FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 december 2001

Dieven 'aan de schandpaal' in de supermarkt

Wat doe je als het aantal diefstallen in je supermarkt maar blijft toenemen? Misantropia meldde ons dat een Roemeense supermarkt een inventieve oplossing heeft bedacht. De dieven aldaar krijgen de keuze: f ze worden door de politie gearresteerd, waarna verdere maatregelen volgen, f ze moeten drie uur door de winkel lopen met een bordje om hun nek waarop staat dat ze iets uit de supermarkt gestolen hebben.

Deze 'parade' blijkt uiterst preventief te werken. Het aantal diefstallen is sinds het invoeren van de maatregel flink teruggelopen. Overigens wordt ook overwogen om foto's van de dieven in de supermarkt op te hangen.

Begrenzer verplicht op vrachtwagens

In de Europese Unie zullen in de toekomst alle vrachtwagens en bussen voorzien moeten zijn van een snelheidsbegrenzer. Ook minibussen voor meer dan acht personen en grote bestelwagens moeten zo'n apparaat gaan gebruiken.

De maatregel heeft als doen het aantal verkeersongelukken te verminderen. De begrenzer wordt verplicht voor bovengenoemde voertuigen die na 1 januari 2004 verkocht worden. Voor wagens van voor die datum wordt waarschijnlijk een deadline van begin 2006 gesteld om er n aan te brengen.

Vrachtwagens van meer dan twaalf ton en bussen van meer dan tien ton rijden sinds 1992 al met een begrenzer van respectievelijk 90 en 100 km/u.

Beroep in zaak Yahoo veiling nazi-spullen

FrAgGiE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De uitspraak van een Amerikaanse Federale rechtbank, in San Jose (Californi), dat Yahoo! geen Franse internetters toegang hoeft te weigeren tot Amerikaanse veilingsites waarop nazi-spullen worden aangeboden, zal worden aangevochten.

Twee Franse actiegroepen gaan in beroep tegen de uitspraak; De League Against Racism and Anti-Semitism en de Union of Jewish Students, zij spanden vorig jaar ook al een kort geding tegen Yahoo! aan, maar die verloren ze.

Als er een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof komt, zal die weinig impact hebben omdat er een gebrek is aan internationale internetwetgeving, menen advocaten die de zaak al langer volgen. De verwachting is dat de rechtszaak wel een jaar kan gaan duren.

Acht lijken van illegalen in container

De Ierse politie heeft in een container in de zuidoostelijke havenstad Rosslare de lichamen aangetroffen van acht illegale immigranten, onder wie twee kinderen. Vijf anderen waren nog in leven en zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

De container werd bij de haven van Rosslare opgehaald door een vrachtwagenchauffeur. Hij vertrouwde de zaak niet en liet de container bij het afleveren - enkele kilometers verderop - openen.

De slachtoffers, die waarschijnlijk door verstikking om het leven zijn gekomen, bevonden zich in een container die vanuit Itali naar Ierland is verscheept. Over de identiteit van de illegalen is nog niets bekend; volgens de politie zijn ze vermoedelijk afkomstig uit Oost-Europa.

Ook pc van Gates crasht

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de pc van Bill Gates himself loopt wel eens vast. De topman van Microsoft heeft dit toegegeven aan de 15-jarige Britse Sarah Laughton van CBBC's Newsround. "Geloof me, ik laat het telkens tot de bodem uitzoeken als het gebeurt", aldus Gates.

Laughton kreeg de kans de rijkste man ter wereld aan de tand te voelen over diverse onderwerpen. Zo vroeg ze of Gates nog wensen had voor kerstmis. De miljardair zei er het meeste plezier aan te beleven om zijn 5-jarige dochter en 2-jarige zoon mooie cadeaus te geven met kerstmis. Maar mensen die Gates blij willen maken met een cadeau kunnen het proberen met een boek.

Gates gaf toe het geschil met de Amerikaanse overheid zat te zijn. "Het is niet het deel van mijn werk dat ik het meest aantrekkelijk vind. Ik houd ervan om producten te maken en te zien dat mensen die daadwerkelijk gebruiken", aldus Gates. Het gehele interview met Gates staat uitgeschreven op de website van de CBBC.

De Any Key officieel gevonden

drnizeguy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds de uitvinding van de personal computer hebben veel beginnende gebruikers zich het hoofd gebroken over de exacte lokatie van de 'Any Key' op het toetsenbord. Compaq maakt het zijn gebruikers makkelijk en verwijst ernaar in een officieel hulpdocument.

Op de officile ondersteuningssite van de computergigant biedt FAQ (Frequently Asked Questions) nummer 2859 antwoord op de vraag waar de mysterieuze Any Key zich bevindt: "De uitdrukking Any Key verwijst niet naar een speciale toets op het toetsenbord, het betekent dat u een willekeurige toets op uw toetsenbord of handheld moet aanslaan." Doe er uw voordeel mee.

Duurzaam Nederland als tegenhanger van LN

Het was al eens aangekondigd, aan de vooravond van de verkiezing van Pim Fortuyn tot lijsttrekker van LN, maar nu zijn de plannen concreter: Een aantal weglopers uit de nieuwe partij Leefbaar Nederland, van merendeels linkse signatuur, zijn van plan een tegenbeweging op de richten onder de naam 'Duurzaam Nederland'.

Initiatiefnemers van de tegenbeweging is de Rotterdammer Manuel Kneepkens, nu leider van de Stadspartij in de Rotterdamse gemeenteraad. Andere linkse weglopers uit Leefbaar Nederland die bij het initiatief zijn betrokken zijn de Groninger Sjon Lammerts (medeoprichter van de Onafhankelijke Partij Groningen), Anneke Smit-Boerma en Co Meijer. Allen hadden grote bezwaren tegen het lijsttrekkerschap van Pim Fortuyn bij de partij.

Kneepkens meent dat Leefbaar Nederland is overgenomen door ,,de Polder-Mussolini'' Fortuyn. Hij noemt Fortuyn een "edelfascist" die alleen voor de sterken opkomt.

De weglopers zullen volgend weekeinde bijeenkomen om 'Duurzaam Nederland' nader vorm te geven. Kneepkens meent dat veel van de lokale partijen die het draagvlak van Leefbaar Nederland vormen, zich tot de persoon van Fortuyn in het geheel niet aangetrokken voelen: ,,Fatsoenlijke mensen zijn door het bestuur van Leefbaar Nederland belazerd''.

Kinderjury: Meisje van Nulde beste foto

Een kinderjury, bestaande uit 45 leerlingen van elf en twaalf jaar uit de groepen 7 en 8 van verschillende Nederlandse basisscholen, heeft een foto van de reconstructie van het hoofd van het Meisje van Nulde gekozen als beste dagbladfoto van 2001. De winnende plaat werd gekozen uit bijna honderd nieuwsfoto's.

De verkiezing in Rijswijk was georganiseerd door de Stichting Krant in de Klas, een educatieve organisatie van de dagbladpers. Zij bevordert het lezen van kranten onder jongeren.

De winnende foto werd gemaakt door Koen Suyk van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

Neonazistische NVU actief bij raadsverkiezingen

De extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) is van plan om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Limburgse gemeente Landgraaf. De neonazistische partij zou de inwoners van Landgraaf nu al via posters aanzetten tot racisme. Onlangs verschenen In Landgraaf gele stickers van de NVU met het opschrift 'Geen moskee in onze wijk'.

De gemeente is onaangenaam verrast door het voornemen van de NVU: ,,Wat zoeken die griezelige Duitse types hier'', vraagt wethouder J. Bonten (PvdA) zich af. Het is de vraag of het de NVU lukt om de 20 benodigde handtekeningen op te halen die nodig zijn voor deelname aan de verkiezingen. Tot nog toe heeft de NVU alleen de naam van de partij gedeponeerd bij de kiescommissie in Landgraaf. Dat is verplicht bij een partij die landelijk niet vertegenwoordigd is, net als die 20 handtekeningen.
De burgemeester van Landgraaf vindt overigens dat de tekst op de stickers al een aanzet tot discriminatie en racisme is: ''Zo bedrijf je geen politiek, want de NVU appelleert aan de laagste gevoelens bij mensen.''

De NVU lijkt de provincie Limburg als speerpunt te kiezen voor de lokale verkiezingen. Eerder maakte de partij al bekend in Kerkrade, Arnhem en Rotterdam aan de raadsverkiezingen deel te nemen. Zo wordt de Duitse neonazi C. Malcoci lijsttrekker in Kerkrade. Hij is sinds begin dit jaar partijsecretaris van de NVU. Malcoci heeft in het verleden geen geheim gemaakt van zijn bewondering voor Hitler. Hij was lid van enkele inmiddels verboden neonazistische organisaties.

Overigens is het de vraag of de neonazi's veel stemmen zullen halen. In het verleden deed de partij ook wel eens mee aan de landelijke verkiezingen met de toenmalige voorman Joop Glimmerveen. Over het hele land werden dan enige duizenden stemmen gehaald, veel te weinig voor een kamerzetel

Nederland gunstig voor belasting voetballers

De Nederlandse profvoetballer heeft weinig te klagen over het Nederlandse belastingstelsel. Alleen in Groot-Brittanni is het belastingklimaat voor de spelers gunstiger.

Het accountants- en adviesbureau Ernst & Young kwam tot deze conclusie, na in twaalf landen een onderzoek te hebben gedaan. Het onderzoek werd verricht in samenwerking met FIFPro, de internationale vakbond voor spelers.

Nederlandse spelers kunnen een groot deel van hun inkomen onbelast 'wegzetten' in een spelersfonds. Bij het onderzoek werd gekeken naar de belastingdruk en de eventueel bijzondere fiscale voordelen. De resultaten zijn dit weekeinde officieel op het congres van de FIFPro in Parijs gepresenteerd.

Volgens de onderzoekers krijgt de Nederlandse maatregel navolging. Spanje en Denemarken, evenals Itali zeer laag scorend op de 'ranglijst' van Ernst & Young, zijn van plan om een vergelijkbaar systeem in te voeren. In Noorwegen is dat al pas geleden al gebeurd.

Bij de hoog scorende landen - na Groot-Brittanni en Nederland volgen Japan, Belgi en Duitsland - wordt vooral veel aandacht geschonken aan de bijzondere rechtspositie van de topsporter.
De landen met een minder gunstig belastingklimaat beschouwen sporters als 'normale' werknemers, met dezelfde fiscale verplichtingen en pensioenrechten. waardoor ze totaal geen voordelen of iets dergelijks hebben

Blatter wil spelers in bestuur FIFA

De voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, wil afgevaardigden van spelersvakbonden in het hoofdbestuur van zijn organisatie. De Zwitserse bestuurder moet daarvoor wel de statuten laten wijzigen. Dit kan in 2004.

Blatter kwam met deze aankondiging in Parijs op een congres van de FIFPro, de internationale vakbond van voetballers. ,,We moeten de spelers het woord geven en naar ze luisteren'', aldus Blatter.

In zijn speech zegde Blatter ook enkele dingen toe aan de internationale voetbalwereld. Ook afgevaardigden van trainers, scheidsrechters en voetbalsters mogen wat hem bestreft straks toetreden in het dagelijks bestuur van zijn organisatie.

Nieuwe rapmuziek eerst als beltoon

De Wu-Tang Clan en Mobb Deep, twee bekende rap-groepen, gaan nieuwe liedjes als beltonen verspreiden nog voordat ze op cd worden uitgebracht.
Dat heeft platenmaatschappij Loud Records bekendgemaakt.

,,Mobiele telefoons worden zoveel gebruikt, dat de nummers omzetten in beltonen een van de beste manieren is om onze muziek te promoten, aldus directeur Steven Rifkind van het platenlabel.

Met de populariteit van de mobiele telefoon zijn ook de beltonen erg in opmars. Kenners verwachten dat op de markt van liedjes als beltonen in de toekomst miljarden dollars te verdienen valt.

Daar zitten overigens nog wel veel haken en ogen aan. De waarschuwingstonen zijn volgens critici nu nog niet meer dan wat melodieus gepiep. Daarnaast ruzin veel platenmaatschappijen en aanbieders over de rechten op de beltonen.

Zwitser ernstig gewond bij skien

Bij de wereldbeker afdaling ski in Val d'Isre heeft zich zaterdag een ernstige valpartij voorgedaan. De Zwitser Silvano Beltrametti verloor bij een afdaling, met ruim 100 kilometer per uur, zijn evenwicht. Over de ernst van zijn verwondingen zijn nog geen mededelingen gedaan.

Volgens eerste berichten is de toestand van de sporter kritiek. De wedstrijden in Val d'Isre zijn onmiddellijk stilgelegd. Vrijdag finishte Beltrametti nog als derde op de Super G van dezelfde piste.

Mullah Omar mogelijk gevangen genomen

Talibanleider mullah Omar is gevangen genomen. Een woordvoerder van de voormalig gouverneur van Kandahar heeft dat gezegd. Dit bericht is echter nog niet bevestigd door andere bronnen. Zaterdag zou een vergadering in de omgeving van Kandahar een besluit nemen over zijn lot.

De woordvoerder, Khalid Pashtoon, zei dat Omar en ongeveer duizend andere gevangen genomen Talibanstrijders worden vastgehouden op een 'Talibanvriendelijke plaats' even buiten Kandahar. De woordvoerder verklaarde verder dat zijn groepering wil dat Omar wordt overgedragen aan de nieuwe Afghaanse regering.

GroenLinks heeft nu k excuus-blanke

GroenLinks heeft er na de troetel-allochtoon en excuus Truus nu k een troetel-autochtoon (excuus blanke) bij. In Den Haag beschuldigen leden van GroenLinks de kandidaat lijstrekker Jaap de Jong ervan dat hij zich door Turkse leden van GroenLinks laat misbruiken door met hen samen te werken.

De kwestie speelt in de Haagse gemeente politiek en een voorname rol wordt gespeeld door het GroenLinks raadslid Daskapan die van Turkse komaf is. Volgens een ander raadslid is de heer Daskapan een heel nare man, die zich keer op keer onttrok aan het raadswerk en overal met ruzie is weggegaan.

Daskapan zorgde de afgelopen weken voor een scheuring in de lokale partijgelederen. De wijze waarop hij politiek bedrijft, stuitte anderen binnen de partij tegen de borst. Ze wilden niet meer met hem op n lijst. Het Haagse raadslid maakte er een gewoonte van op voor hem belangrijke momenten zijn achterban te mobiliseren en mee te laten stemmen. Dat de voornamelijk Turkse en Koerdische medestanders geen idee hadden waar het over ging, maakte daarbij niet uit. Zolang ze maar op het juiste moment hun stem uitbrachten.

Toen onlangs de lijst voor de komende raadsverkiezingen moest worden gekozen was Daskapan met zoveel ''geronselde'' leden uit eigen achterban aanwezig dat hij een voornamelijk uit allochtonen bestaande lijst kon doordrukken, met de Nederlander Jaap de Jong als lijsttrekker. Een grote groep 'verontruste' GroenLinks leden in Den Haag, onder leiding van de huidige fractievoorzitter Bert van Alphen nam hier geen genoegen mee en vecht deze stemming aan bij het landelijk bestuur. Die heeft op haar beurt de ledenlijst voorlopig ongeldig verklaard.

Huidige raadsleden noemden Jaap de Jong gisteren in het programma Netwerk zelfs een excuus blanke. De Jong zelf verwerpt alle beschuldigingen en zegt dat GroenLinks eens moet leren omgaan met het feit dat allochtonen actief aan de politiek willen deelnemen.

Partijvoorzitter Mirjam de Rijk hoopt dat alles nog goed kan komen; er moet volgens haar een lijmpoging worden ondernomen tussen beide kampen, opdat vr half januari een nieuwe kandidatenlijst kan worden opgesteld. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat de twee kampen bij elkaar komen. Is er medio januari gn geldige lijst bekend dan kan GroenLinks niet deelnemen aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002.

Ouders tegen verbod dance-feesten

static had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amsterdamse bureau IBT- Marktonderzoek hield over de kwestie verbod op dance-feesten een onderzoek.

Meer dan 75 procent van de Nederlanders vindt dat dance-feesten niet afgeschaft moeten worden. Vooral ouders van jongeren zijn tegen het verbod, ze denken dat het drugsgebruik zich door het verbod zal verplaatsen naar oncontroleerbare plekken.

In Zaanstad werden onlangs nachtelijke house feesten verboden, en ook de gemeente Huizen overweegt een dergelijke maatregel.

Vaticaan stopt ontuchtzaak in de doofpot

KomMaar, Rop2000 en Baggettman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kerkelijke rechtszaak tegen Marcel Maciel Degollada, een vooraanstaande priester, die door 9 mannen beschuldigd is van seksueel misbruik, is door het Vaticaan in de doofpot gestopt.

De negen hadden Degollada, de leider van de conservatieve orde Legioen van Christus, ervan beschuldigd dat hij hen als seminaristen, tientallen jaren geleden, had misbruikt toen zij tussen de 10 en 16 jaar waren. Daarom hebben ze enkele jaren geleden bij de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer een klacht ingediend tegen Maciel Degollada. De klacht luidde dat hij de kerkelijke wet heeft overtreden door de biecht te horen van de slachtoffers van het door hem gepleegde misbruik. Daar staat volgens het kerkelijk wetboek excommunicatie op.

Kardinaal Ratzinger, die persoonlijk op de hoogte was gesteld, sprak van een 'delicate' kwestie. Zonder nadere uitleg liet de congregatie echter weten dat de zaak gesloten is.

Colombia halveert cocane-plantages

Colombia heeft in de eerste tien maanden van dit jaar de helft van alle cocaine-plantages opgedoekt. Dat heeft de Colombiaanse president Pastrana gezegd. Het leger zou bij elkaar zo'n 81 duizend hectare aan plantages hebben vernietigd. Bovendien zijn in dezelfde periode 845 mensen opgepakt van wie wordt vermoed dat ze bij drugshandel waren betrokken.

Colombia strijd sinds twee jaar samen met de Verenigde Staten intensief tegen de drugsmaffia in het land.

34 doden in Afrika door mysterieus virus

Het mysterieuze virus dat rondwaart in Congo en Gabon heeft aan nog zeker 34 mensen het leven gekost. Minstens 55 mensen zijn geinfecteerd. Gevreesd wordt dat het om het dodelijke ebola-virus gaat. De ziekteverschijnselen, hoge koorts en inwendige bloedingen, komen daar namelijk mee overeen. Een team van de Wereldgezondheidsorganisatie bezoekt dit weekend de getroffen regio om vast te stellen of het inderdaad om ebola gaat.

Rake klappen voor hulpbiedende jongens

Baggettman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee jongens die een meisje te hulp schoten hebben dat met klappen moeten bekopen.

In de buurt van de Jaap Edenbaan in Amsterdam werd een meisje lastig gevallen door twee onbekende jongens. Het meisje belde haar vader, een taxichauffeur, die zijn collega's erop afstuurde. Maar ondertussen boden twee andere jongens al hulp en waren de daders reeds gevlucht.

Toen de opgetrommelde taxichauffeurs ter plaatse kwamen namen ze zonder pardon de twee hulpbiedende jongens te grazen en sloegen ze inelkaar. De chauffeurs dachten dat die jongens het meisje lastig vielen.

De politie wist uiteindelijk de gemoederen te sussen en onderzoekt de zaak.

Moeder Rowena mogelijk nog in Nederland!

rotterdam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De moeder van Rowena Rikkers en haar vriend Mike J. zijn mogelijk nog in Nederland. Dat heeft de politie in Gelderland bevestigd tegenover TV Rijnmond. De politie reageert hiermee op een melding van een Rotterdamse dierenarts, waar afgelopen woensdag een vrouw om de gegevens van 1 van de honden van de moeder van Rowena en haar vriend kwam vragen.

F1: Terug naar oude nummers

Enkele dagen nadat de FIA bekend maakte dat er in 2002 gebruik zal worden gemaakt van dezelfde nummering als in 2001 heeft de FIA dit al weer moeten wijzigen nadat er vanuit verschillende teams een laag van kritiek kwam richting de FIA.

Op 3 december werd er door de FIA een startlijst voor 2002 vrijgegeven waarin de nummering werd gebruikt zoals in 2001. Normaal gesproken wordt de nummering gebaseerd op het constructeurs kampioenschap van het voorgaande jaar. Maar doordat dit teveel zou kosten aan bijvoorbeeld merchandising wilde de FIA een vaste nummering toepassen.

Vooral teambaas Peter Sauber van het Sauber team was faliekant tegen deze beslissing. Zijn team opereerde in 2001 onder de nummers 16 en 17, Maar door een goed seizoen 2001 mogen de wagens van Sauber nu opereren onder nummer 7 en 8.

De nieuwe (voorlopige) startlijst:
Zie Raceplanet

Organisator Love Parade-reizen gaat vrijuit

Klingon en Oape hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie in Groningen seponeert de zaak tegen het Groningse reisbureau Club Express dat reizen organiseerde naar de Love Parade in Berlijn. Het strafrechtelijk onderzoek biedt onvoldoende grond voor vervolging, aldus Justitie.

Zoals Fok! al eerder meldde bood Club Express in mei en juni van dit jaar busreizen inclusief overnachting aan voor het technodansfeest Love Parade. Meer dan honderd jongeren boekten een reis en deden een aanbetaling varirend van ongeveer tweehonderd tot enkele duizenden guldens. Toen de feestvierders wilden afreizen bleek het reisbureau niets geregeld te hebben.

Volgens Justitie is er geen opzet in het spel. De eigenaar van Club Express, G. Carboni, zou zijn overvallen door tegenslagen waardoor de hele organisatie hem boven het hoofd groeide. Onderzoek van het OM heeft niet kunnen bewijzen dat de verdachte wist dat hij de toezeggingen niet zou kunnen nakomen. Dit was nodig om oplichting te kunnen bewijzen. Het is gebleken dat Carboni daadwerkelijk de reis wilde organiseren en hiervoor ondermeer hotelkamers in Berlijn heeft gereserveerd en aanbetaald.

Saillant detail is echter dat Carboni vorig jaar precies hetzelfde kunstje flikte. Toen liet hij 193 jongeren staan. "En nu gaat hij dus weer vrijuit", aldus A. Westerveld uit Nieuw-Beijerland, vader van een van de gedupeerden. Westerveld spreekt namens alle gedupeerden, die zich hebben verenigd om zo te proberen het geld, tenminste 25.000 gulden, terug te halen en faillissement aan te vragen. "Maar dat lukt ook niet omdat hij niet meer staat ingeschreven op het bij de Kamer van Koophandel bekende adres. Terwijl iedereen weet dat hij er wel woont."

Onder de gedupeerden bevindt zich ook iemand die pas op de maandag voor de reis boekte en van de organisator meteen moest betalen. "Toen moet Carboni al hebben geweten dat het niet doorging. Duidelijk oplichting dus.", aldus Westerveld.

Kofi Anan in Sesamstraat

Kofi Anan in SesamstraatSecretaris-generaal Kofi Anan van de Verenigde Naties zal in februari volgend jaar verschijnen in de Amerikaanse versie van het wereldwijd populaire televisie-programma Sesamstraat. Hiervoor zijn donderdag opnames gemaakt.

In de bewuste aflevering maakt Anan een eind aan een ruzie tussen de Sesamstraat-bewoners. Hij doet dit door ze een liedje te laten zingen. Uiteindelijk vallen de monstertjes elkaar in de armen en zingen gezamenlijk vrolijk verder.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.