Oor van Van Gogh niet zelf afgesneden?

Vincent van Gogh heeft misschien niet in een vlaag van waanzin zijn linker oor afgesneden. De verminking is mogelijk veroorzaakt door Paul Gauguin, die zijn collega tijdens een hoog opgelopen ruzie onder invloed van alcohol met een degen zou hebben aangevallen.

Tot die conclusie is de Duitse kunstexpert Rita Wildegans gekomen na analyse van beschrijvingen van het incident op 24 december 1888 en van het proces verbaal van de politie. Dit meldde de Britse zondagskrant The Sunday Times.

In een nog te verschijnen boek zet Wildegans uiteen dat zij meerdere redeneringsfouten heeft aangetroffen in de stukken die zij bestudeerd heeft. In een interview met The Sunday Times zegt zij dat ,,alles wat over de zaak bekend is, uit de mond van Gauguin komt, maar dat Gauguin bekend stond als een doorgewinterd leugenaar en een goede schermer''.

Wildegans vertelt dat Van Gogh en Gauguin een hoogoplopende ruzie hadden over het feit dat de laatste aankondigde dat hij Arles (in Zuid-Frankrijk) zou verlaten. Van Gogh had Gauguin begin 1888 overgehaald naar Arles te komen in de hoop met hem een schildersgemeenschap te stichten, naar het idee van die van Pont-Aven in Bretagne. Die ruzie zou uit de hand gelopen zijn door fors drankgebruik en toen zou Gauguin het oor van zijn vriend zou hebben afgesneden, aldus de kunstexpert.