Ex-agent die George Floyd doodde krijgt 22,5 jaar cel, de rechter licht vonnis toe

Derek Chauvin, de voormalige politieagent die vorig jaar George Floyd vermoordde in een straat in Minneapolis, is vrijdag veroordeeld tot 22 en een half jaar gevangenisstraf.

Hij werd in april veroordeeld door een burgerjury voor onopzettelijke moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad voor zijn rol in de dood van Floyd.

Update 26-6 13.45 uur: Volgens de wet van Minnesota moet Chauvin tweederde van zijn straf uitzitten, oftewel 15 jaar, en hij komt in aanmerking voor vrijlating onder toezicht voor de resterende zeven en een half jaar. De straf overschrijdt het Minnesota-veroordelingsrichtlijnbereik van 10 jaar en acht maanden tot 15 jaar voor het misdrijf. De dood van Floyd leidde tot massale protesten in het hele land tegen politiegeweld.

Rechter Peter Cahill zei dat het vonnis niet gebaseerd was op emotie of de publieke opinie. Hij wilde "de diepe en enorme pijn erkennen die alle families voelen, vooral de familie Floyd", zei de rechter.

In een memorandum van 22 pagina's schreef Cahill dat twee verzwarende factoren een zwaardere straf rechtvaardigden - dat Chauvin "zijn vertrouwens- of gezagspositie misbruikte" en Floyd met "bijzondere wreedheid" behandelde. Chauvin behandelde Floyd "zonder respect en ontzegde hem de waardigheid die alle mensen verschuldigd zijn", volgens de rechter.

Cahill zei dat de voormalige politieagent 'objectief onverschillig bleef voor de smeekbeden van meneer Floyd', terwijl meneer Floyd om zijn leven smeekte en duidelijk doodsbang was door de wetenschap dat hij waarschijnlijk zou sterven. "De langdurige terughoudendheid van de heer Chauvin van de heer Floyd was ook veel langer en pijnlijker dan het typische scenario in een tweede- of derdegraads moord of tweedegraads doodslag", schreef de rechter.

Chauvin zal voorlopig in een beperkte wooneenheid blijven, gescheiden van de andere gevangenen in de Minnesota Correctional Facility- Oak Park Heights, vertelde Sarah Fitzgerald, woordvoerder van het Minnesota Department of Corrections aan CNN. "Zijn uiteindelijke plaatsing is nog niet bepaald, maar zijn veiligheid zal onze grootste zorg zijn bij het bepalen van de uiteindelijke plaatsing", zei Fitzgerald.

De zus van Floyd, Bridgett, die de George Floyd Memorial Foundation oprichtte, zei in een verklaring dat de straf van Chauvin "aantoont dat politiegeweld eindelijk serieus wordt genomen. We hebben echter nog een lange weg te gaan en er moeten nog veel veranderingen worden doorgevoerd voordat zwarte en bruine mensen eindelijk het gevoel hebben dat ze eerlijk en humaan worden behandeld door de wetshandhavers in dit land", voegde ze eraan toe.

Ben Crump, advocaat van de familie Floyd, zei in een verklaring dat de "historische veroordeling" het gezin en het land "een stap dichter bij genezing brengt door afsluiting en verantwoording af te leggen". "Met het vonnis van Chauvin zetten we een belangrijke stap voorwaarts - iets dat een zeer korte tijd geleden ondenkbaar was", zei hij.

De procureur-generaal van Minnesota, Keith Ellison, vertelde verslaggevers dat hij hoopte dat "dit moment ons een pauze geeft en ons in staat stelt ons opnieuw toe te wijden aan de echte maatschappelijke verandering die ons veel verder zal brengen op de weg naar gerechtigheid. Ik hoop dat hij de tijd neemt om iets te leren over de man wiens leven hij nam en over de beweging die opkwam om gerechtigheid te eisen na de marteling en dood van George Floyd", zei hij over Chauvin. "Vandaag is ook een belangrijk moment voor ons land. De uitkomst van deze zaak is van cruciaal belang. Maar op zichzelf is het niet genoeg."

De advocaat van Chauvin, Eric Nelson, weigerde commentaar te geven.

Eerdere berichtgeving:
Nadat leden van Floyds familie een slachtofferverklaring hadden afgelegd, stapte Chauvin naar de lessenaar naast zijn advocaat en zei: "Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie Floyd." Hij zei dat hij niet meer kon zeggen vanwege lopende juridische zaken.

De motie van Chauvin na het vonnis in april voor een nieuw proces werd enkele uren voor de hoorzitting door rechter Peter Cahill afgewezen. De rechter oordeelde donderdagavond dat Chauvin "niet heeft aangetoond... dat het Hof zijn discretie heeft misbruikt of een fout heeft gemaakt, zodat verdachte zijn grondwettelijk recht op een eerlijk proces werd ontnomen". Cahill oordeelde voorts dat Chauvin er niet in was geslaagd om het vermeende wangedrag van de aanklager of het jurylid aan te tonen. Advocaten van de ex-agent hadden na het vonnis in april aangevoerd dat "fouten, misbruik van discretie, aanklagers en wangedrag van de jury" het proces oneerlijk maakten en eisten een nieuw proces.

De veroordelingshoorzitting begon met de impactverklaringen van de slachtoffers, waaronder een emotionele video van Floyds zevenjarige dochter Gianna."Ik vraag de hele tijd naar hem," zei het kleine meisje, in antwoord op vragen over haar vader. "Ik mis je en ik hou van je", zei ze toen haar werd gevraagd wat ze haar vader zou vertellen.

Floyds twee broers en een neef spraken over de verjaardagsfeestjes, diploma-uitreikingen en andere familiemijlpalen die hij zal missen. Philonise Floyd zei dat hij nachtmerries heeft waarin hij zijn broer voor zijn leven hoort smeken en om hun moeder hoort roepen. Hij zei dat hij herbelevingen heeft van de video waarin zijn broer "doodgemarteld wordt" door Chauvin. "Mijn familie en ik hebben een levenslange gevangenisstraf gekregen. We zullen George nooit terugkrijgen", zei hij. Philonise veegde de tranen uit zijn ogen terwijl hij over Gianna sprak. Terrence Floyd, een andere broer, had moeite om te spreken toen hij om de maximale straf vroeg.

Carolyn Pawlenty, de moeder van Chauvin, werd ook emotioneel toen ze Derek beschreef als haar favoriete zoon. Ze zei dat de gelukkigste momenten in haar leven waren toen Chauvin werd geboren en toen ze voor het eerst zijn badge op zijn uniform spelde. "Derek, ik wil dat je weet dat ik altijd in je onschuld heb geloofd, en daar zal ik nooit van afwijken," zei ze.

Juridisch gezien had Chauvin tot 40 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen voor moord in de tweede graad, tot 25 jaar voor moord in de derde graad en tot 10 jaar voor doodslag. De aanklacht wegens moord in de tweede graad zei dat Chauvin Floyd met zijn knie "de adem benam", wat onbedoeld de dood van Floyd veroorzaakte. De aanklacht wegens moord in de derde graad zei dat Chauvin handelde "zonder geweten", en de aanklacht wegens doodslag zei dat zijn "toerekenbare nalatigheid" de dood van Floyd veroorzaakte. Chauvin heeft geen strafblad, dus de veroordelingsrichtlijnen van Minnesota bevelen ongeveer 12 en een half jaar gevangenisstraf aan voor elke aanklacht wegens moord en ongeveer vier jaar voor de aanklacht wegens doodslag.

De straffen voor de aanklachten zullen waarschijnlijk op hetzelfde moment worden uitgezeten, in plaats van opeenvolgend, volgens de richtlijnen voor straftoemeting. Dat betekent dat de straf voor tweedegraads moord van primair belang zal zijn.

Drie andere agenten die ter plaatse waren tijdens de fatale arrestatie van Floyd - Tou Thao, Thomas Lane en Alexander Kueng - hebben verklaard niet schuldig te zijn aan beschuldigingen van medeplichtigheid. Hun proces is momenteel gepland voor maart 2022.