FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 mei 2002

Demonstratie Molukkers in Den Haag

Vanmiddag heeft een groep van ongeveer duizend Molukkers een demonstratie gehouden in Den Haag. Met een manifestatie op het Malieveld en een demonstratieve optocht door het centrum protesteerden ze tegen het aanhoudende geweld op de Indonesische eilandengroep. De opkomst viel tegen, aangezien de organisatie 3000 deelnemers had verwacht.

De demonstratie verliep vrij rustig. Alleen tegen het einde van de optocht werd de sfeer even grimmig. Enkele Molukkers wilden doorgaan met demonstreren. Zij blokkeerden een belangrijke weg langs het Malieveld. De eigen Molukse ordedienst greep met succes in. De politie hoefde er niet aan te pas te komen.

Tijdens de optocht trokken de Molukkers langs onder meer de ambassades van de VS en Frankrijk. Rond 15.45 uur keerden de demonstranten terug op het Malieveld, waar een toespraak werd gehouden door F. Tutuhatunewa, de president van de regering in ballingschap van de RMS. Omstreeks 16.30 uur keerden de meeste Molukkers huiswaarts.

VS waarschuwen Turkije voor aanslagen

De Amerikaanse regering beschikt over informatie dat terroristen dit weekeinde een aanslag willen plegen op het vliegveld van Istanbul. Een regeringsfunctionaris zegt dat de terroristen het op Amerikaanse staatsburgers hebben gemunt.

De regering van Turkije zou op de hoogte zijn gesteld van de dreiging van een aanslag. Daarom zijn de veiligheidsmaatregelen voor het vliegveld verscherpt.

Nat begin Pinkpop 2002

Pinkpop 2002

Vanmorgen is het driedaagse popfestival Pinkpop in het Limburgse Landgraaf nat van start gegaan. In de vroege ochtend viel er een forse regenbui. De vijf festivalcampings openden rond 12.00 uur officieel hun poorten. Om 17.15 uur begon in de 3FM-tent het eerste optreden, van Supergroover. In de avond komen publieksfavorieten als Bush, Heather Nova en Live nog op het podium.

Dit jaar heeft Pinkpop er voor het eerst voor gekozen om haar topacts meer te spreiden over het pinksterweekeinde. Zo sluit Faithless zondag de tweede festivaldag af. Toch biedt de maandag opnieuw de meest aansprekende namen, zoals Jewel, Lenny Kravitz, Macy Gray, Muse en Kane. Het festival wordt maandag om 23.00 uur afgesloten door Rammstein.

Powell uit kritiek op Europese leiders

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft de Europese leiders ervan beschuldigd de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme voortdurend "af te kraken". Volgens hem gaat het met de buitenlandse politiek onder president Bush juist heel goed.

Powell meent dat Europese critici Bush' uitspraken over 'de as van het kwaad' (Iran, Irak, Noord-Korea) als het begin van de verslechtering van de relatie tussen de VS en Europa zien. Dit beeld deugt volgens hem niet.

Als bewijs dat de buitenlandse politiek van de VS juist heel effectief is, zei Powell: "Nu onze president over 'de as van het kwaad' heeft gesproken, willen de Noord-Koreanen met ons praten en proberen de Irakezen zich beter te gedragen".

VVD top onder vuur door partijbaronnen

De VVD wil de boel flink gaan opschonen na het grote verlies bij de Tweede-Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag. Vandaag vond er overleg plaats tussen de nieuwe fractievoorzitter van de VVD, Zalm, en de partijbaronnen.

Al eerder lieten die tijdens de verkiezingscampagne blijken niet achter de koers van ex-lijsttrekker Dijkstal te staan. Nu willen ze dat de fractie ook flink gaat verjongen. Door de grote nederlaag komen er nu alleen maar oudgedienden terug in de Kamer en geen ''vers'' bloed.

Zalm liet na afloop van het overleg weten dat hij bereid is de fractie te verjongen. Hij gaat met alle oudgedienden indringend praten, maar wil en kan daarbij geen dwang uitoefenen. Zo wil hij de jongeren op de lijst laten doorstromen naar de fractie, en rekent daartoe ook Kamerleden die er slechts één periode hebben opzitten. Ondanks het feit dat Zalm niemand kan dwingen op te stappen, heeft hij goede hoop dat dat vanzelf zal gebeuren.

Wiegel

Ook het orakel uit Diever, VVD-coryfee Hans Wiegel, uitte vandaag stevige kritiek op zijn partij in een groot vraaggesprek met de Telegraaf. "De bezem moet door de VVD worden gehaald", zo zei Wiegel. "De toppolitici en partijstrategen in de VVD hebben de afgelopen maanden volkomen gefaald bij het uitzetten van de politieke koers. Dijkstal en zijn 'inner circle' was 'te links en te Paars'".

Buiten Hans Dijkstal zouden vice-premier Annemarie Jorritsma, minister Frank de Grave (Defensie), vice-fractievoorzitter Clemens Cornielje, en ook nog andere oudgedienden, zich aangesproken kunnen voelen om te vertrekken.

Ierland: Zittende premier wint verkiezingen

De parlementsverkiezingen in Ierland zijn gewonnen door de Fianna Fail van premier Bertie Ahern. Toch krijgt Ahern niet de absolute meerderheid waarop gerekend was. Ahern werd premier in 1997. Hij is de eerste regeringsleider sinds de Tweede Wereldoorlog die een volle periode uitzat. Dat wordt toegeschreven aan zijn talent om compromissen te sluiten.

Ahern stond vijf jaar aan het hoofd van een coalitieregering tussen Fianna Fail en de centrum-rechtse Progressive Democrats (een afsplitsing van de Fianna Fail).

Uit exit-polls blijkt dat de Fianna Fail 43% van de stemmen in de wacht sleept. De grootste rivaal, de Fine Gael (Christen democraten), zou op 22% uitkomen, iets meer dan wat de peilingen hadden aangegeven.

De socialistische Labour-partij krijgt 12%. Opvallend is de vooruitgang van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA. Sinn Fein krijgt 7% van de stemmen.

De nationalistische Fianna Fail domineert het Ierse politieke leven al gedurende tientallen jaren.

Harderwijk: extreem-rechts betoging [Update]

De betoging van extreem-rechts in Harderwijk was klein van omvang. Zo'n 50 tot 70 leden van het Comite Kusters/Malcoci, dat banden heeft met de Nederlandse VolksUnie, demonstreerden tegen "het vermoorden van rechtse politici en de criminalisering van nationalisten". Een videoteam van de politie was bij de demonstratie aanwezig. Beelden van de betoging werden rechtstreeks naar een commandocentrum doorgezonden.

De betoging was in eerste instantie verboden door de burgemeester, maar een rechter oordeelde dat dit verbod niet rechtmatig was. Er is door Comite Kusters/Malcoci voor Harderwijk gekozen omdat de verdachte van de moord op Pim Fortuyn daar woonde.

Na een korte manifestatie met toespraak liepen de betogers ruim een kwartier door straten op een industrieterrein. De betogers werden regelmatig omringd door linkse tegendemonstranten en andere belangstellenden die hen constant uitgescholden

De politie hield één persoon aan die stenen naar de demonstranten wilde gooien.

India wijst ambassadeur Pakistan uit

India gaat de ambassadeur van Pakistan, Ashraf Jehangir Qazi, uitwijzen. Wanneer Qazi, de zogenoemde Hoge Commissaris, het land moet hebben verlaten is niet duidelijk, want een datum voor zijn vertrek is niet gegeven.

De directe aanleiding voor de maatregel is de bloedige aanslag van afgelopen dinsdag in het Indiase gedeelte van Kashmir. Bij een aanslag op een legerkamp kwamen toen 35 mensen om. Volgens de regering van India was de aanslag het werk van Pakistaanse moslim-extremisten.

Met de uitwijzing is volgens de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Jaswant Singh de diplomatieke balans met Pakistan weer hersteld. India besloot namelijk in december de eigen ambassadeur in Islamabad terug te roepen na de dodelijke aanslag op het parlement in New Delhi.

Korthals onderzoekt doorlaten bolletjesslikkers

Demissionair minister Korthals van Justitie (VVD) laat een onderzoek instellen naar het doorlaten van 10 vermoedelijke bolletjesslikkers op Schiphol. Een elfde verdachte werd wel opgepakt.

De verdachten zaten op een DCA-vlucht uit Curaçao en hun namen en paspoortnummers waren bekend. Het zogeheten Schipholteam was door de Antilliaanse autoriteiten getipt, maar volgens de officier van justitie voldeden ze niet aan de criteria van het team.

Korthals beloofde eerder dit jaar aan de Tweede Kamer dat alle verdachte bolletjesslikkers zouden worden opgepakt op Schiphol.

DCA had de bolletjesslikkers doorgelaten omdat Justitie op Curaçao te weinig capaciteit heeft om ze op te sluiten. Ook zou meespelen mee dat de kleine maatschappij te veel inkomsten misloopt door het weigeren van passagiers.

Identiteit schrijver Marek van der Jagt bekend

Het is bekend wie de schrijver Marek van der Jagt is: Arnon Grunberg. Grunberg heeft bekend dat hij het alter ego creëerde, omdat hij graag iemand anders wilde zijn.

Sinds de debuutroman van Marek van der Jagt in oktober 2000, bestond het vermoeden dat Grunberg en Van der Jagt dezelfde persoon zijn. Maar de schrijver en zijn uitgeverij ontkenden dit aanvankelijk. Toen Van der Jagt twee jaar geleden de Anton Wachter prijs won voor zijn roman 'De geschiedenis van mijn kaalheid', kwam de schrijver niet naar de uitreiking.

De schrijver had zelf deze mythe nog jarenlang kunnen volhouden. Door het succes van zijn eerste boek in Duitsland en Oostenrijk stroomden de verzoeken om interviews en dergelijke echter binnen. Hij vond het toen niet meer reëel om de schijn nog langer op te houden.

Grunberg zal in de toekomst ook blijven schrijven onder de naam Marek van der Jagt. Onder die naam zijn inmiddels drie romans verschenen: De geschiedenis van mijn kaalheid (2000), het boekenweekgeschenk Monogaam (2002) en Gstaad 95-98. Dit laatste boek presenteerde hij vrijdagavond in Wenen.

Bomen gekapt tijdens Luilak viering

De Luilak viering, in delen van Noord en Zuid-Holland wordt luilak gevierd in de nacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren, is weer achter de rug. De jonge jeugd gaat dan 's morgens de straat op om mensen wakker te maken met lawaai. De oudere jeugd misbruikt het vaak om vanaf een uur of drie al rotzooi te schoppen.

In Lisserbroek werden twee jongeren aangehouden die met vier vrienden zes bomen hadden gekapt. Net toen ze met een grote boom bezig waren, kwam de politie langs. Vier van de zes namen op tijd de benen toen ze de politie zagen aankomen.

In Hoofddorp gooiden jongeren verf over een auto en in Haarlem werd een gevel besmeurd met verf in de wijk Schalkwijk. Ook ruiten van winkels en woningen moesten eraan geloven. Een winkelruit in Heemskerk en een in Beverwijk werden vernield, evenals ruiten van woningen in Nieuw-Vennep en Zandvoort.

In de hele provincie was de jeugd verder zeer actief bezig om ruiten met zeep, kaarsvet, eieren en boter te besmeuren. De politie nam veel vettige smeersels in beslag. Ook werd op nogal wat plaatsen vuurwerk afgestoken en reden brommers zonder uitlaat rond.

Brand op veerboot met honderden mensen

Op de Scandinavische veerboot Princess of Scandinavia is vannacht een brand uitgebroken. Het schip bevond zich zo'n 160 kilometer van de Schotse kust en had 881 passagiers aan boord.

De brand brak uit in de machinekamer maar is inmiddels al geblust, later ontstond er nog een brand in het rookkanaal van het schip. De kapitein vond het desondanks niet nodig om het schip te evacueren. Helikopters van de Royal Air Force zijn naar het schip gestuurd om te helpen met blussen.

In het gebied waar de boot zich bevind, zijn ook nog een aantal andere schepen. Ook is er een olieplatform in de buurt.

LPF kamerlid Geurts trekt zich terug

Het kersverse Kamerlid van de Lijst Pim Fortuyn, Leon Geurts, trekt zich terug uit de politiek. Twee dagen na de verkiezingen is het hem door alle media-aandacht en bedreigingen aan het adres van collega's teveel geworden. Dat meldt het Limburgs Dagblad zaterdag.

De 46-jarige Geurts zegt verder in de krant dat hij zich ten onrechte heeft uitgegeven als doctorandus in de bedrijfseconomie. Ook zou hij niet zijn afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens het dagblad kwam dit probleem aan het licht toen Geurts deze week zijn geloofsbrieven bij de Tweede Kamer moest inleveren.

Geurts stond in eerste instantie 27ste op de Lijst Fortuyn, maar steeg door de dood van Fortuyn een plaatsje. Daardoor kwam hij nog net in de Tweede Kamer, aangezien de LPF woensdag 26 zetels heeft behaald.

"Ad Melkert kreeg geladen pistool thuis"

devilman_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Oud-lijsttrekker Ad Melkert (PvdA) heeft afgelopen donderdag een geladen pistool thuis gestuurd gekregen, dit volgens de lokale afdeling van de Partij van de Arbeid in Leiden. Raadslid Marije van den Berg van de meldt dit op haar weblog.

Deze lokale afdeling had een interview met PvdA-campagneleider Jacques Monasch, waarin hij spontaan melding maakte van de bedreiging.

LPF overstelpt met kandidaat-ministers

Coolio_Iglesias had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal mensen dat de LPF heeft medegedeeld wel in te zijn voor een ministerpost is ongekend hoog. De formatie moet nog beginnen, maar de Lijst Pim Fortuyn kan al bijna een regeringsploeg samenstellen. Fractievoorzitter Herben voert diverse gesprekken met mensen uit het bedrijfsleven en de universitaire wereld.

Hij kondigde aan dat het merendeel van de bewindslieden die de partij gaat leveren van buiten de fractie zal komen. Ondernemer en ex-topman van Begemann Joep van den Nieuwenhuijzen, die vorige week nog wel premier wilde worden, is inmiddels tevreden als hem een ministerspost wordt aangeboden.

Advocaat Gerard Spong vertelde op de verkiezingsavond dat hij wel minister van Justitie wil worden. Ook de naam van Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine zingt rond.

Donner benoemd tot informateur

BeeMan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Koningin Beatrix heeft de CDA'er Piet Hein Donner de opdracht gegeven om de alternatieven voor een nieuw kabinet te kiezen. Donner heeft de taak van informateur op zich gekregen.

De koningin heeft gesproken met de fractievoorzitters van de partijen, de voorzitters van de Eerste en Tweede kamer en de vice-president van de Raad van State, Tjeenk Wilink, over de benoeming van een informateur.

[Voetbal] Frans Adelaar dient ontslag in

thaduck, Simm1 en De_ongelovige hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De trainer van FC Utrecht, Frans Adelaar, heeft zijn ontslag aangeboden als trainer van FC Utrecht. De trainer heeft aan de clubleiding gevraagd zijn contract per direct te ontbinden.

Het beëindigen van het contract kwam voor de club als klap bij heldere hemel. Het is nog onduidelijk waarom Adelaar zijn contract heeft opgezegd, maar er wordt vanuit gegaan dat verschillende gedachten tussen bestuur en de trainer ervoor gezorgd hebben dat Adelaar zijn contract wilt ontbinden.

Han Berger, technisch directeur van FC Utrecht, verklaarde tegenover de pers: "Frans heeft vijf maanden geleden zelf aangegeven dat in deze groep nog veel rek zit en dat hij nog twee seizoenen nodig had om het maximale eruit te halen. Nou, de hele groep staat nog onder contract. Bovendien is in december spits Paulus Roiha aangetrokken en komt deze zomer Joost Broerse van FC Groningen over."

De spelersgroep is donderdagavond ingelicht over het besluit van Adelaar.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.