Duurzaam Nederland als tegenhanger van LN

Het was al eens aangekondigd, aan de vooravond van de verkiezing van Pim Fortuyn tot lijsttrekker van LN, maar nu zijn de plannen concreter: Een aantal weglopers uit de nieuwe partij Leefbaar Nederland, van merendeels linkse signatuur, zijn van plan een tegenbeweging op de richten onder de naam 'Duurzaam Nederland'.

Initiatiefnemers van de tegenbeweging is de Rotterdammer Manuel Kneepkens, nu leider van de Stadspartij in de Rotterdamse gemeenteraad. Andere linkse weglopers uit Leefbaar Nederland die bij het initiatief zijn betrokken zijn de Groninger Sjon Lammerts (medeoprichter van de Onafhankelijke Partij Groningen), Anneke Smit-Boerma en Co Meijer. Allen hadden grote bezwaren tegen het lijsttrekkerschap van Pim Fortuyn bij de partij.

Kneepkens meent dat Leefbaar Nederland is overgenomen door ,,de Polder-Mussolini'' Fortuyn. Hij noemt Fortuyn een "edelfascist" die alleen voor de sterken opkomt.

De weglopers zullen volgend weekeinde bijeenkomen om 'Duurzaam Nederland' nader vorm te geven. Kneepkens meent dat veel van de lokale partijen die het draagvlak van Leefbaar Nederland vormen, zich tot de persoon van Fortuyn in het geheel niet aangetrokken voelen: ,,Fatsoenlijke mensen zijn door het bestuur van Leefbaar Nederland belazerd''.