Mountainbikers trappen World Cup-seizoen af met fraaie shorttrackraces in Brazilië

Voor de mountainbikers is deze week het nieuwe World Cup-seizoen begonnen. Men trapt het jaar af met een double-header in Brazilië, dit weekeinde begint het circus in Mairiporã, nabij São Paulo. Zaterdagavond werden de shorttrackwedstrijden afgewerkt, zondagavond staan de lange cross-countrywedstrijden op het programma.

Vrouwen
De vrouwen openden het seizoen en dat gebeurde met een mooie wedstrijd, waarin de Britse Evie Richards in de op twee na laatste ronde de gashendel volle bak open trok. Dat was voor de rest simpelweg te veel gevraagd en Richards reed naar een overtuigende zege. De kapotgestreden Australische Rebecca Henderson won het duel om plek twee van de Zwitserse Alessandra Keller, Anne Tauber was op plek acht de beste Nederlandse - Anne Terpstra finishte als zestiende.

Mannen
Bij de mannen bleef de groep beduidend compacter, pas in de slotfase ging het tempo écht serieus omhoog. Dat gebeurde vooral onder leiding van Sam Gaze en het was de Nieuw-Zeelander die in een fraaie sprint de overwinning pakte, net voor de Duitser Luca Schwarzbauer en de Chileen Martin Vidaurre Kossmann, die zo een mooie eerste podiumplek pakte.