Wietteelt verschuift naar platteland

Icoon BinnenlandsIllegale wietkwekerijen lijken zich te verplaatsen van woonhuizen naar minder opvallende plekken op het platteland. Waarschijnlijk wijken henneptelers uit naar loodsen en schuren buiten de steden omdat de kans op ontdekking daar veel kleiner is.

Dat staat in een maandag gepubliceerd onderzoek van het wetenschappelijk onderzoeksbureau (WODC) van het ministerie van Justitie. De verschuiving wordt toegeschreven aan de integrale aanpak van wietkwekerijen, die sinds enkele jaren wordt gebruikt. Daarbij kunnen thuistelers uit hun woning worden gezet.

Door hennep te kweken in loodsen en schuren vermijden de telers de kans op uithuisplaatsing. De verschuiving naar het platteland zorgt ervoor dat criminele samenwerkingsverbanden een grotere rol kunnen opeisen in de wietteelt.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zal de onderzoeksresultaten gebruiken voor een breed plan van aanpak van wietteelt, waar de komende maanden aan wordt gewerkt. Hij heeft vorige week al aangekondigd dat criminele organisaties die zich bezighouden met grootschalige hennepteelt harder worden aangepakt.

Een tweede onderzoek naar wietteelt leert dat jaarlijks ongeveer 6000 hennepkwekerijen worden ontmanteld. Dat vooral kwekerijen in woonhuizen worden opgerold, komt doordat deze telers de meeste overlast veroorzaken.