Hennepkwekers raken huurwoning kwijt

Mensen die thuis, in een huurwoning, bedrijfsmatig hennepplanten verbouwen lopen vanaf nu de kans om op straat te worden gezet. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Helmondse kantonrechter in een bodemprocedure die door Woonpartners was aangespannen tegen een thuiskweker. De Helmonder moest op last van de rechter binnen 24 uur zijn woning ontruimen.

Woningcorporaties zijn verheugd over de uitspraak waarmee ze een juridische stok achter de deur hebben om de problematiek omtrent de thuisteelt aan te pakken. Het was voor het eerst dat een bodemprocedure werd gevoerd tegen een hennepteler. Alleen zo'n procedure maakt ontbinding van het huurcontract mogelijk. Er lopen nog tientallen soortgelijke zaken en deze uitspraak heeft naar verwachting een duidelijke precedentwerking.

Schimmel en kortsluiting

De landelijke koepel van woningbouwcorporaties zegt dat de thuisteelt van wiet schadelijk voor de woning. Vanwege de hoge vochtigheidsgraad en warmte die nodig zijn bij de kweek, ontstaat schimmel. Dit brengt schade toe aan plafonds, wanden en vloeren. Ook is er een verhoogd risico op kortsluiting en een sterk verhoogd water- en elektriciteitsverbruik. Thuistelers zouden bovendien criminaliteit aantrekken.

Het is bekend dat in sommige oude wijken van grote steden op grote schaal hennep wordt gekweekt. In Amersfoort bijvoorbeeld rolde de politie vorig jaar 125 wietkwekerijen op; vier maal zoveel als in 2000. En in Sittard werden meerdere hennepplantages ontdekt op vier adressen in een rijtje van vijf aangrenzende woningen. Naar schatting wordt in Nederland in ruim 100.000 huishoudens illegaal hennep geteeld.

Hennepkweken wordt riscant voor huurders