Laporte sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Luxemburg

Christophe Laporte heeft de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Fransman van Cofidis was de snelste in de massasprint. De Luxemburger Alex Kirsch werd tweede, voor de Italiaan Andrea Pasqualon. Damien Gaudin blijft leider in de Luxemburgse etappekoers.

In etappe van tad Luxemburg naar Hesperange over 186,7 kilometer kozen vier renners voor de aanval met daarbij de Nederlander Jan-Willem van Schip. Het viertal pakte een kleine vijf minuten op het peloton. Direct Energie, de ploeg van klassementsleider Gaudin, nam de kop van het peloton en met nog 25 kilometer te gaan was het verschil teruggebracht tot onder de minuut.

Van Schip ging er in de laatste twintig kilometer alleen vandoor en zag zijn voorsprong weer groeien boven de minuut, maar op vier kilometer van de streep was het avontuur voor de Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij toch over.

Cofidis had zich ondertussen op kop van het peloton om de sprint voor te bereiden voor hun sprinter Laporte. In de laatste kilometer was er nog een grote valpartij met als belangrijke slachtoffer Pim Ligthart. Laporte had daar geen last van en sprintte alweer naar zijn zesde seizoenszege.