BREIN vindt internetpiraten op UT

warmbakkertje en SeeF hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De stichting BREIN, Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland, heeft op het computernetwerk van de Universiteit Twente (UT) twee studentensites gevonden, die toegang geven tot grote hoeveelheden illegale software, spelletjes, films (dvd's) en muziek.

De sites verwijzen volgens Brein, die internetpiraterij bestrijdt, naar duizenden titels. Die dank zij de studenten simpel gratis zijn te kopiëren.

UT-woordvoerder P. Apers bevestigt het bestaan van een van de sites en zegt dat die door de universiteit al uit de lucht is gehaald. Bij herhaling zal de student van het computernetwerk worden geweerd. Van een tweede melding van Brein zegt hij echter niets te weten. Die melding heeft de TU niet bereikt.

Eind vorig jaar zijn twee pas afgestudeerde UT'ers aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de softwarebende Crazybytes. Justitie nam toen ook enkele computers in campuswoningen in beslag. Volgens internetdeskundigen is de UT een belangrijk knooppunt in de internationale verspreiding van illegale software. Apers noemt dat overdreven.

Brein zegt de komende tijd door te blijven zoeken naar illegale praktijken op de campus.

Al eerder kondige BREIN aan zelf softwarepiraten te zullen gaan opsporen op de UT.