Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een zakkenvullende GroenLinkser.

De Amsterdamse voormalige stadsdeelwethouder Wil Codrington (GroenLinks) stapte tegen het eind van haar zittingsduur zelf op, om bij een Surinaams onderwijsproject te gaan werken. Niettemin ontvangt ze het volledige wachtgeld, een paar ton! Dat wil ze ook.
 
De wachtgeldregeling voor politici is royaal. En terecht. Ze verkeren altijd in een onzekere positie, en moeten soms ook zelf ontslag nemen om politieke drama’s te voorkomen. Maar hier is natuurlijk sprake van misbruik. Codrington vertrok niet om politieke redenen, maar gewoon om een baan te aanvaarden. Onvermijdelijke vraag:
Kan onze nieuwe minister van Binnelandse zaken mij even laten weten, waar het wetsvoorstel blijft dat onderscheid maakt tussen vertrek om politieke redenen en vertrek om zakelijke redenen. Want mevrouw Codrington maakt zich schuldig aan het bekende adagium “Links lullen, rechts zakkenvullen”, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.