Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de autobezitters in de grote steden die worden opgelicht.

De BOVAG wil dat de provinciale opcenten op de Wegenbelasting worden afgeschaft. Maar de BOVAG geeft daarvoor wel een verkeerde reden op. “De opcenten worden allemaal niet besteed aan de provinciale autowegen.” Nou en? Een deel van die opcenten wordt gebruikt om extra Openbaar Vervoer te betalen, zodat er op de wegen meer ruimte is voor auto’s van mensen die niet voor de bus of de trein kiezen.
 
Er is een betere reden om die opcenten af te schaffen:

Bewoners van de zogeheten Stadsregio’s (in de volksmond “Stadsprovincies”) betalen ook die opcenten bovenop hun Wegenbelasting. Maar de stadsregio’s krijgen vervolgens geen rooie cent van de provincies om hun wegen en hun lokale Openbaar Vervoer te verbeteren. En dat is natuurlijk oneerlijk.

Kan scheidend verkeersminister Eurlings mij even laten weten, per wanneer hij óf de opcenten afschaft, óf zorg draagt voor een fatsoenlijke verdeling van dat geld?