Toch geen vuurwerkverbod

Het verbod op rotjes en ander 'werpbaar knalvuurwerk' is in de Tweede Kamer gesneuveld. Er was geen meerderheid te vinden welke was overtuigd van het effect wat de maatregel zou opleveren volgens bronnen rond de Tweede Kamer.

Behalve de CU is er geen enkele partij enthousiast over het rotjesverbod wat gister uitlekte.  Sommige partijen waren ook geïrriteerd over de slechte onderbouwing van het plan" zegt verslaggever Ron Fresen van de NOS. "Men zegt: hoe gevaarlijk zijn die rotjes nou helemaal?"

Achter de schermen is vandaag overleg geweest met de coalitiepartijen en de twee verantwoordelijke bewindslieden van Van Veldhoven (Milieu) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Daar is besloten dat het kabinet verder moet nadenken over een beter plan.

Het kabinet werkt al enige tijd aan een reactie op het onderzoek van de OVV, dat vorig jaar uit kwam. Er wordt gedacht aan harder optreden tegen illegaal vuurwerk en strengere veiligheidseisen. Ook wordt er gekeken om gemeentes meer ruimte te bieden voor vuurwerkvrije zone's of gemeentes. "Maar een verbod voor het hele land, ook daar waar geen vuurwerk of haast geen overlast is, wordt het dus niet." aldus Fresen.

Het kabinet heeft tot eind mei om met een beter plan te komen.

Voor 68 miljoen euro vuurwerk verkocht (Foto: ANP)
Voorlopig is dit nog geen verleden tijd (Foto: ANP)