Dure 'mediwiet' zorgt voor strop van 4 ton

Icoon Binnenlands nieuws De tegenvallende verkoop van medicinale cannabis, de zogenaamde 'mediwiet', kost het ministerie van Volksgezondheid dit jaar bijna 400.000 euro. Dat blijkt uit een brief die minister Hoogervorst naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Omdat er veel minder wordt verkocht dan werd verwacht, heeft de minister het inkoopbeleid al moeten aanpassen.

Toen het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) van het ministerie in september 2003 werd opgericht, ging men ervan uit dat 10.000 tot 15.000 gebruikers samen 200 tot 400 kilo cannabis zouden gebruiken. Het blijkt echter dat er maar 70 kilo aan tussen de 1000 en 1500 patiënten is voorgeschreven.

De mediwiet komt voor een groot deel voor eigen rekening van de gebruiker. Slechts de helft van de verzekeraars vergoedt een gedeelte van de kosten via een aanvullende verzekering. Bovendien is de mediwiet twee keer zo duur als de wiet die bij coffeeshops en de Stichting Patiëntenbelangen Medische Marihuana gekocht kan worden.

De minister noemt dit 'illegale concurrenten'. Volgens hem is het goed mogelijk dat die bewust hebben geprobeerd een slecht imago voor de mediwiet te creëren. Als laatste oorzaak voor de tegenvallende verkoop geeft de minister aan dat veel artsen nog terughoudend zijn bij het voorschrijven van de mediwiet, omdat de werking nog onvoldoende bewezen zou zijn.