Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over getreuzel bij Defensie als het op betalen aankomt.

Eén op de drie bedrijven in de Bommelerwaard heeft nog geen schadevergoeding gekregen van Defensie, nadat een helikopter tegen een hoogspanningskabel was gevlogen, en het gebied een paar dagen zonder stroom zat. Het gaat om 1100 ondernemingen. Een schande:

Volgens Defensie zijn sommige ingediende schadeclaims “ingewikkeld”, en kost het daarom veel tijd om alle gevallen te bekijken. Ook wordt gesteld dat er voor ondernemers sprake zou zijn van een eigen risico.

Onzinnige argumenten. Ingewikkeld of niet, het kan niet zo zijn dat meer dan 1000 claims na twee jaar nog niet zijn afgehandeld. En voor de ondernemers kan er geen sprake zijn van een eigen risico. Immers, wanneer de veroorzaker van de schade bekend is, is die natuurlijk gewoon voor de volle 100 procent aansprakelijk.

Kan de Tweede Kamer mij even laten weten waar de motie blijft, die stelt dat alle nu nog openstaande schadeclaims gewoon onmiddellijk voor de volle 100 procent moeten worden betaald? Het heeft nu wel lang genoeg geduurd, allemaal.