Ethopische en Keniaanse winst in marathon van Londen

De marathon van Londen heeft zondag een Ethiopische en Keniaanse zege opgeleverd. Vooral bij de vrouwen ging het weer hard in de Britse straten, waar vorig jaar vanwege de COVID-19-restricties twintig rondes van zo'n twee kilometer gelopen werden, maar men nu weer een regulier parcours had.

Vrouwen
Lange tijd liep een flinke groep voorop, na een kilometer of 25 begon die groep uitgedund te worden. Zo bleven er nog vijf over: Joyciline Jepkosgei en wereldrecordhoudster Brigid Kosgei uit Kenia, Ashete Bekere en Degitu Azimeraw uit Ethiopië en de Israëlische Lonah Salpeter, die in Tokyo op weg was naar een olympische medaille, tot ze in de slotkilometers geveld werd door hevige menstruatiekrampen en dik zestig plekken inleverde.

Na 35 kilometer voerde Jepkosgei het tempo op, of eigenlijk kon ze het tempo vooral beter vasthouden dan de rest, waarbij Kosgei stevig moest lossen. Bekere en Azimeraw konden op het tandvlees nog in de buurt blijven, Salpeter had het zwaar om bij hen te blijven. Jepkosgei leek er vandoor te zijn, na veertig kilometer zaten alleen Azimeraw en Bekere nog binnen een halve minuut.

Jepkosgei moest het tempo in de laatste kilometer een heel klein beetje laten varen, maar haar overwinning kwam niet meer in gevaar: de Keniaanse won in 2:17.43 uur, de negende tijd ooit gelopen. Azimeraw werd in 2:17.58 uur tweede, haar Ethiopische landgenote Bekere pakte met 2:18.18 uur de derde plek.

Mannen
Al snel ontstond een kopgroep van zes mannen: Vincent Kipchuma, Titus Ekiru en Evans Chebet uit Kenia en de Ethiopiërs Birhanu Legese, Sisay Lemma en Mosinet Geremew - medefavoriet Shura Kitata haakte al in de eerste kilometers af. Ekiru ging er richting de dertig kilometer met kramp ook af en een paar kilometer later opende Chebet een eerste aanval.

Die aanval van Chebet werd niet echt doorgezet, hij moest er zelfs af. Lemma leek de vorm het beste op orde te hebben en sloeg een gaatje naar Kipchuma en Geremew, die hem langzaam aan de horizon zagen verdwijnen. Lemma snelde naar de winst in een keurige 2:04.01 uur, Kipchuma werd op 27 seconden tweede en Geremew completeerde het podium nog eens dertien seconden later.