GroenLinks heeft nu óók excuus-blanke

GroenLinks heeft er na de troetel-allochtoon en excuus Truus nu óók een troetel-autochtoon (excuus blanke) bij. In Den Haag beschuldigen leden van GroenLinks de kandidaat lijstrekker Jaap de Jong ervan dat hij zich door Turkse leden van GroenLinks laat misbruiken door met hen samen te werken.

De kwestie speelt in de Haagse gemeente politiek en een voorname rol wordt gespeeld door het GroenLinks raadslid Daskapan die van Turkse komaf is. Volgens een ander raadslid is de heer Daskapan een heel nare man, die zich keer op keer onttrok aan het raadswerk en overal met ruzie is weggegaan.

Daskapan zorgde de afgelopen weken voor een scheuring in de lokale partijgelederen. De wijze waarop hij politiek bedrijft, stuitte anderen binnen de partij tegen de borst. Ze wilden niet meer met hem op één lijst. Het Haagse raadslid maakte er een gewoonte van op voor hem belangrijke momenten zijn achterban te mobiliseren en mee te laten stemmen. Dat de voornamelijk Turkse en Koerdische medestanders geen idee hadden waar het over ging, maakte daarbij niet uit. Zolang ze maar op het juiste moment hun stem uitbrachten.

Toen onlangs de lijst voor de komende raadsverkiezingen moest worden gekozen was Daskapan met zoveel ''geronselde'' leden uit eigen achterban aanwezig dat hij een voornamelijk uit allochtonen bestaande lijst kon doordrukken, met de Nederlander Jaap de Jong als lijsttrekker. Een grote groep 'verontruste' GroenLinks leden in Den Haag, onder leiding van de huidige fractievoorzitter Bert van Alphen nam hier geen genoegen mee en vecht deze stemming aan bij het landelijk bestuur. Die heeft op haar beurt de ledenlijst voorlopig ongeldig verklaard.

Huidige raadsleden noemden Jaap de Jong gisteren in het programma Netwerk zelfs een excuus blanke. De Jong zelf verwerpt alle beschuldigingen en zegt dat GroenLinks eens moet leren omgaan met het feit dat allochtonen actief aan de politiek willen deelnemen.

Partijvoorzitter Mirjam de Rijk hoopt dat alles nog goed kan komen; er moet volgens haar een lijmpoging worden ondernomen tussen beide kampen, opdat vóór half januari een nieuwe kandidatenlijst kan worden opgesteld. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat de twee kampen bij elkaar komen. Is er medio januari géén geldige lijst bekend dan kan GroenLinks niet deelnemen aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002.