband gebracht. Italiaanse media melden zelfs dat het zeker is dat de wereldkampioen binnenkort tekent bij AC Milan, waar in het verleden Van Basten, Rijkaard en Gullit speelden. De club zelf liet weten te betwijfelen of het aan de financiŽle eisen van Rivaldo kan voldoen.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.