Streekbus gratis met feestdagen

Reizigers in het streekvervoer kunnen de komende feestdagen gratis met de bus. FNV Bondgenoten meldt maandag dat werkgevers niet hebben gereageerd op het cao-ultimatum dat om middernacht afliep en buschauffeurs daarom actie gaan voeren. Met Koninginnedag, Hemelvaart, Bevrijdingsdag en beide pinksterdagen weigeren busbestuurders vervoersbewijzen te verkopen en te controleren. Ook op 6 mei kunnen busreizigers de strippenkaart thuis laten.

De vakbond voelt zich gebruikt door de vervoersbedrijven Veolia, Connexxion en Arriva. "De werknemers gaan echt niet opdraaien voor de overheidsbezuinigingen en te lage inschrijvingen bij de aanbestedingen", zegt bondsbestuurder Janny Koppens. De bonden willen een loonsverhoging van 3,5 procent en een half procent hogere eindejaarsuitkering. Volgens de FNV hebben de werkgevers hiertegenover geen concreet loonbod gesteld.

De bonden sluiten stakingen niet uit als de acties niets opleveren. Volgens vakbond CNV Stads- en Streekvervoer wordt de overlast voor reizigers zoveel mogelijk beperkt. "Als werkgevers echt niet met een serieus tegenvoorstel komen voor een nieuwe cao, dan komt er onherroepelijk een moment dat we de bussen in de remise zullen laten staan", zegt CNV-onderhandelaar Wyb Kusters.